האפאצ'י שלא מפסיק להפציץ
הקריירה של קרלוס טבס, שמכונה "האפאצ'י", היא רצף של הצלחות ספורטיביות ומאבקים חוזיים, ואפשר ללמוד ממנה הרבה על הקשר שבין כישרון, ניהול וכסף
קרלוס טבס - כוכבה הארגנטינאי של מנצ'סטר סיטי, שניהל בשבועות האחרונים מאבק מתוקשר עם הקבוצה - מכונה "אל אפאצ'ה" (האפאצ'י) על שם שכונת ילדותו "פוארטה אפאצ'ה" ("האפאצ'י החזק", ובהשאלה - בריון או פושע), אחת האלימות בבואנוס איירס. הוא התחיל את הקריירה שלו בקבוצת אול בויס הקטנה. מגלה הכישרונות של בוקה ג'וניורס זיהה את הפוטנציאל ודרש להביא את הכישרון בן ה־12 לבונבונרה. איפשהו סביב המעבר שינה קרליטוס את שם משפחתו ממרטינז, השם שבו נולד, לטבס, שם נעוריה של אמו. טבס עצמו הסביר שהסיבה לשינוי קשורה לגירושים של הוריו, אבל באול בויס מוכנים להישבע שההחלפה נועדה להקל על בוקה "לגנוב" את השחקן ולרשום אותו אצלה. האמת, כמו במקרים אחרים בסיפור שלו, לא לגמרי ברורה. מה שבטוח הוא שכל הקריירה של קרליטוס, כמו שהוא מכונה בחיבה בארגנטינה, היא רצף ארוך של עזיבות רועשות, החתמות גדולות, שערים מרהיבים וחוזר חלילה. החודש קיבלנו התפרצות נוספת.
כסף או געגועים?
בתחילת דצמבר, שנה וחצי בלבד אחרי שחצה את הכביש של מנצ'סטר ועבר מהיונייטד לסיטי, הודיע טבס שהוא מבקש לעזוב את הקבוצה. הסיבה הרשמית: געגועים למשפחה בארגנטינה ויחסים "שלא ניתנים לתיקון" עם גורמים בכירים במועדון. בקבוצה דחו את הטענות כ"מגוחכות" והבהירו שידרשו מהשחקן לעמוד בחוזה בן חמש השנים, ומכאן העניינים התחממו במהירות. מקורבים ל"אפאצ'ה" איימו בשמו, שאם לא ייתנו לו לעזוב, הוא עשוי לפרוש מכדורגל. אחרים טענו שהארגנטינאי פשוט מאוכזב מכך שלמרות ההון העצום ששפך על הקבוצה בשנתיים האחרונות השייח' מנסור בן־זאייד אל־נאחיאן מאיחוד האמירויות — 750 מיליון ליש"ט לפי ה"טיימס" - היא עדיין לא זכתה בתארים וטרם העפילה לליגת האלופות. מנגד, מקורות בסיטי טענו שמדובר בסחטנות ושהשחקן, שגם כך משתכר 8 מיליון ליש"ט בעונה, מנסה לנצל את ההצלחה כדי לשדרג את תנאי החוזה.
בריאל מדריד, איך לא, מיהרו להצהיר שהם ישמחו לזכות בשירותיו של השחקן, שזכה באליפות בכל מדינה שבה שיחק, והיה ודאי שמח לעזוב את הקור הלונדוני לטובת מזג אוויר נוח ואנשים דוברי ספרדית. המחיר המוערך: 30 מיליון יורו. אגב ספרדית, אם בישראל אוהבים לצחוק על האנגלית של שלומי ארביטמן, לארגנטינאים ולאנגלים יש טבס, והאנגלית המג'עג'עת שלו במבטא לטיני כבד מככבת כבר מזמן ביוטיוב ובפרסומות בממלכה.
וקרליטוס? הוא ניצל את המהומה כדי לנסוע לחופשה בטנריף, ואחר כך נראה מסתובב ברחובות לונדון המושלגים עם חברתו החדשה, השחקנית הארגנטינאית ברנדה אסניקאר. הסירוב המוחלט של הסיטי לשחרר את השחקן הרגיעה בהמשך את העניינים. טבס חזר לאימונים, והמאמן שלו, האיטלקי רוברטו מנצ'יני, סיכם את העניין בהומור: "אם עד עכשיו הוא לא היה מרוצה בקבוצה וכבש 10 שערים, אז אין לי בעיה שימשיך להיות לא מרוצה אצלנו".
שערים וסכסוכים
כאמור, סכסוכים כספיים והפרות חוזים הם חלק מהקריירה של טבס, לא פחות משערים מדהימים. ב־2003,בבוקה ג'וניורס, אחרי תקופה קצרה של התאקלמות, נהפך ה"אפאצ'ה" לכוכב בקבוצה שזכתה בתחילת העשור הקודם בכל תואר אפשרי. שנה אחר כך - בעקבות מה שהוגדר כ"בעיות אישיות" - עבר לקורינתיאנס הברזילאית תמורת 16 מיליון דולר (ויש טוענים שהרבה יותר) - סכום שיא בתולדות הכדורגל הדרום אמריקאי. בגיל 21, כשהוא משמש קפטן הקבוצה, הוביל טבס את קורינתיאנס לאליפות ונבחר לשחקן השנה בברזיל. אבל גם כאן העניינים הידרדרו במהירות, ובעקבות תקופה חלשה ועימות עם הבארה בראבאס המקומיים החליט לעזוב - הפעם, במפתיע, לווסטהאם מהפרמיירליג, ששילמה תמורתו 12 מיליון ליש"ט. אחרי פחות משנה, שבה הבקיע את השער שהשאיר את הפטישים בליגה הראשונה, נחת קרליטוס במנצ'סטר יונייטד הגדולה תמורת יותר מ־20 מיליון ליש"ט. אולם מי שחשב שבאולד טראפורד תגיע היציבות המקווה, התבדה: טבס, כהרגלו, לא הפסיק לכבוש, להיפצע, לריב עם סר פרגוסון, להיהפך לאליל האוהדים, ואז לעשות את הדבר הנורא ביותר מבחינתם - לעבור ליריבה העירונית, הסיטי, עבור סכום שמוערך במשהו בין 35 ל־47 מיליון ליש"ט. כל הסכומים לא הגיעו בהכרח לקבוצות שבהן שיחק אלא אליו ולחברה שבבעלותה הכרטיס שלו. בכל מקרה, מאז המעבר לסיטי טבס נתן תפוקה פנטסטית של 33 שערים ב־50 משחקים, כולל שלושה נגד היונייטד, והחודש, כאמור, פיצוץ נוסף.
הכל מתחיל בסוכן
עכשיו אנחנו מגיעים למי שעומד כנראה מאחורי מרבית הבלגנים: סוכנו של טבס, איש העסקים יליד איראן, קיאבאש יוראבצ'יאן, המכונה "קיה". ב־2004 הקים קיה, שמגדיר את עצמו כ"יועץ" לשחקנים, את חברת MSI במטרה להשתלט על קורינתיאנס. אחד מהוגי הרעיון, אגב, היה פיני זהבי, סופר־סוכן וחבר של קיה. השיטה עבדה כך ש־MSI, כמו גם חברות אחרות שקשורות לאיראני, מימנו חלק מעלות הרכישה של טבס, ובהמשך של עשרות שחקנים נוספים, וכך שמרו בידיהן את הזכויות הכלכליות של השחקנים - חלקן או כולן. מאיפה הכסף? הון עצמי של קיה עצמו, כיום בן 39, ובעיקר כסף של האוליגרך הרוסי בוריס ברזובסקי.
חזרה לקורינתיאנס: שלוש שנים אחרי ההשתלטות על הקבוצה, הורה בית המשפט בברזיל לעצור את קיה ושותפיו בחשד שההחזקה במועדון שימשה להלבנת כספים. האיראני הצליח לצאת מהפרשה בשלום, ומכאן ואילך, הקשר בינו לבין טבס הפך את הארגנטינאי לאחד הכדורגלנים המרוויחים בעולם וגם עירב אותו בלא מעט צרות.
כך, לדוגמה, המעבר של טבס, יחד עם הארגנטינאי חבייר מאסצ'ראנו, לווסטהאם העלה תמיהות מההתחלה - מה יש לשני הכוכבים הללו לחפש במועדון הקטן הזה? העובדה שקיה ניסה באותה תקופה לרכוש את המועדון והנתחים ש־MSI קיבלה מהעסקה עשויים להסביר את העניין. בהמשך נהפכה ההעברה של השניים - שעירבה כאמור בעלות צד ג', וזאת בניגוד לחוקי הפרמיירליג - לסאגה משפטית ממושכת שעלתה לווסטהאם בקנס של 5.5 מיליון ליש"ט ובפיצוי של 25 מיליון ליש"ט לקבוצה שסיימה מקום אחד מתחתיה וירדה לליגה השנייה, שפילד יונייטד. גם המעבר של טבס לשדים האדומים עשה רעש, כשהחברות שקיה מייצג דרשו לקבל, במקום ווסטהאם, את כספי ההעברה ששילמה היונייטד.
הקשר האיראני
המעבר לסיטי שחרר סוף סוף את טבס מידיה של MSI, אבל לא ניתק את הקשר בינו לבין האיראני, וכאן אנחנו מגיעים לסכסוך הנוכחי, שכולל, מצד אחד, את מנכ"ל הסיטי גארי קוק, ומן העבר השני את קיה. עד לאחרונה היו שני הביזנסמן חברים טובים והאגדה מספרת שקיה הוא זה שסידר ב־2008 לקוק - עד אז בכיר בחברת נייקי - את הג'וב בסיטי, ג'וב ששכר שנתי של 1.5 מיליון ליש"ט בצדו.
לפי "הגרדיאן", הדם הרע התחיל לזרום בין השניים לפני שנתיים, אחרי הניסיון הכושל להביא את קאקה ממילאן. נראה שהסכסוך הנוכחי הוא בעיקר ניסיון של קיה, באמצעות טבס, לפגוע בהנהלת הסיטי, להוציא ממנה עוד כסף ואולי באמת להרחיק את השחקן מהמועדון. "גארי קוק חושב שהוא יותר גדול מקרלוס טבס", עקץ קיה בראיון שנתן בתחילת החודש. "לקוק יש דימוי עצמי מנופח. אני הבאתי אותו מנייקי והשגתי לו ג'וב שבו הוא מרוויח פי ארבעה ממקודם. אבל כנראה שהוא שכח את זה".
בינתיים, הרוחות באיסטלאנדס נרגעו, האפאצ'י כבר חזר להפציץ על המגרש. הימור בטוח: צפויים פיצוצים נוספים מחוצה לו.