מנהלת הליגה תהיה חייבת להתחבר מחדש לציבור
הכדורגל הישראלי ניצב בפני משבר כלכלי לא. עכשיו מנהלת הליגה יכולה לעשות שינויים גדולים בעיקר לגבי ההתנהלות של הכדורגל המקצועני
הקמת מנהלת הליגה בכדורגל היא חדשות טובות לכדורגל הישראלי. עכשיו יכול גוף מקצועי יותר להתרכז באופן מקצועי יותר בניהול ליגת העל.
להתאחדות הכדורגל פשוט לא היתה את היכולת או את הזמן להתמקצע גם בניהול ליגת העל וגם בניהול הנבחרות, הגביעים, תשתיות הכדורגל וכו'.
אז עכשיו מנהלת הליגה יכולה לעשות שינויים גדולים בעיקר באיך שהכדורגל המקצועני בישראל יתנהל. היא רוצה ויכולה לקבוע קריטריונים איכותיים ומחייבים להשתתפות בליגת העל באצטדיונים, מתקני האימונים, מחלקות הנוער, חווית המשחק, פעילויות חברתיות וקהילתיות וכו'. עם תוכנית רישוי טובה אפשר לשפר את הסטנדרטים המקצועיים בישראל בצורה משמעותית ביותר.
אולם המנהלת קמה כשתדמית הכדורגל הישראלי נמצאת במצב הגרוע ביותר אי פעם. הסיבות לכך רבות אבל העובדה היא שכרגע הכדורגל הישראלי ניצב בפני משבר כלכלי לא קל בכלל ובגלל מספר סיבות.
- איזה פלייאוף צריכה ליגת ווינר?
- למה תקציב המינימום עומד על 11.7 מיליון שקל לקבוצה?
- ההתאחדות צריכה לעבוד עבור האוהדים
הסיבה הראשונה היא המו"מ עם הטוטו. הטוטו העביר יותר מ-76 מיליון שקל להתאחדות הכדורגל בעונת 2012/13- אחד ממקורות ההכנסות החשובים ביותר של קבוצות הכדורגל. כעת אין הסכם בין הצדדים שנמצאים בעיצומו של משא ומתן בו גוף ההימורים הממשלתי של ישראל דורש רפורמות מקיפות בכל הקשור להשקעות הקבוצות. כתוצאה מכך אין הסכם בין הצדדים. זה משפיע באופן ישיר על ההקצבות הקטנות גם ככה שההתאחדות מעבירה לקבוצות.
ההתאחדות שלחה מכתב לקבוצות ליגת העל שהקצבת המינימום תרד ב-2 מיליון שקל - מ-4.3 מיליון לכ-2.5 מיליון שקל. בליגה הלאומית ההקצבה תרד במיליון שקל - משני מיליון שקל. זה מסביר מדוע ההתאחדות הודיעה אתמול על כך שתקציב המינימום בליגת העל יורד מ-11.7 מיליון שקל ל-10 מיליון שקל ושתקציב המינימום בליגה הלאומית יירד מ-30% ל-3 מיליון שקל.
האם ההודעות למועדונים קשורות למשא ומתן? ייתכן מאוד. בכל מקרה, במנהלת הליגה אומרים שהכדורגל הישראלי יכול לשרוד בלי הטוטו. אולי? אבל לא ככדורגל תחרותי או מקצועני. האם הכדורגל הישראלי יוכל להביא ספונסר ראשי כמו הטוטו? קיים ספק גדול אם יש חברה עסקית ישראלית שמוכנה להשקיע יותר מ-70 מיליון שקל בשנה במותג הצולע הזה שנקרא "ליגת ווינר". האם גוף זר - נאמר, חברת הימורים זרה - תסכים לעשות זאת כדי לפגוע בטוטו? שוב - בספק גדול.
הצרה השנייה שעומדת בפני בעלי הקבוצות, שעכשיו קיבלו אחריות על הגורל שלהם מידי אבי לוזון זה שהם יצטרכו לעשות מאמצים אדירים כדי להתחבר לציבור.
עכשיו, כשאבי לוזון עם התדמית הבעייתית כבר לא מנהל (לפחות לא באופן ישיר) את ליגת העל - ראשי המנהלת צריכים לגשת לציבור בנימה אפולוגטית ממש. אחרי שנים בהם הציבור כמעט ולא היווה פאקטור בהליך קבלת ההחלטות של ההתאחדות לכדורגל (על אפו ועל חמתו) - ראשי המועדונים, שאמורים להיות מחוברים יותר לבסיסי האוהדים - צריכים להגיד לציבור: בוא נתחיל מחדש.
איך עושים זאת? קודם כל מחליטים שרוצים לעשות זאת.
דבר שני: פועלים בשקיפות. אמש, בדיון בוועדת החוקה חבר הכנסת יריב לוין הציג את האינטרס הציבורי בצורה טובה ביותר כשאמר "מי שבחר להכנס לעולם הספורט ולהיות בעלים של קבוצה מחוייב לשקיפות ולתת דין וחשבון לציבור". בשבוע הבא ידונו במליאת הכסנת בתיקון חוק חופש המידע על איגודי הספורט. ההתאחדות והאיגודים, לעומת זאת, שוב דיברו על כך ש"יש תורמים אנונימיים שלא ירצו לחשוף את פרטיהם". אבל בשביל לייצר אמון מחדש צריך לחשוף בדיוק מי עומד מאחוריי כל קבוצה - ומי מתעסק בכסף שהציבור מכניס לקבוצה דרך מכירת כרטיסים או בדרכים אחרות. אין מה לעשות, הדרך חזרה ללב האוהדים עוברת דרך שקיפות.
דבר שלישי: מתחילים להתאמץ הרבה יותר כדי להפוך את הכדורגל לנגיש יותר לציבור הנרחב: משחקים באותה שעה (נוחה), מתקנים ראויים יותר, שת"פים עם ארגונים חברתיים, השקעה באנשים שכל עבודתם היא חיבור לקהל ולקהילה וכו'. השקעה בשיווק היא עניין שטחי בלבד. חוסר האמון בין הציבור לכדורגל הישראלי עמוק הרבה יותר מכמה קמפיינים נוצצים.
בלי הציבור, שבמשך שנים הכדורגל הישראלי עשה הכל כדי להתנתק ממנו, אין לכדורגל מקצועני לגיטימציה להישאר ככזה. אין לו לגיטימציה לדרוש תמיכה מהעיריות המקומיות ואין לו לגיטימציה לקבל כספים ציבוריים מחברות ציבוריות.
המנהלת תהיה חייבת לחבר מחדש את הציבור הישראלי לכדורגל הישראלי.
עניין נוסף: אתר דאבל פס חשף אמש כי בישיבת מזכירות ההתאחדות חשף היו"ר מכתב מהטוטו שמורה על הפסקת המימון לשיטור ואבטחה בליגות א, ב' וג' משמעותו: עונת המשחקים הקרובה לא תפתח. "לא יהיה בידי המועצה לסייע במימון שיטור וסדרנות בעונת המשחקים 2013/14 ועליכם להיערך בהתאם" נכתב.
זו מכת מוות לליגות הנמוכות בישראל, ליגות שאמורות להוות בסיס חובבני/חצי מקצועני רחב ביותר. ההודעה אמש דרמטית וייתכן שקשורה למשא ומתן עם הטוטו. עם זאת, אולי היא גם מגיעה בזמן המושלם עבור הכדורגל הישראלי לעשות רפורמה נדרשת בליגות הנמוכות. עכשיו, כשאין לה את ליגת העל על הראש, ייתכן שלהתאחדות אפילו יהיה זמן לעשות זאת.