$
עסקי ספורט

למרות החום והמחסור בבירה: קטאר נחושה לארח את מונדיאל 2022

בנסיכות הנפט מכינים את המזגנים - ומשוכנעים שאפשר להביא את מונדיאל 2022 למזרח התיכון. גם נבחרת ישראל תתקבל בברכה

סוכנויות הידיעות 13:5806.09.10

המדרכות והפארקים בבירת קטאר, דוחא, ריקים ביוני, שכן התושבים נמלטים מהחום הכבד, יותר מ-40 מעלות, לקניונים הממוזגים. שחקני כדורגל מקצוענים בוחרים להתאמן באקלים הצונן יותר של אירופה. מי שמחפש בירה צוננת ייאלץ להסתפק במספר קטן של פאבים המוסתרים בתוך המלונות היוקרתיים - מאחר ששתיית אלכוהול בכל מקום אחר אינה מורשית במדינה המוסלמית השמרנית.

 

בכל זאת, קטאר התעלמה מהשאלות בנוגע לאקלים ולמגבלות החברתיות במדינה והשיקה קמפיין שאפתני לאירוח מונדיאל 2022 - אירוע שבו מעוניינות גם ארה"ב, אוסטרליה, קוריאה הדרומית ויפן.

 

במובנים מסוימים, קטאר היא הג'וקר בתחרות. מדובר במדינה הקטנה ביותר במירוץ, והיחידה שלא אירחה אולימפיאדה או מונדיאל. כמו כן, למדינת המפרץ הפרסי שמונה 1.3 מיליון תושבים בלבד, יש את היכולת הכלכלית להבטיח טורניר מוצלח - היא מחזיקה בהכנסה לנפש השנייה בגובהה בעולם, הודות לעתודות הנפט והגז העצומות שברשותה.

 

"אני מאמין שההצעה שלנו חזקה וייחודית", אומר חסן אלתוואדי, מנכ"ל ועדת ההצעה של קטאר. "זו הצעה היסטורית במובן שהמונדיאל יגיע לראשונה למזרח התיכון - אזור שידוע ביכולות האירוח שלו, והינו עשיר ומגוון במונחי תרבות ובעל תשוקה חסרת תקדים למשחק".

 

קטאר נוקטת גישה אגרסיבית לקידום ההצעה שלה. היא הגיעה להסכם להענקת חסות לקונגרס הקונפדרציה של הכדורגל האפריקאי שייערך בינואר, הסכם שהעניק לה גישה בלעדית לבכירי הכדורגל ביבשת השחורה. כמו כן, מתכננים במדינה להזמין את ברזיל וארגנטינה למשחק ידידות שבועיים לפני ההכרזה על ההצעות הזוכות לאירוח מונדיאל 2018 ו-2022, בדצמבר.

 

 

כרזה במסגרת הקמפיין של קטאר לאירוח המונדיאל. מערכות קירור אמורות להוריד את הטמפרטורות ל-27 מעלות כרזה במסגרת הקמפיין של קטאר לאירוח המונדיאל. מערכות קירור אמורות להוריד את הטמפרטורות ל-27 מעלות צילום: איי פי

 

טכנולוגיית קירור 2.0

 

כמו כן שכרה קטאר את כוכב הכדורגל ההולנדי לשעבר רונלד דה בור, את גבריאל באטיסטוטה, כוכב נבחרת ארגנטינה לשעבר, ואת מאמן ברצלונה פפ גווארדיולה - לקידום ההצעה; זאת, בנוסף ליועץ מייק לי, שסייע ללונדון להבטיח את אירוח האולימפיאדה ב-2012, ולריו לזכות באירוח האולימפיאדה ב-2016.

 

"יש להם את הכסף, והם מתכוונים להוציא בנדיבות לקידום המטרה", אומר עבדול חליק עבדולה, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת האמירויות באבו דאבי. "אין מגבלה על כמות הכסף שהם מתכוונים להוציא. הכסף מדבר באירועים מסוג זה. זה הוכח פעם אחר פעם. מי שרציני, חייב להעלות את פרופיל ההשקעות שלו".

 

אלתוואדי אומר שקטאר מפתחת את "הדור השני של טכנולוגיות קירור" שתשמור שהטמפרטורה באיצטדיונים, מתקני האימון ואזורי האוהדים תישאר על 27 מעלות, טמפרטורה נוחה בהרבה מהממוצע של 41 המעלות שנרשם ביוני, יולי ואוגוסט. קטאר אף מתכננת לאפשר צריכת אלכוהול באזורי האוהדים ולבישת בגדי ים ליד הבריכות במלונות.

 

אלתוואדי, אוהד כדורגל שהתחנך באנגליה, מודה שנתקל באנשים ספקניים רבים בנוגע למזג האוויר בקטאר בעת שביקר במונדיאל שנערך השנה בדרום אפריקה. אך לדבריו, ההסברים על המערכת המוצעת שתזרים אוויר קר למתחמים משכנעים את רוב האנשים כי קטאר תוכל להשתלט על החום בזמן המשחקים.

 

"אני מזמין אנשים החוששים ממזג האוויר לבוא ולבקר בקטאר", אומר אלתוואדי. "שיבואו לפגוש את האנשים, להכיר מהגרים ממדינות קרות שהפכו את קטאר לביתם החדש ושרדו את הקיץ פה. לא צריך לחשוש".

 

השקעה של 47 מיליארד דולר בתשתיות ואיצטדיונים

 

על מנת לחזק את הטיעונים שלה, קטאר חשפה תוכנית בעלות של 4 מיליארד דולר לבניית תשעה איצטדיונים ושיפוץ שלושה נוספים - כולם בתוספת מערכת הקירור החדשה. אבטיפוס של איצטדיון כדורגל למשחקי חמש על חמש צפוי לעמוד במרכז התצוגה לקראת בואה של משלחת מטעם פיפ"א ב-13 בספטמבר. 

 

קטאר מתכוונת להשקיע גם 42.9 מיליארד דולר בשדרוג התשתיות, כולל הקמת שדה תעופה בינלאומי חדש ומערכת תחבורה ציבורית ממוזגת. כל התוכניות לקראת המונדיאל יכולות להיות מוכנות עד 2017.

 

תוכניות העיצוב של האיצטדיונים כוללות מאפיינים עתידניים, כולל אחד המתוכנן בצורת ספינת דאו - כלי שייט ערבי מסורתי - ואחר בעל מוטיב של קונכייה אסימטרית.

 

נשיא פיפ"א ספ בלאטר העניק להצעתה של קטאר חיזוק בתחילת השנה לאחר שהודיע כי מגיע לעולם הערבי לארח את המונדיאל. הבחירה בדרום אפריקה לארח את המונדיאל הראשון ביבשת השחורה, הועילה אף היא. בלאטר אמר כי האירוח המוצלח של משחקי אסיה ב-2006 הוכיח כי הממשלה יכולה לארגן אירועים בינלאומיים גדולים.

 

ועדיין, יש המפקפקים בהצלחת ההצעה.

 

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. אמר כי מגיע לעולם הערבי לארח מונדיאל ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. אמר כי מגיע לעולם הערבי לארח מונדיאל צילום: בלומברג

 

המבקרים מטילים ספק ביכולת של מערכת הקירור שברובה לא נבחנה, ואילו מערביים רבים לא השתכנעו שקטאר באמת תרופף מעט את החוקים השמרניים שלה ותאפשר לאוהדים להשתחרר ולרקוד ולשתות ברחובות - דבר שהתקבע במונדיאלים הקודמים.

 

"זה לא יהיה באינטרס של פיפ"א לאפשר לקטאר לארח את המונדיאל ב-2022", אומר האסטרטג האוסטרי ארווין רות', שמקדם אירועי ספורט בינלאומיים זה קרוב לשלושה עשורים, כולל הצעתה של זלצבורג לארח את אולימפיאדת החורף של 2014 שנדחתה.

 

"יהיו  הרבה בעיות", הוא אומר. "מה יעשו עם האוהדים אחרי סיום המשחקים? יהיו אוהדים בכל מקום בעיר הקטנטונת הזו בטמפרטורות של 40 מעלות . איפה שמים אותם? יצטרכו לבנות אזורים מיוחדים לחגיגות, והנשים יורשו להצטרף".

 

סימון צ'אדוויק, מומחה לשיווק ספורט באוניברסיטת קובנטרי באנגליה, אומר שהצעת קטאר זכתה לתמיכה בעקבות ההצלחה של הטורניר בדרום אפריקה. "ישנם חששות בנוגע לתרבות של קטאר", מסביר צ'דוויק. "הולכים לצפות במשחקי כדורגל, אך האם אפשר יהיה לשתות בכבדות, לאכול פיצה ולהסתובב ברחובות ולשיר שירים בקולי קולות? אנשים מניחים שמכיוון שקטאר היא מדינה מוסלמית הם לא יוכלו לעשות זאת".

 

אפילו אם קטאר תוכל להתגבר על המכשולים הללו, ההצעה עשויה להיפגע עקב היחסים עם ישראל והתחרות מסין.

 

מכיוון שאין לקטאר יחסים דיפלומטיים עם ישראל, היא תיקלע לבעיה אם נבחרתה תעפיל לטורניר או אם בכירים ואוהדים יחפצו לצפות במשחקים. קטאר, שחתמה על חוזים ברמות הנמוכות עם ישראל בשנה שעברה, הודיעה כמה פעמים כי כל נבחרת שתעפיל לטורניר תהיה רצויה. 

 

נושא נוסף הוא הצעה אפשרית שתגיש סין לאירוח מונדיאל 2026. הצעה כזו תיצור דילמות בקרב חברי הוועדה של פיפ"א שיצטרכו להחליט האם לבחור במדינה אסייתית כמו קטאר כבר ב-2022, או לחכות עד 2026. יבשת אחת לא יכולה לאחר שני טורנירים ברציפות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x