גורל הנבחרת לא אמור להיות קשור להגרלה
ההגרלה לא חשובה. מה שחשוב זה שנבחרת ישראל תמצא את הדרך שלה להתנהל - ולא משנה מול איזו יריבה
אחד הדברים הראשונים שיורגן קלינסמן עשה כמאמן נבחרת הכדורגל של גרמניה - היה לערוך מעין סקר בין אנשי הכדורגל במדינה.
"עשינו סדנאות עם מאמנים ושחקנים גרמנים, וביקשנו מהם לכתוב שלושה דברים: איך הם רוצים לשחק, איך הם רוצים שהעולם יראה אותנו משחקים, ואיך הציבור הגרמני רוצה שנשחק", הסביר המאמן, שהוביל לפריחה מחודשת של הנבחרת הגרמנית. השאלון הזה עזר לקלינסמן ועוזרו יואכים לב לגבש את הסגנון ההתקפי, האגרסיבי שכל נבחרות גרמניה - מילדים ועד בוגרים - משחקות כיום. הסגנון הזה החזיר את הנבחרת למצב בו היא שוב כוח בינלאומי משמעותי.
"קלינסי" מונה במהלך הסופ"ש למאמן נבחרת ארה"ב. הוא כנראה יצטרך לעזור גם לנבחרת האמריקאית וגם לכדורגל במדינה למצוא את הזהות שלהם על ידי שאלות דומות. ייתכן שממשלת ארה"ב, במיוחד בימים אלה של דיון סוער לגבי תקרת החוב, צריכה לשאול את עצמה את אותן השאלות.
כדאי גם לכדורגל הישראלי לשאול את עצמו שאלות דומות. וזה מוביל אותנו, כאמור, להגרלת בתי מוקדמות המונדיאל.
זה לא הם. זה אנחנו
קשה להגיב על הגרלה על מוקדמות המונדיאל ב-2014. המוקדמות ליורו 2012 עדיין לא הסתיימו ולאחר הטורניר הזה הכל עשוי להשתנות – המאמנים, השחקנים, ראשי ההתאחדות. מה שבטוח הוא שנבחרת פורטוגל חזקה יותר מנבחרת ישראל, וכך גם נבחרת רוסיה. צפון אירלנד משתפרת. אזרביג'אן ולוקסמבורג הן מהנבחרות האלו שאם בעולם הכדורגל היו חושבים יותר מקצועי ופחות פוליטי - הן היו עוברות בית מוקדם לפני המוקדמות.
בכל מקרה, הדיון, כרגיל, הוא מסביב לשאלה "האם יש לנו סיכוי לעלות". ומיד אנשים אומרים ש"יש סיכוי", ש"נבחרת רוסיה כבר לא כזאת חזקה", ש"אם עוצרים את רונלדו, אפשר לנצח את פורטוגל" ושטויות כאלו ואחרות. לא, לא. הדיון צריך להיות לגבי נבחרת ישראל. מה היא צריכה לעשות כדי להשתפר ולא אם היא יכולה לגנוב, ככה במקרה, איזה ניצחון מרוסיה. לא צריך לדבר על עלייה - צריך לדבר על בנייה.
הדיון צריך לעסוק בכך שהנבחרת צריכה מערך מקצועי אמיתי, שכל הנבחרות ישחקו באותה השיטה, ושיעבדו אנשי מקצוע אמיתיים במערכת ולא מאמנים שהם בעיקר פרשנים. בקיצור, לעשות את הדברים שצריך לעשות כדי להשתפר. דברים שנבחרות אחרות עשו ופשוט לא מובן למה אצלנו לא רוצים לעשות.
בכלל יהיה מונדיאל ב-2014?
ואגב, יכול להיות שכל ההגרלה הזאת מיותרת. סכסוך ששווה לעקוב אחר התפתחותו קשור למונדיאל ב-2014, אולי האחרון שינוהל על ידי פיפ"א. אולי.
ה-ECA, ארגון המועדונים האירופי, שמאגד כ-200 מועדוני הכדורגל בכירים באירופה, יוצא למלחמה בפיפ"א. קרל היינץ רומינגה, נשיא באיירן מינכן ונשיא ה-ECA, הוריד את הכפפות וכינה את פיפ"א מושחתת. הוא ציין שלא הגיוני שהתאחדות הכדורגל הבינלאומית מרוויחה מיליארד דולר משימוש בשחקנים של המועדונים, שחקנים שהמועדונים קונים, מטפחים ומשלמים להם.
"בלי המועדונים מה בפיפ"א יכולים לעשות?", אמר אומברטו גאנדיני, נציג מילאן ב-ECA. הסכסוך עשוי להוביל לשינויים רבים. החוזה של ה-ECA עם אופ"א מסתיים ב-2014 וזאת השנה שעשויה להביא לשינוי הגדול במבנה הניהול של הכדורגל.
המועדונים רוצים יותר כוח ויותר כסף. זה עשוי להוביל לפיצוץ שיגרום לכך שמועדונים יגידו לשחקנים שלהם: תבחרו בנו או בנבחרות. אף שחקן נורמלי לא יבחר בנבחרת שלו. הם יודעים מאיזה צד של הלחם מרוחה החמאה.