הנתינים מאבדים סבלנות
ההתאחדות לכדורגל ממשיכה לפגוע באינטרסים של הקבוצות הגדולות, שכבר חושבות על הקמת מינהלת ליגה בעצמן
קבוצות הכדורגל הבכירות בישראל מתחילות לאבד סבלנות בכל מה שקשור להתאחדות לכדורגל. לאחרונה מתח מנכ"ל מכבי חיפה איתמר צ'יזיק ביקורת על תזמון הגרלת משחקי הליגה - אירוע חשוב לכל ליגה בקיץ. מהות הביקורת היתה שההגרלה מתבצעת בזמן שקבוצות רבות נמצאות בחו"ל, במחנה אימונים או במשחקים במסגרת המפעלים האירופיים. "בהתאחדות לא מכבדים את הליגה של עצמם", אמר צ'יזיק. הביקורת עניינית.
בהתאחדות בכלל לא חשבו על העניין הזה. וזאת בדיוק הבעיה. מה קרה בסופו של דבר באירוע ההגרלה? ובכן, הוא הפך לאירוע בו אבי לוזון נתן את משנתו על מצב הדיור בארץ. מה הקשר בין זה לכדורגל? אין - אבל לוזון קיבל את כל הבמה בזמן שהקבוצות החשובות בליגה לא היו באזור.
נקודת חיכוך נוספת צפויה להגיע בקרוב, עם חתימה על חוזה החסות של ההתאחדות לכדורגל עם הטוטו-ווינר. בבסיס ההסכם ישנו הרצון של הטוטו לראות כדורגל "נקי", "התקפי" ו"ישראלי" יותר והוא דורש מהקבוצות ומההתאחדות דברים רבים - חלקם מצוינים. אבל זה לא מתפקידו של הספונסר לפתור את הבעיות של הכדורגל. הטוטו-וויינר גם דורש חשיפה רבה עבור סכום של כ-80 מיליון שקל. בקבוצות הגדולות טוענים שההסכם יפגע בהכנסות שלהם מספונסרים, בגלל שהטוטו דורש עוד שטחי פרסום במגרשים ועל החולצות.
ההתאחדות נכשלה בניהול הליגה
וזה לא נגמר כאן. במכרז על זכויות השידור של משחקי ליגת העל (לא כולל המשחק המרכזי) רק חברה אחת הגישה הצעה: צ'רלטון. החברה שמשדרת את משחקי ליגת העל בסכסוך משפטי שפגע בהכנסות ההתאחדות לכדורגל וגם במותג. בהתאחדות לכדורגל אמרו לא פעם ש"הנזק שעשתה צ'רלטון לכדורגל הישראלי הוא אדיר". אז היא תזכה במכרז הזה שוב? וכנראה שבפחות כסף?
ההתאחדות לכדורגל נכשלת בכל מה שקשור לניהול הליגה. הרייטינג יורד, מספר הצופים יורד, באופן טבעי גם ההכנסות יורדות. במקרה הטוב הליגה דורכת במקום בכל הקשור למדדים הפיננסיים - וזה קורה בזמן שהליגות האחרות באירופה חותמות על הסכמי זכויות שידור וחסויות משודרגים.
בהתאחדות טוענים שזה בעיקר בגלל עניין של תדמית. אבל זה לא משנה מה הגורמים לבעיה - צריך לצאת לדרך חדשה: לבנות גוף ניהול אמיתי, שיבנה מערך שיווקי דינמי ומודרני, שיתנהל מול אוהדים כשותפים במקרה הטוב או לקוחות במקרה הרע, אבל שיתייחס אליהם. גוף שיפעיל רגולציה כלכלית פיננסית על המשתתפות בליגה, גוף עם מנכ"ל, סמנכ"ל, מנהל מסחרי, אנשי מנהלת, אנשי מקצוע, שכל מטרתם תהיה לשדרג את הליגה ולא - כמו ההתאחדות לכדורגל - לעשות אלף דברים אחרים, כמו לנהל את מערכת הנבחרות החשובה לא פחות.
המודל המושלם לחיקוי הוא ה-DFL, מנהלת הליגה הגרמנית שעובדת היטב עם התאחדות הכדורגל הגרמנית למען הכדורגל הגרמני. אבל בכלל, יש הרבה מאוד מינהלות ליגה מצוינות באירופה שפשוט שווה ללמוד מהן איך עושים את זה.
תקווה בפתח תקווה
בינתיים בפתח תקווה, מנסים אוהדי הפועל פתח תקווה לגייס כספים לעמותה שבהליך פירוק. המצב לא פשוט אבל היוזמה מאוד מבורכת. ובפתח תקווה מדברים על בניית מערך ניהולי בריא שיכלול את האוהדים וגם אנשי עסקים מקומיים. מדובר בהזדמנות נדירה לקהילת העסקים של פתח תקווה לעשות מעשה וליצור שיתוף פעולה שירים את הקבוצה של העיר - ולזכות לקרדיט וחשיפה רבים. צריך לקוות שבקהילה העסקית בעיר יבינו זאת.