המלצות ועדת זליכה פורסמו – מה עכשיו?
ההתאחדות לכדורגל וממשלת ישראל נמצאות במסלול התנגשות שבסופו נבחרות וקבוצות עשויות למצוא את עצמן מורחקות מפעילות בינלאומית
במשך כשנה עבדה ועדת זליכה לבחינת הניהול בכדורגל הישראלי אבל כעת נראה שהעבודה הטובה שנעשתה שם לא תשנה בשום דבר את הדרך בה הכדורגל הישראלי או הספורט הישראלי מנוהל. מינוי הוועדה על ידי שרת הספורט לימור לבנת בא, לטענתה, לאחר שנוצר "משבר אמון בין אוהדי הכדורגל לישראל לבין התאחדות הכדורגל ומוסדותיה". המטרה של הוועדה היתה לבחון את מצב הכדורגל לעומק ולשפר את מבנה הניהולי של הכדורגל הישראלי במטרה לשפר את מצב הכדורגל.
ואולם, נראה כי שוב כי במקום לדבר על העיקר – הוועדה והמלצותיה שפורסמו היום הפכו למאבק אישי בין לימור לבנת, ירון זליכה וצחי פישביין, יו"ר הטוטו, לבין יו"ר ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון. העימות הזה היה בלתי נמנע לאור העובדה שבעיקרי ההמלצות המאומצות על ידי שרת הספורט כתוב: "בראש ההתאחדות לכדורגל, לא יכהן אדם הנמצא בניגוד עניינים". העימות התחמם והתדרדר לפסים אישיים כאשר במסיבת העיתונאים שנערכה היום, התפתחו חילופי מילים קשות בין לבנת לבין העיתונאי המזוהה עם לוזון, משה בוקר מ"הארץ", אשר הטיח דברי ביקורת קשים בחברי הוועדה ובשרה עצמה.
בקיצור, כמו תמיד כשזה מגיע לכדורגל הישראלי, במקום לדון בעיקר שוב דנו בתפל.
אז מה ההמלצות של הוועדה?
"הוועדה התרשמה, כי הבעיות של הכדורגל הישראלי הן תולדה של כשלים מבניים של התנהלות הענף לאורך שנים רבות, ומכאן גם שראוי יותר להתרכז בכשלים המבניים עצמם ולא בבעיות פרסונאליות כאלו ואחרות" נכתב בסיכום דבר הוועדה. במסיבת העיתונאים שנערכה היום זליכה הוסיף ואמר שמבנה ההתאחדות והכדורגל "רקוב".
"המבנה הארגוני רעוע ביותר ולא מכבד מדינה דמוקרטית במאה ה-21. הוא לא מכבד אף מדינה", אמר זליכה.
המבנה הזה אמור להשתנות על פי המלצות. הראשונה מהן, כאמור, היא שבראש ההתאחדות לכדורגל לא יכהן אדם הנמצא בניגוד עניינים. הוועדה גם פורשת איך בדיוק אמור ראש ההתאחדות הבא אמור להשתנות גם כן ולהפוך למהלך הרבה יותר ציבורי. ועל ההמלצה הזו מוכנה ההתאחדות לכדורגל בראשות אבי לוזון לצאת למלחמה.
מחר תתקיים מסיבת עיתונאים עם אבי לוזון וספ בלטאר. במסיבת העיתונאים הזאת יבהיר בלטאר כי כל ניסיון התערבות ממשלתי בהתנהלות ההתאחדות לכדורגל ובבחירת היו"ר, יביא להרחקת ישראל מפעילות בינלאומית. ההתאחדות לכדורגל של קמרון, למשל, הורחקה מפעילות בינלאומית בגלל שהממשלה שם דרשה את שינוי יו"ר ההתאחדות, איה מוחמד, החשוד בהונאה וניהול פיננסי לקוי. במשרד הספורט טוענים שמבחינה משפטית הם יכולים להמליץ על שינוי הליך הבחירה. עם זאת, גם הם מודים כי לא יוכלו להדיח את היו"ר המכהן בצורה ישירה. הם מקווים להשפיע דרך אמצעי הלחץ העיקרי שלהם – כספי הטוטו.
ההמלצה השנייה של ועדת זליכה היא שכספי התמיכות של המועצה להסדר הימורים יועברו באופן ישיר לאגודות הספורט על מנת לוודא שהכסף הזה מגיע לספורט נטו ולא לעסקנים. בתוך ההמלצה הזו גם לעצור את העברת 4%, שכיום מועברים למרכזי הספורט.
ההמלצה השלישית היא הקמת מינהלת ליגה שתהיה יישות משפטית נפרדת ותפעל באופן עצמאי ומנותק מההתאחדות לכדורגל. יש לציין שההתאחדות לכדורגל עובדת כעת על הקמת מנהלת ליגה – ב"מודל הצרפתי", ששומר הרבה מאוד כוח בידי ההתאחדות לכדורגל.
המלצה רביעית: ביצוע רפורמה מקיפה בתחום מועדוני הכדורגל לילדים ונוער הכוללת בין השאר הקמת קרן חדשה להקמה ותמיכה ב-100 מועדוני כדורגל חדשים ברחבי הארץ. מדובר על קרן בהיקף שנתי של 60 מיליון שקל (בעיקר מהטוטו ומפעל הפיס). השרה אמרה גם שדיברה עם שר השיכון, אורי אריאל, בקשר להמלצה שנוגעת לשינוי ייעוד של קרקעות חקלאיות לטובת הקמת מתקני ספורט ברחבי הארץ תוך שימת דגש על הקמת מתקני אימון לילדים ובני נוער.
ההמלצה החמישית נוגעת לאוהדים. הוועדה ממליצה על תמיכה של משרד הספורט ובסיוע הטוטו בעמותות אוהדים. מדובר על תמיכה מאוד צנועה של 500 אלף שקל באוהדים – סכום שחלק מעמותות האוהדים תיארו כ"לעג לרש". עם זאת, ועדת זליכה המליצה גם על חלוקת הקבוצות לשני סוגים: קבוצות נתמכות שמקבלות כספים ציבוריים ולכן יצטרכו להכניס אוהדים לניהול הקבוצה וקבוצות שאינן נתמכות ולכן יצטרכו להיות קבוצות בע"מ. גם ההמלצה השמינית עוסקת באוהדים ודורשת הקצאה בלתי נגמרת של כרטיסים לנוער ברוב המשחקים. "איך ימלאו 32 אלף מקומות בטדי ללא כרטיסים לנוער", אמרה לבנת במסיבת העיתונאים. בוועדת יישום ההמלצות אין נציגות לאוהדים אבל "היציע", ארגון האוהדים של ישראל, מרוצה כיוון ש"פרסום המלצות הדו"ח מהווה מבחינת קבוצות ועמותות האוהדים שינוי משמעותי ביותר, זאת מכיוון שבפעם הראשונה במסמך רשמי של מדינת ישראל מופיעה משנה סדורה בנוגע לשילוב האוהדים במועדונים, ולאופן התנהלות המועדונים".
ההמלצה השישית עוסקת בהטמעת שקיפות בהתאחדות לכדורגל והתנהלות על פי חוק חופש המידע. לזה מצטרפת המלצה להחלת כללים מחמירים על המבקשים להחזיק בבעלות על קבוצות כדורגל. אם ההמלצות יתקבלו, אנשים שהורשעו בפשעים כמו אלי טביב לא היה יוכלו להיות בעלים של קבוצה בישראל.
ההמלצה השביעית עוסקת בהפרדת מוסדות התביעה והשיפוט מההתאחדות לכדורגל. ההמלצה הזו מצטרפת להמלצה להקמת בין דין לערעורים בספורט כדוגמת ה-CAS, בין הדין הערעורים הגבוה לספורט.
את הדו"ח המלא והמלצותיו ניתן לראות כאן
אז מה יקרה עם המלצות הוועדה בעצם?
כפי שניתן להתרשם, מדובר בדו"ח מאוד יסודי שעוסק בעניינים רבים וזאת בזכות שיחות רקע ועדויות של אנשים רבים שעוסקים בכדורגל בישראל (גילוי נאות: גם אני הענקתי עדות מומחה לקבוצות אוהדים מול הוועדה) – אבל, כאמור, משרד הספורט וההתאחדות לכדורגל הפכו את הנושא לפרסונלי. נראה כי במקום לעבוד יחדיו עם ההתאחדות על יישום ההמלצות, אנחנו בדרך למאבק שעשוי, כאמור, להוביל להרחקת ישראל מפיפ"א.
זליכה ציין כי "הדו"ח הזה לא מופנה להתאחדות לכדורגל. הדו"ח הזה מופנה לממשלה ולזרועותיה הרחבות ולכל חברה ציבורית". הוא טען כי "כל עוד ההתאחדות לא תשתנה אין להעביר כספי ציבור אליה".
בגדול, זה כבר התחיל.
הטוטו, למשל, מתנה את הסכם השיווק בהקמת מנהלת ליגה ואף בחירות מחדש להתאחדות לכדורגל. ההתאחדות והקבוצות, ש-90% מהן תומכות באבי לוזון ומשטרו, לא מסכימות. זה אומר שההתאחדות לכדורגל תאבד הכנסה של בין 60 ל-80 מיליון שקל בשנה. המשמעות של זה היא שייתכן מאוד שההתאחדות תחליט לוותר על תקציב המינימום ולאפשר לכל קבוצה להציב תקציב שהיא יכולה. בעיקרון, קבוצות כרגע חתומות עם שחקנים על זיכרון דברים בלבד. שחקנים רבים לא יוכלו לקבל את מלוא המשכורת שלהם ללא הכספיים השיווקיים של הטוטו. הכדורגל הישראלי עשוי להגיע לרמה חובבנית דה פקטו. ללא ההסכם עם הטוטו, ההתאחדות צריכה למצוא ספונסר מסחרי. בגלל תדמית הכדורגל אין מי שקופץ על המציאה הזו להיות מזוהה עם המותג הזה שנקרא "כדורגל ישראלי".
יהיה שינוי?
ההתאחדות בראשות אבי לוזון לא מתכננת ללכת לבחירות בזמן הקרוב. ההפך, לוזון כבר הודיע על החלטתו לעשות עוד קדנציה אחת לפחות כיו"ר ואין לו ממש אופוזיציה. ההתאחדות טוענת גם שעמדה בכל ביקורת בשנה האחרונה, "כולל זאת של מבקר המדינה" ו"כבר חלק גדול מהמלצות בדו"ח כבר מיושם על ידי ההתאחדות, כמו העברת הכספים ישירות לקבוצות, הקמת מנהלת ליגה או בחירת תובע חדש באמצעות ועדת איתור".
עם זאת ההתאחדות רחוקה מלהיות גוף שקוף. מבחינת "ניהול תקין" – חוסר השקיפות מקשה לבדוק אם ההתאחדות אכן מתנהלת בצורה תקינה. ואי אפשר להתעלם מהעובדה שהכדורגל הישראלי פגוע מבחינה תדמיתית ומקצועית. כמו כן, הטענות כנגד לוזון לא קשורות ל"מנהל תקין" אלא יותר בקשר לכך שהוא מכופף את תנאי הניהול התקין כדי שיתאימו מבחינה משפטית לכל גחמה שלו. הטענות הן שבזמן שהוא מנהל את הכדורגל – הכדורגל התרחק מהציבור ושיש משבר אמון חמור בין הציבור לקבוצות הכדורגל וההתאחדות לכדורגל.
על פניו וועדת זליכה לא דורשת לשנות את יו"ר ההתאחדות. אבל המאבק הזה הפך לאישי.
איך זה יגמר?
הסכסוך הזה יכול להסתיים בכמה דרכים.
הראשונה: הממשלה והחברות הממשלתיות, כולל עיריות מקומיות וחברות ציבוריות, יתרחקו לחלוטין מהכדורגל הישראלי והוא ימות לאיטו.
השנייה: משרד הספורט יתעקש על החלפת אבי לוזון וזה יגרור להתערבות פיפ"א בסכסוך והרחקת ההתאחדות לכדורגל מפעילות בינלאומית.
השלישית: הצדדים ידברו אחד עם השני וינסו לראות איך עובדים יחדיו לטובת הכדורגל הישראלי.
לצערי נראה כי הדרך השלישית נראית כהכי לא סבירה. המאבק כאן הוא על אגו וכוח. על מי יכופף את מי ומי יקבע למי.