$
ספורט ישראלי

האם הכדורגל הישראלי בשפל של כל הזמנים?

בזמן שבעלי קבוצות בכירות בחקירות פליליות, בהתאחדות לכדורגל מתעסקים בעיקר בדילמה העיקרית: האם לבטל את הקיזוז או להשאירו

אוריאל דסקל 16:4023.06.11

תגובת ההתאחדות בעניינו של חזי מגן, שנעצר ונחקר בחשד להעלמת מס של מיליונים, היתה זריזה ביותר. "אין הדבר קשור לכדורגל הישראלי וההתאחדות אינה בקיאה בדבר", נכתב בהודעה לעיתונאים. "עם זאת, ההתאחדות מקווה ומאחלת לחזי כי העניין יסתיים בהקדם".

 

איך בדיוק העניין של חזי מגן לא קשור לכדורגל הישראלי? הוא הרי בעלים של קבוצה לא קטנה בליגה הבכירה בכדורגל הישראלי, ויותר מזה - הוא בכיר בהתאחדות לכדורגל. רק לאחרונה הודיע שהוא רוצה להיות יו"ר ההתאחדות לכדורגל. העניין קשור מאוד לכדורגל הישראלי. יותר מדי קשור.

 

הכדורגל הישראלי הפך לכר פורה עבור עבריינים, מיני־גנגסטרים וטיפוסים מפוקפקים אחרים. ההתאחדות, שאמורה להיות על פי תפקידה האפוטרופוסית של המשחק, מתעסקת כיום בעיקר בקיזוז - יהיה או לא יהיה - כאילו זה מה שיציל את המשחק מהשפל חסר התקדים שהוא נקלע אליו. שפל שמתבטא, בין השאר, בחקירות של בעלי קבוצת הפועל פתח תקווה, אחת הענקיות של הכדורגל הישראלי, בקשר להטיית משחקים כרונית - הסרטן של הספורט. זה הכל עניין של רגולציה שלא קיימת. ההתאחדות לכדורגל צריכה להיות הרגולטור הראשי של הכדורגל הישראלי - אבל היא מסרבת לקחת על עצמה ברצינות את התפקיד הסופר־חשוב הזה. כלומר, היא לוקחת אותו לא ברצינות מספקת - כי יש לה הרבה יותר מדי דברים על הראש.

 

 

אורי שילה (מימין), אבי לוזון ושטרן חלובה. בהתאחדות לכדורגל בונים בזמן האחרון הרכב מרשים לוועדת הסברה. אבל הסברה לא תעזור כאן - היא גם לא הבעיה. הכדורגל הישראלי קורס מפנים. הריקבון בכל מקום אורי שילה (מימין), אבי לוזון ושטרן חלובה. בהתאחדות לכדורגל בונים בזמן האחרון הרכב מרשים לוועדת הסברה. אבל הסברה לא תעזור כאן - היא גם לא הבעיה. הכדורגל הישראלי קורס מפנים. הריקבון בכל מקום צילום: ראובן שוורץ

 

גומא כמשל

 

הסיפור של גומא אגייאר מדגים כמה חשובה התערבות של הרגולטור, ההתאחדות לכדורגל, בקביעת הבעלים של הקבוצה.

 

אגייאר, אחד שכבר השקיע בבית"ר ונראה שמשימת חייו היא השתלטות על בית"ר ירושלים, לא כשיר להחזיק קבוצה. לא מבחינה נפשית ולא מבחינה חוקית. השבוע נעצר בפלורידה. הוא השתולל בניידת ואיים לשרוף את תחנת המשטרה המקומית. הוא הואשם בהפרת צו הרחקה, הטרדה ואיומים. זו לא הפעם הראשונה שהוא מסתבך עם החוק. בעבר הדוד שלו תבע אותו בבית המשפט והאשים אותו בשלל דברים - כולל גניבה.

 

בנוסף, משפחתו מסרבת שישקיע כספים שלו או של המשפחה במועדון הכדורגל. ועדיין, איכשהו, הוא נחשב ל"מושיע" פוטנציאלי של בית"ר ירושלים. אם יצליח לגייס כסף, איכשהו, הוא עוד עשוי להשתלט עליה. ההתאחדות צריכה לעצור את זה מלקרות. כמו שהיתה צריכה לעצור את "רכישת" הפועל פתח תקווה על ידי גורמים מפוקפקים. כמו שהיא היתה צריכה למנוע ניהול קבוצות אחרות על ידי עבריינים מורשעים ועוד.

 

אגב, עורך דינו של אגייאר בישראל דרש מהעיתונות "להניח לגומא לנפשו ולא להתערב בחייו האישיים", אבל זה בלתי אפשרי כשהוא נכנס לכדורגל. זה גם לא להבין מה זה כדורגל עבור אוהדי הקבוצה. כשמישהו רוכש קבוצת כדורגל, הוא מתערב באופן ישיר ואישי בחיים של אוהדיה.

 

האוהדים חיים את הקבוצה, מתעוררים מאושרים אם היא ניצחה, הולכים לישון מודאגים אם היא בבעיות תקציב, לפעמים רבים עם הסובבים אותם בגלל לחץ שנובע מהאהדה. אין דבר יותר אישי מקבוצת הכדורגל שלך - היא מכתיבה לך את איך שאתה מרגיש.

 

הסברה היא הבעיה?

 

בהתאחדות לכדורגל בונים בזמן האחרון הרכב מרשים לוועדת הסברה. אבל הסברה לא תעזור כאן - היא גם לא הבעיה. הכדורגל הישראלי קורס מפנים. הריקבון בכל מקום.

 

האם ההתאחדות לכדורגל יכולה לנקות את הריקבון? לא במצב הנוכחי. יש לה יותר מדי עבודה - עניין שגם בתוך ההתאחדות לכדורגל מסכימים לגביו. להתאחדות לכדורגל יש על הראש את ארגון אליפות אירופה לנבחרות עד 21, שלא ברור עד כמה זה יקדם את הכדורגל הישראלי; את בניית אצטדיון רמת גן מחדש, פרויקט שזוכה לביקורות רבות ואין לו כלל תוכנית מימון ברורה; בניית בית הנבחרות, שגם לא ברור עד כמה יעזור לכדורגל הישראלי בגדול - אף על פי שבבוודאי יעזור לנבחרות ישראל. בנוסף לכל זה, בהתאחדות לכדורגל צריכה להתעסק ברגולציה, ניהול הליגות, ניהול הגביעים, ניהול הענפים הרבים (כדורגל אולמות, כדורגל חופים, ליגת נשים וכו'), ניהול הנבחרות, הפצת המשחק, מתן שירותים ליותר מ־1,000 קבוצות ועניינים ענקיים כגון אלימות במגרשים, גזענות והומופוביה במגרשים, ובעניין הקטן הזה שאין מספיק אנשים שמשחקים כדורגל בישראל (ישראל היא אחת המדינות המערביות עם היחס כדורגלנים/תושבים הכי גרוע).

 

 

אוהדי בית"ר ירושלים. כל כך הרבה בעיות לטפל בהן, האם ההתאחדות יכולה לעמוד במשימות שעומדות בפנייה? אוהדי בית"ר ירושלים. כל כך הרבה בעיות לטפל בהן, האם ההתאחדות יכולה לעמוד במשימות שעומדות בפנייה? צילום: ראובן שוורץ

 

למה לא מינהלת ליגה?

 

אין ספק שההתאחדות לכדורגל צריכה להוריד מעצמה חלק מהסמכויות. להעביר את ניהול הליגה הבכירה או אולי את שתי הליגות הבכירות (ההתאחדות החליטה, כנראה, על קיום שתי ליגות מקצועניות בלבד) למינהלת ליגה או לגוף מקצועי אחר, שיעסקו בכל הפנים הרבות שיש לניהול ליגה - בעיקר שיווק. גוף מנהל לליגות הנמוכות גם עשוי לעזור להפחתת הלחץ; ההתאחדות לכדורגל גם צריכה גוף מקצועי חזק, שיכלול בתוכו גוף מחקר רציני, שיעסוק בענייני כדורגל בלבד - בעיקר בשאלה איך להפוך את הכדורגלן הישראלי לטוב יותר. אבל יו"ר ההתאחדות אבי לוזון, שאמר על עצמו שהוא "הסמכות המקצועית העליונה", לא חושב שצריך ועדה מקצועית אמיתית.

 

אגב, מנכ"ל ההתאחדות אורי שילה אמר כי עניין מינהלת הליגה נבדק והוא כמעט ובלתי אפשרי מבחינה משפטית - אבל, נו באמת. הוא אפשרי בכמעט כל מדינה בעולם, אבל לא בישראל?

 

בכל מקרה, התקווה היא שבהתאחדות לכדורגל יתייחסו ברצינות למה שהם מתארים כ"בניית תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח בכל תחומי הפעילות". ואולם, התחושה היא ששום דבר אסטרטגי לא ישתנה. את ההתאחדות ינהלו אבי לוזון ושטרן חלובה, סגנו, שכבר לא מנהל יותר קבוצות כדורגל והישגו הגדול ביותר היה להוביל את צפרירים חולון להיעלמות מהמפה.

 

האם ההתאחדות תכניס אנשים רציניים לבניית תוכנית אסטרטגית אמיתית - בנייה מחדש של הכדורגל בישראל, שבכלל אין ספק לגבי המצב הרעוע שלו (אף על פי שאבי לוזון אמר בראיונות האחרונים כי הכל קרוב לשלמות). האם ניתן יהיה לראות רפורמה כמו שביצעו בסקוטלנד, שם החליטו שהכדורגל הגיע לשפל וביצעו מחקר מקיף (שחבר פרלמנט מכובד לשעבר ביצע) כדי לראות מה צריך לעשות. ספק גדול אם לוזון וחלובה בכלל יכולים להגיד "רפורמה" ולהתכוון לכך ברצינות.

 

 

אבי לוזון (מימין) ומישל פלאטיני, נשיא אופ"א. צריך להתאמץ פחות כדי לשרוד - אופ"א ופיפ"א מסדרות מספיק כסף להתאחדויות הכדורגל בעולם אבי לוזון (מימין) ומישל פלאטיני, נשיא אופ"א. צריך להתאמץ פחות כדי לשרוד - אופ"א ופיפ"א מסדרות מספיק כסף להתאחדויות הכדורגל בעולם צילום: עודד קרני

 

יותר מדי כסף?

 

אולי הבעיה הגדולה של ההתאחדות לכדורגל היא כלכלית. לא המחסור בכסף, אלא הריבוי במענקים וכספים שמעניקים לה הגופים הבינלאומיים - אופ"א ופיפ"א. אופ"א, למשל, הבטיחה להתאחדות הכדורגל הכנסה של 13 מיליון יורו מזכויות שידור וספונסרשיפ למוקדמות מונדיאל 2014 ויורו 2016 - מדובר על קפיצה משמעותית מההכנסות של ההתאחדות לכדורגל מגיוס שלה ולא של אופ"א.  מהקמפיין הנוכחי, למשל, הכניסה התאחדות כ־4 מיליון יורו.

 

פיפ"א, גוף מפוקפק בהחלט, תורם גם לא מעט כסף כדי לשמור את המבנה הנוכחי של ההתאחדות. לאחרונה, למשל, 300 אלף דולר נוספים נתרמו למאמץ בניית בית הנבחרות בתקציב של 21 מיליון שקל - רובו ככולו ממענקים שהגיעו מאופ"א ופיפ"א.

 

המטרה של ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, שקיבל את הקול של ישראל בבחירות ההזויות והבזויות בחודש שעבר, היא למנוע התערבות של גורמים חיצוניים בכדורגל. הארגון משעה מתחרויות בינלאומיות כל מדינה שרוצה לערוך רפורמה בהתאחדות הרקובה שלה - בליז, יוון, עיראק ועוד. המצב הזה מותיר את ההתאחדות לכדורגל עם גב פוליטי גדול מגוף פוליטי ומושחת שמעניק לה כספים להמשיך להתנהל כמו שהיא מתנהלת.

 

לפי תגובות אנשי עסקים וגופים כלכליים גדולים בישראל, להתאחדות לכדורגל לא היה סיכוי להתנהל מההכנסות הטבעיות שלה מישראל - זאת מאחר שאף אחד לא ממש מחכה לתת כסף להתאחדות לכדורגל.

 

פול גז בניוטרל

 

ההתאחדות עושה הכל מבחינתה כדי להראות שהיא עושה הכל. מהיכרות עם עובדי ההתאחדות, אין ספק שהם מתאמצים רבות כדי לשדרג את הכדורגל הישראלי - הבעיה הגדולה שלהם היא שהמבנה הפוליטי של ההתאחדות שמורכב ממרכזי הפועל ומכבי המיושנים לא מאפשר להם לקדם את הענף. הם אולי עובדים בכל הכוח אבל הם לא דוחפים למקום הנכון, ולראיה - בכל שנה יותר קבוצות מתנתקות מהקהילות שלהן, הפשע כבר חלק מרקמת הכדורגל הישראלי, רמת הנבחרות מידרדרת ופחות אנשים מתעניינים בכדורגל, שפעם היה שלנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x