כל הדרכים מובילות לרומן
אחרי השקעה של 1.3 מיליארד ליש"ט בפחות מעשור, צ'לסי היא אחת מהקבוצות הגדולות בעולם. אבל זה לא מספק את רומן אברמוביץ'. וגם אם הקבוצה תזכה בליגת האלופות, היא עדיין תישאר תלוייה לחלוטין בבעלים
באפריל השנה נפגשה מריאנה גראנובסקיה עםפפ גווארדיולה, מאמן ברצלונה, בפריז. על הפרק: הצעה של הבוס שלה רומן אברמוביץ'.
גראנובסקיה - שהפכה לאחת מהדמויות החשובות בצ'לסי בשנה שעברה (יועצת אישית לרומן אברמוביץ' ומקשרת בין סוכנים, שחקנים והמנהלים של צ'לסי) - ניסתה לשכנע את גווארדיולה לעזוב את ברצלונה ולעבור ללונדון. זו היתה ההצעה השנייה בתוך שנה שהגיש רומן אברמוביץ' למאמן ברצלונה המוכשר. בקיץ שעבר הגיש גם כן הצעה אך גווארדיולה דחה אותה וצ'לסי החתימה את חברו הטוב אנדרה ווילאש בואש, שפוטר במרץ. בתחילת החודש, מיד אחרי שהודיע גווארדיולה על עזיבת ברצלונה, קיבל הצעה נוספת אבל הוא התעקש שהוא רוצה שנת שבתון.
לא בטוח שגם אחרי שנת השבתון הוא יצטרף לצ'לסי. הוא חבר טוב של אנדראה ווילאש בואש, שלבטח לא ימליץ על מועדון שלא נתן לו לעבוד כמו שהוא חושב שצריך וזרק אותו אחרי חצי שנה בתפקיד. בנוסף, פפ, שמעוניין לאמן בפרמיירליג אחרי שנת השבתון שלו, רוצה שליטה מוחלטת. בלי התערבות מהיועצים הרבים של אברמוביץ' ובעלי אינטרסים במועדון. פפ גם ירצה להביא מנהל טכני שיעבוד איתו. ספק אם יקבל זאת.
"קח צ'ק פתוח"
על פי הדיווחים, הציע אברמוביץ' לפפ "שליטה מוחלטת" על הקבוצה. והוא מוכן לתת לו "צ'ק פתוח" ו"קרט בְּלַנְשׁ" (יד חופשית) לעשות מה שהוא חושב לנכון - הצעה חסרת תקדים מבחינת אברמוביץ', שמאוד אוהב להכתיב דרך בשוק העברות השחקנים ועוד. אברמוביץ' מוכן להציע את הכסף הזה כי הוא רוצה שצ'לסי תשחק כמו ברצלונה. והוא רוצה את זה עכשיו. אבל כשזה יקרה, צריך לעבוד נכון 25 שנה - כמו ברצלונה - וזה לא קורה בצ'לסי, שם רוצים תוצאות באינסטנט. וזו גם אחת הסיבות שגווארדיולה מעדיף להתרחק מסטמפורד ברידג'.
בכל מקרה, התוכניות של רומן על פפ לא ייצאו לפועל, אם בכלל, לפחות שנה. וכך עומד רומן אברמוביץ', ערב גמר ליגת האלופות השני שלו כבעלים של צ'לסי, בצומת דרכים משמעותי עבורו ועבור עתיד המועדון. האם להשאיר כעת את רוברטו די מתאו, המאמן הזמני, כמאמן? האם להביא מאמן מוכשר אחר כמו לורן בלאן או דידייה דשאן, המקושרים לקבוצה, ובכלל - איך לוקחים את הפרויקט הזה, צ'לסי, קדימה?
הזמנים - הם משתנים
רומן אברמוביץ' השיג תשעה תארים בתשע עונות מאז רכש את צ'לסי. זה עלה לו לא מעט. ההוצאה נטו של הקבוצה בבעלותו על רכישת שחקנים (נטו) עמדה על 540 מיליון ליש"ט. על משכורות לשחקני הרכב ראשון בלבד הוציאה 737 מיליון ליש"ט באותה תקופה. בסך הכל, כולל רכישת הקבוצה וכיסוי הפסדים, רשם אברמוביץ' השקעה של 1.3 מיליארד ליש"ט.
מאז הפרמיירליג ואירופה השתנו. ב־2003 לא היתה מנצ'סטר סיטי שיכולה להוציא כפליים מצ'לסי על שחקנים ומשכורותיהם; ארסנל עברה לאצטדיון חדש שמספק לה יתרון גדול בכל הקשור להכנסות טבעיות; השחקנים שהיוו את השלד של צ'לסי הזדקנו ובקרוב ייכנסו חוקי הפייר פליי הפיננסי, שיאסרו על קבוצה לחיות מעבר ליכולותיה הטבעיות. זה אומר, באופן די מעשי, שצ'לסי תצטרך לצמצם הוצאות ולמקסם הכנסות. זה אומר שהאסטרטגיה לטווח הארוך חייבת להשתנות. כבר אי אפשר להוציא 70 מיליון ליש"ט בלילה אחד על חלוץ ובלם. וגם אי אפשר להמשיך לשחק רק עם שחקן בית אחד שעלה מהאקדמיה בהרכב הראשון (ג'ון טרי).
אנשי צ'לסי מדגישים פעם אחר פעם שאברמוביץ', שהתאהב בכדורגל במשחק רבע גמר ליגת האלופות ב־2002 בין ריאל מדריד למנצ'סטר יונייטד באולד טראפורד, הוא הבעלים לטווח הרחוק. לפי מקורביו, הוא רוצה להשאיר מועדון גדול לבנו הקטן ביותר - אהרון. חמשת הילדים האחרים מאשתו השנייה לא כל כך מתעניינים בכדורגל. אהרן הקטן נולד כבר אחרי שאברמוביץ' רכש את הקבוצה וכבר עכשיו מביע עניין במשחק.
העתיד במעבר
העתיד של צ'לסי כקבוצת עילית תלוי בעיקר ביכולת שלה להתחרות בכל הקשור להכנסות טבעיות. על פניו, עם יותר מ־10 מיליון אוהדים בפייסבוק (מקום 6 מבין כל קבוצות הכדורגל בעולם) ועם הכנסות ששמות את הקבוצה במקום השישי של ליגת הכסף - צ'לסי כבר קבוצה גדולה. ואולם, הצמיחה הגדולה בהכנסות באה בתקופה של אברמוביץ', והרבה בזכות היכולת שלה לעלות לליגת האלופות מדי שנה. אבל צ'לסי עדיין נחשבת לקבוצה השלישית של לונדון מבחינת אוהדים (אחרי ארסנל וטוטנהאם) והתחרות על ארבעת המקומות הראשונים, שמובילים לליגת האלופות, הפכה לקשה יותר מאי פעם. עובדה: צ'לסי לא הצליחה להעפיל לליגת האלופות מהליגה האנגלית ורק ניצחון בגמר נגד באיירן מינכן יאפשר לה להתחרות בליגה בעונה הבאה.
כדי למקסם את היכולות הטבעיות שלה, אברמוביץ' מוכן להשקיע עד 1 מיליארד ליש"ט בפרויקט המסובך של בניית האצטדיון בתחנת הכוח Battersea – פרויקט שנראה מגניב אבל צפוי לעמוד בפני מכשולים בירוקרטיים רבים. למשל, המטרה של אברמוביץ' לבנות מתחם מגורי יוקרה בסטמפורד ברידג' - שיממן חלק מעלויות המעבר, אבל המועצה המקומית מתנגדת בגלל צפיפות אוכלוסין. האתגר הבירוקרטי והפיננסי הזה (אף שלאברמוביץ' הון מוערך של 13.4 מיליארד דולר, שאמור להספיק לו לבנות את האצטדיון) הוא עוד קטן ביחס לאתגר המקצועי שמציב אברמוביץ' מול קבוצתו.
מי מנהל?
ללא מאמן ראשי קבוע, מייקל אמנלו, לשעבר מכבי תל אביב ועוזרו של אברם גרנט בליגת האלופות, הוא הדירקטור הספורטיבי היחיד בצ'לסי. לא בדיוק הדמות שתבנה מועדון לטווח הארוך - אבל אברמוביץ' דוחף להפיכת צ'לסי ל"ברצלונה". כלומר קבוצה שמתבססת על שחקני נוער וכדורגל התקפי. לא סתם, נרכש חואן מאטה בקיץ האחרון ומרקו מארין הגרמני לפני כמה שבועות – המטרה היא לבסס את המשחק על טכניקה אישית של שחקנים קטנים ומוכשרים כמו צ'אבי ואנדרס אינייסטה.
לכן הרצון למנות את פפ גווארדיולה, שיהיה קיצור דרך משמעותי להקמת בארסה לונדונית. אבל גם עם פפ בראש המערכת צריך סבלנות ואת זה אין לרומן. עובדה: אף שחקן נוער לא עלה בתקופתו לסגל הקבוצה הבוגרת.
האם זה ישתנה? האם צ'לסי, כמו בארסה, תוכל בקרוב להעלות שבעה שחקני נוער לבוגרים? על פניו, זה מצריך שינוי מערכתי כולל. לצ'לסי יש מערכת נוער שתקציבה הוא הגבוה ביותר באנגליה - יותר מ־10 מיליון ליש"ט בשנה. השחקנים טובים - השנה הם זכו בגביע הנוער. ואולם, רשימת השחקנים שעזבו את מערכת הנוער ארוכה - ממייקל מאנצ'ין, כיום בהמבורג, דרך בן סהר, כיום באוקזר, ועד סקוט סינקלייר, כיום בסוונסי. "גדלתי בצ'לסי ורציתי לשחק בצ'לסי אבל מעולם לא קיבלתי את ההזדמנות לעשות זאת", אמר מאנצ'ין. "לא נותנים הזדמנויות שם לצעירים". צעירים אחרים חזרו על דברים דומים. "היו להם חמישה מנג'רים שונים בחמש שנים - אז קשה לעשות זאת כיוון שכל מנג'ר לא מקדם שחקנים צעירים אלא חושב לטווח הקצר", אומר סינקלייר. ג'וש מקאקרן, פליימייקר אנגלי, הוא כנראה הבוגר הבא המוכשר של האקדמיה שייאלץ לנדוד בגלל שלא קיבל צ'אנס - העלייה לבוגרים נבלמה בגלל רכישת ראול מיירליש הפורטוגלי על ידי ווילאש בואש ב־12 מיליון ליש"ט. אולי יש מחלקת נוער טובה אבל אין לצ'לסי מדיניות נוער טובה ולכן ה־10 מיליון ליש"ט האלה נראים בזבוז כסף יותר גודל מפרננדו טורס.
ובכל זאת, אברמוביץ' מעוניין בשחקנים צעירים וזולים יותר וכנראה שאחרי שהגווארדיה הוותיקה תעזוב - דידייה דרוגבה צפוי להצטרף לקבוצה סינית, גם פרנק למפארד צפוי לעזוב ועוד - שחקנים צעירים כגון אוריאול רומאו ורומלו לוקאקו, שנרכשו בקיץ שעבר, יחליפו אותם. ויש גם הרבה התרגשות סביב השמות נאת'אניאל צ'אלובה ולוקאס פיצאון, שהובילו את הנוער לגביע.
החלום של אברמוביץ' על בארסה הלונדונית עשוי להתקיים אם יהיה מוכן להקריב בעשור הקרוב תארים כדי לקדם נוער -כמו ארסנל. האם זה יכול לקרות כשהמועדון לחוץ להגיע לליגת האלופות ולזכות בתארים? התשובה אצל אברמוביץ'.