עבודה בעיניים
ליגת הכסף השנתית של דלויט, שמדרגת את הקבוצות המכניסות ביותר בעולם, מוכיחה שהפייר פליי הפיננסי של אופ"א ממש לא עובד
כמו בכל שנה מאז 1999 גם ב־2014 מתפרסמת "ליגת הכסף" של דלויט. רשימת הקבוצות המכניסות ביותר בעולם לפי הערכות פירמת החשבון והייעוץ הבינלאומית משמשת את התעשייה יותר מתמיד כדי לבדוק את העוצמה הכלכלית של מועדוני הכדורגל. בעידן הפייר פליי הפיננסי, שבו הכנסות טבעיות יקבעו מי הקבוצות שידורגו במקומות הראשונים בליגות המקומיות ובטורנירים הבינלאומיים, עניין ההכנסות הטבעיות קריטי יותר מתמיד. הדירוג השנה, שמתבסס על ההכנסות בעונת 2012/13, מספק לנו כמה התפתחויות מעניינות ביותר בנושא זה.
- ריאל מדריד כבר ניצחה את מנצ'סטר יונייטד במאבק הפיננסי?
- דלויט: הפרמיירליג מכניסה יותר מהליגה הספרדית והליגה הגרמנית ביחד
- דלויט: שוק זכויות השידור בעולם ב-2014 יגלגל יותר מ-26 מיליארד דולר
בפעם הראשונה מאז 1999 מנצ'סטר יונייטד לא בין שלושת המועדונים המכניסים ביותר בעולם. באיירן מינכן, בזכות הצלחה חסרת תקדים בשנה שעברה, עקפה את הקבוצה האנגלית עם הכנסות של 431.2 מיליון יורו. ליונייטד היו הכנסות של 423.8 מיליון יורו. ריאל מדריד שמרה על המקום הראשון עם הכנסות של 518.9 מיליון יורו. ברצלונה שנייה (482.6 מיליון יורו).
"ערך הוגן"
ההתפתחויות המעניינות באמת התרחשו מחוץ לטופ 3. פריז סן ז'רמן במקום החמישי עם הכנסות של 398.8 מיליון יורו ומנצ'סטר סיטי שישית (316.2 מיליון יורו). שתי הקבוצות בבעלות קטאר ואבו דאבי עקפו את צ'לסי וארסנל, שבמשך שנים רבו על מקום בחמישייה הראשונה. הן עשו זאת בזכות הסכמים מסחריים ענקיים עם, כמה מפתיע, חברות ענק מקטאר ואבו דאבי. מנצ'סטר סיטי חתמה על הסכם חסות ענק עם איתיחאד איירווייס, חברת התעופה של אבו דאבי (יותר מ־400 מיליון ליש"ט), בעוד פ.ס.ז', הנמצאת בבעלות קרן ההשקעות הספורטיביות של קטאר (QSI), חתמה על הסכמי חסות עם הבנק של קטאר ועם רשות התיירות של הנסיכות.
ההכנסות המסחריות של פריז עומדות על 254.7 מיליון יורו - מעולם קבוצה לא הכניסה כל כך הרבה מחסויות. מדובר בקפיצה של יותר מ־150 מיליון יורו בקטגוריה הזו. פ.ס.ז' הכניסה בשנה שעברה 220 מיליון יורו בסך הכל. לשם השוואה, באיירן מינכן תמיד היתה בעלת ההכנסות המסחריות הגבוהות ביותר באירופה עם 237.1 מיליון יורו. הפייר פליי הפיננסי אוסר על חתימה על הסכמי חסות עם "שווי לא הוגן" כדי למנוע העברת כספים של הבעלים דרך חברות שבבעלותו.
כנראה שהרגולציה הזו לא עובדת. "ההכנסות הטבעיות" של פ.ס.ז' קפצו פי חמישה מאז 2009/10.
צ'לסי עם הכנסות של 303.4 מיליון יורו וארסנל (284.3 מיליון יורו) סוגרות את העשירייה הראשונה ביחד עם שתי האיטלקיות - יובנטוס (272.4 מיליון יורו) ומילאן (263.5 מיליון יורו). שתי קבוצות הסריה A הדיחו את ליברפול, בפעם הראשונה מאז 2000 מהטופ 10. הקבוצה האגדית נמצאת במקום ה־12 עם הכנסות של 240.6 מיליון יורו, שזה פחות ממה שהכניסה דורטמונד (256 מיליון יורו). שלוש קבוצות חדשות נכנסו לרשימת 20 הקבוצות העשירות: פנרבחצ'ה (126.4 מיליון יורו), רומא (124.4 מיליון יורו) ואתלטיקו מדריד (120 מיליון יורו).
פנרבחצ'ה מצטרפת לרשימה עם גלטאסריי (מקום 16 - 157 מיליון יורו). שתיהן היחידות ברשימה מחוץ ל"ביג 5" - חמש הליגות הגדולות באירופה. לפרמיירליג האנגלית יש שש נציגות, לגרמניה ולאיטליה יש ארבע כ"א, לספרד שלוש ולצרפת אחת. אגב, קורינתיאנס הברזילאית, במקום ה־24 עם הכנסות של 113.3 מיליון יורו, היא הקבוצה היחידה שאינה מאירופה ברשימת 30 הקבוצות העשירות בתבל, אבל לפי דלויט, "לא מן הנמנע שהכנסותיה יעלו בגלל המונדיאל הקרב בברזיל והיא תמצא את עצמה במקום גבוה יותר".
אזהרה מ־1999
הטופ של הכדורגל ממשיך להיות תעשייה החסינה מפני מיתון והאטה. 20 המועדונים העשירים ביותר הכניסו ב־2012/13 יותר מ־5.4 מיליארד יורו - עלייה של 8%.
ההערכות הן שבשנה הבאה ההכנסות שלהם כבר יעקפו את רף 6 מיליארד היורו. עד כמה הכדורגל צמח? כדי להיות אחד מ־30 המועדונים העשירים ביותר בעולם צריך להכניס יותר מ־100 מיליון יורו. 2007/08 היתה העונה הראשונה שבה כל המועדונים בטופ 20 הכניסו יותר מ־100 מיליון יורו. ב־1999 רק מועדון אחד הכניס יותר מ־100 מיליון יורו - מנצ'סטר יונייטד, הראשונה בדירוג.
אם כבר הגענו ל־1999, שווה להסתכל על הרשימה מאז. זו נורת אזהרה למועדונים רבים ברשימה כיום. ב־1999 ניוקאסל יונייטד היתה המועדון החמישי הכי מכניס בעולם - קצת לפני ברצלונה ומילאן. במקום ה־14 היתה פארמה האיטלקית, שמאז פשטה רגל. גלזגו ריינג'רס, מקום 16 ב־1999, נמצאת כיום בליגה השלישית בסקוטלנד בגלל פשיטת רגל. לידס יונייטד, מקום 20 ב־1999, נמצאת כיום בליגת המשנה האנגלית והיא תחת בעלים שלישי בעשור האחרון. ב־1999 היו תשעה מועדונים בריטיים ברשימה, וזו השנה הראשונה שבה יש מספר נציגות כל כך נמוך במאני ליג .כמו כן, זו הפעם הראשונה שיש רק מועדון אחד אנגלי בטופ 5.
למרות הדעיכה בכוחן היחסי של האנגליות, בדלויט מצפים שב־2015 האנגליות יחזירו לשלוט במאני ליג. עם הסכם טלוויזיה חדש (יותר מ־5 מיליארד ליש"ט), הסכמי חסות חדשים וענקיים למנצ'סטר יונייטד (559 מיליון דולר משברולט), לארסנל (עם פומה ואמירייטס), מנצ'סטר סיטי (נייקי) והכנסות גדלות מימי משחק — האנגליות צפויות להכניס שמונה או תשע נציגות לטופ 20.
הזווית הישראלית
אורן רוזמן, דירקטור, מערך הייעוץ, בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר, נותן את מבט הנקודת הישראלית על ליגת הכסף: למרות זה, ניתן להיות אופטימיים בגלל הבנייה של אצטדיונים חדישים ומודרניים אשר מייצרים פוטנציאל גידול בהכנסות לקבוצות: למשל, הכנסה מתאי ה-VIP שלהם. על הקבוצות בישראל לוודא שתאים אלו לא יישארו ריקים. שיא מכירת המנויים של מכבי ת"א העונה והקהל הרב שנהר למגרשים באליפות אירופה לנבחרות עד גיל 21, מעידים על כך שהקהל הישראלי צמא לכדורגל טוב ומוכן לשלם עבורו.
ההצלחה במפעלים האירופיים תמשיך להיות מנוף הגידול העיקרי בהכנסות הקבוצות הישראליות, אך קבוצה ישראלית תעשה קפיצת מדרגה משמעותית בהכנסות רק אם תצליח לתקוע יתד בליגת האלופות ולבסס את מעמדה בזירה האירופית. למכבי תל אביב היכולת והפוטנציאל לעשות זאת, אך זה עלול להיות על חשבון התחרותיות של הליגה המקומית".
לפי רוזמן, "מקורות ההכנסה של הקבוצות הישראליות מוגבלים מאוד בהשוואה לאלה של מועדונים בעולם, לכן אחד האתגרים הגדולים ביותר של מינהלת הליגה החדשה יהיה למקסם את הכנסות הקבוצות באמצעות יצירת מוצר אטרקטיבי וגיוון מקורות ההכנסה של הקבוצות. הצלחה של כל זה תלויה גם ביכולתם של כל העוסקים בתחום לשנות את תרבות הספורט במדינה, לשדרג תשתית הספורט ולהפוך את הכדורגל לחוויה משפחתית. כדי לעשות זאת צריך טיפול יסודי, סבלנות ודרך עקבית מקצועית".