חשש לעתידם של אצטדיוני המונדיאל בדרום אפריקה
ההתלהבות סביב המונדיאל הצליחה להסתיר חלק מהבעיות שעומדות כעת בפני האצטדיונים. חלק מהמתקנים, שעלות החזקתם השנתית נאמדת ביותר מ-5 מיליון דולר, עומדים להפוך לפילים לבנים
הם קטנים מדי עבור קריקט ואינם מכילים מספיק תאי צפייה לרוגבי - האצטדיונים שבנייתם עלתה לדרום אפריקה למעלה ממיליארד דולר נמצאים בסכנה להפוך להיות פילים לבנים.
ענפי הרוגבי והקריקט זוכים להצלחה מסחרית גדולה יותר מכדורגל בדרום אפריקה, ושניהם אמורים לעבור לאצטדיונים החדשים – שנבנו ושופצו עבור המונדיאל הראשון שהתקיים באפריקה.
נשיא איגוד הרוגבי של דרום אפריקה אורגאן הוסקינס אמר לחברי הפרלמנט בקייפטאון כי לא התקיים כל דיון בין בכירים בעיריית דרבן ונציגי הרוגבי לפני בניית האצטדיון בעל 70 אלף המושבים בעלות של 400 מיליון דולר, וכעת אין בו מספיק תאי צפייה לארח את מחזיקי המנויים של קבוצת הרוגבי המקומית השארקס. הוסקינס אומר כי השארקס - שמתחרים בתחרות הסופר רוגבי השנתית ובגביע המקומי, וישתמשו באצטדיון כמעט בכל השנה – ייתקלו "בבעיה חמורה" אם יעברו לאצטדיון.
"היינו צריכים לדון בכך לפני הבנייה ולא כעת", אומר הוסקינס. "זו בעיה טראגית עבורנו כאומה".
לדבריו, המצב בקייפטאון חמור במידה דומה, בשל הידרדרות היחסים בין איגוד הרוגבי של המחוז המערבי ומפעילי אצטדיון גרין פוינט. על פי הדיווחים נשיא איגוד הרוגבי, טובי טיטוס, אמר כי האיגוד יפעל על פי עצתו של יועץ פיננסי חיצוני ויישאר באצטדיון הנוכחי שלו בניולאנדס. כך שלא ייעשה שימוש באצטדיון גרין פוינט הציורי, שתחזוקתו תעלה למעלה מ-6 מיליון דולר בשנה.
מנהל איגוד הקריקט של דרום אפריקה, ג'רלד מאג'ולה, הוסיף שהמגרשים באצטדיון קטנים מדי כדי לארח משחקי קריקט, והטיל את האשמה בעיריות שלא התייעצו עם רשויות הקריקט לפני הבנייה. לדברי הוסקינס ההתלהבות סביב המונדיאל הצליחה להסתיר חלק מהבעיות שעומדות כעת בפני האצטדיונים.
"ב-2007, לפני שניבנו האצטדיונים החדשים, כתבתי לשר הספורט ואמרתי לו שאני חוזה בעיות גדולות בעתיד וביקשתי מהמשרד להתערב בנעשה", סיפר הוסקינס. "לרוע המזל כולנו התלהבנו מהמונדיאל ושכחנו שעלינו לשוחח אחד עם השני". "אנחנו רוצים להשתמש באצטדיונים החדשים", אומר הוסקינס. "אנחנו רוצים לקרב את המשחק לעם, אך הסוגיות הללו יעמדו בדרכינו באופן משמעותי".
מנכ"ל התאחדות הכדורגל של דרום אפריקה, לזלי סדייב, הודה בפני הוועידה הפרלמנטרית כי רווחיות האצטדיונים מהווה אתגר - בעיקר לאור מחירי כרטיסים נמוכים במיוחד במשחקים המקומיים ועלות גבוהה של ניהול המתקנים האיכותיים.
אבחנתו של סדייב הגיעה עשרה ימים לאחר סיום המונדיאל, ולאחר שדרום אפריקה הוציאה 1.3 מיליארד דולר בבניית ושדרוג 10 אצטדיונים לקראת הטורניר.