$
עסקי ספורט

לגנוב את יום טוטרינגהאם הקדוש

טוטנהאם הלכה על מודל יציב של בניית קבוצה בוגרת בהרבה כסף. הקבוצה השקיעה בחמש השנים האחרונות בשוק העברות השחקנים פי שניים יותר מליברפול, פי ארבעה יותר מצ'לסי, ופי תשעה יותר ממנצ'סטר יונייטד. הכל כדי לעבור דווקא את ארסנל בטבלה

אוריאל דסקל 11:2012.12.10

אוהדי ארסנל נוהגים לחגוג כבר יותר מ־15 שנה רצופות את יום טוטרינגהאם הקדוש (St. Totteringham's day). זהו היום בעונה שטוטנהאם כבר לא יכולה מבחינה מתמטית לעבור את הקבוצה שלהם בטבלה. בדרך כלל היום נחגג על ידי אוהדי התותחנים במרץ או באפריל, אבל בשנים האחרונות טוטנהאם מצליחה לדחות אותו עד מאי, לעתים עד היום האחרון של העונה. השנה הקבוצה של הארי רדנאפ כבר ניצחה את ארסנל באמירייטס, פעם ראשונה לאחר שנים רבות, ונראה כי המטרה שלה זהה לזו של גרינץ' מספריו של ד"ר סוס: הוא מעוניין לגנוב את חג המולד - טוטנהאם מעוניינת לבטל את חג סיינט טוטרינגהאם.

 

בטוטנהאם גם יכולים להיות גאים בעונה הראשונה שלהם בליגת האלופות. טוטנהאם העפילה מהמקום הראשון לשמינית הגמר מבית עם אינטר, ברמן וטוונטה, מהמקום הראשון - ובניגוד לארסנל, שסיימה במקום השני מבית חלש יותר - לא תוכל להתמודד נגד ברצלונה או ריאל מדריד.

 

 

הארי רדנאפ. הקבוצה שלו כבר ניצחה את ארסנל באמירייטס, פעם ראשונה לאחר שנים רבות, ונראה כי המטרה שלה זהה לזו של גרינץ' מספריו של ד"ר סוס: הוא מעוניין לגנוב את חג המולד - טוטנהאם מעוניינת לבטל את חג סיינט טוטרינגהאם הארי רדנאפ. הקבוצה שלו כבר ניצחה את ארסנל באמירייטס, פעם ראשונה לאחר שנים רבות, ונראה כי המטרה שלה זהה לזו של גרינץ' מספריו של ד"ר סוס: הוא מעוניין לגנוב את חג המולד - טוטנהאם מעוניינת לבטל את חג סיינט טוטרינגהאם צילום: איי אף פי

 

כך נבנתה קבוצה

 

הסיפור שמאחורי ההתרוממות של טוטנהאם הוא כלכלי. ספרס היא הקבוצה מספר 2 בלונדון מבחינת אהדה ומסורת - למרות השנים הטובות מאוד של צ'לסי. בעונת 2009/10 רשמה טוטנהאם הכנסות שיא של 119.8 מיליון ליש"ט. זה לא מנע הפסד של 6.5 מיליון ליש"ט, ירידה מרווח לפני מס של 33.4 מיליון ליש"ט בעונה הקודמת. הקבוצה אמנם לא רווחית כמו ארסנל, שרשמה רווחים של יותר מ־60 מיליון ליש"ט בעונת 2009/10, אבל נראה שאוהדים רבים של התותחנים היו מוותרים על כמות רווחים עבור חלק מהשחקנים של טוטנהאם.

 

ראשי טוטנהאם הסבירו את ההפסד הצנוע יחסית להפסדים של מנצ'סטר סיטי (כ־120 מיליון ליש"ט); מנצ'סטר יונייטד (כ־80 מיליון ליש"ט); וצ'לסי (כ־40 מיליון ליש"ט), בכך שנבנתה קבוצה בוגרת שתרוץ שנים רבות יחד.

 

המועדון מנוהל באופן יציב מבחינה פיננסית, וההפסד בעונה שעברה הוא העונה הראשונה שמסתיימת ללא רווח מאז 2004. יתרה מזאת, עבור מועדון עם הכנסות נמוכות יותר מארבע הגדולות של אנגליה - מנצ'סטר יונייטד מכניסה 286 מיליון ליש"ט; ארסנל 223 מיליון ליש"ט; צ'לסי 206 מיליון ליש"ט; ליברפול 185 מיליון ליש"ט; וטוטנהאם, כאמור, רק 120 מיליון ליש"ט - ועם צמיחה בהכנסות בחמש השנים האחרונות של 69% מרשימים אך לא מרשימים כמו של מנצ'סטר יונייטד (72%) או ארסנל (94% בזכות אפקט אצטדיון האמירייטס); וללא שוגאר דאדי בסגנון רומן אברמוביץ' או השיח' מאנסור - אפשר לומר שבסך הכל נעשית בווייט הארט ליין עבודה מצוינת. עבודה מצוינת ששמה אותו בצ'מפיונס ליג, אחרי שנים של ניסיונות עקרים. ההישג המקצועי הזה יעלה את הכנסות הקבוצה בכ־40 מיליון ליש"ט, מה שישים אותה ברמת ההכנסות של אינטר, אלופת אירופה (כ־160 מיליון ליש"ט).

 

כך שטוטנהאם עושה עבודה טובה עם הכסף שיש לה, וככל הנראה ההצלחה נובעת בעיקר מעבודה טובה בשוק העברות השחקנים. לשם כך נביט בהכנסות הקבוצה כדי להבין עד כמה חשובה הפעילות המוצלחת של הספרס בשוק העברות השחקנים, שההצלחות בו חמקמקות ונדירות.

 

 

גארת' בייל. שווה 30 מיליון ליש"ט לאחר תקופה מצוינת גארת' בייל. שווה 30 מיליון ליש"ט לאחר תקופה מצוינת צילום: רויטרס

 

שני ספונסרים ראשיים

 

כמו כל קבוצות הכדורגל באנגליה, שאינן מארבע הגדולות, הנתח הגדול ביותר מההכנסות מגיע ממכירת זכויות השידור: 43% מסך ההכנסות (52 מיליון ליש"ט, בעיקר בזכות 49 מיליון ליש"ט שהגיעו מהסכם הטלוויזיה של SKY ו־ESPN עם הפרמיירליג).

 

ספרס לא מצליחה ברמה השיווקית כפי שנדרש מקבוצה לונדונית. ההכנסות מהמחלקה המסחרית נפלו בעונה שעברה מ־38 מיליון ליש"ט ל־34 מיליון ליש"ט - ירידה שמקורה בהכנסות מועטות יותר מאירוח ה־VIP (בלונדון עדיין סובלים מהמשבר הפיננסי, שמונע מהחתולים השמנים של הבורסה להתארח בראוותנות בתאי הצפייה בווייט הארט ליין). עם זאת, המרצ'נדייז צומח, וספרס לבטח תרוויח מיוזמה שיווקית חדשה באנגליה: חלוקת הספונסרשיפ המרכזית לשניים. חברת החומרה Autonomy חתמה על הסכם חסות אחד - חסות ראשית למשחקי הליגה של טוטנהאם (10 מיליון ליש"ט בעונה), וחברת הפיננסים Investec רכשה את זכויות הפרסום על חולצת הקבוצה במשחקי הגביע שלה (2.5 מיליון ליש"ט). שני ההסכמים לשנתיים, וייראו כבר בדו"ח של השנה הבאה (בעונה שעברה הכניסה טוטנהאם כ־8 מיליון ליש"ט מהמפרסם הראשי Mansion). בנוסף, לטוטנהאם יש מערכת יחסים טובה עם פומה (הסכם חסות לבוש לשש שנים בשווי 5 מיליון ליש"ט בעונה), ומספר ספונסרים איכותיים כגון BT, תומאס קוק, ספורטינגבט, לאדברוקס ו־MBNA.

 

הכנסות הקבוצה מימי משחקים ירדו ומהוות 23% מהכנסות הקבוצה - לא מספיק, ולכן הקבוצה בונה על מעבר לאצטדיון חדש, מה שעשוי להקפיץ את ההכנסות מימי משחק ביותר מ־100%.

 

ההצלחה טמונה בהשקעה בסגל. אבל היא טמונה גם בהבאתו של הארי רדנאפ, מנג'ר מנוסה, שלראשונה מקבל לידיו קבוצה עם הכנסות הגבוהות מ־100 מיליון ליש"ט. רדנאפ, שהצטרף ב־2008 והביא לשינוי מהותי במבנה גיוס השחקנים (לפני כן היה לטוטנהאם מנהל ספורטיבי ומנג'ר שלא עבדו טוב יחד) ולשדרוג שכר השחקנים שרצה להשאיר, הביא לצמיחה של 14 מיליון ליש"ט בתקציב השכר - 11%. אבל דניאל לוי היו"ר לא שובר את תקרת השכר הקשיחה שהציב על המועדון, ולא החתים, למשל, את ג'ו קול בקיץ. את וויליאם גאלאס החתים רק לאחר שהצרפתי הוריד את דרישת השכר שלו. לוי גם היה אחד הראשונים בפרמיירליג שמבסס את תקציב השכר על הצלחות הקבוצה. לטוטנהאם יש תקציב שכר נמוך יותר ב־44 מיליון ליש"ט משל ארסנל, ולכן ההצלחה שלהם בשנה שעברה וגם השנה ראויה לתשבחות. עם זאת, היה כאן הימור.

 

 

שחקני טוטנהאם חוגגים עוד שער. טוטנהאם רכשה בעשור האחרון שחקנים ב־320 מיליון ליש"ט וקיבלה 170 מיליון ליש"ט שחקני טוטנהאם חוגגים עוד שער. טוטנהאם רכשה בעשור האחרון שחקנים ב־320 מיליון ליש"ט וקיבלה 170 מיליון ליש"ט צילום: איי פי

 

שחקנים ב-320 מיליון ליש"ט

 

טוטנהאם משקיעה פחות במחלקת הנוער ובטיפוח השחקנים שלה והרבה יותר בשוק ההעברות. הקבוצה אף ביטלה את קבוצת המילואים שלה ושלחה שחקנים בהשאלות כדי לצמצם את תקציב השכר - מה שמאפשר לה לרכוש שחקנים.

 

טוטנהאם רכשה בעשור האחרון שחקנים ב־320 מיליון ליש"ט וקיבלה 170 מיליון ליש"ט. מעונת 2006/07 השקיעה 226 מיליון ליש"ט בסגל וקיבלה 135 מיליון ליש"ט על מכירת שחקנים. לשם השוואה, מ־2006 השקיעה ארסנל כ־85 מיליון ליש"ט בשחקנים וקיבלה 113 ליש"ט ממכירתם. טוטנהאם, אם מחשבים את הנטו שהוציאה על רכש (כמה הוציאה פחות כמה קיבלה), השקיעה בחמש השנים האחרונות פי שניים יותר מליברפול, פי ארבעה יותר מצ'לסי ופי תשעה יותר ממנצ'סטר יונייטד. אחת הסיבות היא החלפת מנג'רים תכופה (מרטין יול, חואנדה ראמוס והארי רדנאפ). כל אחד הביא את השחקנים "שלו" ונוצר מצב שלטוטנהאם "יש אחד הסגלים הגדולים בפרמיירליג", לפי לוי.

 

זה השתלם לה בסופו של דבר מאחר שהקבוצה בליגת האלופות, מחירי כל השחקנים שלה עלו והחוב החיצוני לא כל כך גדול (60 מיליון ליש"ט). אבל ההשקעות היו חכמות - שחקנים צעירים כמוגארת' בייל, שנהפך ללהיט הכדורגל האירופי,ולוקה מודריץ', הגאון הקרואטי. שניהם שחקנים שיכולים להימכר ביותר מ־30 מיליון ליש"ט. נוספים להם שחקנים בריטים צעירים שרצים יחד כמה שנים והתגבשו כדי ליצור קבוצה התקפית ושאפתנית.

 

אצטדיון חדש או אולימפי

 

ההשקעה הגדולה העתידית היא בניית אצטדיון בן 56 אלף מקומות ב־450 מיליון ליש"ט. זה יוביל בהכרח להשקעה מוקטנת בקבוצה הבוגרת של טוטנהאם, אבל האצטדיון אמור להכניס אותה לקטגוריית אחת הקבוצות המכניסות ביותר באירופה מימי משחק.

 

קשה לראות את טוטנהאם עושה את "נס ארסנל", שבעצם מימנה את החוב על האצטדיון ממכירת נדל"ן. לטוטנהאם אמנם יש כמה נכסי נדל"ן באזור ווייט הארט ליין אבל מצב הנדל"ן בלונדון לא קל כלל. ולכן טוטנהאם בדקה גם את האפשרות של המעבר לאצטדיון האולימפי במזרח העיר - כלומר עזיבת הבית הרוחני שלה (צפון לונדון). עם זאת, קשה לראות זאת קורה מאחר שווסטהאם, קבוצת הכדורגל של המזרח, מעוניינת גם לעבור לאצטדיון שנבנה עבור אולימפיאדת לונדון 2012.

 

יש לציין שהשקעה באצטדיון תאפשר לטוטנהאם להפסיד כסף ועדיין לעבור את חוקי הפייר פליי הפיננסי, שייכנסו לתוקף ב־2012/13, מאחר שלפי התקנות מותר למועדון לסיים עונה בהפסדים בגלל השקעה בתשתיות. במובן הזה, טוטנהאם עשויה להיות במצב טוב יותר מצ'לסי, שמפסידה כספים בגלל תשלום על שחקנים ותקציב שכר מנופח. אבל צ'לסי, שאותה תפגוש היום טוטנהאם, פחות חשובה לאוהדים. מטרתם העיקרית, הרי, היא לגנוב לאוהדי ארסנל את חג טוטרינגהאם הקדוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x