למי יש את הסגל הכי שווה בארגנטינה?
הסגל של בוקה ג'וניורס שווה 35.5 מיליון יורו - יותר מכל קבוצה אחרת בארגנטינה. בוקה גם חשפה נתונים כלכליים מרשימים
האם קיים קשר בין שווי של שחקנים לבין הישגים על המגרש? לפחות לפי הנתונים שמפרסם האתר Transfermarkt בנוגע לשווי הקבוצות בליגה הארגנטינית התשובה היא – ממש לא - או ליתר דיוק: לפעמים כן ולפעמים לא.
מצד אחד נמצאת בוקה ג'וניורס, שמובילה בבטחה את הליגה ובהתאם היא גם הקבוצה בעלת שווי השחקנים הכולל הגבוה ביותר – 35.5 מיליון יורו. מן הצד השני נמצאת אסטודיאנטס דה לה-פלאטה עם סגל שמחירו כמעט 34 מיליון יורו (שלישי בדירוג), אבל עם תוצאות עלובות על המגרש – שני נצחונות ב-14 מחזורים ומקום אחרון בליגה. ביניהן, במקום השני בטבלת השווי ממוקמת אינדפנדיאנטה עם סגל שעלותו הכוללת מוערכת ב-35 מיליון יורו, מה שמספיק לה למקום 12 בלבד.
מבחינת שחקנים: השחקן הכי יקר אצל הז'נסיס מהבוקה הוא חואן רומן ריקלמה, פעם כוכב בליגה הספרדית, ששוויו מוערך כיום ב-2.5 מיליון יורו. אצל האדומים מאבז'נדה השחקן היקר ביותר הוא גבריאל מיליטו, עד לאחרונה בברצלונה, ששווה 6 מיליון יורו.
אגב, כיוון שהנתונים הללו משקפים סגלים שלמים ואילו גודל הסגלים משתנה – מ-26 שחקנים (במקרה של לאנוס) ועד 41 (אוניון סנטה-פה) - מעניין לחלק את השווי הכולל במספר השחקנים כדי לקבל את שווי השחקן הממוצע. בחישוב כזה, לאסטודיאנטס, כאמור האחרונה בליגה, יש את השחקנים הכי שווים בליגה – 1.2 מיליון יורו בממוצע לשחקן. ראסינג קלוב שנייה ובוקה רק שלישית – עם שחקנים בשווי ממוצע של מעט יותר ממיליון יורו.
עוד קבוצות גדולות בטבלה הן: ראסינג קלוב, שרביעית בטבלת השווי הכולל (33 מיליון יורו) ושנייה בליגה; האלופה הנוכחית ולס סארספילד, שתשחק הלילה נגד בוקה, ומחזיקה סגל שחקנים ששוויו כמעט 28 מיליון יורו (מקום חמישי); וסן-לורנסו, שהסגל שלה שווה כ-22 מיליון יורו (מקום שמיני).
אחרונה בטבלה היא בלגראנו דה-קורדובה, שעלתה השנה מהליגה השנייה והסגל שלה שווה פחות מעשרה מיליון יורו, מה שלא מפריע לה להתייצב במקום החמישי בליגה.
הנפילה של האדומים
קבוצה מעניינת אחרת היא זו שעל חשבונה עלתה קורדובה לליגה הראשונה – הלוא היא ריבר פלייט. המיליונרים, שמשחקים לראשונה בתולדותיהם בליגה השנייה שווים כיום 20 מיליון יורו – כמעט מחצית משוויה לפני שנה, אז הייתה הקבוצה בעלת הסגל הכי יקר בארגנטינה – כמעט 40 מיליון יורו.
נפילת השווי הזו מוסברת כמובן בעצם הירידה לליגה השנייה, מה שפוגע בערכם של השחקנים. כך לדוגמה, הכוכב הצעיר רוחליו פונס מורי, שכרטיס השחקן שלו הוערך לפני שנה בעשרה מיליון יורו, שווה היום "רק" 2.5 מיליון. מיליון. סיבה נוספת להצטמקות בערך הקבוצה היא עזיבתם של כוכבים צעירים רבים, בהם: אריק לאמלה, שעזב לרומא האיטלקית תמורת 12 מיליון יורו; דייגו בונאנוטה שנקנה על-ידי מלאגה הספרדית ב-4.5 מיליון יורו ורוברטו פריירה, ש-4 מיליון יורו העבירו אותו לאודינזה.
אגב, למרות הירידה בערכה, ריבר פלייט היא הקבוצה הכי שווה בליגה השנייה (Primera B), והשווי הזה היה מספיק לה גם למקום שביעי בליגה הבכירה. מבחינת הישגים: האדומים-לבנים מובילים את הליגה השנייה בפער של נקודה מאינסטיטוטו שבמקום השני ולה משחק חסר.
השגשוג של הצהובים
כל המספרים הללו מתפרסמים ימים אחדים אחרי שבוקה חשפה נתונים כלכליים מרשימים. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בשבוע שעבר הציג נשיא המועדון, חורחה אמור אמָאֵל, את המאזן התקציבי ולפיו הקבוצה נהנית מעודף של 50 מיליון פסו (11.7 מיליון דולר). בוקה, כמו מרבית הקבוצות בכדורגל הארגנטיני סובלת מגרעון תפעולי. במשך שנים הוא עמד על כ-10 מיליון דולר, אך השנה הוא הצטמצם לכ-6 מיליון דולר בלבד.
מבחינת חלוקת ההכנסות השוטפות של המועדון (33 מיליון יורו): 36% מהתזרים של בוקה מגיע ממכירת כרטיסים ומנויים; 23% מגיעים משיווק ומפרסום ושיעור זהה נכנס למועדון מזכויות שידור; 8% נוספים מועברים על-ידי הנהלת הליגה או כתוצאה ממשחקי ידידות, ועוד 10% ממקורות שונים אחרים.
בצד ההוצאות: בוקה מוציאה 43% מכספה על קבוצת הכדורגל הבוגרת; 37% על פיתוח ובניית תשתיות; 9% הולכות לעלויות שדורשים המשחקים; ו-7% על מחלקות הנוער והילדים.
שלישית באמריקה
שוויין הכולל של עשרים קבוצות הליגה הארגנטינית הראשונה הוא 409 מיליון יורו והיא שלישית ביבשת לברזיל ששחקני הליגה הבכירה שלה שווים במשותף יותר מ-620 מיליון יורו; ולליגה של מקסיקו, ששווה בסך-הכל 460 מיליון יורו. לשם השוואה, הליגה בעלת השווי הגדול בעולם היא הפרמיירליג האנגלית עם שווי שחקנים כולל של קרוב ל-3.3 מיליארד יורו.