$
עסקי ספורט

כך הפכו צ'יינרי וקושניר לבעלים "בטעות" של פורטסמות'

הבעלים הלוו לקבוצה 16.5 מיליון ליש"ט וכעת, לפיהם "תקועים כבעלים". לוי קושניר מבקר בחריפות את ההתנהלות העסקית של הפרמיירליג

בלומברג 16:0117.11.10

ה"בעלים בטעות" של קבוצת הצ'מפיונשיפ, ליגת המשנה באנגליה, הגישו ביקשה להגנה מפני נושים ואומרים כי יהיה להם מזל אם לא יפסידו את השקעתם.

 

בלרם צ'יינרי מהונג קונג והשותף העסקי הישראלי שלו לוי קושניר השתלטו על מועדון הכדורגל פורטסמות' בפעם השנייה בחודש שעבר. הם השיגו את השליטה לאחר שהלוו לקבוצה 16.5 מיליון ליש"ט (26.5 מיליון דולר), וכמעט הפסידו את ההשקעה כשהמועדון היה על סף סגירה פעמיים בתוך שעות ספורות עקב חובות של 100 מיליון ליש"ט. הם מעוניינים למכור את הקבוצה.

 

"שנינו נתקענו במצב הזה ושנינו הפכנו לבעלים בטעות", אמר צ'יינרי, המנהל עסק למוצרי צריכה, בראיון עם קושניר. "אם נצא בלי להיפגע, נהיה ברי מזל".

 

פורטסמות ביקשה הגנה מפני נושים בפברואר לאחר שהרשויות בבריטניה ניסו לכפות את סגירתה בעקבות אי תשלום מסים. הקבוצה הורדה מהפרמיירליג בסוף העונה שעברה, לאחר שקיבלה קנס של הפחתת תשע נקודות בעקבות כינוס הנכסים. 

 

צ'יירני וקושניר, שעבדו ביחד בתחום הנדל"ן, היו לבעלים הרביעיים של המועדון בתוך חצי שנה מוקדם יותר השנה, כשהקבוצה בשליטת עלי אל פרג' הסעודי לא הצליחה להחזיר את ההלוואה. המועדון עבר לידי כונסי נכסים, שניהלו אותו במשך שמונה חודשים, לפני שהצמד נטל לידיו שוב את השליטה ב-24 באוקטובר. הם הסכימו להחזיר לנושים כ-20% מהחובות.

 

גאידמק. קושניר אמר שגורמים רשמיים עדיין בוחנים את הרשומות כדי לבדוק אילו שימושים נעשו בכסף גאידמק. קושניר אמר שגורמים רשמיים עדיין בוחנים את הרשומות כדי לבדוק אילו שימושים נעשו בכסף צילום: טל שחר

 

מה עשו עם הכסף?

 

המועדון בן ה-112 היה פעמיים על סף פירוק. ב-10 בפברואר שופט בבית המשפט הגבוה בלונדון דחה בקשה מרשויות המס לסגור את הקבוצה. בנוסף, לפני שלושה שבועות כונסי הנכסים UHY האקר יאנג אמרו שפורטסמות' תפשוט את הרגל אם אלכסנדר גאידמק, אחד מהבעלים לשעבר של הקבוצה ומנושיה העיקריים, לא יחתום על העסקה עם קושניר וצ'יירני. הקבוצה חייבת לו 30 מיליון ליש"ט. "כמעט הפסדנו הכול", אמר קושניר בנושא.

 

פורטסמות נאלצה למכור שחקנים שסייעו למועדון לזכות בגביע אנגליה 2008, הגביע החשוב הראשון של הקבוצה מזה יותר מ-50 שנה. מכירות אלה הכניסו יותר מ-80 מיליון ליש"ט, אך עדיין הקבוצה חייבת יותר מ-100 מיליון ליש"ט. קושניר אמר שגורמים רשמיים עדיין בוחנים את הרשומות כדי לבדוק אילו שימושים נעשו בכסף.

 

גאידמק העמיד את המועדון למכירה באמצע ב-2009 ואמר שאינו מוכן לממן אותו, וסטנדרד בנק דרש את כספו. סולימאן אל-פאחים, איש עסקים מדובאי, נטל לידיו את השליטה למשך 44 יום עד שלא הצליח למצוא מימון. המועדון הועבר אז לעלי אל פרג' (שהוא לפי כל ההערכות איש קש ככל הנראה) לפני שעבר לקושניר וצ'יינרי ונכנס לכינוס נכסים, סוג של הגנה מפני נושים.

 

אברם גרנט כמאמן פורטסמות'. הקשר הישראלי נותר חזק אברם גרנט כמאמן פורטסמות'. הקשר הישראלי נותר חזק צילום: אי פי אי

 

פיני זהבי מסייע

 

הפרסום השלילי שנוצר עקב הקשיים הכלכליים אילץ את הפרמיירליג ואת הפוטבול ליג, האחראית על שלושת הליגות המקצועיות הנמוכות, לשנות את חוקי הבעלות והניהול. אל פרג', למרות שכלל לא בטוח שקיים, העביר את האישור שלו על הבעלות דרך פקס.

 

"הזדעזעתי אישית מהאופן שבו לחברת ענק אין הליכי בקרה או שיטור", אמר קושניר. "היום הפרמיירליג לא תאפשר למישהו לבוא ולקנות מועדון כדורגל עם מסמך שהועבר אליה בפקס". הבעלים הפוטנציאליים נדרשים לעבור ראיון עם נציגי הליגה, לספק מידע פיננסי עתידי ולהסביר כיצד בתוכניתם לתפעל את הקבוצה.

 

פורטסמות זקוקה לאישור הפוטבול ליג כדי להחתים שחקנים חדשים. צ'יינרי וקושניר, שמעולם לא ניהלו קבוצת ספורט, התייעצו עם הסוכן הישראלי פיני זהבי ועם איש העסקים האיראני המתגורר בבריטניה קיה ג'ורבצ'יאן. הם לא יבצעו רכישות כדי לחזור לפרמיירליג.

 

"מה שהיה פעם בפורטסמות לא יהיה בעתיד, כל עוד אנחנו הבעלים", אמר קושניר. "לא יהיה מסע קניות של שחקנים יקרים, לקיחת התחייבויות בידיעה שלא ניתן למלא אותן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x