קטאר 2022: הספונסריות של פיפ"א בכוננות ספיגה
קמפיין חדש קורא לספונסריות, בהן אדידס, יונדאי, קיה, מקדונלד'ס, ויזה וקוקה קולה, להגיב על תנאי העבודה המחפירים באתרי הבנייה למונדיאל 2022 בקטאר
18:0619.05.15
קמפיין חדש קורא לספונסריות של פיפ"א להגיב על תנאי העבודה באתרי הבנייה למונדיאל 2022 בקטאר.
קראו עוד בכלכליסט:
- למרות רעש האדמה: הקטארים לא משחררים את הפועלים הנפאלים
- קטאר עצרה עיתונאים גרמנים שצילמו סרט על השחיתות של פיפ"א
- קטאר השקיעה 26.2 מיליארד דולר במטרה לזכות באירוח המונדיאל
פועל זר בקטאר. "פיפ"א והספונסריות שלה לא יכולות להתנתק ממה שקורה. יש להן אחריות מוסרית להבטיח שקטאר תפסיק להפר את זכויות האדם" צילום: איי פי
תנאי העבודה והדיור של העובדים הזרים בקטאר ספגו ביקורות רבות. שאראן בורו, שעומדת בראש קונפדרציית איגוד המסחר הבינלאומי (ITUC), טענה השבוע כי תנאי העבודה הם "עבדות". נשלחו מכתבים לשמונה ספונסריות עיקריות, שבהם הן נקראו לנצל את עמדתם כדי להפעיל לחץ על פיפ"א. הספונסריות המדוברות הן אדידס, גזפרום, יונדאי, קיה, מקדונלד'ס, באדוויזר, ויזה וקוקה קולה. בשנה שעברה הפעילו הספונסריות לחץ מסוים שנגע לאופן שבו נבחרה קטאר למארחת.
אולם כעת שברור כי הטורניר ייערך בוודאות בקטאר, השותפות המסחריות של פיפ"א מתבקשות למחות על תנאי ההעסקה.
בחירת קטאר לאירוח המונדיאל ב-2022 הציתה גל בנייה במדינה. כבישים, מלונות וכן אצטדיונים נבנים כדי לארח את האוהדים והעסקים שיזרמו לאמירויות. מאות עובדים זרים, רבים מנפאל פגועת רעידת האדמה ומחלקים אחרים בדרום אסיה, כמו סרי לנקה ובנגלדש, כבר נהרגו בקטאר ומספר לא מבוטל ספגו פציעות בשל תנאי העבודה הלא בטוחים.
הרשויות בקטאר טענו כי ביצעו שיפורים בתנאים של מאות אלפי עובדים זרים, אולם הנושא עלה שוב לכותרות לאחר שכתב של ה-BBC נעצר כשניסה לחזות בתנאים ממקור ראשון. "לכל מי שהוא חלק ממשפחת פיפ"א, כמו הספונסרים, יש אחריות לגבי מה שקורה בקטאר, לגבי התנאים המחפירים ומקרי המוות של העובדים הזרים", טען חבר הפרלמנט הבריטי דמיאן קולינס, שעומד בראש הארגון "פיפ"א החדשה עכשיו" (New Fifa Now).
"אם הם לא מתבטאים נגד התנאים הקשים, אז המוניטין שלהם יוכתם ברחבי העולם". בנוסף למקרי המוות והתנאים הירודים, ביקורות נוספות מתמקדות בהלנת שכר, מגורים עלובים והיעדר חירות להחליף מקומות עבודה או לצאת מהמדינה. סטיבן ראסל מפייר פליי קטאר הצטרף לקריאות. "כפי שהדברים עומדים, יותר מ-62 עובדים ימותו עבור כל משחק שיתקיים בטורניר", טוען ראסל.
"פיפ"א והספונסריות שלה לא יכולות להתנתק ממה שקורה. יש להן אחריות מוסרית להבטיח שקטאר תפסיק להפר את זכויות האדם".
היוזמה החדשה תואמה על ידי סקינס, חברה המתמחה בבגדי ספורט, שהיו"ר שלה ג'יימי פולר, ביקר לאחרונה במחנות של העובדים בקטאר.
בנוסף לתנאים במחנות, הוא מעביר ביקורת גם על מערכת חוקי העבודה במדינה, שבמסגרתה המעסיקים הופכים לבעלים של העובדים ושולטים בחירות שלהם לעזוב את המדינה.
"אנחנו מאמינים שהשותפות והספונסריות של פיפ"א צריכות להדגיש את הערכים שלהן כדי להבטיח שפיפ"א פועלת בצורה שמבטיחה שכדורגל, כמו כל שאר ענפי הספורט, הוא כלי ליצירת שינוי חברתי חיובי. בקטאר, העובדים הזרים מתים בעבודה, במובן המילולי ביותר, כך שאין פה שינוי חיובי", הדגיש פולר.
הרשויות בקטאר טוענות כאמור כי שיפרו את התנאים של מאות אלפי עובדים זרים. במאי 2014, בעקבות הביקורות בפיפ"א, בתקשורת ובארגוני זכויות עובדים, הממשלה בקטאר התחייבה לשנות את החוקים והבטיחו ליישם את הרפורמות ב"הקדם האפשרי". הצהרת ממשלת קטאר מה-18 במאי בנוגע לעצירת הצוות של ה-BBC: "משרד התקשורת הממשלתי הזמין כעשרה כתבים לראות ממקור ראשון מגורים מתחת לתקן וכן כמה מהכפרים החדשים יותר. הענקנו לכתבים חירות מלאה לראיין מי שירצו ולהסתובב בלי ליווי בכפרים. ייתכן שבשל הציפייה שהממשלה לא תספק גישה מסוג זה, הצוות של BBC החליטו לערוך ביקורים מטעם עצמם באתרים ולראיין לפני הסיורים המתוכננים. בכך שעשו זאת, הם הסיגו גבול בנכס פרטי, וזה מנוגד לחוק בקטאר כפי שזה במרבית המדינות. כוחות ביטחון נקראו והצוות נעצר".