לילה אחרון של טירוף
באותו ערב שבו רכשה שחקנים ביותר מ־75 מיליון ליש"ט הודיעה צ'לסי על הפסד של יותר מ־70 מיליון ליש"ט. היגיון? הוא כנראה נשאר על היאכטה של רומן אברמוביץ'
במשך חודשים נראה שהכדורגל יצא מבית המשוגעים שהיה בו לאורך שנות ה־2000. אופ"א החליטה בהסכמת האוהדים על הפייר פליי הפיננסי, תקנות שלא יאפשרו למועדונים להוציא יותר מאשר הם מכניסים. בפרמיירליג גייסו צעדים דומים והקטינו את מספר השחקנים בסגל ל־25. אפילו מנצ'סטר סיטי הודיעה שלא תשקיע עוד ברכישת שחקנים, והאווירה הכללית בקבוצות הכדורגל היתה שצריך לצמצם הוצאות ולחיות עם מה שיש. וזה לא שיש מעט. ואז אמש, הכדורגל השתגע. אולי בפעם האחרונה.
האמת, ייתכן שרק צ'לסי משוגעת. אחרת אין הסבר להחלטות שלה בשוק העברות הנוכחי.
אתמול רכשה צ'לסי את פרננדו טורס מליברפול ב־50 מיליון ליש"ט, שיא בריטי חדש ו"סימן מדאיג" לפי בכיר באופ"א. לטורס הובטחה משכורת של 175 אלף ליש"ט בשבוע - 45 מיליון ליש"ט בסך הכל בחמש שנים. זה אומר שהקבוצה התחייבה ל־95 מיליון ליש"ט עבור שחקן אחד. לכך נוספה רכישתו של בלם נבחרת ברזיל דויד לואיש מבנפיקה, בסכום כולל של 26 מיליון ליש"ט - 18 מיליון ליש"ט במזומן, 3.5 מיליון ליש"ט נוספים ב־2013, ושחקן צעיר בשם נמניה מאטיץ' שמוערך ב־5 מיליון ליש"ט.
ההוצאות של צ'לסי מפתיעות במיוחד, שכן באותו ערב שבו רכשה שני שחקנים ביותר מ־75 מיליון ליש"ט הודיע המועדון על הפסד של 70 מיליון ליש"ט. וקשה, באמת שקשה לראות איך הקבוצה תעמוד בתקנות של הפייר פליי הפיננסי.
אולי על ידי פתיחת בית ספר לתקשורת, כי הספינים שרצו בהודעה לתקשורת היו לא נתפסים. לפי ההודעה של צ'לסי, "למועדון היה תזרים מזומנים חיובי של 3.8 מיליון ליש"ט, ביחס לתזרים שלילי בעונה שלפני כן של 16.9 מיליון ליש"ט" - זה מה שנבחר לכותרת של דו"ח שמראה הפסד תפעולי של 70.9 מיליון ליש"ט, ירידה מ־72.3 מיליון ליש"ט בשנה שעברה. לפחות ההכנסות עלו מ־203.3 מיליון ליש"ט ל־205.8 מיליון ליש"ט. במועדון נשארו חיוביים, וטענו ש"המועדון הראה התקדמות אדירה מבחינת תוצאות פיננסיות, ושיעמוד בכל האתגרים של הפייר פליי הפיננסי שיהיו רלבנטיים ב־2013". לא ברור איך אפשר למצוא צדדים חיוביים לדו"ח פיננסי שמראה על הפסדים אדירים ועלייה קטנה בהכנסות.
החברים של רומן
קשה גם לראות את צ'לסי עומדת בתנאי הפייר פליי הפיננסי. פרננדו טורס אמנם צעיר, ויחליף ככל הנראה את דידייה דרוגבה. גם דויד לואיש צעיר, והוא בא להוות תחליף לבלמים המזדקנים של צ'לסי - אבל ההוצאות על המשכורות עדיין אדירות, והתוספת של שני השחקנים היקרים הללו פשוט לא הגיונית, שכן בעוד שנתיים צ'לסי צריכה לעלות את ההכנסות בכ־100 מיליון ליש"ט בשנה כדי לעמוד בתנאים של הפייר פליי הפיננסי.
אולי בונים שם על מכירת מרצ'נדייז אדירה של טורס? אולי חבריו של אברמוביץ' ישלמו הון על תאי ה־VIP ובילוי במועדון הלילה שבנה האוליגרך מתחת לסטמפורד ברידג'? אולי יזרקו שחקנים יקרים? אולי ימכרו שחקנים יקרים? למי? אין שוק לשחקנים יקרים. אולי יעלו את מחירי הכרטיסים לרמה עוד יותר גבוהה ממה שהיא כיום? אולי רומן אברמוביץ', שלפי מישל פלאטיני היה אחד מאלה שדחפו לפייר פליי הפיננסי, יודע משהו שאנחנו לא? כנראה ההיגיון נשאר על היאכטה של רומן אברמוביץ'.
הטירוף של רומן אברמוביץ' השפיע גם על ליברפול - שלמרות ההשקעה המטורפת בפני עצמה של 36 מיליון ליש"ט באנדי קארול - דווקא יצאה, יחסית, מורווחת מכל הסיפור הזה של חלון ההעברות. ליברפול שילמה גם כ־23 מיליון ליש"ט על לואיס סוארס מאייאקס, וכך החליפה את החוד שלה בצמד לואיס קארול (מרצ'נדייז של עליסה בארץ הפלאות יימכר באנפילד בקרוב?). ואולם, אם מחשבים את המכירה של טורס ושל ראיין באבל מוקדם יותר החודש - אפשר לומר שליברפול השקיעה נטו של כ־3 מיליון ליש"ט בשחקנים וחסכה בסביבות 1.5 מיליון ליש"ט במשכורת של טורס - כך שהיא די מאוזנת.
בנוסף, החלפתו של הזכר אלפא טורס בזכר אלפא אנדי קארול עשויה להשתלם בטווח הארוך. קארול, אנגלי, יפה ופופולרי, עשוי להתגלות כמקור הכנסה, ולכן שווה לקחת את הסיכון שבהחתמתו, שהיתה שיא העברות בריטי ללא העברתו של טורס. קארול, שבעבר הסתבך עם החוק, טוען כי חזר למוטב, ומבחינה סטטיסטית מדובר בחלוץ שמנצח את רוב העימותים שלו באוויר ועל הדשא - כך שגם אם הוא לא כובש מצטיין במיוחד, הוא שחקן חשוב מאוד למערך. עם זאת, ב־35 מיליון ליש"ט היה אפשר לרכוש את בלקבורן.
מצטיינים באיפוק
בכל מקרה, אם מסתכלים על חלון ההעברות בכלליות, כן רואים איפוק רב. מלבד אסטון וילה שרכשה אתדארן בנט ב־24 מיליון ליש"ט מסנדרלנד, ומנצ'סטר סיטי שרכשה את אדין דז'קו מוולפסבורג ב־27 מיליון ליש"ט, אף קבוצה באירופה לא ממש הימרה על התחתונים שלה. ריאל מדריד היתה שקטה יחסית, והביאה את עמנואל אדאביור בהשאלה ממנצ'סטר סיטי. ברצלונה החתימה את איברהים אפלאיי מפ.ס.וו כמעט בחינם.
באיטליה הפעילות של הקבוצות הגדולות היתה מצומצמת יחסית. אינטר, תחת לחץ של אובדן המקום בליגת האלופות, רכשה שחקנים ב־25 מיליון יורו; מילאן מצאה מציאות מעניינות - מארק ואן בומל בחינם; אורבי עמנואלסון, שמסיים בקיץ את החוזה שלו באייאקס, ב־1.7 מיליון יורו; אנטוניו קסאנו במחיר מינימלי; ובלם לעתיד, דידאץ' ויאה מאספניול, ב־3 מיליון יורו. בגרמניה הקבוצות הוציאו כסף שיש להן - באיירן רכשה את השחקן היקר ביותר העונה בגרמניה - גוסטאבו מהופנהיים ב־15 מיליון יורו.
בעיקרון, כולם מתכוננים לפייר פליי הפיננסי וכולם צריכים להתחיל לקצץ בהוצאות ולהשקיע בחיפוש הכנסות. מצד שני, כבר חודשים שעושים את זה, ואז מגיע לילה מטורף כמו ליל שני.