האם ברצלונה "מכרה את נשמתה"?
האם ראוי שמועדון דמוקרטי יקבל חסות ממשפחת מלוכה, שמנהלת מדינה בה זכויות האזרח והאדם הן פריבילגיה בלבד? האם אחרי הזכייה באירוח מונדיאל 2022 והחתימה ההיסטורית על חסות החולצה, הולכים בקטאר גם על רכישת מנצ'סטר יונייטד? ההסכם של קרן קטאר עם בארסה מעורר מספר תהיות
נתחיל בהצצה על השורה התחתונה. ברצלונה תסיים את העונה עם הכנסות שיא של יותר מ-430 מיליון יורו - שיא שהוקפץ בזכות הסכם החסות שחתמה הנהלת המועדון בסוף השבוע עם קרן קטאר. הקרן, שבסך הכל תשלם 165 מיליון יורו עבור הזכות לפרסם את עצמה על חולצת המועדון הקטלאני עד 2016, תשלם לברצלונה
החסות, הגדולה ביותר בעולם הכדורגל, תסייע לברצלונה להתחרות עם ריאל מדריד על מקום בטבלת הקבוצות המכניסות ביותר בעולם - הקבוצה בכחול-ארגמן תכניס כ-10 מיליון יורו יותר מריאל מדריד מהסכם החסות הראשי שלה בלבד.
הסכומים הללו יעזרו לברצלונה להתפתח כמועדון. להעביר את הקאמפ נואו, האצטדיון המיושן, שיפוץ וגם לסייע להביא את ססק פאברגאס מארסנל.
הסכם עם גוף בעייתי
למרות שההסכם מאוד חיובי מבחינת פיננסית, הוא חוצה את אוהדי ברצלונה. חלק מרגישים כי ברצלונה מכרה יותר מאשר את השטח פרסום על החולצה שלה - הם טוענים שמכרה את "נשמתה" מאחר שאיבדה את הסטטוס כקבוצה הבכירה היחידה שמעולם לא מכרה חסות חולצה.
מצד שני, אוהדים יכולים להיות מרוצים כי המועדון מתאזן כלכלית לאחר הפסד של 77 מיליון יורו בעונה שעברה. ההסכם גם יעזור לבארסה להתמודד עם חוב של יותר מ-400 מיליון יורו. ברצלונה, כמו כל שאר הקבוצות, צריכה להתאזן כלכלית עד לעונת 2012/13 כדי לעמוד בתנאים לפייר פליי הפיננסי.
ואולם, החתימה עם קרן קטאר מתקבלת כבעייתית. מצד אחד, לא מדובר בחברה מסחרית, כך שבארסה עדיין שומרת על עצמה מהתמסחרות החולצה שלה, כביכול. מצד שני, מדובר בקרן שסייעה לקטאר לזכות באירוח מונדיאל 2022, הבחירה הלא פופולארית בעליל. מדובר גם, אין לשכוח, בקרן שמנוהלת על ידי בית המלוכה הקטארי, השולט בנסיכות הקטנטנה ביד רמה ומואשם במספר דברים - החל מניצול עובדים זרים, דרך חוקים נגד הומוסקסואליות ועד שחיתות בדרגות הגבוהות ביותר.
"קרן קטאר אינה מותג מסחרי, אלא ארגון שאינו ממשלתי של מדינה שרוצה להשיג יחסי ציבור טובים דרך חינוך, ספורט וכמו שכולם יודעים, דרך המונדיאל ב-2022", הסביר חאבייר פאוס, סגן נשיא בארסה.
פאוס הודה כי "ברצלונה צריכה כסף עדי לטפל בחוב של 420 מיליון דולר".
הסכם ראשון על החולצה?
ברצלונה משחקת בשנים האחרונות עם הלוגו של יונצ"ף על חולצתה. היא לא מקבלת כסף על כך אלא תורמת כ-1.5 מיליון יורו לארגון של האו"ם. לפי ההסכם עם קטאר הלוגו של יונצ"ף יופיע לצד הלוגו של קרן קטאר.
עולות מכך מספר שאלות: האם זה ראוי שגוף דמוקרטי כגון ברצלונה ייקח חסות מגוף מונארכי שמקדם ערכים אחרים? על כך עונה פאוס כי "קטאר היא מונרכיה מוחלטת אך היא גמישה וסובלנית".
האם זה ראוי שגוף, שבא ממדינה בה לעובדים הזרים כמעט אין זכויות, יעניק חסות למועדון שכל כך מזוהה עם הדברים היפים בכדורגל - גידול שחקנים, כדורגל יפה, משטר דמוקרטי? על כך אפשר לענות שנייקי, ענקית הלבשת הספורט שבעבר הואשמה בניהול סווט שופס ברחבי אסיה, משלמת לברצלונה 150 מיליון יורו כדי להיות מזוהה עימה.
האם מדובר על סוף עקרון חוסר הפרסום של ברצלונה לאחר 111 שנה? לא ממש. חסויות חולצה החלו להיכנס לנורמה רק בשנות השמונים - כך שלא היה עקרון פעיל במשך כל ה-111 שנה הללו. בנוסף, ברצלונה מקושרת עם יונצ"ף כבר מספר שנים במטרה להרגיל את האוהדים לכך שמשהו מתפרסם על חולצת המועדון. ואגב, על חולצת המועדון מופיעים מספר לוגואים כבר מספר שנים - זה של נייקי, למשל, וגם של TV3, ערוץ הטלוויזיה הקטלאני.
ישנן עוד תיאוריות קונספירציה בקשר לחסות הזאת, כמו למשל שסנדרו רוסל, נשיא ברצלונה, מקבל תמלוגים אישיים מההסכם בגלל המעורבות העיסקית שלו באקדמיית Aspire, שממוקמת בקטאר. אך ספק שרוסל, שנבחר על כך שהוא "נקי" (בניגוד לז'ואן לאפורטה, שבישל דו"חות) יעשה דבר כזה כל כך מוקדם לתוך הקדנציה שלו.
האינטרס הקטארי
שאלה נוספת: האם הקטארים בדרך להשפיע עוד יותר על הכדורגל האירופי? לפי הערכות משפחת המלוכה של קטאר מעוניינת ברכישת מועדון פרמיירליג. אברטון, ניוקאסל וטוטנהאם מועמדות. אבל "המייל און סאנדיי" מדווח היום שקרן קטאר הולכת על כל הקופה ומתכוונת לרכוש את מנצ'סטר יונייטד. לפי כתב "המייל און סאנדיי", משפחת המלוכה של קטאר אחראית למחיקת החובות של משפחת גלייזר (PIK) בשווי של כ-200 מיליון ליש"ט וכעת הם נמצאים במשא ומתן על רכישת שאר המניות של המועדון העמוס בחוב.
המטרה של הקטארים היא להגדיל את הכנסות המדינה מתעשיית התיירות וההשקעות ולצמצם את התלות בכספי נפט. הזכייה באירוח המונדיאל, רכישת הנכסים השיווקים בכדורגל האירופאי ואולי גם הרכישות האפשרויות של קבוצות באנגליה מעניקות לקטאר פתח והשפעה בשווקים המרכזיים של אירופה. ובוא לא נשכח שאירופה זו יבשת שמחפשת כסף חדש וכל החברות האירופאיות פונות ל"שווקים החדשים", ביניהם גם האמירויות ונסיכויות הנפט.
ברצלונה אולי "מכרה את נשמתה" אבל היא רק חלק ממגמה כלל אירופית.