$
אירועי ספורט

מי יפגין נגד הספונסרים של לונדון 2012?

קואליציה של קבוצות לחץ תשיק קמפיין חדש המכוון נגד ספונסרים שנויים במחלוקת, שמואשמים בניצול המשחקים "לטייח" פעילויות לא אתיות

סוכנויות הידיעות 16:2016.04.12

קואליציה של קבוצות לחץ צפויה להשיק היום (ב') קמפיין חדש המכוון נגד ספונסרים שנויים במחלוקת של אולימפיאדת לונדון, שמואשמים שהם מנצלים את המשחקים "לטייח" (greenwash) פעילויות לא אתיות.

 

אף שבמהלך האולימפיאדה צפויות מחאות של קבוצות המעוניינות לחשוף את הפעילויות

של נותנות החסות, וכן הפגנות כלליות נגד הקפיטליזם, קמפיין "גרין ווש" גולד מסמל דרגה חדשה של שיתוף פעולה.

 

בראש הקואליציה, שמאחדת קבוצות מחאה שפועלות נגד הספונסרים האולימפיים דאו כימיקל, BP וריו טינטו, עומדת מרדית' אלכסנדר, שפרשה מתפקידה כנציבת ארגון קיימות עבור לונדון 2012 לאחר שדאו חתמה על הסכם בשווי 100 מיליון דולר עם הוועד האולימפי הבינלאומי, והתחייבה להעביר למארגני אולימפיאדת לונדון 7 מיליון ליש"ט למימון כיסוי שיקיף את האצטדיון.

 

שלוש החברות מככבות בסרטי אנימציה קצרים, והציבור מוזמן להצביע דרך האינטרנט עבור "הספונסרית הגרועה ביותר של האולימפיאדה". החברה בעלת הניקוד הגבוה ביותר בסקר תזכה "במדליית הזהב של גרין ווש" מהמארגנים, שטוענים שמעורבותן של החברות הללו פוגעת בדימוי של אולימפיאדת לונדון.

 

"האולימפיאדה המודרנית נוסדה פה בבריטניה במטרה לקדם שלום והבנה בין עמי העולם. ערכי האולימפיאדה נועדו לחגוג את האנושיות המשותפת שלנו", אמרה אלכסנדר. "אך האולימפיאדה היא גם עסק כלכלי גדול. מאחורי המשחקים עומדת מכונה יקרה, שממומנת על ידי ספונסרים מהעולם העסקי. למרבה הצער, בעת בחירת הספונסרים הכסף מקבל חשיבות גבוהה יותר מערכים". לדבריה, התחזקות מארגני הקמפיינים בבריטניה תעזור לשפוך אור על הנושא ולהפעיל לחץ על הוועד האולימפי לשנות את אופן בחירת הספונסרים.

 

לדבריה, אף שהמארגנים בלונדון ביצעו כמה מהלכים חיוביים בניסיון לעודד ספקים בעלי אמות מידה מוסריות, הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) מסרב להשתמש בסמכות שלו כדי לאלץ חברות לעלות את הסטנדרטים שלהן לפני שמחתימים אותן כספונסריות.

 

החברות הנמנות בקבוצה המוגדרת כספונסריות העל (TOP sponsors) של הוועד האולימפי, משלמות כל אחת לפחות 100 מיליון דולר עבור חוזה לעשר שנים, בעוד שהספונסרים המובילים עבור אולימפיאדת לונדון לבדה שילמו 40 מיליון ליש"ט כל אחת. מארגני לונדון 2012 הצליחו לגייס 700 מיליון ליש"ט מספונסרים מקומיים, שמסייעים לממן את תקציב ארגון האירוע שעומד על 2 מיליארד ליש"ט.

 

הבחירה בדאו כספונסרית היא שנויה במחלוקת מאחר כי ישנן טענות שהחברה נושאת באחריות לאסון בופאל שהתרחש ב-1984 בעיר ההודית, וגרם למותם של 20 אלף אנשים. 

 

BP עומדת במרכז המחאה של קבוצות כמו UK Tar Sands Network, שטוענות שעקירת חולות זפת מזהמים והנזק שנגרם בשל אסון דליפת הנפט במפרץ מקסיקו הופכים את BP "לאחת החברות הפוגעות ביותר באיכות הסביבה בעולם". BP היא הספונסרית הראשית של אולימפיאדת התרבות, במסגרתה ארגנה תכנית מנטורים של מנהיגים צעירים, ואף מעודדת את המבקרים באולימפיאדה לצמצם את פליטת הפחמן.

 

"BP רכשה לעצמה את התואר היוקרתי של שותפת קיימות לאולימפיאדת לונדון 2012. אך זהו טיוח מסוכן", מזהיר ג'ס וורת' מ- UK Tar Sands Network. "היא אחת החברות הפוגעות ביותר באיכות הסביבה בעולם, ואחראית לאסון במפרץ מקסיקו.. העסק כולו מכוון לשמירה על ההתמכרות העולמית לדלקים מאובנים ולשינויי אקלים לא מבוקרים".

 

ריו טינטו מתפעלות מכרות מזהמים שמספקות מתכות לייצור המדליות האולימפיות. "שמחתי לשמוע שהוועד המארגן של אולימפיאדת לונדון 2012 מתכוון לערוך את האולימפיאדה הירוקה ביותר בהיסטוריה. אבל אז שמעתי שמתכוונים להשתמש במתכות של ריו טינטו מהמכרה השנוי במחלוקת ביוטה", מספרת צ'ריש אודל, מייסדת ארגון אמהות ביוטה בעד אוויר נקי. "ביוטה, ריו טינטו הם האחראים המובילים לפליטה של רעלים שידוע שפוגעים בבריאות של בני אדם".

 

שלוש החברות מיהרו להגן על הפעילות האתית שלהן והמעורבות שלהן במשחקים.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x