הכדורגל הסיני יכול להחתים את זהבי. ואת זהבי הבא. והבא אחריו
האתגר הסיני עוד עשוי לקרוץ לכוכבים הישראלים הרבה יותר מאשר אירופה. סטטוס של כוכבים, ליגה שבונה את עצמה, הזדמנויות עסקיות מכאן ועד הודעה חדשה - למה שלא נראה את ערן זהבי, מאור בוזגלו, אלירן עטר, מוחמד גדיר, ערן לוי ואחרים בסין אם הם מקבלים שם פי 6-5 יותר ממה שהם יכולים לקבל כאן?
לשי ג'ינפינג, נשיא סין, יש תוכנית להפוך את סין למעצמת כדורגל וככל הנראה היא תופסת. לא בטוח אם נראה את סין במונדיאלים הבאים - הנבחרת עדיין אחת מהגרועות באזור אסיה - אבל מה שבטוח זה שכדורגל הופך לעסק ענק בסין.
- האם הסינים מחפשים להשקיע בכדורגל הישראלי?
- סין תאמן פעוטות בכדורגל
- מדוע כדורגלנים דרום אמריקאים חותמים בסין?
הדוגמה האחרונה ל"בום הכדורגל" בסין מגיעה מהבורסה של מדינת הענק, שמגלגלת 7.7 טריליון דולר. 9 חברות נסחרות, שלהן קשרים לליגת הכדורגל של המדינה, זינקו בשיעור ממוצע של 158% מאז מרץ 2014, אז הציג הנשיא לראשונה את התכניות שלו להחיות את הכדורגל הסיני, ששנפגע קשות משערוריות הטיית משחקים ואלימות. ההתחזקות של החברות, שהייתה בשיעור הגבוה מהעלייה במדד הבנצ'מרק ב-42 נקודות, הואצה בחודשיים האחרונים, לאחר ששי חשף מפת דרכים של 50 נקודות לרפורמה בכדורגל, ומינה נציג של המפלגה השלטת בראש המאמצים.
לדמן אופטואלקטרוניק (Ledman Optoelectronic), שותפה של ליגת הכדורגל הבכירה בסין ולשי אינטרנט אינפורמיישן אנד טכנולוג'י, שמשדרת את משחקי הליגה באינטרנט, הן בין ההמלצות המובילות של מינשנג סקיורטיס למשקיעים שרוצים להמר על מהפך בכדורגל. "כדי להשקיע בסין צריך לציית למדיניות", אומר טאו יה, אנליסט לתחום הספורט במינשינג בבייג'נג. "הרפורמה בכדורגל זוכה לדחיפה גדולה מצמרת ההנהגה, ולכן המניות הרלוונטיות התחזקו כל כך". "כשאתה עשיר מאוד, אתה כבר לא רק איש עסקים, אתה גם פוליטיקאי. וכדורגל הוא עכשיו מטרה פוליטית".אומר שיאנג יאן (Qiang Yan), כתב עסקי ספורט סיני. "לכל האנשים העשירים בסין יש קשרים חזקים מאוד עם הממשלה, וחלקם עושים את ההשקעות בכדורגל כטובות למנהיגים".
במדינה המאוכלסת בעולם עם תפקיד מתרחב בשוקי ההון הבינלאומיים וכוח צבאי מתחזק, חוסר היכולת ליצר מערכת כדורגל ברמה גבוהה, נחשב לנקודה רגישה למאגר האוהדים המקומי, הנאמד על ידי התקשורת המקומית כעומד על 600 מיליון אנשים.
הסופר ליג הסינית, שהוקמה לפני 11 שנה סבלה ממשחק באיכות נמוכה, הטיות משחקים ושערוריות שוחד. ברפורמת הכדורגל, משלב שי בין החיבה האישית שלו למשחק ומאמצי המלחמה בשחיתות, שהפילה כבר למעלה מ-100 אלף חברים במפלגה הקומוניסטית. בתפקידו כמנהיג המדינה, הוא ביקר באצטדיוני כדורגל בביקורים רשמיים במדינות אחרות, פגש שחקנים מפורסמים ואף סיר במתקני הכשרת הנוער בסין. הממשלה התחייבה להעביר עוד מימון לנבחרת הלאומית, לבניית שני מגרשי אימונים חדשים ולהקמת 50 אלף אקדמיות לכדורגל עד 2025. הרשויות שוקלות גם לאמץ מערכת הימורים מפוקחת על משחקי הליגה הבכירה ומחפשת אחר דרכים חדשות לשפר את מערכת השכר של השחקנים.
בחודש שעבר, שי מינה את ליו יאנדונג לעמוד בראש הוועדה שתפקח על ביצוע הרפורמות. זו הפעם הראשונה שחבר בפוליטביורו מונה לפיתוח ספורט. להתעניינות של הנשיא בכדורגל יש "קשר ישיר" לפרסום תכנית הרפורמה, אומר רן האי, מרצה לתרבות הספורט באוניברסיטת הספורט של בייג'ינג.
"זה מתקדם מהר מכפי שחשבתי", אומר רן, שמשמש גם כחוקר הראשי במכון למדעי הספורט של סין, הנמצא תחת השליטה של המנהל הכללי של הספורט. "הספיקו לשי פחות משלוש שנים כדי להשיק תכנית רפורמות מקיפה".
אבל כעת הכסף זורם ולליגה מגיעים כוכבי כדורגל מברזיל והניסיון הוא להביא שחקנים ברמה הגבוהה ביותר. יש שמועות על אנדראה פירלו מיובנטוס וכבר טים קאהיל מנבחרת אוסטרליה כבר שם. כאמור, כבר הופיעו סימנים לשינוי. הקבוצות המקומיות מוציאות יותר, מחתימות שחקנים זרים כמו חלוץ נבחרת ברזיל דייגו טרדלי. ולכאן נכנס ערן זהבי "שלנו".
ערן זהבי נפגש אמש עם נציגי טייג'ין הסינית בבית מלון בתל אביב. סוכנו רונן קצב קיבל אישור מג'ורדי קרויף לקיים את הפגישה. נציג הקבוצה הסינית הציעו לזהבי חוזה עתק של 15 מיליון דולר לארבע עונות. את הקבוצה מאמן הארי האן, לשעבר כוכב נבחרת הולנד. מדובר בעיקר "קטנה" לא רחוקה מבייג'ינג. רק 14 מיליון תושבים בסך הכל. משחקים במדיה בעיקר שחקנים סיני אך כמה זרים כגון הרנן בארקוס מארגנטינה וג'ורדן - שחקן קולומביאני מוכר באזור אסיה. שיחק בעבר בדרום קוריאה. שניהם שחקנים בעלי שווי שוק של כמה מיליוני יורו. בקלות הם יכולים לשחק בלה ליגה הספרדית - בקבוצות כגון אלצ'ה או מלאגה. או בפאלרמו או קאליירי. אבל מעדיפים את הכסף הגדול הרבה יותר שבסין.
כנראה שזהבי ידחה את ההצעה. הוא עוד מעט בן 28 ומאמן שהוא יכול לשחק באחת מהליגות הגדולות של אירופה - מה שיהווה עבורו שדרוג מקצועי וגם כלכלי. ובכל מקרה, הוא עשוי לקבל הצעת הארכת חוזה במכבי תל אביב עבור סכום של כמיליון דולר בעונה. שזה גם לא רע.
אבל הכדורגל הסיני לא הולך לוותר בקלות על "הזהבי" הבא. אם בעבר היתה "סכנה" שהכדורגל הישראלי יאבד את הכוכבים הגדולים שלו לליגות הבינוניות והגדולות של אירופה, עכשיו באה גם "סכנה" גם מסין. אין אף אחד שיכול לעצור את הקבוצות הסיניות לקחת למועדונים הישראלים את הזרים המצטיינים וגם את הישראלים המובילים. לא כולם זהבי שיכולים לסרב להצעה של 15 מיליון דולר לארבע עונות. או אפילו 5 מיליון דולר לארבע עונות.
האתגר הסיני עוד עשוי לקרוץ לכוכבים הישראלים הרבה יותר מאשר אירופה. סטטוס של כוכבים, ליגה שבונה את עצמה, הזדמנויות עסקיות מכאן ועד הודעה חדשה - למה שלא נראה את ערן זהבי, מאור בוזגלו, אלירן עטר, מוחמד גדיר, ערן לוי ואחרים בסין אם הם מקבלים שם פי 5-6 יותר ממה שהם יכולים לקבל כאן? למה שלארי קאיודה ימשיך בליגה הישראלית אם הוא מקבל הצעה גבוהה פי 8 מקבוצה בשנחאי?
מה זה יעשה למאגרי הכישרון בליגת העל? מה זה יעשה לנבחרת ישראל? האם ליגה שיש לה כל כך מעט קבוצות שיכולות להבטיח שקט כלכלי לשחקניהן יכולה לעמוד בזה?