$
ספורט ופוליטיקה

קטאר 2022: רפורמה אמיתית או כסת"ח של פיפ"א?

קטאר פרסמה רפורמה ביחס שלה לעובדים אבל גופי העובדים אומרים שמדובר ב"תרמית". "קטאר צריכה לשנות את החוקים שלה, דבר אחר לא יועיל" אומרים בקונפדרציית איגודי המסחר הבינלאומיים

שירות כלכליסט 16:5112.02.14

קטאר פרסמה 58 עמודים של "זכויות עובד" בעקבות הביקורות נגד מצבם של העובדים על תשתיות למונדיאל 2022. פיפ"א, ארגון הכדורגל הבינלאומי, טוען שמדובר ב"צעדים חשובים להבטחת רווחתם של העובדים לקראת מונדיאל 2022" אבל בקונפדרציית איגודי המסחר הבינלאומיים (ITUC) טוענים שהתקנות החדשות לרווחת העובדים של מונדיאל בקטאר, לא מעניקות זכויות יסוד לעובדים ולמעשה רק מחזקות את מערכת kafala השנויה במחלוקת של שליטת המעסיקים על העובדים.

 

 

נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, עם אמיר קטאר שייח' חאליפה. "לעובדים עדיין אין זכויות" נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, עם אמיר קטאר שייח' חאליפה. "לעובדים עדיין אין זכויות" צילום: אי פי איי

 

לדבריו של מזכ"ל הקונפדרציה שאראן בורו, עבודה בכפייה נמשכת עד היום בקטאר ולעובדים אין זכויות. תקנות בטיחות אינן יכולות להגן על מהגרי העבודה, אלא אם הם יקבלו את הזכות להגיב על השכר ותנאי העבודה שלהם. מערכת מימון הוויזות, kafala קושרת את העובדים למעסיקים שלהם, שכן הם אינם מורשים לעזוב את המדינה או לעבור לעבוד אצל מעסיק אחר מבלי לקבל אישור. החוק הקטארי מונע ממהגרי עבודה את הזכות להתאגד.

 

"לא חל שינוי אחד בחוק הקטארי שמונע מהעובדים את זכויות היסוד שלהם", אומר בורו. "לא אפשרו למהגרי העבודה להביע את קולם. קצין רווחה לעובדים שימונה על ידי המעסיק אינו מהווה תחליף לנציג ממונה של עובדים. ההבטחה לספק חופש תנועה לעובדים היא תרמית, שכן בקטאר אוכפים הפרדה גזעית של העובדים. התקנות הללו מבוססות על מערכת פיקוח עצמית מיושנת ומבזה, שכבר נכשלה בעבר בבנגלדש ובמדינות אחרות, שבהן מתו אלפי עובדים".

 

בלי מנגנון שיחייב ציות משפטי כמו בית דין, אין שום אפשרות לאכוף את התנאים", אמר בורו. צ'רטר הרווחה של ועדת העל של הקטארים מציין מספר "זכויות חדשות" עבור העובדים אבל באמנסטי, למרות שמדברים על "התקדמות", מזהירים כי הוא לא מספק.

 

הצ'רטר החדש מספק עובד סוציאלי אחד לכל 350 עובדים (41 שניות בשבוע לכל עובד), מבטיח הקמת קו חם לתלונות של עובדים (מבלי לפרט מי יענה לשיחות או כיצד יבוצע תהליך קבלת התלונות). "הקו החם הנוכחי הוא כישלון מוחלט, פירושו שיהיה צורך במחנות עבודה על פני שטח כולל של 8 מיליון מ"ר עבור 500 אלף העובדים הנוספים, שקטאר טוענת שתזדקק להם במסגרת ההכנות למונדיאל" אומרים ב-ITUC. לפי הארגון: "הצ'רטר לא מציב מערכת לתיעוד מקרי מוות של עובדים או כדי להבטיח ביצוע נתיחות שלאחר המוות. ורק ממליץ על סוכנויות השמה שאושרו על ידי משרד העבודה, שממשיך לגבות תעריפים על אף שהחוק אוסר התנהלות מסוג זה".

 

הרפורמה של הקטארים גם לא מתייחסת ל"חום" בכל הקשור לתנאי העבודה במדינה שבה המעלות מטפסות ל-50 מעלות בחצי מהשנה. לא מצוינת כל כוונה לתבוע את המפרים של החוקים.

 

"אם פיפ"א רציניים בקשר לכך שקטאר תארח את המונדיאל ב-2022, הם יהיו חייבים לדרוש חירויות כמו שהעובדים יוכלו לבחור מי ייצג אותם. יהיה עליהם לדרוש נקיטת צעדים מיידיים לסיים את מערכת kafala, צעדים מיידיים להעניק לעובדים זכויות לניהול משא ומתן על השכר ועל התנאים ולהקים מערכת אכיפה באמצעות מערכת בתי דין", הוסיף בורו.

 

"הצ'רטר הזה הוא תרמית לעובדים. הוא מבטיח בריאות ובטיחות אך לא מספק אמצעי אבטחה. הוא מבטיח תקנות תעסוקה אך לא מעניק למהגרי העבודה זכויות להתאגד. הוא מבטיח שוויון אך לא מספק ערבות לשכר מינימום. דרכי הפעולה הלא חוקיים ימשיכו על אף הצ'רטר, שמחזק מערכת של עבודה בכפייה. ההכרזה של קטאר התקבלה כתגובה ללחץ ציבורי, אך היא לא תוריד את הלחץ מהעובדים. תקנות דומות הוכרזו על ידי עמותת קטאר לפני קרוב לשנה ולא הובילו לשום שינוי. מספר מקרי המוות של עובדים רק עלה. קטאר צריכה לשנות את החוקים שלה, דבר אחר לא יועיל", סיכם בורו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x