$
ספורט עולמי

צ'מפיונס ליג - השנים האחרונות

חובות + ליגות מקומיות נחלשות + בעלי קבוצות אמריקאים + פייר פליי פיננסי + הרגשת גועל מפיפ"א = סופרליג אירופית

אוריאל דסקל 09:5212.09.11

כמה דברים קרו בשבוע שעבר, שעשויים להוביל לסוף ליגת האלופות כפי שאנחנו מכירים אותה. הראשון: 12 קבוצות ספרדיות החליטו לצאת נגד חלוקת כספי זכויות השידור הלא צודקת, לטענתן, בליגה שלהן. חוסה מריה דל נידו, נשיא סביליה, טען כי לא ניתן עוד להמשיך עם הפערים האדירים בליגה הספרדית שנובעים מכך שברצלונה וריאל מדריד שואבות חצי מתוך כ־600 מיליון יורו שמגיעים ממכירת זכויות שידור. מדובר במרד של ממש. הקבוצות דורשות מכירת זכויות שידור קולקטיבית, כמו בשאר אירופה. "הליגה היא זבל", אמר דל נידו, "רק לשתי קבוצות יש אפשרות ריאלית לזכות בתואר".

 

בשבוע שעבר נשמעו גם דבריו של חורחה ואלדנו (לשעבר המנהל הספורטיבי של ריאל מדריד ועדיין אחד האנשים המקורבים ביותר לנשיא הקבוצה, פלורנטינו פרס): "הפער בין שתי הגדולות לשאר גדל ויגדל, זה רק יחמיר", אמר בראיון לרדיו קאדנה סר. "לשתי הקבוצות ישנו כל העולם כדי לשווק את עצמן, ולאחרות ישנה הקהילה המקומית שלהן. בקרוב הן ירצו לעזוב את הליגה, להצטרף לליגה אירופית".

 

גם בברצלונה מדברים על הנושא. חאבייר פאוס, סגן נשיא ברצלונה לעניינים פיננסיים אמר לרויטרס בפברואר האחרון כי הם "יציפו" את הרעיון של "ליגת אלופות מורחבת" בקרב חלק מהמועדונים. ואלדנו סיכם: "אנחנו בעונת מעבר לסופרליג".

 

במקביל, הקבוצות הגדולות באנגליה ואיטליה נאלצות להתמודד עם חובות גדולים, קיצוץ בהוצאות בגלל הפייר פליי הפיננסי ושמירת על ההגמוניה. המשימה לא קלה במיוחד כאשר במדינות כמו רוסיה וטורקיה הפייר פליי הפיננסי ממש לא מזיז. בשבוע שעבר פורסם כי אנז'י מחצ'אקלה - שכבר רכשה את סמואל אטו והעניקה לו חוזה של 20 מיליון יורו - פנתה בקיץ לז'וזה מוריניו. על פי הערכות, היא הגישה לו הצעה בשווי 25 מיליון יורו. הוא דחה אותה אבל רבים אחרים לא יעמדו בפיתוי הרוסי. בברזיל גם מתפתחת ליגה איתנה מבחינה פיננסית, שתקשה על הקבוצות האירופיות לרכוש שחקנים ברזילאים במסגרת התקציבים שלהן.

 

 

צ'אבי עם גביע האלופות. ברצלונה וריאל מדריד ישמחו לעזוב את הליגה הספרדית צ'אבי עם גביע האלופות. ברצלונה וריאל מדריד ישמחו לעזוב את הליגה הספרדית צילום: איי פי

 

הגדולות רוצות. ואתם?

 

עוד משהו קרה בשבוע שעבר:ה־ECA, ארגון המועדונים האירופי המתחזק, החליט לדרוש יותר ממוסדות הכדורגל.

 

זה החל בקיץ האחרון כאשר קרל היינץ רומיניגה, נשיא באיירן מינכן וה־ECA, טען כי ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, הוא "חוסני מובארק" ושצריך לצאת נגדו ונגד הארגון שלו ל"מהפכה". הטונים נרגעו אבל המועדונים עדיין קרביים. ה־ECA טוען שב־2014 נגמר ההסכם בינו לבין אופ"א לגבי שיתוף פעולה בליגת האלופות ונושאים אחרים, וכי עד אז המועדונים רוצים לראות שינויים בכדורגל העולמי שיפעלו לטובתם.

 

נשק יום הדין מבחינתם: התנתקות מאופ"א והקמת ליגה פאן־אירופית. מישל קנטנארו, מזכ"ל ה־ECA, אמר כי הארגון "נהנה" כרגע מתמיכת הציבור לעשות מהלך כזה בגלל שפיפ"א מצוירת כגוף מושחת.

 

הדרישות של הארגון מאוד הגיוניות. "ב־2004 המועדונים הסכימו לבטל את שלב הבתים השני של ליגת האלופות", אמר רומיניגה. "עכשיו יש בליגה 13 ימי משחק ולא 17. הוסכם שהשחקנים יקבלו יותר זמן מנוחה, אבל כיום התאריכים האלה נתפסים על ידי משחקים של נבחרות".

 

משחקי הנבחרות הם משחקי ידידות ומוקדמות. המוקדמות מובילות לטורנירים שמכניסים מיליארדרים לקופות של פיפ"א ואופ"א. פיפ"א, למשל, נהנתה מצמיחה של 22.7% בהכנסות ממונדיאל 2010 ביחס למונדיאל 2006 בגרמניה. משחקי הידידות גם כן הפכו למכונת כסף. נבחרת ארגנטינה, למשל, הרוויחה כ־4 מיליון דולר על משחק ידידות בשבוע שעבר בבנגלדש. הכסף הזה הולך להתאחדויות. המועדונים מסתכלים על כך וזועמים: פיפ"א, אופ"א והתאחדויות הכדורגל מרוויחות כסף מהשחקנים שהם גידלו וטיפחו, שחקנים שהמשכורת שלהם משולמת על ידיהם. "הכל מותאם לכדורגל נבחרות והגיע הזמן להכניס טיפה יותר איזון לכדורגל הבינלאומי", אמר רומינגה.

 

יש לציין שפיפ"א כן משלמת פיצויים למועדונים על שימוש בשחקניהם, אבל סכומים מגוחכים ביחס להכנסות שלה.

 

ההכנסות של פיפ"א בארבע השנים עד מונדיאל 2010 הגיעו ל־4.2 מיליארד דולר. המועדונים קיבלו רק 40 מיליון דולר כפיצויים. הסכום הזה יצמח ל־70 מיליון דולר למונדיאל בברזיל 2014, אבל הוא עדיין יהיה בשיעור קטן מסך ההכנסות של פיפ"א. "ב־2008 הגענו לסיכום שפיפ"א ואופ"א ישלמו לנו פיצויים על שימוש בשחקנים", אמרו ב־ECA. "עכשיו הסיפור הוא להשיג יותר כסף מזה".

 

לא רק שהמועדונים, שספגו אינפלציה בשכר ובמחירי השחקנים, רוצים יותר כסף, הם גם רוצים פחות משחקים בינלאומיים. כיום יש 19 תאריכים למשחקים בינלאומיים בשנתיים, לא כולל טורנירים בינלאומיים, וה־ECA דורש קיצוץ במספר התאריכים ל־12, כלומר לשחרר את השחקנים רק שש פעמים לנבחרות במהלך שנתיים. "אנחנו רוצים שהמשחקים הבינלאומיים יהיו בעלי משמעות, מה שלא קורה היום, לא במשחקי ידידות ולא במשחקי המוקדמות", אמר דיוויד גיל, מנכ"ל מנצ'סטר יונייטד.

 

השבוע נפגש רומיניגה עם מישל פלאטיני וספ בלאטר, ולאחר התנצלות על ההשוואה למובארק הוא קיבל "הבטחות" שפיפ"א ואופ"א יתחשבו בדרישות של המועדונים. עם זאת, פיפ"א לא תוותר בקלות על הכספים שלה. ב־21 באוקטובר יודיע בלאטר על מהלכים להפוך את פיפ"א ליותר "שקופה" ו"דמוקרטית". המועדונים, בינתיים, מחכים.

 

 

מישל פלאטיני עם ליאו מסי. המועדונים תוהים איך זה שהם מגדלים שחקנים ומשלמים להם וההתאחדויות מרוויחות עליהם כסף מישל פלאטיני עם ליאו מסי. המועדונים תוהים איך זה שהם מגדלים שחקנים ומשלמים להם וההתאחדויות מרוויחות עליהם כסף צילום: איי אף פי

 

NFL אירופה

 

ההתחזקות של ה־ECA מול פיפ"א ואופ"א וההיחלשות הפיננסית של חלק מהליגות הגדולות מצטרפות לעוד רעיון שיותר ויותר עיתונאים, אנשי כדורגל ובכלל, דנים בו. הקמת סופרליג אירופית, שתהווה תחליף לליגת האלופות.

 

מדובר אפילו על אימוץ מודל ה־NFL - כלומר, 32 קבוצות שמשחקות עונה רגילה שבה לא כל הקבוצות נפגשות זו עם זו, ואז מעבר לשלב נוק־אאוט. אימוץ מודל הפוטבול האמריקאי עשוי לחולל נפלאות בכדורגל האירופי.

 

ה־NFL, שהחלה השבוע, חתמה בשבוע שעבר על שני הסכמים ענקיים. הראשון הוא הסכם חסות עם פפסיקו בשווי 2.3 מיליארד לעשר שנים, והשני הוא הסכם זכויות שידור עם ESPN בשווי 15.2 מיליארד דולר עד 2021. ביחס למספרים האלה, ליגת האלופות נראית כמו ענף ספורט חובבני. הכנסות מזכויות שידור של ליגת האלופות ב־2009/10 הגיעו ל־837 מיליון יורו וההכנסות המסחריות הגיעו לכ־260 מיליון יורו. בסך הכל רק 1.097 מיליארד דולר בשנה. ב־NFL, לעומת זאת, מצפים להכנסות של 9.5 מיליארד יורו בשנה ולצמיחה להכנסות של 18 מיליארד דולר בשנה בעשור הקרוב.

 

מועדוני הכדורגל, שרבים מהם בבעלות אנשי עסקים וחלקם בבעלות אנשי עסקים אמריקאים, חייבים לשאול את עצמם איך זה שליגת האלופות, בשה משתתפים מותגי־על כגון ריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, מילאן, באיירן מינכן, יובנטוס, ארסנל ועוד, לא מצליחה אפילו לגרד את ההכנסות של ה־NFL, ששואבת את עיקר ההכנסות שלה מארה"ב, ואין לה המשיכה העולמית שיש לכדורגל הבינלאומי.

 

האם ליגת האלופות לא מצליחה להתרומם בגלל שמישל פלאטיני עלה לגדולה בזכות התאחדויות קטנות והבטחתו להכניס קבוצות כגון אפועל ניקוסיה, אוצ'לול גאלאטי וויקטוריה פלזן לליגת הכדורגל האיכותית בתבל? האם היא כושלת מבחינה פיננסית בגלל ששלב הבתים שבו הוא שלב משעמם, שניתן לנחש את רובו מראש? המועדונים כועסים על אופ"א בנוגע להסכמי חסות וזכויות שחתמה עד 2015, שנה אחרי שהמנדט שלה על ה־ECA מסתיים. הם חושבים שהם יכולים להשיג יותר. בקיצור, ב־2014 יהיה שמח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x