$
אירועי ספורט

לונדון מחכה?

אולימפיאדה ממתגת עיר כיעד תיירות, אבל את זה לונדון לא צריכה. השאלה כעת היא כמה האולימפיאדה תפגע, אם בכלל, בתיירות, שאחראית על 10% לפחות מהכנסות בירת אנגליה

ניצן פלד 09:2022.04.12

כמעט כל אספקט הקשור למשחקים האולימפיים, שייפתחו בלונדון בעוד פחות מ-100 יום (יתקיימו מ־27 ביולי עד 12 באוגוסט), הנו נושא לדיון ולוויכוח שזוכה בתורו לגל של כותרות, האשמות, תגובות, האשמות נגד, הכחשות — ולבסוף גם זוכה לקבל סוג של תשובה שאמורה להניח את הדעת, עד הסיבוב הבא.

 

יהיה צפוף?

 

זה התחיל כבר בהצעה לארח את המשחקים, שנתקלה בלא מעט התנגדות מצד תושבי לונדון עצמם. הדיון אז נגע בנקודות שרלבנטיות גם עכשיו, כשכמעט הכל כבר מוכן וכולם רק מחכים לטקס הפתיחה. עניין אחד שעלה מוקדם מאוד בדיון הציבורי נגע כמובן לעומס על התשתיות של הבירה הבריטית, עיר שאוכלוסייתה מונה יותר מ־8 מיליון תושבים ובצפיפות ממוצעת של 5,000 בני אדם לקמ"ר. הדאגה של תושבי לונדון היתה אמיתית מאחר שגם ביומיום, ללא קשר לארגון משחקים אולימפיים, הצפיפות בתחבורה הציבורית ובכבישים בעיר גדולה. עם זאת, נראה שדווקא הזכות לארח את המשחקים עזרה בשורה התחתונה לתושב הבריטי — 6.5 מיליארד ליש"ט הושקעו בשיפור, חידוש ורענון התשתיות בעיר. התחנות, הקווים והקרונות החדשים והמשופצים ישרתו את תושבי לונדון הרבה אחרי שאחרון תיירי הספורט יעזוב בקיץ הקרוב.

 

יהיה בטוח?

 

חשש נוסף שהועלה נגע לביטחון — כזכור, ב־7 ביולי 2005, יממה לאחר שלונדון זכתה באירוח המשחקים, נרצחו בעיר 52 בני אדם בסדרת פיצוצים בתחבורה הציבורית. הדיון הציבורי באנגליה נגע בנושא משלל זוויות וכיוונים, כולל כאלה שלא בדיוק "פי.סי" — כלומר תקינים פוליטית (השפעת המהגרים על ביטחון הפנים). מאז, יותר ממיליארד ליש"ט הושקעו בשדרוג כוחות השיטור והאנטי־טרור של משטרת לונדון והצבא הבריטי. בדומה לכסף שהושקע בתשתיות, גם זו הוצאה שלא היתה מתרחשת אלמלא המשחקים האולימפיים.

 

 

טבעות אולימפיות מפרחים. תחקיר של בלומברג חשף כי בשנים 2005–2006 460 בתי עסק הועתקו ממקומם כדי לפנות מקום לבניית האצטדיון והפארק האולימפי. מהתחקיר עלה כי יותר מ־50 מהם הספיקו לפשוט מאז רגל, ולכ־50 בתי עסק נוספים אנשי בלומברג כלל לא הצליחו להגיע טבעות אולימפיות מפרחים. תחקיר של בלומברג חשף כי בשנים 2005–2006 460 בתי עסק הועתקו ממקומם כדי לפנות מקום לבניית האצטדיון והפארק האולימפי. מהתחקיר עלה כי יותר מ־50 מהם הספיקו לפשוט מאז רגל, ולכ־50 בתי עסק נוספים אנשי בלומברג כלל לא הצליחו להגיע צילום: רויטרס

 

יהיה יקר?

עוד עניין משמעותי שתפס לא מעט כותרות הוא התקציב האולימפי הכללי וההוצאה הממשלתית. לפני כחודשיים וחצי נכתב כאן כיצד התקשורת הבריטית חוקרת בצורה קפדנית את כל סעיפי תקציב המשחקים. תחקיר של סקיי קבע אז כי התקציב גדל פי עשרה מהתקציב המקורי והגיע לכ־24 מיליארד ליש"ט. הסערה הציבורית סביב הנושא היתה גדולה.

 

יהיה משתלם?

 

נושא אחר שעלה לדיון בחודשים האחרונים הוא על ההשפעה של המשחקים על בתי עסק מקומיים בלונדון. תחקיר של בלומברג חשף כי בשנים 2005–2006 460 בתי עסק הועתקו ממקומם כדי לפנות מקום לבניית האצטדיון והפארק האולימפי. מהתחקיר עלה כי יותר מ־50 מהם הספיקו לפשוט מאז רגל, ולכ־50 בתי עסק נוספים אנשי בלומברג כלל לא הצליחו להגיע. התגובה של אנשי הוועדה המארגנת, הפעם בראשות ועדת הפיתוח של לונדון, היתה מוכנה: הם טענו כי הושקעו 735 מיליון ליש"ט ברכישת הקרקעות הללו ובתשלום פיצויים על פגיעה בהכנסה. כל הכסף הזה יצא מעיריית לונדון והלך ישירות לבתי עסק לונדוניים. בנוסף, הם התחייבו כלפי בתי העסק לספק להם שירותי ייעוץ על חשבון העירייה.

 

תהיה תיירות?

 

אך בעוד שהתשתיות, סידורי האבטחה, המימון, חלוקת התקציב והטיפול בבתי העסק שהועתקו ממקומם לפני שנים הם נושאים שרוב הטיפול בהם הוא כבר נחלת העבר, שאלה אחרת — לא פחות גדולה — עומדת עכשיו כגולת הכותרת של הדיונים והוויכוחים סביב משמעותם של המשחקים האולימפיים עבור לונדון, והיא כולה נוגעת לעתיד: מה יהיה עם התיירות?

 

בזמן ששאלת הרווחיות הכלכלית ה"נקייה" של המשחקים הטרידה, מטרידה ותטריד כל עיר מארחת, אלמנט חיובי אחד שרק לעתים נדירות מוטל בו ספק הוא העובדה כי אירוח משחקים אולימפיים מחזק את מעמדה של העיר כמוקד תיירותי. תשאלו את ברצלונה. אלא שאת זה לונדון לא צריכה, וזו גם היתה אחת הטענות העיקריות נגד ההצעה לאירוח המשחקים מוקדם יותר בעשור הקודם.

 

נתונים שהתפרסמו בשבועות האחרונים עוררו דיון חדש סביב הנושא הזה בדיוק, והפעם מזווית בכלל לא טריוויאלית הגורסת כי בהחלט יכול להיות שהמשחקים האולימפיים דווקא פוגעים בתעשיית התיירות של לונדון.

 

 

גרפיטי אולימפי בלונדון. "המשחקים האלה הם ניצחון לספורט וניצחון לבריטניה, אבל הם לא ניצחון לתיירות. אם אתה מצפה להחזר על ההשקעה דרך תיירות, זה לא יקרה ב־2012 ויתמזל מזלך לראות את זה קורה ב־2013" גרפיטי אולימפי בלונדון. "המשחקים האלה הם ניצחון לספורט וניצחון לבריטניה, אבל הם לא ניצחון לתיירות. אם אתה מצפה להחזר על ההשקעה דרך תיירות, זה לא יקרה ב־2012 ויתמזל מזלך לראות את זה קורה ב־2013" צילום: רויטרס

 

אז זהו... שלא

 

מבדיקה שערך ה־ETOA (איחוד חברות התיירות של אירופה) בתחילת 2012 התגלה נתון מטריד במיוחד: 28 החברות שנבדקו, שבשנה רגילה אחראיות על כניסתם של כ־2 מיליון תיירים ללונדון, הציגו צניחה של עד 95% בהזמנות של חופשות בלונדון בקיץ הקרוב. ה־ETOA מעריך כי בפועל זה אומר שלונדון תחווה הקיץ ירידה של כ־2 מיליון תיירים לעומת קיץ רגיל.

 

הנפילה מתחילה בחודשים שקודמים למשחקים עם ירידה של 20% בהזמנות, חוזרת על עצמה במספרים דומים בספטמבר, ובין לבין מחמירה עם ירידה של כ־60% ביולי־אוגוסט ומגיעה לשיאה בימי התחרויות עצמם. המשמעות היא אובדן הכנסה ללונדון ולערי הלוויין שלה בסכום שיכול להגיע ל־3.5 מיליארד ליש"ט. ובעיר שאליה מגיעים מדי שנה כ־30 מיליון מבקרים המשאירים בה כ־15 מיליארד ליש"ט, ושתעשיית התיירות בה מהווה כ־10% מכלל כלכלתה כש־13% מכוח העבודה שלה מועסק בתיירות — מדובר בפגיעה בנקודה קריטית.

 

השאלה המתבקשת היא, כמובן, למה? איך יכול להיות שאייקון תיירות כלונדון, כמארח האירוע הגדול והמתוקשר ביותר בעולם, יסבול מצניחה כל כך משמעותית בתיירות ועוד דווקא בשבועות שהם עונת השיא?

 

התשובה די פשוטה: כי כל מי שאין לו כרטיס למשחקים לא רוצה להתקרב ללונדון הקיץ. בעצם, כניסתם הצפויה של יותר ממיליון תיירי ספורט ללונדון, לצד הגעתם של עשרות אלפי אנשי המשלחות האולימפיות והסיקור התקשורתי העצום — פשוט מבריחים את יתר התיירים. אף משפחה נורמלית שרוצה לקיים הקיץ את חופשתה השנתית לא תעז לבחור בלונדון, וסביר שתבחר ביעד אחר.

 

התיירות לא תנצח. בינתיים

 

"אנחנו תמיד רואים ירידה בביקוש ליעדים שמארחים משחקים אולימפיים", מפתיע טום ג'נקינס, מנכ"ל ה־ETOA, "בזמן המשחקים עצמם כמעט אין ביקוש". אפשר להסביר חלק מזה בכך שכל מי שרוצה להגיע ליעד בזמן המשחקים מבטיח את מקומו שם חודשים מראש, אבל הנקודה של ג'נקינס ברורה. "אם העסקים בלונדון מבססים את התוכניות שלהם לקיץ הקרוב לפי המחשבה שמספר התיירים יגדל בזכות תיירי הספורט, העיר תסבול כלכלית כמו שקרה לערים מארחות אחרות", הוא מזהיר.

 

"המשחקים האלה הם ניצחון לספורט וניצחון לבריטניה, אבל הם לא ניצחון לתיירות. אם אתה מצפה להחזר על ההשקעה דרך תיירות, זה לא יקרה ב־2012 ויתמזל מזלך לראות את זה קורה ב־2013", מסכם ג'נקינס.

 

דובר מטעם המחלקה לתרבות, תקשורת וספורט בממשלה הבריטית מודע לבעיה, ומודה כי "שמירה על תעשיית התיירות שלנו בקיץ הקרוב ניצבת בעדיפות עליונה. הממשלה עובדת בשיתוף מלא עם אנשי הסקטור עצמו כדי לאפשר בנייתה של צמיחה עתידית, על גבם של המשחקים".

 

בשורה התחתונה, VisitBritain, רשות התיירות הבריטית, צופה שהשנה לונדון תמשוך את 30 מיליון המבקרים שהיא מושכת בשנה, והדובר מארק די־טורו אומר: "המספרים האלה אמנם לא מציגים צמיחה בהשוואה ל־2011, אבל גם לשמר את המספרים בשנה כזו זה הישג כי השנה נפנה לקהלים חדשים". אכן, כולם באנגליה מסכימים: המשחקים הם בעיה תיירותית שיש להפיק ממנה את המרב.

 

ירידה לצורך עלייה

 

הממשל הבריטי בונה על יצירת קשרים חדשים ועל הגעה ללקוחות פוטנציאליים חדשים בכל רחבי העולם הודות למשחקים. ג'רמי האנט, שר התרבות והספורט הבריטי, חושב שזו טעות להסתכל על המספרים מזווית אחת ולטעון כי מדובר בבעיה. "הבדיקה (של ה־ETOA) נעשתה בקרב חברות אירופיות, אבל אנחנו עדיין בעיצומה של האטה כלכלית באירופה ולכן זה לא מפתיע. אבל הכוונות שלנו הולכות הרבה מעבר לאירופה", מסביר האנט.

 

"לא צריך לקחת את הירידה בזמן המשחקים כעניין שלילי, שכן המשחקים עצמם יהוו תמריץ בבניית קהל תיירים חדש", ממשיך האנט, "והקמפיינים השיווקיים שלנו כבר מזמן לא נוגעים רק ל־2012 אלא גם ל־2013, 2014 ו־2015. הושקעו בהם כבר כ־130 מיליון ליש"ט. התחזיות שלנו הן שבארבע השנים הבאות לונדון תיהנה מעלייה של 4.6 מיליון מבקרים, שייצרו הכנסה של יותר מ־2 מיליארד ליש"ט בשנה, ויהוו מקור ליצירתם של כמעט 60 אלף מקומות עבודה חדשים".

 

אבל לא רק בלונדון מחפשים כיצד להפיק את המרב מהבעיה התיירותית שהיא המשחקים האולימפיים. בסקוטלנד, שכנתה מצפון של אנגליה, לוטשים עיניים אל עבר הנשורת. VisitScotland כבר הספיקה לצאת בקמפיינים שיווקיים ממוקדים עבור תיירות פנים בריטית, במטרה למשוך אליה את כל הבריטים שמתכוונים לוותר הקיץ על ביקור בלונדון. המנכ"ל, מלקולם ראפהד, גילה שהאסטרטגיה הזו כבר הניבה לסקוטלנד 90 מיליון ליש"ט, ותניב עוד ככל שיתקרב הקיץ.

 

האם לונדון 2012 תהיה טובה ללונדון גם מ־2013 ואילך? ובכן, זו שאלה מאוד מורכבת ויש לה לא מעט תשובות שאת חלקן נגלה כבר הקיץ. שאלת התיירות תישאר פתוחה לפחות עוד כמה שנים, כשגופים כמו ה־ETOA ו־VisitBritain יחשפו את נתוני המבקרים החדשים. אבל דבר אחד כבר בטוח: לא משנה כמה תיירים יגיעו ללונדון בשנים הבאות, הרי שהודות למשחקים האולימפיים — כולם יטיילו בלונדון משודרגת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x