אברמוביץ' מוותר על ההווה עבור העתיד?
אברמוביץ' משקיע הון בהבטחת עתידה של צ'לסי כקבוצה בכירה. הקורבן של האסטרטגיה החדשה - הקבוצה הבוגרת
רומן אברמוביץ' כבר תכנן מה הוא עושה ב-2011. את השנה החדשה הוא יתחיל בביתו באיי הקריביים - וילה שחולשת על האי סיינט בארטס ושווה בערך 60 מיליון ליש"ט. המסיבה תהיה צנועה ואינטימית. עם חברים קרובים, חברתו דאשה זוקובה בת ה-29, ובתו אנה בת ה-18, שקיבלה מתנה לשנה החדשה: הופעה פרטית של להקת בלאק אייד פיז (בשווי כ-3.5 מיליון דולר).
לאחר שיסיים עם החגיגות יתפנה אברמוביץ' לבניית הבית היקר ביותר בבריטניה לצד האצטדיון של צ'לסי, סטמפורד ברידג'. עלות הבית תעמוד על 190 מיליון ליש"ט. אברמוביץ' עובד על הפיכת תשע הדירות לבית אחד מאז 2005. העובדה שרכש את הדירות מהמאה ה-19 בשכונת נייטסברידג' שליד אצטדיון הקבוצה שלו ודיווחים כי הוא מתכנן להשקיע בבניית מועדון לילה יוקרתי במבנה - מצביעים על כך שהוא מתכנן להישאר הבעלים של צ'לסי עוד הרבה זמן. זה מרמז גם שייתכן שהוא מתכנן להשאיר את הקבוצה באצטדיון הזה, בניגוד לדיווחים.
במקביל אברמוביץ' מתכנן מחדש את בניית "האימפריה הרומנית" שלו בכדורגל האירופי. הפייר פליי הפיננסי המתקרב לא יאפשרו לרומן ולדומיו לנהל קבוצה שמפסידה 40 מיליון ליש"ט בשנה. נחוצה תוכנית חדשה לבניית קבוצה מנצחת.
קיצוץ בתקציב השכר של צ'לסי יביא בהכרח לירידה ברמה של הקבוצה ואף יפגע בשאיפה של אברמוביץ' להפוך את צ'לסי לקבוצה הגדולה בלונדון. כך שמצד אחד המועדון צריך להגדיל את הכנסותיו (לא עניין קל עם האצטדיון הקטן שבידיו) ולקצץ את ההוצאות על רכש ושחקנים. לכן, החל רומן לצבור נכסים נוספים בכדורגל הבינלאומי – נכסים שבראש ובראשונה יעזרו
לצ'לסי להיבנות מחדש אבל לא על ידי רכישת שחקנים מאסיבית – כפי שנעשה בבנייה הראשונית שלה – אלא על ידי טיפוח שחקנים במספר מוקדים שונים. אברמוביץ', דרך חברו מראב ג'ורדניאה – ישתמש בויטסה ההולנדית כמועדון טיפוח לשחקני צ'לסי העתידיים. דרך בנו, ארקדי, ירכוש אברמוביץ' גם את FC קופנהגן, שתתפקד כמועדון טיפוח לצ'לסי. פ.ס.וו ההולנדית, צסק"א מוסקבה הרוסית ובנפיקה הפורטוגלית חתומות על הסכם סירוב ראשוני עם צ'לסי.
במקביל לבניית רשת המועדונים אברמוביץ' מתכנן גם לבנות מחדש את כל מערך המקצועי של צ'לסי. אגב, הפועל תל אביב היתה אמורה להיות חלק מאותה רשת מועדונים, אבל הרעיון נפל בגלל אינטרסים שונים ומשונים של הבעלים הקודמים.
פרנק ארנסן, שהיה אחראי בעיקר לרכישת שחקנים צעירים ומבטיחים, יעזוב בתום העונה ולפי הערכות, צ'יקי בגיריסטיין, המנהל הספורטיבי לשעבר של ברצלונה, יגיע במקומו במטרה לבנות מערך טיפוח נוער. אברמוביץ' רוצה שצ'לסי תשחק כדורגל שוטף ומהנה. אלו חלק מהדרישות האישיות שלו וחלק מאסטרטגיית המיתוג של צ'לסי כמועדון לונדוני סגנוני. אברמוביץ' וסובביו כנראה הבינו, אחרי מספר כישלונות, שכדורגל כזה מייצרים רק על ידי טיפוח אתוס בכל המערכות המקצועית של המועדון.
ג'ון טרי ושות' הם הקורבנות
אברמוביץ' רואה רחוק ובונה מועדון בהתאם. "הקורבן" של הבנייה המחודשת הזו היא הקבוצה הבוגרת. קבוצה בוגרת על כל המשתמע מכך. יותר מדי שחקנים בהרכב מעל גיל 30, שהגפיים והמשכורות שלהם מנופחות, מה שמקשה על מכירתם ורכישת שחקנים חדשים.
ייתכן שבגלל הנסיבות הללו אברמוביץ' עדיין לא פיטר את קרלו אנצ'לוטי ואף, לפי הערכות, יקנה עבורו בלם וחלוץ בחלון העברות הקרוב. אם כי הציניים יאמרו שאנצ'לוטי לא מפוטר בגלל פיצויים בשווי 11 מיליון ליש"ט שיצטרכו לשלם לו. הם יוסיפו ויטענו שאברמוביץ' יעדיף לרכוש שחקנים ב-20 מיליון ליש"ט בחורף כדי לא להפסיד הכנסות של 40 מיליון ליש"ט מליגת האלופות בשנה הבאה.
האם הבנייה לעתיד יכולה להסביר את מה שצ'לסי חווה כעת – רצף התוצאות הגרוע ביותר ב-11 השנה האחרונות? בעיקרון כן, אבל אפשר להאשים גם את הפציעות של השחקנים החשובים ובכלל. ניתן גם להסביר את המצב בכך שצ'לסי חפרה לעצמה את הבור. המועדון התמקד בבניית קבוצה על בסיס שחקנים מנוסים במטרה לזכות בתארים וזנח את החיפוש אחר מחליפים מתאימים.
קבוצה בוגרת שרצה הרבה זמן יחדיו יכולה להיות מסוכנת כמו חבורת אריות. ואת זה ראינו בתחילת העונה כשצ'לסי פירקה את יריבותיה על ימין ועל שמאל. אבל קבוצה כזאת גם שבירה וחשופה במיוחד לפציעות. יש להזכיר גם שריי ווילקינס, העוזר הנאמן והאהוב, פוטר בגלל נסיבות לא ברורות – מה שלבטח פגע במורל ובגיבוש. מייקל אמאנלו חסר הניסיון או התעודות מונה במקומו בניגוד לרצונו של המאמן האיטלקי, שנותר בודד על הקווים.
המועדון חתך גם מספר שחקנים בכירים בשנים האחרונות כדי לקצץ בעלויות ולפנות מקום לצעירי האקדמיה – שמתגלים כלא טובים או מנוסים מספיק.
אז מה יקרה עם צ'לסי? הקבוצה תיאלץ כעת להתרכז בהגעה לליגת האלופות – לא משימה קלה לנוכח התחרות המתגברת ומתחזקת מצד מנצ'סטר סיטי וטוטנהאם.
וייתכן שדווקא אובדן העניין בליגה עשוי לעזור לצ'לסי במשימה שאליה הובא אנצ'לוטי – להביא את גביע האלופות הראשון ללונדון. מופרך? מופרך היה לחשוב בתחילת העונה שצ'לסי תיראה כמו שהיא נראית כיום. אבל הכל אפשרי ועם השחקנים המנוסים והגאים שיש ברשותה – בהתחשב בעובדה שמדובר בסך הכל בעוד שישה משחקים עד לגמר (שניים מהם נגד FC קופנהגן) – צ'לסי עוד יכולה לסיים את עונת הדעיכה הגדולה שלה עם זכייה בצ'מפיונס ליג.