ברזיל 2014: מה אתם רוצים קודם, את החדשות הטובות או הרעות?
החדשות הטובות הן שעל אף העיכובים והשביתות, העבודה על 12 האצטדיונים שנבנים או משופצים עבור מונדיאל 2014 עומדת ברובה בלוח הזמנים. החדשות הרעות הן שהמארגנים חרגו פי 3 מהתקציב
החדשות הטובות הן שעל אף העיכובים והשביתות, העבודה על 12 האצטדיונים שנבנים או משופצים עבורמונדיאל 2014 עומדת ברובה בלוח הזמנים.
החדשות הרעות הן שהמארגנים כבר חרגו פי 3 מהתקציב, והעבודה על האצטדיונים משולמת מכספי משלמי המיסים, זאת על אף ההבטחות הראשוניות שחברות פרטיות יממנו את הפרויקטים.
כל האצטדיונים אמורים להיות מוכנים עד בעיטת הפתיחה בעוד 26 חודשים, ושר הספורט אלדו רבלו אף הצהיר שחלקם יהיו מוכנים כבר בסיום השנה הנוכחית, אך משלמי המיסים בברזיל יצטרכו לשלם מחיר כבד לשם כך.
האצטדיונים יקרים בהרבה ממתחמים דומים שנבנו במדינות אחרות, ובין 4-8 מהם יהיו פילים לבנים, ולא צפויים לגרוף רווח בשום שלב.
"איני מבין מדוע בניית אצטדיון בברזיל צריכה לעלות 500 מיליון ריאל, כשניתן למצוא אצטדיונים שנבנו במקומות אחרים בעולם וכללו 40 או 50 אלף מושבים ועלו פחות מחצי", אומר אמיר סומוגי, מנהל חטיבת יעוץ לניהול בספורט בחברת החשבונאות BDO בברזיל.
העלות המתנפחת של ארגון המונדיאל מהווה דוגמה נוספת ל"מחיר של ברזיל", שילוב מטריד של מיסים גבוהים, בירוקרטיה משתקת ותשתיות מתפרקות שהפך את ברזיל למקום ידוע לשמצה ויקר להחריד לעשות בו עסקים.
אצטדיון חדש אבל בעייתי
הגורמים הללו באים לידי ביטוי בצורה הבולטת ביותר ב-Itaquera בסאו פאולו, שבה ענקית הבנייה הברזילאית אודברכט (Odebrecht) מקימה אצטדיון חדש לאירוח משחק הפתיחה היוקרתי.
האצטדיון, שיהיה שייך למועדון הגדול ביותר בסאו פאולו, קורינתיאנס בסיום הטורניר, יכלול 48 אלף מושבים ועלותו עומדת על 820 מיליון ריאל לפחות. אולם נתון זה אינו כולל את ההרכבה והסרה של 20 אלף מושבים נוספים, שפיפ"א מחייבת עבור משחק הפתיחה. אודברכט וקורינתיאניס עדיין אינן יודעות מה תהיה העלות של המושבים הזמניים. "על פי החוזה עלינו לבנות אצטדיון של 48 אלף מושבים, ולהכין את הקרקע למושבים הנוספים", מסר פרדריקו ברבוסה, המהנדס שאחראי על הפרויקט. "העלות עדיין בדיונים".
ישנם נושאים נוספים הקשורים ל- Itaquera, כמו בשאר השטחים שיועדו למונדיאל. האצטדיון מרוחק ממרכז העיר והכבישים המחברים והתשתיות באזור במצב ירוד.
לעיצוב יש בעיות משל עצמו. אף שמדובר באחד האצטדיונים היקרים ביותר מקרב 12 האצטדיונים שייקחו חלק במונדיאל, האזורים מאחורי השערים לא מכוסים, וזו בעיה במדינה המאופיינת בגשמי זלעפות וחום אימים.
זהו גם אחד משני האצטדיונים היחידים שלא קיבלו אישור ממועצת הבנייה הירוקה (GBC) בברזיל. עם זאת, בסמוך לאצטדיון יש תחנות רכבת ומטרו, בניגוד לאצטדיונים רבים אחרים שבו יתקיים המונדיאל, והבנייה עומדת בלוח הזמנים.
"הופתענו מההצלחה, להיות במצב כל כך מתקדם לאחר 9 חודשים בלבד", מסביר ברבוסה.
קורינתיאניס נגד סאו פאולו
משחק הפתיחה אמור היה להיערך במורומבי, האצטדיון המכיל 73 אלף מושבים בבעלות קבוצת הכדורגל סאו פאולו, יריבתה המרה של קורינתיאנס . בסאו פאולו יצרו תכניות לשפץ את המתחם, אך הן נדחו על ידי פיפ"א והמארגנים המקומיים. במקום, פיפ"א והתאחדות הכדורגל של ברזיל דחקו בקורינתיאניס לבנות אצטדיון חדש לגמרי.
אולם בקורינתיאנס טענו כי אינם זקוקים ל-65 אלף מושבים. לאחר דיונים רבים המועדון הסכים לבנות אצטדיון שיכלול 48 אלף מושבים, ולהוסיף מושבים זמניים עבור משחק הפתיחה. העלות נקבעה ל-350 מיליון ריאל, אך עשויה לזנק פי 3 אם מחשבים את עלות ההוספה וההסרה של המושבים הזמניים.
בנק BNDES, בנק הפיתוח הממשלתי של ברזיל, יממן מחצית מהעלות של בניית האצטדיון, בשיעור ריבית מסובסד. שאר הכסף צפוי להגיע ממשקיעים פרטיים, שמורשים לקבל הקלות מס על התרומה. מודל מימון מסוג זה מתבצע ב-9 האצטדיונים שבבעלות ציבורית.
"איני מאמין שהאצטדיון של קורינתיאנס יהיו מודרני או יעיל יותר מאליאנץ ארנה, האצטדיון שנחשב ליקר ביותר במונדיאל שנערך בגרמניה ויצירת מופת בתחום ארכיטקטורת הספורט", אומר סומוגי, בהתייחסותו לאצטדיון במינכן.
עלויות הולכות וגדלות
בסך הכל, העלות המשוערת של האצטדיונים שולשה מאז שהוענקו לברזיל זכויות האירוח ב-2007. ההערכה הרשמית הנוכחית של 6.7 מיליארד ריאל היא גבוהה במידה ניכרת מ-1.4 מיליארד יורו שהוציאה גרמניה על 12 אצטדיונים עבור מונדיאל 2006, ופי 2 יותר מ-1.48 מיליארד דולר שהשקיעה דרום אפריקה על 10 אצטדיונים, רק לפני כשנתיים.
שיפוץ האצטדיון האגדי מרקנה בריו דה ז'נרו, שבו יערך גמר המונדיאל, יהיה גבוה ממיליארד ריאל, ביחד עם שינויים נוספים שנערכו בו בשנים האחרונות.
מדובר בשיפוץ השלישי בתוך קצת יותר מעשר שנים, והעלויות זינקו לאחר שהמהנדסים קיבלו את ההחלטה השגויה לא להחליף את גג האצטדיון. בקיאבה, עיר שאין בה מסורת כדורגל מפותחת, הרשויות מציעות 520 מיליון ריאל על אצטדיון, שיארח למעשה 4 משחקים בשלב הבתים. העיר מנאוס, בירת אמזונאס, מוציאה למעלה מ-533 מיליון ריאל עבור אצטדיון חדש, אף שהקבוצה המצליחה ביותר בעיר משחקת בליגה הרביעית של ברזיל.
"אם זה היה מבוסס רק על קריטריונים של כדורגל, אז המשחקים אפילו לא היו משודרים בטלוויזיה כאן, מכיוון שהסטנדרטים שלנו לגבי כדורגל מקצועי נמוכים למדי", אומר קרלוס קוואלקנטי, ממארגני טורניר מחוזי במנאוס. "העובדה שאנשים רוצים לבקר באמזונאס היא הגורם המרכזי", הוסיף.
המתנגדים מאשימים שהממשלה, שנמצאת תחת לחץ רב להאיץ את פרויקטי העבודות הציבוריות לקראת המונדיאל, דואגת בטעות לאינטרסים של העסקים הגדולים על חשבון משלמי המיסים הברזילאים. הרשויות כבר החלו לחלק חוזים מבלי לקיים מכרז, בשל מגבלות זמן.
"מדובר פה בהזדמנויות לחברות הבנייה הגדולות להכניס את היד שלהן לתוך הקופה", מתלונן כריסטופר גאפני, פרופסור אורח בפקולטה לאדריכלות ותכנון עירוני באוניברסיטת פלומיננסה בריו. "החברה לא תרוויח בשום דרך", הוא מסביר.
המארגנים מבטלים את הטענות הללו, ורבלו התעקש שדו"ח שערכה סוכנות ממשלתית שקבע ש-4 מתוך 12 האצטדיונים המדוברים יהפכו לפילים לבנים, "לא שווה תגובה".
בעקבות העיכובים בתחילת העבודה לא כל האצטדיונים יהיו מוכנים בזמן לגביע הקונפדרציה, הטורניר שייערך ב-2013 כהכנה למונדיאל. אולם הם אמורים להיות מוכנים לאירוע המרכזי שנה לאחר מכן, גם אם פירוש הדבר שיחרגו במידה ניכרת מהתקציב.