אוקראינה כנראה לא תצליח להחזיר את החוב שנוצר מהיורו
להערכת האנליסטים, ארגון הטורניר שייערך במשך חודש בעלות של 13.4 מיליארד דולר, מתוכם 6.6 מיליארד דולר מכספי המדינה, לא יהפוך את מדינת הגוש הסובייטי לשעבר למזמינה יותר להשקעות זרות
אוקראינה ככל הנראה לא תצליח לעולם להשיב לעצמה את מיליארדי הדולרים שהוציאה על אירוח טורניר יורו 2012 ביחד עם פולין, וההוצאות הגבוהות עשויות אף להפחית את סיכוייה להצליח לשלם את החובות.
להערכת האנליסטים, ארגון הטורניר שייערך במשך חודש בעלות של 13.4 מיליארד
על אף התקוות של סוכנויות נסיעות והרשויות עצמן, ברגע שהטורניר שמתקיים בארבע ערים באוקראינה יסתיים והאוהדים ישובו למדינות שלהם, אוקראינה לא בהכרח תתגלה כיעד תיירותי חדש באירופה. המתמטיקה מאחורי מימון יורו 2012 מהותית למדינה, שעומדת השנה בפני תשלום חובות בגובה 11.9 מיליארד דולר, מתוכם 5.3 מיליארד דולר במטבעות זרים, שהופכים אותה רגישה לתנודות בשוקי המט"ח. הנושא מעיב במיוחד בשל העובדה שביוני הממשלה צריכה להחזיר הלוואה של 2 מיליארד דולר ל-VTB קפיטול הרוסית, ולשלם 500 מיליון דולר באג"ח.
קייב לא הצליחה להשיג קווי אשראי חדשים מקרן המטבע הבינלאומית, ובמשך למעלה משנה לא הצליחה להנפיק אג"ח אירופיות שיעזרו לה לכסות על הוצאות הממשלה, שזינקו לקראת הבחירות לפרלמנט באוקטובר.
מעצרה של מנהיגת האופוזיציה יוליה טימושנקו, שנידונה באוקטובר לשבע שנות מאסר בשל ניצול כוחה בשלטון, פגע באמון ביכולות האשראי של אוקראינה והוביל לכך שמספר פוליטיקאים באירופה הודיעו כי בכוונתם להחרים את משחקי הכדורגל. "אוקראינה לא תזכה להכנסה פיננסית או להשפעה כלכלית משמעותית מאירוח יורו 2012", אומר אנדרי קולפקוב, שותף בחברת האנליסטים דה וינצ'י. "הסיכוי לשיפור כלשהו בדימוי פחת בשל הפוליטיקה הפנימית ותגובת האיחוד האירופי להתפתחות בתחום".
רמת השחיתות הגבוהה באוקראינה הבריחה משקיעים זרים, בעוד מחירי המלונות המאמירים גרמו לאוהדים רבים לקצר את החופשה או לוותר עליה לגמרי לטובת צפייה במשחקי הנבחרת בטלוויזיה.
בהתבסס על התוכנית הממשלתית, הקצתה המדינה 6.6 מיליארד דולר מהתקציב לכיסוי ההכנות לטורניר - סכום שמטפס ל-13.4 מיליארד דולר כשמוסיפים לו את ההוצאות של חברות ממשלתיות ומשקיעים פרטיים. "למעשה, התקציב הוסיף לנטל החובות, כך שמשלמי המסים בשנים הבאות ימשיכו לשלם עבור חגיגת יורו 2012", מסביר אריק ניימן מברוקראג' קפיטול טיימס. האנליסטים בדה וינצ'י חוזים שההפסדים הפיננסיים כתוצאה מהאליפות יסתכמו בין 6 ל-8 מיליארד דולר.
הבנק המרכזי של אוקראינה מעריך שהון של מיליארד דולר יזרום למדינה ממבקרים שיוציאו את הכסף על מסעדות, בתי מלון ומזכרות במהלך הטורניר, שייערך במשך חודש בערים קייב, דונייצק, חרקוב ולבוב. אולם הערכות אחרות מדברות על סכומים פחותים. לדוגמה, בדה וינצ'י ההערכה היא כי תזרים המזומנים לא יעלה על 800 מיליון דולר.
הרשויות באוקראינה מתעקשות כי חלק ניכר מההוצאות היה נחוץ בלי קשר לטורניר. "בלי שדות תעופה בינלאומיים ותשתיות תחבורה המדינה לא תזכה להשקעות זרות", הודה סגן ראש הממשלה בוריס קולסניקוב, הממונה על ההכנות לטורניר.
אולם לא כולם מסכימים איתו. "אין התאמה ישירה - ההשקעות הזרות הישירות (FDI) יעלו רק על ידי שיפור אקלים ההשקעות, כלומר הפחתת הבירוקרטיה", אומר אלכסנדר וולצ'ישן מחברת אינווסטמנט קפיטול באוקראינה.
נושא נוסף השנוי במחלוקת נוגע לאופן הוצאת הכספים. "על אף שנים של הכנות, לא נוצרה תשתית תיירותית סבירה או מתקנים תיירותיים כדי לפתות את מרבית האוהדים לשוב לאוקראינה", אומר קולפקוב. "אפשר לשכוח מזינוק בעניין באוקראינה מצד תיירים מערביים".
עד כה לא התגלו ראיות רבות לכך שזרם ההשקעות הזרות הולך בעקבות ההוצאות הממשלתיות. על פי לשכת הסטטיסטיקה המרכזית, ההשקעות הזרות הישירות לתוך אוקראינה נפלו בשנה שעברה ל-4.6 מיליארד דולר, מ-4.7 מיליארד דולר ב-2010. מדובר בירידה משמעותית מ-8 מיליארד דולר שמשכה אוקראינה ב-2005 בעקבות המהפכה הכתומה הפרו מערבית שכבשה את המדינה.
ניימן מקפיטול טיימס מצפה לנטל חובות גבוה שיכביד על התקציב. "אם נצא מנקודת הנחה של ריבית שנתית של 12%, פירוש הדבר ש-10 מיליארד הריבניה (1.2 מיליארד דולר) מהתקציב מיועדים בכל שנה רק לתשלום הריבית. ועדיין נשאר הצורך לממן מחדש את ההלוואה".
ניימן מוסיף כי כמחצית מהחוב המקומי הנוכחי של המדינה, שהונפק באג"ח, כלומר בין 80-90 מיליארד הריבניה, ניתן לקשר ישירות להוצאות הממשלה על יורו 2012.
חלק מהאנליסטים טוענים כי תשלומי החוב בשילוב עם התחזית הלא ברורה בנוגע ליכולתה של הממשלה ללוות כספים בשווקים העולמיים מגבירים את הסיכון לחוסר יציבות במטבע המקומי.
"הממשלה תנקוט בכל הצעדים הנחוצים על מנת למנוע את קריסת הריבניה לפני הבחירות הבאות לפרלמנט", אומר וסילי יורצ'ישין ממרכז רזמוקוב.