$
ספורט ישראלי

כשאין לחם וחמאה, מתעסקים בתותים ובקצפת

מנכ"ל מנהלת ליגת העל בכדורגל מדבר על הקמת "ערוץ טלוויזיה פרטי" - בזמן שקבוצות לא משלמות שכר למאמני נוער

אוריאל דסקל 18:4605.02.15

מנכ"ל מינהלת ליגת העל בכדורגל, אורן חסון, חשף השבוע בראיון ל"גלובספורט" כי הוא מתכנן להוציא את המשחקים מידיהם של זכייני השידור, ולהקים ערוץ טלוויזיה פרטי של המינהלת שבו ישודרו המשחקים. "המודל שאנחנו מתבססים עליו הוא של הולנד", הכריז חסון "הם הקימו ערוץ עצמאי של הליגה העליונה, ערוץ פרימיום בתשלום - ועוברים את היעדים הכלכליים שהם הציבו לעצמם בעשרות אחוזים".

 

 

 

 

אורן חסון. איפה הולנד ואיפה הוא? אורן חסון. איפה הולנד ואיפה הוא? צילום: יובל חן

  

אז קודם כל - המודל עליו מסתמך חסון אינו אפשרי בישראל. בהולנד יותר מ-80% מהאוכלוסייה מגדירה עצמה כחובבת כדורגל. בישראל לא מגיעים לשיעורים הללו - סקר שערכה פיפ"א הראה שפחות מ-40% רואים עצמם כחובבי כדורגל. ערוצי הכדורגל בתשלום בישראל מגיעים לכמה מאות אלפים - וזה רק כי הם מציעים מגוון רחב של שידורים ולא רק כדורגל ישראלי.

  

מלבד זאת, בהולנד הערוץ היה הצלחה חלקית מאחר שהעלויות הגבוהות שלו לא אפשרו לקבוצות להרוויח ממכירת זכויות שידור - אף שהתחברו עם ענקית התקשורת Endemol (היוצרת של "האח הגדול"). מה שקרה זה שבסופו של דבר הערוץ הזה נמכר לפוקס.

  

חסון המשיך בהכרזות - "אני אהפוך את המוצר לאטרקטיבי", "ההסכם עם הטוטו שווה 150 מיליון שקל", "לוקח זמן לשנות מיתוג" - ו"יהיו לליגת העל 5-6 ספונסרים, בפורמט של הצ'מפיונס ליג. לחלק את זה לפי סקטורים: בנק, רכב, מזון". וכך המשיך בהכרזות כאלו ואחרות, שחלקן אף הרגיזו את השותפות העיקריות של מנהלת הליגה - ערוצי השידור ונותנת החסות הראשית היחידה - הטוטו.

  

בכל מקרה, אם מדובר בחזון לטווח הארוך או לא, נראה שהמנכ"ל של ליגת העל מנותק מהשטח בצורה שלא תתואר.

  

אוהדי הפועל תל אביב. הקבוצה בצרות אוהדי הפועל תל אביב. הקבוצה בצרות צילום: עוז מועלם

 

הוא מדבר על הקמת ערוץ טלוויזיה, שעלות הפקתו עשרות מיליוני שקלים, בזמן ששניים מארבעת המועדונים הגדולים של הכדורגל הישראלי (מבחינת אוהדים) נמצאים בקשיים כלכליים.

  

הפועל תל אביב, שנמצאת במכתש של חובות ועוברת הליך של פירוק נכסים מבלי להיכנס רשמית לכינוס נכסים, פרסמה היום שאלי טביב, הבעלים של בית"ר ירושלים והבעלים של הפועל תל אביב לשעבר, חייב למועדון 19 מיליון שקל, כולל 9 מיליון שקל למס הכנסה. הדרישה של הפועל אינה חדשה ונדונה סביב שולחן הבוררות כבר זמן רב. גם השיטה של טביב, של השארת חובות אחריו, אינה חדשה - כפי שנכתב עליה בפירוט ב"כלכליסט".

  

זאת ועוד, גם בית"ר ירושלים לא בדיוק במצב כלכלי מצוין. אז איך בדיוק הפועל תל אביב ובית"ר ירושלים יעבדו יחדיו על הקמת ערוץ עכשיו?

  

חסון מדבר על "מוצר" כשקבוצת ענק כמו מכבי נתניה נמצאת בגירעון של 11 מיליון שקל לפחות ועובדיה לא מקבלים שכר כבר חודשיים או יותר. קבוצות אחרות בליגת העל גם כן חיות מהיד אל הפה. זו לא בעיה של "מוצר" או "מיתוג".

  

במספר קבוצות בליגת העל מאמני מחלקת הנוער ובבתי ספר לכדורגל לא מקבלים שכר זה כמה חודשים. איגוד המאמנים יודע מהעניין ואין לו יותר מדי מה לעשות. גם בבקרה התקציבית לא יודעים מה להגיד לאותם מאמנים, שעובדים עם נערים וילדים עבור 4,000- 5,000 שקל בחודש ולא מקבלים את שכרם. "אין לנו שליטה על מה שקורה במחלקות הנוער", אומרים בבקרה התקציבית. "אין לנו בכלל פירוט של תקציבי מחלקות הנוער".  

 

"אנחנו בעצם צריכים לשלם כדי לאמן במחלקות הנוער", אומר מאמן במחלקת נוער של קבוצה בליגת העל. "אף אחד לא יחזיר לנו הוצאות נסיעה על זה".

  

זה מה שקורה ברמת השטח. בשורשי הכדורגל.

  

חסון מדבר על "מהפכת מיתוג" בזמן שהשותפה העיקרית שלו, ההתאחדות לכדורגל, בבור תקציבי של 60 מיליון שקל ושאפילו תקציב השיווק מהטוטו ירד מ-80 מיליון שקל לפחות מ-60 מיליון שקל.  

 

הדיבורים על ערוץ טלוויזיה, מיתוג מחדש, ספונסרים בכל קטגוריה וכו' הם חלומות באספמיה כאשר רוב האוהדים של הפועל חיפה נטשו את הקבוצה לטובת קבוצת אוהדים בליגה ג', הפועל רובי שפירא חיפה, ורבים מאוהדי בית"ר ירושלים גם כן מבלים בליגה ג' עם בית"ר נורדיה ירושלים. 

 

בזמן שאורן חסון מנהל מנהלת עם תקציב של 7 מיליון שקל, במציאות, קבוצות ענק נמצאות בחובות ענק, ואין לכדורגל הישראלי שום תוכנית רישוי או רגולציה פיננסית בסיסית. שחקנים לא מקבלים שכר, מאמני נוער לא מקבלים שכר וגם "מזכירות, דוברים ומנהלים לא מקבלים שכר", כפי שאומר מנכ"ל של קבוצת ליגת על. לקבוצות בליגת העל אין תוכניות עסקיות או מקצועיות בסיסיות, איך יביאו בנק כספונסר לכל הליגה? איך יפתחו ערוץ משלהן?  

 

במקום לעסוק בחלומות באספמיה, היה עדיף שהמנהלת תעסוק בבסיס של הקמת עסק. שתהיה אחראית על בקרה פיננסית, על תוכנית רישוי, תוכנית עסקית, תוכנית עבודה. שהמנהלת תעבוד קודם כל על זה שכל קבוצה תגדיל את הקהל שלה, שתהיה מעורבת בקהילה שלה, שתחייה על פי הכנסותיה הטבעיות, שתעבוד על פי תוכנית עבודה מסודרת, שתשלם לעובדי מחלקת הנוער שלה.

  

המנהלת צריכה לעסוק בלחם וחמאה ולא בתותים בקצפת. וכדאי שהמנכ"ל שלה יבין זאת. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x