$
ספורט ופוליטיקה

רשויות החוק בשווייץ יחקרו את פיפ"א

כמה מבכירי הכדורגל המעורבים בהצבעה השנויה במחלוקת בעד רוסיה וקטאר כמארחות של שני טורנירי המונדיאל הבאים, עלולים לעמוד בפני תביעות פליליות, זאת לאחר שפיפ"א הגישה תלונה לרשויות השוויצריות

שירות כלכליסט 15:2220.11.14

כמה מבכירי הכדורגל המעורבים בהצבעה השנויה במחלוקת בעד רוסיה וקטאר כמארחות של שני טורנירי המונדיאל הבאים, עלולים לעמוד בפני תביעות פליליות, זאת לאחר שפיפ"א הגישה תלונה לרשויות החוק השוויצריות.

 

 

 

 

משרדי פיפ"א. ספ בלאטר מנסה לחמוק מהאשמה? משרדי פיפ"א. ספ בלאטר מנסה לחמוק מהאשמה? צילום: איי אף פי

 

הגוף ששולט בכדורגל מסר בהצהרה כי התלונה נגעה ל"התנהלות לא הולמת אפשרית של אינדיבידואלים" בכל הקשור לתהליך. בפיפ"א לא פירטו מי האנשים המעורבים.

 

פיפ"א ספגה ביקורת רבה מאז ההצבעה היכן לקיים את טורניר מונדיאל  זאת לאחר שמספר בכירים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטה נאשמו בהתנהלות לא הולמת.

 

משרד התובע הכללי בשוויץ מסר בהצהרה באתר האינטרנט שלו כי הוא "יבחן את המסמכים, שהוצגו בהיקף נרחב" למציאת הפרות של החוק הפלילי.

 

שני חברים בוועד הפועל הושעו מתפקידם לפני ש-22 החברים הנותרים השתתפו בהצבעה חשאית שבסופה הוחלט שקטאר, מדינת מדבר בלי מורשת כדורגל, היא בחירה טובה יותר לאירוח המשחקים מארה"ב, אוסטרליה, קוריאה ויפן. במקביל, רוסיה גברה על הצעה מאנגליה והצעות משותפות מבלגיה והולנד ומספרד ופורטוגל.

 

"במיוחד נראה שיש בסיס לחשד שבמקרים מבודדים, התרחשה העברה בינלאומית של נכסים הקשורים לשוויץ", טענו בפיפ"א.

 

פיפ"א היא בין מספר ארגוני ספורט שפועלים משוויץ ונהנים ממעמד של פטורים ממס. יותר מ-80% מההכנסות של הארגון מקורן מהמונדיאל, שמתקיים אחת לארבע שנים. בין 2011 ו-2014, פיפ"א הכניסה 4.15 מיליארד דולר, עלייה מ-307.8 מיליון דולר בין השנים 1995-98.

 

נשיא פיפ"א ספ בלאטר, הגיש את התלונה למשרדו של התובע הכללי בברן, בעקבות המלצתו של האנס יואכים אקרט, שעומד בראש ועדת האתיקה של פיפ"א. אקרט עבר על הממצאים של חקירתו של הפרקליט האמריקאי מייקל גרסיה.

 

"זו הייתה החובה שלי – כנשיא של פיפ"א – להגיש את התלונה", כתב בלאטר בהצהרה שפורסמה באתר של פיפ"א. הוא הוסיף כי הארגון אינו מתנגד לשקיפות.

 

משרד התובע הכללי אישר כי קיבל עותק של הדו"ח של גרסיה. אולם, בלאטר ואקרט דחו קריאות לפרסם את דו"ח החקירה המלא, בטענה שיפרו בכך את הפרטיות של האנשים שהתראיינו.

 

אקרט פרסם בשבוע שעבר תקציר באורך 42 עמודים של הדו"ח עצמו המתפרש על פני מאות עמודים, וטען כי אין מספיק ראיות לפתוח מחדש את ההצבעה, אף שהודה שנמצאו כמה הפרות של החוקים. גרסיה מיהר לערער על גרסתו של השופט הגרמני לחקירה שלו. שני הגברים מתוכננים להיפגש ב-20 בנובמבר.

 

אקרט אמר בראיון באתר של פיפ"א שישנם סימנים "להתנהלות פוטנציאלית לא חוקית", שפיפ"א והרשויות צריכות להתחקות אחריה. הוא לא סיפק פרטים נוספים.

 

11 חברים בוועד הפועל של פיפ"א שהצביעו ב-2010 כבר אינם מחזיקים בתפקידים הרשמיים, ביניהם מוחמד בין חמאם הקטארי, לשעבר ראש התאחדות הכדורגל של אסיה, שהושעה לכל החיים. לגרסיה לא הייתה מספיק סמכות לאלץ בכירים נוספים להעיד או להעביר ראיות.

 

"לוועדת האתיקה יש מגבלות מסוימות", אמר בלאטר. "כגוף של מוסד פרטי, אין לה את אותן האפשרויות שעומדות בפני תובע ציבורי".

 

בשנה שעברה הודו בפיפ"א כי הנשיא לשעבר ז'ואאו האבלנז' וחתנו ריקרדו טשיירה, שעמד בראש התאחדות הכדורגל של ברזיל, קיבלו תשלומים לא חוקיים משותפת השיווק לשעבר של פיפ"א, ISL בתמורה לזכויות השידור של טורנירי המונדיאל ב-2002 ו-2006.

 

האבלנז' התפטר מתפקידו כנשיא של כבוד בפיפ"א, ואילו טשיירה פרש עוד קודם לכן מתםקידיו בכדורגל.

 

ידוע שגם ה-FBI מקיימים חקירה נגד פיפ"א.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x