$
עסקי ספורט

צריך פיס בחיים

ליגת העל תקבל דחיפה כלכלית רצינית אם מפעל הפיס ייכנס לוואקום שהותיר הטוטו־ווינר. הסכם החסות כבר היה ביד אבל לא נחתם. אבנר קופל נחוש להמשיך בדרכו ולהעלות את הכנסות הענף. "יכולתי לסיים את זה כבר לפני שבועיים ולהביא סכום שכולם היו מוחאים לי כפיים", הוא אומר, "אבל לא נתפשר"

אביתר לנג 09:5917.10.10

מאז שהוקמה מינהלת ליגת־העל בכדורסל ידע המפעל המודרני של אבנר קופל הרבה מאוד הצלחות כלכליות ומקצועיות. אלא שהיום, כשליגת־העל תיפתח והקבוצות יעלו למגרש, לקופל תהיה מועקה גדולה בלב. זאת מכיוון שהצ'יף של הכדורסל הישראלי עדיין לא הצליח להשיג את הסכם הספונסרשיפ העיקרי של הליגה, הסכם שעבור מספר לא מבוטל של קבוצות הוא אוויר לריאות.

 

היה סיכום...

 

הבלגן הגדול התחיל אחרי שאבנר קופל כבר סיכם עם מנכ"ל מפעל הפיס שאול סלוטניק את כל הפרטים להסכם ספונסרשיפ לשלוש שנים, בן 12 מיליון שקל בעונה. אלא שסלוטניק, בישיבת דירקטוריון מפעל הפיס שלו, נתקל בהתנגדות אדירה מצד כמה חברי דירקטוריון, שטענו כי מעבר לעובדה שמדובר בהסכם עם "הכדורסל העשיר" בלבד בישראל, לא ייתכן שגובה הסכום יהיה כמעט כפול מזה ששילם הטוטו־ווינר בשנתיים האחרונות.

 

חיש מהר סובב קופל את ההגה, ובפניית פרסה חדה נחת שוב במשרדו של צחי פישביין, יו"ר הטוטו־ווינר, שהסכים להאריך את ההסכם הקודם בשלוש שנים, אך בסכום המוערך ב־8.5 מיליון שקל - מיליון אחד יותר מהעונה החולפת.

 

במקביל, גורמים במינהלת החלו שיחות לא רשמיות עם חברת תקשורת סלולר גדולה, ולפי גורמים במשא ומתן מדובר בהצעה אטרקטיבית, אם כי לא בסדר גודל של הפיס. כך או כך, היא עדיין מונחת על שולחנו של קופל.

 

 

אבנר קופל. גורמים במינהלת החלו שיחות לא רשמיות עם חברת תקשורת סלולר גדולה, ולפי גורמים במשא ומתן מדובר בהצעה אטרקטיבית, אם כי לא בסדר גודל של הפיס. כך או כך, היא עדיין מונחת על שולחנו של קופל אבנר קופל. גורמים במינהלת החלו שיחות לא רשמיות עם חברת תקשורת סלולר גדולה, ולפי גורמים במשא ומתן מדובר בהצעה אטרקטיבית, אם כי לא בסדר גודל של הפיס. כך או כך, היא עדיין מונחת על שולחנו של קופל צילום: עמית שעל

 

הטוטו בכל מקרה?

 

בראיון שנתן קופל ל"כלכליסט" לפני כמה חודשים טען: "הסכם החסות עם הטוטו־ווינר בגובה 7.1 מיליון שקל שווה, לדעתי האישית, לפחות 19 מיליון שקל בפועל מבחינת רמת החשיפה", התבטאות שנותנת פרספקטיבה נוספת על ההשקפה של היו"ר ועל הרצון לדחוף ולהגיע לסיכום.

 

בהמשך ישיר לדברים ממשיך מנכ"ל הפיס סלוטניק להזיז דברים. בשיחות סגורות עם ראשי המינהלת הוא הבטיח שוב לנסות להעביר את הסכם החסות בישיבת הדירקטוריון הבאה של מפעל הפיס בשבוע הבא - ככל הנראה אחרי שיעשה את הצעדים הפוליטיים הנדרשים, ויימנע מהמבוכה גדולה שהתרחשה בישיבה הראשונה.

 

מעבר לכך, אנשי הטוטו־ווינר הפגינו תמיכה במינהלת כשהבהירו לקופל שגם אם יחליט לבחור במפעל הפיס, הם יהיו מוכנים לקנות ממנו במשך שלוש שנים זכויות פרסום בגובה 2 מיליון שקל לעונה, מה שיביא את ההכנסות מהספונסרשיפ המרכזי ל־14 מיליון שקל בעונה - החלום הרטוב של קופל.

 

הצפי האופטימי: 23 מיליון שקל

 

הסכם של 14 מיליון שקל לשלוש שנים יכול לגרום למהפכה רצינית, ולהביא לכך שכל קבוצה בליגת־העל תקבל 2 מיליון שקל מהמינהלת - סכום דמיוני שיוכל גם להשפיע ישירות על קפיצת מדרגה מקצועית בליגה, כשלקבוצות תהיה יכולת כלכלית טובה משמעותית.

 

תקציב מינהלת הליגה בעונה הקודמת עמד על 20 מיליון שקל. העונה, עם התחמשות בכמה ספונסרים נוספים ואחרי מכירת זכויות שידור בטלוויזיה, באינטרנט ובסלולר, התקווה הגדולה היא להתרחב ל־23 מיליון - הכל כמובן ייפול ויקום על הסכם החסות המרכזי.

 

באופן טבעי, קופל מצוי בלחץ אדיר בימים אלו. העובדה שטרם הצליח לשים את ידו על מקור הפרנסה העיקרי של המפעל שלו גורמת לו להדיר שינה מעיניו, בעיקר כי הוא חש מחויבות אדירה להמשיך להציג את היכולות הידועות שלו בגיוס כספים.

 

מקורביו טוענים שסדר היום שלו מתחיל ונגמר במאמץ לסיים את הסאגה הזאת כמה שיותר מהר, וכי הוא מרגיש שיש לו קוף גדול להוריד מגבו, אך הוא חש ביטחון מלא שבקרוב הכל יסתיים לטובה. "מה שקורה השנה זה לא דבר טריוויאלי", אומר היו"ר בעצמו ל"כלכליסט" ומפרט: "הקבוצות רגילות לקבל ממני את הכסף בספטמבר, אולם אנחנו כבר באוקטובר ואני בכלל הבטחתי להן את הכסף בנובמבר. יש עליי אחריות כבדה ואני מודע לה. יכולתי לסיים את זה כבר לפני שבועיים ולהביא סכום שכולם היו מוחאים לי כפיים, אבל יש לנו עקרונות שלא נתפשר עליהם".

 

אתה מרגיש שנכשלת העונה בקטע הזה?

"אם אני אצליח להביא את מה שאני רוצה, לא רק שזה לא יהיה כישלון, זה יהיה תקדים חדש בגיוס כספים לליגה מקצוענית בספורט הישראלי, שספק אם יישבר אי פעם בכל ענף אחר. אני יודע שזה לוקח קצת יותר זמן, אבל אני מאמין שבסופו של דבר זה יבוא על הצד הטוב ביותר".

 

מתי להערכתך יהיה ספונסר לליגה?

"אני מקווה ואעשה כל מאמץ, שעד מחזור הליגה השני כבר נדע איך נקראת ליגת־העל שלנו".

 

 

שמעון מזרחי ועודד קטש. הקבוצות, בעיקר הקטנות, מחכות בקוצר רוח לחתימה על החוזה. עבור חלקן מדובר באוויר לנשימה שמעון מזרחי ועודד קטש. הקבוצות, בעיקר הקטנות, מחכות בקוצר רוח לחתימה על החוזה. עבור חלקן מדובר באוויר לנשימה צילום: ראובן שוורץ

 

 

כשקופל אמר עקרונות, הוא דיבר בעיקר על תתי־סעיפים בחוזה האימוץ החדש שהוא מייחל לו, שהשינוי המרכזי בו הוא תוקפו. קופל לא מוכן ללכת לסיכום של שנה אחת בלבד, ודורש שההסכם יהיה לשלוש שנים עם דירוג כלפי מעלה של הסכום כספי - דרישות שהן הפיס והן הטוטו־ווינר לא נתנו את הסכמתם הסופית בנושא, אם כי נראה שהפערים קטנים.

 

קיימות גם דרישות מהצד השני. לפי גורם בטוטו־ווינר, הובהר למינהלת במשא ומתן שאם ייחתם הסכם חדש, הוא יצטרך לכלול בתוכו סעיף המקנה לו את זכויות הפרסום בכל עיגולי האמצע של מגרשי הספורט בליגה.

 

הקבוצות לחוצות

 

אולם לא רק המינהלת וקופל שרויים במתח ובדריכות, גם לא מעט קבוצות בליגה כוססות ציפורניים וממתינות לכסף המובטח.

 

גם בהפועל חולון, במכבי ראשון לציון ואפילו אצל האלופה גליל/גלבוע, לא אוהבים בכלל את הסיטואציה שנוצרה כשהקצבה המובטחת עדיין לא הועברה לחשבון הבנק שלהם.

 

"הכסף הזה, כמה שלא יהיה, הוא מבחינתנו קריטי כדי להמשיך להתקיים", אמר השבוע גורם בהפועל חולון, שבקושי הצליחה לפתוח את העונה. "אבנר יודע טוב מאוד שבלעדי הכסף מהמינהלת אין כאן קבוצה והכל יתפרק, אבל אנחנו סומכים עליו, אם להיות כנים ולומר את האמת".

 

דירקטוריון המינהלת, שמורכב מרוב בעלי הקבוצות ויושבי הראש, מגבה כעת את קופל בצורה החלטית ומלאה, כולל תמיכה פומבית בהחלטה להמתין להחלטת דירקטוריון מפעל הפיס על חשבון פתיחת העונה ללא ספונסר.

 

גם חיים אוחיון, הבעלים של האלופה גליל/גלבוע ואחד שמעורב מאוד בכל הנושאים הכספיים בדירקטוריון המינהלת, מפגין אופטימיות מוחלטת: "אני חושב שכרגע אנחנו מנסים למקסם את נושא החסות של הליגה בצורה חד־משמעית. מדובר באינטרס של כולם ובהסכם לכמה שנים, ארוך טווח, שיכול להביא הישג יפה למינהלת ובצורה ישירה לקבוצות עצמן. אני מאמין שבטווח של שבועיים כל הנושא ייסגר".

 

עובדתית, ככל שיחלפו המחזורים וליגת־העל לא תהיה ממותגת, קופל והמינהלת עלולים לספוג ביקורת משמעותית - סיכון מחושב שהם לוקחים על עצמם. אם הטוטו־ווינר או חברת הסלולר, שאיתם מתקיים המשא ומתן, יסכימו להגדיל את סכום האימוץ ל־12 מיליון שקל בממוצע לעונה, ייתכן כי הפתרון יימצא וקבוצות ליגת־העל, עם הגוף המנהל שלהן, יזכו לשקט כלכלי ארוך טווח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x