$
ספורט עולמי

NFL - הליגה שבה ניצחון שווה 20 מיליון דולר

ברוכים הבאים לליגת הפוטבול המקצועית של אמריקה, הליגה שמתכוונת לצמוח ב־14% בכל שנה - פי חמישה מהכלכלה האמריקאית

אסף רותם 09:5113.09.11

אוהדי הספורט בעולם התרגלו, למרבה הצער, למצב העגום שבו לוקחים אותם כמובן מאליו. תמיד ההנהלה מחייבת את עובדיה - לרבות השחקנים - לקשקש שהכל נעשה "עבור האוהדים", אך כמה הנהלות באמת עשו משהו לטובת האוהדים? כמה הורידו מחירים ביציעים? מעט מאוד, וזה נכון כפליים בפוטבול האמריקאי, היקר ביותר בענפי הספורט של צפון אמריקה, מבחינת חוויית האוהד.

 

עם זאת, יש משהו שאוהדים באמת שונאים מהבטן: כשמענישים אותם. בפוטבול מדובר בתופעה מכוערת ונפוצה למדי: משחקים מוחשכים לשוק המקומי כאשר הקבוצה הביתית לא מצליחה למכור את כל הכרטיסים למשחק.

 

זה אומר שתושבי אוהיו יכולים לצפות במשחק של קרוליינה פנת'רס בזמן שתושביה של שארלוט, העיר הגדולה והחשובה בצפון קרוליינה, יושבים בבית מול מסך חשוך ו/או משחקים שלא מעניינים אותם - וזאת מכיוון שהקבוצה שלהם לא הצליחה למכור את כל הכרטיסים למשחק.

  

אחת מאלופות ההחשכות של השנים האחרונות היא ג'קסונוויל ג'אגוארס, שככל שהיא גרועה יותר כך היא גם מענישה את אוהדיה יותר, ומרחיקה אותם מאהדת הקבוצה בכך שהיא פשוט מסרבת להיחשף בפניהם על המסך. אלא שהעונה נפתחה - הפתעה - ללא החשכה, אפילו שלא כל הכרטיסים נמכרו.

 

איך? כי החשכות אינן הכרח, כך מתברר. למעשה, הסוד של הליגה נחשף: קבוצה יכולה לקנות את כל הכרטיסים שלא נמכרו תמורת 34 סנט עבור כל דולר, ובכך למנוע החשכה של המשחק. במילים אחרות, קבוצות ישלמו רק שליש ממה שישלם כל אוהד - מה שחושף, בדרך אגב, כמה באמת שווה כרטיס ביציעים לעומת מה שהאוהדים משלמים.

 

אז ההחשכות אינן גזירת שמים, הן פשוט בחירה של קבוצות שמחליטות לרכוש כרטיס בשליש המחיר מהאוהד הממוצע. וזו דוגמה נוספת כמה כיף להיות אוהד פוטבול, כי הרי כל מה שהקבוצות עושות הוא "עבור האוהדים".

 

 

 

גרין ביי פאקרס נגד ניו אורלינס סיינטס. כל קבוצה תנצח לפחות 2 משחקים גרין ביי פאקרס נגד ניו אורלינס סיינטס. כל קבוצה תנצח לפחות 2 משחקים צילום: MCT

 

 

כשדולר שווה 2 דולרים

 

בזמן השביתה הקצרה שלפני העונה, הבעלים הניחו על השולחן מסמך עבודה שמניח הכפלת הכנסות הליגה בתוך חמש שנים, מ־9 מיליארד דולר ל־18 מיליארד דולר. איכשהו הסכום הזה התקבל בטבעיות, כשהבסיס לזינוק אמור להיות בהסכמי השידור.

 

במילים אחרות, הסקפטיות לגבי היכולת של הליגה להכניס 2 דולרים על כל דולר שהיא מכניסה היום לא היתה רבה כפי שהיתה אמורה להיות - מדובר בקצב צמיחה של 14% בשנה, פי חמישה ויותר מהצפי לכלכלה האמריקאית.

 

והנה שוב מוכיחה ה־NFL את עוצמתה, עם הסכם שידורים ראשון בעידן הסכם העבודה החדש מול השחקנים: רשת ESPN חתמה בשבוע שעבר על הסכם זכויות שידור ענקי, בהיקף של 15.2 מיליארד דולר לשמונה שנים. ההסכם נוגע לשידור "מאנדיי נייט פוטבול" (המשחק המרכזי) מ־2014 ועד 2021. תמורת ההסכם תקבל רשת הכבלים האמריקאית את הזכויות לשידור כל 17 המשחקים בימי שני בערב בפריים־טיים, ובנוסף את זכויות התלת־ממד של המשחקים ואת זכויות המשחקים לשידור בחו"ל. מדובר בעלייה של 73% בהשוואה להסכם הנוכחי, שתמורתו משלמת ESPN סכום של 1.1 מיליארד דולר לעונה.

 

בעולם שבו הרייטינג של אירועי הספורט דועך, "מאנדיי נייט פוטבול" המשיך ב־2010 לייצר 10.5% רייטינג בממוצע. אבל אם רייטינג היא שיטה מיושנת ומפוקפקת, נתוני הפוטבול מקבלים משנה תוקף בניו מדיה: ימי ראשון - שבהם חגיגת הפוטבול מתרחשת - היו העמוסים ביותר באתר של ESPN.COM בעונה החולפת. זאת ועוד, דפים שקשורים בפוטבול משכו אליהם 39% מתעבורת הגולשים הכוללת באתר של ESPN, יותר מכל ענף ספורט אחר.

 

בנוסף, הסכם חסות ענק עם פפסיקו, בסך 2.3 מיליארד דולר לעשר שנים, כבר מביא את צפי ההכנסות השנה ל־9.5 מיליארד דולר. 18 מיליארד דולר בעוד חמש שנים עדיין נראה רחוק מאוד, אבל אנחנו בדרך.

 

 

הכלכלה האמריקאית קורסת אבל בפוטבול בונים על הכפלת ההכנסות השנתיות תוך חמש שנים הכלכלה האמריקאית קורסת אבל בפוטבול בונים על הכפלת ההכנסות השנתיות תוך חמש שנים צילום: רויטרס

 

ניצחון, לא בכל מחיר

 

נו אז כמה משקיעה כל קבוצה בליגה הכי עשירה בעולם בניצחון השנה?

 

ראשית, יש לציין כי אף שתוצאת תיקו אפשרית בפוטבול, היא אירוע נדיר למדי, ולכן נתעלם מהתוצאה הזו בחישוב ההשקעה של הקבוצות בניצחון. מבדיקה של נמושות העשור האחרון עולה כי כמעט שני ניצחונות מובטחים לקבוצה הגרועה ביותר: ב־2003 ניצחה הגרועה ביותר ארבעה משחקים, וב־2008 קבעה דטרויט שיא בכך שלא ניצחה אפילו משחק אחד. כך או כך, ממוצע הניצחונות של הקבוצה הגרועה ביותר עומד על 1.7 ניצחונות בעונה, מה שאומרשלא משנה איזה סגל תעמיד, הבטחת לעצמך שני ניצחונות. 

בסה"כ משוחקים 256 משחקים, שמתוכם 64 הם "ניצחונות מובטחים" - שניים עבור כל אחת מ־32 הקבוצות. כעת נותר לראות שהקבוצות משקיעות למעשה את כל הכסף והמאמצים בניסיון לזכות במה שנותר על השולחן: 192 ניצחונות.

 

כרגע סך תקציבי הקבוצות ל־2011 עומד על 3.25 מיליארד דולר, אך עם בונוסים והפרשות נוספות הבעלים מחויבים להגיע ל־3.8 מיליארד דולר בתקציבי סגל, ולא עליהם לשלם את ההפרש במזומן לקרן שמשולמת לשחקנים. לפי חלוקת 3.8 מיליארד דולר ב־192 הניצחונות שעל השולחן, ניצחון יחיד = 19.8 מיליון דולר.

 

זה אומר שקבוצות יעילות כלכלית ביחס לליגה ישקיעו פחות מהממוצע בכל ניצחון. אם דאלאס מעמידה כתמיד את התקציב הגדול ביותר - 136 מיליון דולר - עליה לנצח יותר משבעה משחקים כדי להיות יותר יעילה משאר הליגה. אחרי דאלאס בגודל התקציב נמצאת גרין ביי, האלופה מהשוק הקטן, הקבוצה היחידה בספורט האמריקאי שהיא בבעלות האוהדים ושמעמידה את התקציב השני בגודלו: 130 מיליון דולר. היכולת של קבוצות משוק קטן להתחרות היא עדות לאיכות הליגה. את התקציב הקטן ביותר מעמידה טמפה ביי, עוד קבוצת שוק קטן, עם 90 מיליון דולר. חמישה ניצחונות כבר יהפכו את טמפה ביי ליעילה כלכלית.

 

אגב, מה שהופך את הליגה הזאת למעניינת כל כך הוא שיש יותר מעשר קבוצות שיכולות לזכות בהכל, וכל שנה מצטרפות אליהן מתמודדות אחרות. זה הרבה יותר ממה שליגת האלופות, למשל, יכולה להציע לאוהדים שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x