$
עסקי ספורט

מי אמור לפעול נגד ספסרי הכרטיסים?

פעם בכמה מחזורים יש כאן משחק כדורגל שמעניין מישהו, וגם אז פוגעים ביכולת של האוהדים ליהנות ממנו

אוריאל דסקל 17:4103.02.11

מספר ידיעות קטנות תפסו את עינו של הקורא החרוץ בידיעות חדשותיות בכדורגל הישראלי לאחרונה.

 

הראשונה היא על כך שמכבי ת"א תועמד לדין משמעתי מאחר שלא עמדה בחוקי ההתאחדות לכדורגל והקצתה מספר מועט של כרטיסי נוער וחיילים במשחק הבית מול בית"ר ירושלים. הקבוצה המארחת חייבת להוציא למכירה לפחות 20% מכלל כמות הכרטיסים והמנויים במשחק. מכבי הציעה למשחק מול בית"ר רק כ-200 כרטיסים כאלו.

 

עניין הכרטיסים המוזלים לנוער ולחיילים הוא נושא חשוב שארגון אוהדי הכדורגל בישראל, "היציע", מתעסק בו כבר מספר שנים. ואולם רק לפני כארבעה חודשים הועבר לכל קבוצות ליגת העל מכתב מההתאחדות לכדורגל, לפיו יבדוק ויצמן אם שיעור הכרטיסים הזולים שנמכרים בכל מגרש אכן עומד על 20% לפחות מכלל הכרטיסים.

 

הקבוצות מתלוננות על הדרישות וטוענות כי הן מפסידות כסף בגלל זה. זה נכון, אבל לא מדויק. עניין הכרטיסים הוא נושא חשוב מאוד לתעשיית הכדורגל בישראל. כ-20% מההכנסות הטבעיות של קבוצות הכדורגל בישראל נובעות מימי משחק - בעיקר מכירת כרטיסים. ולמרות זאת, ולמרות התלונות הרבות, רוב הקבוצות כמעט ולא משקיעות בהבאת אוהדים למשחקים. חלק מהקבוצות, כמו הפועל פתח תקווה ומכבי נתניה, ויתרו לחלוטין על השיווק בעצמן ובחוכמה מפתיעה, יש לומר, העבירו את האחריות לאוהדים. עם זאת, רוב הקבוצות (אולי מלבד מכבי תל אביב ומכבי חיפה) לא עושות שום מאמצים מיוחדים מבחינה שיווקית כדי להביא יותר קהל למגרשים. אפילו הפועל תל אביב הגדולה לא עושה דבר בנידון.

 

בכל מקרה, נושא הכרטיסים המוזלים בטיפול. ועכשיו צריך לעבור לתלונה אחרת שמעסיקה את "היציע" כבר מספר שנים - תופעת הספסרות, שפוגעת בכל עניין מכירת הכרטיסים ובכיס הבעלים (אלא אם כן הבעלים מוכר בעצמו בשוק השחור, אבל זה סיפור אחר). שוב, מדובר בתופעה ש"היציע" מעיר ומזהיר בפניה כבר כמה שנים.

 

אבי לוזון אבי לוזון צילום: טל שחר

לקראת הדרבי התל אביבי שלח "היציע", ארגון שמקבל את תמיכת ארגון האוהדים האירופי Supporters Direct שזוכה לתמיכה מאופ"א, מכתב לאבי לוזון. "המצב כיום במגרשי הכדורגל אינו תואם את אופי החוק ומידי שבת פועלים במיוחד במגרשי הכדורגל מס' רב של אנשים אשר עוסקים בספסרות כרטיסים, מצב זה נפוץ כפליים כשמדובר במשחקים בהם רף ההתעניינות מצד הקהל גובר על היצע הכרטיסים אשר מנפיקות הקבוצות", נכתב במכתב.

 

עוד נכתב כי "מבט חטוף בלוחות היד שנייה מגלה עולם שלם של ספסרות, סחר בכרטיסים לכל הקבוצות ולכל המרבה במחיר. כל זאת בגלוי לעיני רשויות החוק אשר לצערנו נותרות אדישות לנעשה. במשחק הדרבי התל אביבי הקודם, מחירי הכרטיסים האמירו עד לכדי 600 שקל לכרטיס בודד, ולצערנו כך ככל הנראה יהיה המצב במשחק הקרוב, באם לא תעשה פעילות נמרצת ותקיפה של משטרת ישראל האמונה על הפעילות בנושא".

 

מהיציע נמסר "לצערנו למרות פניות חוזרות ונשנות למשרד לביטחון פנים ולשר הממונה, לא חל כל שינוי במצב האמור". חברי היציע, ארגון שמאגד בו מספר אוהדים מרחבי הארץ, סיכם בעקיצה ראויה ל"הישג הגדול ביותר של אבי לוזון" - הבאת טורניר נוער מחוזק לחופי ישראל: "מדינת ישראל קיבלה לאחרונה את הזכות לארח את אליפות אירופה עד גיל 21. תופעות פסולות של ספסרות דורשות טיפול מערכתי אשר לוקח זמן. נודה לך באם תקדם יחס ראוי והוגן לאוהדי הכדורגל בנושא זה, למן המשחק הקרוב".

 

גם ח"כ דב חנין (חד"ש) קרא לשר לביטחון פנים להנחות את המשטרה לפעילות נמרצת מול ספסרי הכרטיסים לקראת הדרבי התל אביבי הצפוי בשבוע הבא: "הגיע הזמן לחסל את שטח ההפקר בתחום ספסרות הכרטיסים למשחקי הספורט בישראל", כתב בשאילתה. הוא עדיין לא קיבל תשובה.

 

גם לוזון לא טרח להגיב למכתב של "היציע" ותגובה הועברה ישירות לאתר וואן דרך הדוברת החדשה של ההתאחדות. "אנחנו מוקיעים את נושא הספסרות ונשלח מכתב למפכ"ל המשטרה במטרה להפעיל סריקות ובדיקות ע"י שוטרים סמויים סביב קופות האצטדיונים על מנת למגר את תופעת הספסרות". אגב, לא צריך להיות בלש כדי להגיע למשחק ולשמוע את מוכרי הכרטיסים צועקים בקולי קולות שיש להם כרטיסים למכירה. הם כנראה לא מפחדים שיתפסו אותם וזה בגלל ש"המשטרה פועלת למיגור תופעת הספסרות".

 

ג'קי בן זקן ג'קי בן זקן צילום: גדי קבלו
הסיפור מלמד אותנו כמה דברים

 

הראשון: ההתאחדות בוחרת לא לעבוד עם ארגון האוהדים הרשמי של כל האוהדים בישראל. ארגון שמקבל את תמיכתו הרוחנית והכספית גם של אופ"א, אותו ארגון בו אבי לוזון חבר בוועד הפועל.

 

השני: ההתאחדות אמנם מענישה קבוצות על חוסר הוגנות של מחירי כרטיסים אבל לא יוצאת מגדרה כדי למנוע מכירת כרטיסים ב-600 שקל בשוק היד השנייה. פנייה למשטרה זה בהחלט לא מספק. בנוסף, אין שום תוכנית שיטתית של ההתאחדות להגביר את ההכנסות ממכירות של הקבוצות.

 

הדבר השלישי קשור לידיעה נוספת ששווה לחשוב עלייה עוד טיפה. רדיו ירושלים יפסיק לשדר את תוכנית הדיווחים מליגת העל בכדורגל בימי שבת. ההחלטה התקבלה לאור "אי-כדאיות כלכלית של החזקת זכויות שידורי הרדיו של ליגת העל". ג'קי בן זקן, הבעלים של רדיו ירושלים, ממש רצה שזה יעבוד. "אני זוכר את שירים ושערים כמשהו שהיה מאוד חשוב בילדות שלי", אמר. אבל זה לא עבד. אחת מהסיבות העיקריות לכך היא שהמשחקים מפוזרים על פני כמה שעות - וזה לא כלכלי לעשות תוכנית רדיו בכל המגרשים שנפרסת על פני כמעט 6 שעות. זאת גם אחת מהסיבות שמספר הצופים במשחקים עצמם ירד. הרי בעידן שצריך לתכנן את הזמן היטב זה לא עוזר שאתה לא ממש יודע מתי הקבוצה שלך משחקת.

 

"כדורגל משחקים בשבת - בשעה 3" זה משפט שאומרים באנגליה. בכל הליגות. ואכן, רוב גדול של המשחקים משוחקים בשעה המסורתית הזאת - מלבד התאמות לשעות טלוויזיה אחרת (שהאוהדים שונאים). מישהו יודע בכלל מתי משחקים את המשחקים בישראל? לא? לא חשבתי ככה.

 

ההתאחדות לכדורגל משווקת מוצר להמונים שאינו מותאם להמונים. הוא לא קל לגישה עבור ההמונים. הוא די נחות מבחינת דרמה (כי רק שישה המשחקים האחרונים, שבאים אחרי הקיזוז, חשובים באמת), וכשההמונים סוף סוף מגיעים, אז הם צריכים לשלם 600 שקל על כרטיס בגלל שאף אחד לא ממש מטפל בספסרים. העיקר שנארח את אליפות אירופה עד גילאי 21.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x