$
עסקי ספורט

אליפות העולם בעסקנות

23 עסקני הספורט שיבחרו היום מי תארח את מונדיאל 2018 ומונדיאל 2022 נהנים מתשומת הלב של ראשי ממשלות, מיליארדרים, כוכבי כדורגל, כוכבי קולנוע ומלך בריטניה הבא. למה זה מגיע להם בכלל?

אוריאל דסקל 10:4002.12.10

נתחיל בשורה התחתונה. מחקר של חברת הייעוץ והארגון מקינזי ושות' ( McKinsey & Co) מאשרר את הדו"חות הטכניים של הוועד הפועל של פיפ"א ולפיהם רק מונדיאלים באנגליה ובארצות הברית יעמדו בצפי ההכנסות שפיפ"א מעוניינת בו.

 

היום יתחרו רוסיה, ספרד/פורטוגל (איבריה), הולנד/בלגיה נגד אנגליה על הזכות לארח את המונדיאל ב־2018. קטאר, יפן, קוריאה ואוסטרליה יתחרו נגד ארה"ב על הזכות לארח את מונדיאל 2022.

 

לפי מקינזי וגם לפי הדו"ח הטכני של פיפ"א - אנגליה היא היחידה שעונה על כל הדרישות הפיננסיות. בדו"ח של מקינזי מתרכזים בארבעת צינורות ההכנסות של פיפ"א - זכויות שידור, ספונסרשיפ, כרטיסים ומרצ'נדייז (רישיונות). אנגליה היא היחידה שמקבלת ציון של 100 בכל האספקטים. ארצות הברית גם קיבלה 100. איבריה קיבלה 91; בלנוקס 87 ורוסיה 86. במירוץ למונדיאל 2022 קיבלה יפן 72; דרום קוריאה 71; קטאר 70 ואוסטרליה 68. גם פיפ"א שיבחה את ההצעות של ארה"ב ואנגליה, שאין ספק בכלל לגבי עליונותן הכלכלית והמקצועית.

 

 

ספ בלאטר. לחברי הוועד הפועל חשוב הרבה יותר "פוליטיקות כדורגל" - כפי שהגדיר זאת חבר הוועד הפועל מקפריסין מריוס לפקריטיס ספ בלאטר. לחברי הוועד הפועל חשוב הרבה יותר "פוליטיקות כדורגל" - כפי שהגדיר זאת חבר הוועד הפועל מקפריסין מריוס לפקריטיס צילום: איי פי

 

מדדים אובייקטיביים

 

עם זאת, וזה עם זאת גדולה ביותר, הציונים הטובים לא בהכרח יעניקו לארה"ב או לאנגליה את הזכות לארח את האירוע שהאימפקט הכלכלי שלו עשוי לעמוד על יותר מ־5 מיליארד דולר. זאת כיוון שהאנשים שיבחרו מי יארחו את המונדיאל - 23 חברי הוועד הפועל של פיפ"א, לא יביאו בחשבון רק עניינים של תשתיות, תחבורה, תרבות, פיננסים, תפעוליים, אירוח ועוד דברים שאפשר למדוד. להם חשוב הרבה יותר "פוליטיקות כדורגל" - כפי שהגדיר זאת חבר הוועד הפועל מקפריסין מריוס לפקריטיס. 

מה זה אומר? זה אומר שרוב גדול מ־23 עסקני הספורט שיבחרו למי ילך המונדיאל הם לא יותר מעסקנים שמאוד נהנים מתשומת הלב שראשי ממשלות, נשיאי ארה"ב לשעבר, מיליארדרים למיניהם, שחקנים הוליוודיים, אגדות כדורגל כגון זידאן וקרויף, המלך הבא של בריטניה מקדישים להם כחלק מהישורת האחרונה של המירוץ אחר הפרס - אירוח המונדיאל.

 

בהנחה שכמה ועדות כבר הגישו הצעות שוחד כבירות לחברי הוועד הפועל - לפי הודאתם של שניים מהם ואינספור דיווחים וחקירות - אפשר לשכנע מעט מאוד אנשים לשנות את הצבעתם. אפילו מישל פלאטיני, חבר הוועד הפועל ונשיא אופ"א, אמר ש"רוב האנשים כבר עשו את ההחלטה שלהם". ובכל זאת, כל ועדת הצעה תצטייד במה שיש לה - בני בית המלוכה, כוכבי עבר גדולים, כוכבים הוליוודיים - מה שאפשר להביא - כדי להרשים את חברי הוועד הפועל, אבל זה השלב האחרון בקמפיין ארוך וקשה, שבגלל שהוא לא נשען אך ורק על מדדים אובייקטיביים שקופים יכול להסתיים ללא כלום או בידי מדינה שלבטח שילמה שוחד או לא יכולה, באמת ובתמים, לארגן אירוע רווחי או בריא למדינה בסדר גודל כזה. בקיצור, ההליך מעוות ולא נראה שהוא ישתנה מפני שפיפ"א כגוף ספורט לא כפופה לשום חוק בינלאומי.

 

 

דיוויד בקהאם, שגריר הצעת אנגליה 2018. האנרגיות והזמן שבוזבזו בשביל מינגלינג ושמוזינג וכל זה פשוט לא ייאמנו דיוויד בקהאם, שגריר הצעת אנגליה 2018. האנרגיות והזמן שבוזבזו בשביל מינגלינג ושמוזינג וכל זה פשוט לא ייאמנו צילום: אי אף פי

 

שבועיים באוויר

 

האנרגיות והזמן שבוזבזו בשביל מינגלינג ושמוזינג וכל זה פשוט לא ייאמנו. דייויד דין, אחד מראשי ועדת ההצעה של אנגליה 2018, בילה מאז פברואר שלושה לילות בביתו. הוא היה ב־116 טיסות, טס 307 אל"ף קי"מ, ביקר ב־27 מדינות והיה באינספור פגישות עם חברי הוועד הפועל של פיפ"א. כדי לסבר את האוזן: זה אומר שהוא בילתה שבועיים וחצי באוויר ועשה מספיק קילומטרז' כדי להקיף את הגלובוס 7.5 פעמים. הוא לא קיבל פני על מאמציו (אבל אל תרחמו עליו - הוא קיבל 75 מיליון ליש"ט ממכירת מניותיו בארסנל) כי התנדב לעשות את המיטב כדי לשכנע את חברי הוועד הפועל - חלקם חברים שלו - להצביע אנגליה. עם זאת, מישהו היה צריך לממן את כל זה ולכן לאנגליה 2018 היו 47 ספונסריות - חברות ששילמו ממיטב תקציבי השיווק שלהן כדי להביא את המונדיאל לאנגליה.

 

ההצעה של אנגליה היא כאמור הטובה ביותר אבל ספגה את מספר מהלומות היח"צ הקשות ביותר. לורד טרייסמן, יו"ר ההתאחדות לכדורגל לשעבר, היה צריך לפרוש מתפקידו כיו"ר הוועדה וכיו"ר ההתאחדות לאחר שפורסם כי סיפר למזכירה שוועדות ההצעה של ספרד ורוסיה מלוכלכות משחיתות. לא שזה לא נכון אבל הכללים של פיפ"א, שאוסרת על חברי ועדה אחת ללכלך על ועדה אחרת, חייבו אותו לעזוב. לאחר מכן היה כל סיפור חשיפת השחיתות של "הסאנדיי טיימס" שהביא לשינויים בהרכב הוועדה ועצבן לא מעט אנשים. ואז, כמה ימים בודדים לפני ההצבעה, תוכנית פנורמה של ה־BBC פרסמה את הסרט שכולם ציפו לו, שעסק, איך לא, בשחיתות של פיפ"א. מי שהנחה את הסרט היה אנדרו ג'נינגס, חושף השחיתויות הבלתי נלאה והאויב הגדול של בלאטר. חברי הוועד הפועל לא אהבו את ההאשמות, וחברי אנגליה 2018 לא אהבו את התזמון, שאותו כינו "לא פטריוטי". "בסופו של דבר הבחירה היא אישית", אמר גורם בפיפ"א, "ואף אחד לא אוהב שמאשימים אותו ואת חבריו בשחיתות".

 

האם ההתעסקות של התקשורת האנגלית בשחיתות פגעה בהצעה? אולי. ואולי דווקא בהפוך על הפוך תעזור לה. אחרי הכל, אנגליה מגישה את ההצעה הטובה ביותר, הרווחית ביותר עבור פיפ"א - וזה ברור לכל. אולי חברי הוועדה בפיפ"א יחשבו שהענקת אירוח המונדיאל לאנגליה תנקה אותם, לפחות ציבורית, משחיתות. אולי. אלו ספקולציות.

 

 

אצטדיון שמציעים לבנות בקטאר לקראת מונדיאל 2022. כל המונדיאל שם ייערך בשטח קטן יותר מ-50 קילומטר אצטדיון שמציעים לבנות בקטאר לקראת מונדיאל 2022. כל המונדיאל שם ייערך בשטח קטן יותר מ-50 קילומטר צילום: אי פי אי

 

החוב של ספרד

 

מה שברור - בחירה באנגליה היא הנכונה והקלה ביותר - התשתיות במקום, תעשיית הכדורגל מפותחת, יש נכונות אדירה של הממשלה לעשות את ההשקעות המתאימות בתשתיות, המדינה גם לא כל כך גדולה והתחבורה הציבורית תוצע בחינם לכל בעלי הכרטיסים. מנגד, לכל הצעה אחרת יש בעיות אדירות. ספרד, למשל, מציעה להשקיע 1 מיליארד יורו בשיפוץ אצטדיונים. אבל לנוכח המצב הכלכלי הקשה של ספרד (כ־20% אבטלה) קשה לראות מי יממן את העלויות. אנליסטים טוענים כי אם ידרשו המועצות המקומיות לעשות זאת, זה פשוט לא יקרה. לקבוצות גם אין כסף לעשות זאת. אפילו ברצלונה נמנעה מלשפץ את הקאמפ נואו שלה (שאת השיפוץ המסיבי האחרון עבר ב־1982 לקראת המונדיאל אז). "האמת, אני מופתע שלא דיברו על זה לפני", אמר צ'אק בלייזר, חבר הוועד הפועל של פיפ"א מטעם ארה"ב. "השקעה אדירה במתקנים ובתשתיות צריכה להתחיל מוקדם יותר מהצפוי".

 

רוסיה רוצה הכי גדול

 

רוסיה היא הפייבוריטת של סוכנויות ההימורים בעיקר בגגל המעורבות של מיליארדרים כגוןרומן אברמוביץ' בוועדת ההצעה שלה ולא בגלל הרמה הטכנית של ההצעה. רוסיה בונה על כך שחברי הוועד ישתכנעו שהם השוק הבא של הכדורגל העולמי ושלא תהיה בעיה כלשהי לכסות את העלויות האדירות שבבנייה ובשיפוץ של 16 אצטדיונים ב־13 ערים שונות (השקעה של 6 מיליארד דולר). הדיבור בקרב הרוסים הוא שמונדיאל ברוסיה ישנה לחלוטין את מדינת הענק וישאיר מורשת אדירה של כדורגל, תעשיית כדורגל ומערכת תחבורה אדירה בנוסף לשדרוג תשתיות. בנוסף, רוסיה טוענת שמגיע לה מאחר שמעולם לא אירחה מונדיאל או אירוע כדורגל כלשהו. "אנחנו רוצים שהכדורגל ברוסיה יהיה פופולרי כמו באנגליה", אמר ויטאלי מוטקו, שר הספורט הרוסי (שאיך לא, מואשם בשחיתות). מה שקשה להסתיר זה שרוסיה היא מקום נורא ואיום עבור שחקנים שחורים שסובלים מגזענות אינסוף במגרשים. בזניט סנט פטרבורג, אלופת רוסיה, לא מחתימים שחקן שחור מהסיבה הזו. בנוסף, אירוח מונדיאל על פני מדינה בסדר גודל כזה ללא תשתית מודרנית מספיק של רכבות, שדות תעופה ותחבורה ציבורית זו בעיה שפיפ"א מעולם לא נתקלה בה. "אין ספק שבאנגליה יהיה הכי קל לארח את המונדיאל", אמר ספ בלאטר. "אבל אי אפשר להגיד לא לרוסים. הם מדינה גדולה. יבשת גדולה. כוח גדול".

 

ההצעה של הולנד/בליגה כמעט חסרת סיכוי אבל עשויה לפגוע דווקא בסיכוי של אנגליה להגיע לסיבוב השני של הבחירות.

 

 

רומן אברמוביץ'. הסיבה העיקרית לכך שרוסיה פייבוריטית היא נוכחות כבדה של אוליגרכים בוועדת ההצעה רומן אברמוביץ'. הסיבה העיקרית לכך שרוסיה פייבוריטית היא נוכחות כבדה של אוליגרכים בוועדת ההצעה צילום: ראובן שוורץ

 

סין עוזרת לארה"ב?

 

הבחירה במארחת מונדיאל 2022 תושפע ממונדיאל 2026. אם חברי הוועד הפועל יודעים שבסין רוצים לארח את המונדיאל בעוד 16 שנה, אז אין סיכוי למדינות האסייתיות - יפן, קוריאה, קטאר, ולאוסטרליה לארח את האירוע ב־2022. כלומר רק ארה"ב נשארה במשחק - מה שאמור להסתדר היטב בחשבון הבנק של פיפ"א. ארה"ב מבטיחה את המונדיאל שבו יימכרו הכי הרבה כרטיסים וגם צ'ופר לא קטן בכלל של הפיכת הכדורגל הבינלאומי לנכס עבור גופי השידור האמריקאים - שאוהבים לשלם הרבה מאוד על זכויות שידור, כפי שבוועד האולימפי יודעים.

 

המורשת של קטאר, לעומת זאת, תהיה אצטדיונים מגלומנים באמצע שום מקום עם היכולות הטכנולוגיות לקרר את האוויר כך שאפשר יהיה לשחק כדורגל כשמסביב 45 מעלות (ההצעה כוללת שימוש באנרגיה סולארית בהיקפים שמעולם לא נראו). קטאר גם טוענת שכל המזרח התיכון ייהפך למשפחה אחת גדולה ואוהבת מסביב למונדיאל הראשון שייערך באזור - בנוסף להפיכת תעשיית הכדורגל באזור לתעשייה של 24 מיליארד דולר. די מופרך. המורשת של יפן משכנעת הרבה יותר - הפיכת הכדורגל למוצר הייטקי לחלוטין, כולל הולוגרמות של השחקנים אשר משחקים ביפן ושיופיעו באותו הזמן ביותר מ־400 אצטדיונים ברחבי העולם. קוריאה מציעה הצעה יציבה פיננסית אבל חסרת דמיון. אוסטרליה מציעה את שוק הספורט הגדול באוסטרליה והכנסות נאות מכדורגל באחת המדינות הספורטיביות ביותר.

 

 

גביע העולם. מי תזכה באירוח? גביע העולם. מי תזכה באירוח? צילום: אי פי אי

 

מה אומרים בפייסבוק?

 

בסופו של דבר ההחלטה תתקבל על ידי מספר מועט מדי של אנשים - שיש בידם הרבה יותר מדי כוח. ושוב צריך להעלות את השאילתא - האם החלטה כה משמעותית לא צריכה להיעשות על פי מדדים אובייקטיביים? האם לא צריך לשתף יותר אנשים בהליך? האם לא שווה להוציא משאל עולמי לגבי מי לדעתו אמורה לארח את הטורניר, שהרי בסופו של דבר כולם אמורים ליהנות ממנו? לפי הפעילות האינטנרטית, רוב העולם מעוניין במונדיאל באנגליה ובארצות הברית. לאנגליה יש 324,085 חברים/עוקבים בפייסבוק, בטוויטר וב־YouTube. לרוסיה, למשל, יש רק 71 חברים בפייסבוק (חשבון טוויטר כלל לא קיים). לאיבריה יש 10,268 חברים ולבלנוקס פחות מ־7,000. ארה"ב ואוסטרליה נהנות מ־235.1 אלף ו־80.8 אלף חברים ברשתות החברתיות (בהתאמה). יפן, קוריאה וקטאר עדיין מחפשות את החברים שלהן. אבל בסופו של דבר, ולצערנו, כל מה שצריך זה 12 חברים. 12 מ־23 שלא ממש מעניינת אותם השורה התחתונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x