גביע עולמי כבר יש, ליגה ברמה עולמית בדרך
הטבות המס האדירות והפריחה הכלכלית הופכות את הכדורגל הברזילאי להשקעה מוצלחת מבחינת מפרסמים ולמקור הכנסה אדיר לכוכבי הכדורגל הגדולים
רונלדיניו וכוכבים רבים אחרים חזרו מתקופה ארוכה ורווחית ביותר באירופה לכדורגל הברזילאי. בין השאר, חזרו לקבוצות ברזילאיות כוכבים כמו רונאלדו, רוברטו קרלוס, ואגנר לאב ודניאל קארבליו. רונלדיניו חזר בגיל צעיר יחסית, ורבים תהו איך יעמדו בברזיל בתנאי השכר האדירים שלו. ובכן, לפי הפרסומים, נראה שפשוט בלתי אפשרי עבור חלק מהמועדונים הגדולים באירופה לעמוד בתנאים שהוצעו לרונלדיניו בברזיל. החוזה שלו בפלמנגו שבה חתם מושתת על משכורת נטו גבוהה ואחוזים נדיבים במיוחד מהסכמי חסות עתידיים שהקבוצה תחתום.
בבלוג עסקי הספורט הפורטוגלי Futebol finance נחשף כי רונלדיניו ירוויח משכורת בסיס של 5 מיליון יורו בשנה. 80% מהשכר יגיע מסוכנות השחקנים טראפיק (Traffic) ו־20% הנותרים פלמנגו. לפלמנגו הסכמי חסות בשווי 12.5 מיליון יורו בשנה כיום, ולפי הערכות, הסכומים עשויים להגיע עד ל־25 מיליון יורו בשנה בעקבות הגעתו של רונלדיניו.
לפי החוזה, כל סכום מעל 12.5 מיליון יורו שפלמנגו תקבל מחוזי חסות יעבור בעיקרו לשחקן ולסוכנות השחקנים טראפיק. רונלדיניו יקבל 50% מכל סכום מעל 12.5 מיליון יורו ועד 25 מיליון יורו, טראפיק תקבל 40% ופלמנגו 10%.
מבחינת רונלדיניו - הסכום הגבוה ביותר שהוא יכול לקבל עומד על 11.25 מיליון יורו בשנה (50% מ־12.5 מיליון יורו על פרסום ומשכורת של 5 מיליון יורו). במקרה הגרוע יקבל רק 5 מיליון יורו.
11.25 מיליון יורו בשנה הוא סכום בלתי נתפס בכדורגל הברזילאי, אבל סכומים כאלה מגיעים הרבה בזכות הטבות מס פשוט אדירות.
משקיעים ל־2014
לאחרונה אישרה ממשלת ברזיל שורה של הטבות מס ותמריצים שנועדו להרחיב את הפעילות הכלכלית במדינה, וזאת לאור הצורך במציאת מקורות מימון ארוכי טווח ומשיכת השקעות לקראת משחקי גביע העולם בכדורגל שייערכו בשנת 2014 במדינה. הטבות אלו נכנסו לתוקפן החל מיום 1 בינואר 2011.
"עם השינויים המרכזים אשר אושרו על ידי הממשלה בברזיל ניתן למנות מתן פטור ממס על הכנסותיהם של תושבי חוץ (למעט תושבי מקלטי מס), אשר ישקיעו באיגרות חוב או מניות של חברות מקומיות (שאינן מוסדות כספיים) החל מיום 1 בינואר 2011 ובהתקיים תנאים מסוימים. הפטור ממס יחול רק ביחס לאג"ח או למניות הנסחרות בבורסה וכפופות מבחינה רגולטורית לרשויות המוניטריות בברזיל", כותבות רו"ח אלונה מירון, שותפה ומנהלת מחלקת ליווי עסקאות בינלאומיות בחטיבת המס בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte, ורו"ח שרון ליטקה, מנהלת במחלקת מיסוי בינלאומי בפירמה במאמר מיוחד ל"כלכליסט".
"בנוסף, ניירות הערך יוצמדו לשערי ריבית והצמדה שנקבעו מראש בהתאם למועדי תשלום מוסדרים ולא תינתן אפשרות לביצוע פדיון לתקופה של לפחות שנתיים מיום הנפקתם. משקיע זר המבקש ליהנות מהפטור, צריך להשקיע בניירות הערך כאמור בתקופה ממוצעת של לפחות ארבע שנים והרשויות בברזיל יקבעו הליך מקוצר לשם בדיקה האם הכספים אכן שימשו לביצוע השקעות ופרויקטים במדינה".
לפי מירון וליטקה, "מהטבות המס יוכלו ליהנות לא רק תושבי חוץ, אלא גם תושבים מקומיים ברזילאים אשר ישקיעו החל משנת 2011 באג"ח של חברות אשר הוקמו במיוחד לצורך הקמת פרויקטים של תשתית באזורי עדיפות שנקבעו על ידי הממשל המקומי או בקרנות אשר עיקר השקעתן מבוצעת בחברות. במקרים אלו יוכלו יחידים תושבי ברזיל ליהנות מפטור ממס על הכנסותיהם מהשקעות אלו ומשקיעים שהנם חברות תושבות ברזיל יהיו כפופים למס בשיעור של 15%. התנאים לקבלת הטבות אלו זהים לתנאים אשר נקבעו ביחס לתושבי חוץ".
המועדונים הבכירים במדינה עושים זאת כדי להקל על הוצאות השכר שלהם ולמשוך כוכבים גדולים בסכומי נטו שבאירופה פשוט יתקשו להציע להם. לאחרונה אף דובר על חזרתו של קרלוס טבס, כוכב נבחרת ארגנטינה, לקורינתיאנס, שבה שיחק בעבר. המועדונים נהנים גם משיעור מס שנקבע במיוחד עבור כדורגלנים - 25% בלבד. הרבה יותר נמוך מה־40% פלוס - ממוצע המס באירופה - וה־50% מס בבריטניה.
"שינויים אלו מעידים על כוונתה של הממשלה בברזיל למשוך הון זר למדינה ולעודד השקעה ארוכת טווח של משקיעים פרטיים בפרויקטים להקמת תשתיות", כותבות מירון וליטקה. "עד היום מספר חברות הנדסה ותשתיות ישראליות התמודדו על מכרזים והצעות לשם מתן שירותים לבנייה ופיתוח תשתיות אלו. כעת, עם כניסתן של הטבות אלו לתוקף, יוכלו להצטרף ל"קרנבל הברזילאי" גם חברות ומשקיעים ישראלים נוספים אשר יוכלו ליהנות מתנופת הבנייה במדינה באמצעות השקעות פיננסיות במניות וניירות ערך של חברות מקומיות, ובכך לקבל תשואה נאה על השקעותיהם במדינה תוך קבלת פטור ממס".
פרמיירליג, בונדסליגה, ובמקום השלישי: ברזיל
הפטורים וההטבות במס שמגיעים עם בום כלכלי שעובר על ארץ הסמבה ועם אירועי הספורט הגלובליים שצפויים במדינה, מזניקים את העניין שמוצאים משקיעים בליגת הכדורגל המקומית.
לפי נתונים שפרסמה חברת SPORT+MARKT, קבוצות הליגה הבכירה בברזיל הכניסו בשנה החולפת מעסקאות ספונסרשיפ על החולצות יותר מ־100 מיליון יורו. הנתון הזה מציב את הליגה הברזילאית במקום השלישי בעולם (אחרי האנגלית והגרמנית) ולפני ליגות אירופיות חשובות ומשופעות כוכבים כמו הליגות הספרדית והאיטלקית.
המספרים האלה עשויים להסביר, בין השאר, את הצלחתן של הקבוצות הברזילאיות בשנים האחרונות למשוך בחזרה אליהן כוכבים שמשחקים ביבשת הישנה.