$
ספורט עולמי

מה יקרה לליבסטרונג עכשיו?

ארגון הצדקה שהקים לאנס ארמסטרונג לפני 15 שנה צריך לנתק את עצמו מרוכב האופניים המושמץ

בלומברג 09:0813.11.12

לאנס ארמסטרונג, ששבעת הניצחונות שלו בטור דה פרנס נשללו ממנו בגין טענות על כך שרימה, התפטר ממועצת המנהלים של עמותת ליבסטרונג, ארגון הצדקה שהקים לפני 15 שנה, לאחר שחלה בסרטן האשכים שכמעט וחיסל את הקריירה שלו.

 

 

 

בעת ההכרזה על החלטתו, הסבירו בכירים בעמותה כי המהלך, עליו הודיע 18 יום לאחר שפרש גם מתפקידו כיו"ר העמותה, נועד להרחיק אותו אף יותר מהעמותה מטקסס, בניסיון לעזור לה לשרוד את נפילתו של אחד הספורטאים המוכרים ביותר בעולם.

 

קתרין מקליין, דוברת ליבסטרונג, מסרה כי יומו האחרון של ארמסטרונג כחבר במועצת המנהלים היה ב-4 בנובמבר. כמו כן, ציינו הבכירים כי יש להם מספיק עתודות שיעזרו לפצות על האטה בקצב קבלת התרומות. אולם, יש שחוששים כי המהלך אינו מספיק כדי להתגבר על הנזק שכבר נגרם.

 

"יעברו עוד שנים עד שאנשים יתפסו את העמותה כמשהו מלבד ארגון הצדקה של ארמסטרונג", אומר סטיב שונר (52), שהחלים מסרטן האשכים ופעילותו בגיוס תרומות זיכתה אותו ב-2009 בנסיעת אופניים עם ארמסטרונג, והכניסה לעמותה 50 אלף דולר. "הוא המנוע מאחורי אירועי גיוס הכספים המתוקשרים ביותר. אפילו סיור במטה, שבו מתנוססים החולצות שלו ואמנות האופניים, מבהיר שהוא עומד במרכז העמותה". מטרת העמותה היא להעניק לחולי סרטן את המשאבים הנחוצים כדי לסייע בטיפול שלהם, ולהמריץ אותם לחיות חיים פעילים. מטרה שבה ממשיך לתמוך שונר, מרצה למשפטים באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בוושינגטון.

 

מבחינת ארמסטרונג, ההתפטרות ממועצת המנהלים מגיעה בסיומם של חודשיים לא קלים.

 

 

הזכיות של לאנס. אירועי גיוסי הכספים של ליבסטרונג כוללים ארגון אירועי כושר, וכן הענקת חסות לקבוצות במרתונים ובמרוצי אופניים. המשתתפים, לא משלמים רק דמי כניסה, אלא גם מתחייבים לגייס כספים שיעברו לארגון הצדקה. פירוש הדבר, גיוס תרומות מחברים ובני משפחה הזכיות של לאנס. אירועי גיוסי הכספים של ליבסטרונג כוללים ארגון אירועי כושר, וכן הענקת חסות לקבוצות במרתונים ובמרוצי אופניים. המשתתפים, לא משלמים רק דמי כניסה, אלא גם מתחייבים לגייס כספים שיעברו לארגון הצדקה. פירוש הדבר, גיוס תרומות מחברים ובני משפחה צילום: איי אף פי

 

בתחילת אוקטובר הוא עמד במרכז דו"ח שפרסמה ה-USADA, הגוף האמריקאי ללחימה בסמים בספורט – ובו הואשם כי לקח חלק בטבעת רמאות הספורט הגדולה ביותר בהיסטוריה של מרוצי האופניים. ארמסטרונג אמנם לא הודה כי השתמש בחומרים לשיפור הביצועים, כפי שנטען בדו"ח, אך בכל זאת בחר לא להילחם בסבב ההאשמות הנוכחי שהוטחו נגדו. כתוצאה מכך, החליטו ב- USADA ובאיגוד האופניים הבינלאומי (UCI) לשלול ממנו את התארים.

 

ב-17 באוקטובר, שבוע לאחר פרסום הדו"ח, הוא פרש מתפקידו כיו"ר מועצת המנהלים של ליבסטרונג.

 

בהמשך החליט ארמסטרונג לפרוש לחלוטין ממועצת המנהלים כדי "לחסוך לארגון השפעות שליליות שינבעו מהשערורייה שהתפתחה מסביב לקריירת הרכיבה שלו", כך לפי הצהרה שפרסם ג'ף גרבי, היו"ר החדש של העמותה. "אנחנו אסירי תודה ללאנס על שיצר מטרה ששירתה מיליוני חולי סרטן ובני משפחותיהם".

 

אולם, צצו כבר כמה ראיות לכך שאישומי הרמאות הספיקו לפגוע בעמותה. בשנה שעברה דורגה ליבסטרונג במקום ה-343, בסקר השנתי של Chronicle of Philanthropy, המדרג את 400 ארגוני הצדקה המובילים. ואילו השנה העמותה כלל לא נכללה בדירוג, אף שהיא נותרה ארגון הצדקה המוביל שנוסד על ידי ספורטאי.

 

מקליין, דוברת העמותה, לא פירטה האם ארמסטרונג ימשיך להיות מעורב בצורה לא רשמית, כגון באירועי גיוס תרומות או על ידי מתן הרצאות בנושא. "לאנס נותר היוצר וההשראה של עמותת ליבסטרונג ושל המשימה שעומדת בפניה – הענקת תמיכה ושירותים פיננסיים, פרקטיים ואמוציונאליים בחינם לחולי סרטן והמשפחות שלהם", כתבה מקליין במייל שהעבירה בתגובה. עם זאת, היא לא הסכימה להעביר הצהרה אישית של ארמסטרונג, והפנתה לדברים שאמר באוקטובר, כאשר הודיע כי הוא מתפטר מתפקיד היו"ר כדי למנוע פגיעה בארגון.

 

שונר, המרצה למשפטים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, היה ב-2009 בין 50 מגייסי התרומות הפרטיים המובילים בארגון. הוא ממשיך לתמוך באחת המטרות העיקריות של ליבסטרונג – עידוד חולי סרטן לנהל חיים פעילים ומלאים. אולם לדבריו, הקשר המתמשך שלו לארמסטרונג, מקשה עליו להיות פעיל בתחום.

 

הוא מספר כי מאז פרסום ההאשמות נגד ארמסטרונג בחודש שעבר, הוא שומר את המדים הצהובים של ליבסטרונג בתחתית הארון, בעוד שהצמיד הצהוב המזוהה עם הארגון, שענד מאז 2004 מרגיש כעת יותר כמו משקולת מאשר פריט מעורר השראה.

 

שונר מוסיף כי רבים מהתומכים הנלהבים של ארמסטרונג הרימו ידיים מאז פרסום ההאשמות על כך שהשתמש בסמים לשיפור הביצועים.

 

לאחר פרסום הדו"ח של ה-USADA, שונר החל לקיים דיונים יום יומיים עם בני משפחתו, בשאלה האם הגיע הזמן להסיר את הצמיד. "איני רוצה שאנשים שלא מבינים בניואנסים של המצב יחשבו: 'הבחור הזה שם מזדהה עם אנשים שמשקרים ומרמים".

 

ליבסטרונג מעורה במידה רבה בדימוי של המייסד. הצמידים הם בצבע צהוב – זהב, אותו הצבע של חולצות הניצחון של ארמסטרונג. כמו כן, חלק ניכר מהמסר של העמותה: העצמת חולי סרטן לשאוף לקיום חיים מלאים ונמרצים, נובע מסיפורו מעורר ההשראה של ארמסטרונג עצמו, שלאחר שהחלים מסרטן האשכים ניצח שבע פעמים במרוץ האופניים הגדול ביותר בעולם.

 

ב-10 בנובמבר, פרסם ארמסטרונג בחשבון הטוויטר שלו תמונה שלו שוכב על כורסה, כשבקיר מאחוריו תלויות שבע החולצות הצהובות בהן זכה, ושנשללו ממנו לאחרונה. לא מצוין שום אזכור להחלטתו האחרונה.

 

גרג לי, סמנכ"ל הכספים של ליבסטרונג, טען אתמול כי לא חלה ירידה בכמות התרומות, על אף השערורייה סביב ארמסטרונג. לדבריו, החל מסוף אוגוסט ועד לאוקטובר, התרומות עלו ב-3% בהשוואה לשנה שעברה. לי העביר את תגובתו עוד לפני שפורסם כי ארמסטרונג החליט לעזוב את הארגון. הוא אף הוסיף, כי לארגון יש מספיק עתודות שיאפשרו לו לשרוד האטה בקצב התרומות.

 

אירועי גיוסי הכספים של ליבסטרונג כוללים ארגון אירועי כושר, וכן הענקת חסות לקבוצות במרתונים ובמרוצי אופניים. המשתתפים, לא משלמים רק דמי כניסה, אלא גם מתחייבים לגייס כספים שיעברו לארגון הצדקה. פירוש הדבר, גיוס תרומות מחברים ובני משפחה.

 

התרומות אמנם עדיין לא נפלו, אך מאמצי גיוס הכספים בהחלט נהיו קשים יותר, מציין רוב ג'ונס (45), שמתגורר ברסטון, וירג'יניה. אמו, שהלכה לעולמה ב-2007 ממחלת הסרטן, היוותה את ההשראה עבורו לארגון אירועי ליבסטרונג באוסטן ובפילדלפיה, ולהענקת חסות לקבוצות במרתונים של ניו יורק ושיקגו.

 

"אני הייתי אוהד גדול של לאנס כבר מתחילת הדרך", הוא מספר. כאוהד אופניים, הוא עודד מצדי הדרך בטור דה פראנס של 2004, שבו זכה ארמסטרונג בתואר השישי שלו. "אני חושב שהייתי אחד מהראשונים שהשיג צמיד צהוב, הם חילקו אותם במהלך המרוץ".

 

הוא ממשיך לתמוך בעבודת הארגון. עד כה, הוא הצליח לגייס 3,000 דולר בכל אחד מאירועי ליבסטרונג, שבהם השתתף, וכיום הוא עסוק בגיוס כספים עבור קבוצת הריצה ליבסטרונג, שתשתתף במרתון בוסטון ב-2013.

 

עם זאת, הוא מדגיש כי הוא חש בהשלכות כתוצאה מפרסום ההאשמות. "ישנם לא מעט אנשים, רובם בשוליים שאינם מכירים את הפרטים ורק שומעים דברים בחדשות, וכשהם רואים את הצמיד שלי הם מגיבים בשליליות", מספר ג'ונס. "התגובות השליליות התגברו עם פרוץ השערורייה וההאשמות".

 

לזלי לנקוסקי, מרצה לניהול מלכ"רים באוניברסיטת אינדיאנה, אומר כי הלחץ שמרגישים הפעילים בארגון אינו מפתיע. "ארגונים ללא מטרות רווח תלויים באמון המשתרש בינם לבין בעלי העניין שלהם", הוא אמר בראיון שהעניק לפני פרסום החלטתו של ארמסטרונג לנתק את קשריו מהארגון. "השערוריות של ארמסטרונג שחקו את קשרי האמון".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x