קטלוניה היא לא ספרד, היא הולנד
הגמר ביום ראשון יפגיש את המדינה המלמדת (הולנד) נגד המדינה שלמדה (ספרד)
הגמר ביום ראשון בין נבחרת הולנד לנבחרת ספרד מדגים איך רשתות המידע עובדות באופן יעיל באירופה. ספרד, בהרבה מובנים, נבנתה על פי מודל הולנדי שפותח על ידי אייאקס ושוכלל בברצלונה - שנהנתה מהמוח של יוהן קרויף ומקשריה עם הכדורגל ההולנדי. ההשתלטות של נבחרת ספרד, שבסגלה שבעה שחקני ברצלונה, על חצי הגמר נגד גרמניה אולי לא היתה אסתטית כמו זו של בארסה או אייאקס הגדולה, אבל בהחלט נעשתה בצורה יעילה. גרמניה היתה צריכה לחכות 32 דקות עד שהצליחה לבעוט את הבעיטה הראשונה שלה לשער הספרדי - הזמן הרב ביותר שנבחרת גרמניה היתה צריכה להמתין לבעיטה ראשונה במשחק מאז 1966.
המשחק נראה כמו משחק של ברצלונה, הקבוצה הטובה ביותר בעשור האחרון - ואולי בכל הזמנים - נגד נבחרת גרמנית צעירה ונלהבת שלא הצליחה להוציא את הכדור מרגלי השחקנים המיומנים שאומנו בשיטת ברצלונה, שמקורה - כאמור - בהולנד.
קטלוניה היא ספרד
נבחרת ספרד מכונה "לה פיורה רוחה" (הזעם האדום) אבל אמש התאים לה יותר "הבלאוגראנה" (הכחול והאדום) של ברצלונה. היא משתמשת באותו גרעין שחקנים שהוביל את ברצלונה לשתי אליפויות אירופה בשנים האחרונות. גרעין קטאלני ברובו. לא כולם מרוצים מזה כמובן. כשנשיא ברצלונה לשעבר, ז'ואן לאפורטה, נשאל אם הוא אוהד את נבחרת ספרד מאחר שהשחקנים שהוא כה אוהב השתלטו עליה - הוא ענה: "לא. קטלוניה היא לא ספרד. אני לא אוהד את הנבחרת". אבל למזלה של ספרד קטלוניה נחשבת (עדיין) לספרד. הנבחרת יכולה להנות משחקניה המוכשרים שגדלו ב"חווה" של ברצלונה.
נבחרת משני מועדונים
זה לא מקרי שנבחרת ספרד, הבנויה מגרעין של שחקני ברצלונה, היא נבחרת מצוינת. כמעט בכל נבחרת כזו השחקנים מגיעים ממספר קטן של קבוצות. זה עוזר לחפות על העובדה שלמאמנים יש זמן קצר מדי כדי לגבש סגנון משחק יעיל. נבחרת איטליה זכתה במונדיאל 2006 עם שישה שחקנים ממילאן וחמישה מיובנטוס, גרמניה הגדולה של שנות השבעים נבנתה בעיקר משחקני באיירן מינכן ובורוסיה מנשנגלדבאך. הולנד של הטוטאל פוטבול נהנתה מקבוצה מגובשת של שחקנים מאייאקס ומפיינורד. כשיש לך שני גרעיני שחקנים משתיים שלוש קבוצות סביר להניח שיהיה קל יותר לחבר אותם מאשר נבחרת שבנויה משחקנים מערב רב של מועדונים. ייתכן אולי שזו גם הסיבה לכך שנבחרת ברזיל מגמגמת כבר שני מונדיאלים ברציפות ונבחרת ארגנטינה לא מתקרבת לגביע מאז 1990 - יש להן נציגים כמעט בכל מועדון בכיר באירופה, אבל לאורך העונה רוב הברזילאים והארגנטינאים כמעט ולא משחקים אחד עם השני.
העתיד - גרמני
לספרד יש יתרון גדול על פני נבחרות אחרות, רוב שחקניה משחקים את אותה השיטה בנבחרות הצעירות. בנוסף, הסגנון לא משתנה לפי המאמן רק הטקטיקה. ולכן ספרד משחקת אוטומטית, שחקניה מחברים סט מסירות כל כך בקלות. כשיש טכניקה גבוה, אמונה בשיטה, סבלנות והבנה כמעט טלפתית בין שחקנים, התוצאה היא שגם נבחרת מרשימה ומאומנת כמו גרמניה לא יכולה להתמודד נגדך. יואכים לב, מאמן הנבחרת המפסידה, יודע זאת. לכן הוא גם ציין ש"ספרד היא הנבחרת הטובה בעולם" ואמר שהנבחרת שלו נמצאת רק "בתחילת התהליך".
לב, שלמד את הנבחרת הספרדית והודה כי הוא מקווה להכניס אלמנטים ספרדיים למערכי האימון בגרמניה, לא הסתיר את הערצתו לנבחרת באדום. "הם משחקים באופן אוטומטי - והם יכולים לנצח כל קבוצה" אמר. אבל הוא גם מאמין שגרמניה עוד תזכה בטורנירים חשובים. "יש לנו גרעין - ותהליך ההתפתחות של הכדורגל הגרמני עוד לא נגמר. הוא רק התחיל", אמר לב, שלא בטוח כי ימשיך עם הנבחרת. "זה לא משנה מי יאמן אותם בעתיד", הוסיף - "הנבחרת תשאר אותה נבחרת".
לב הוסיף גם שהנבחרת הספרדית פשוט יותר מוכשרת ושהכדורגל הספרדי מקדים בכמה שנים את הגרמני. אבל גם זה ישתנה. גרמניה אימצה לחלוטין את תהליכי פיתוח השחקנים המקובלים באירופה. מספר המאמנים בעלי התעודה עדיין לא רב כמו בספרד (בספרד יש רק 17 שחקנים לכל מאמן, בעוד בגרמניה יש כ-150 שחקנים לכל מאמן), אך חל שיפור. עם 80 מיליון אנשים ותוכנית מאורגנת לפיתוח שחקנים - סביר להניח שגם גרמניה יכולה להיות טובה כמו ספרד אם לא יותר.
נבחרת הולנד סוחבת פסנתרים
מארק ואן בומל, קשר נבחרת הולנד, היה בועט בסבתא שלו אם היא היתה מנסה לעבור אותו על מגרש הכדורגל. הקשר הרשע של הנבחרת הכתומה אמר פעם שכל קבוצה צריכה "מניאק אכזרי" והוא מוכן לגלם את התפקיד בבאיירן מינכן ונבחרת הולנד. הוא קשר הורס שנהנה מלהרוס לקבוצה היריבה את הקצב שלה - או את הרגליים של שחקניה.
הוא אינו "הולנדי" במשחקו - כלומר הוא לא מאמין בכדורגל התקפי בכל מחיר ופעם אף התעמת מילולית עם יוהן קרויף, אבי הכדורגל ההולנדי, בתוכנית טלוויזיה. עם זאת, ואן בומל הוא לא גרזן חסר טכניקה ושכל - הוא שחקן שגדל על הערכים ההולנדים שדוגלים בטכניקה אישית גבוהה וכדורגל חכם, אבל בוחר להיות "שואב מים" על המגרש. כך רוב הנבחרת ההולנדית נראית. הם הסבלים שסוחבים את הפסנתר עבור שלושה מאסטרים - רובין ואן פרסי, ווסלי סניידר ואריאן רובן, שאמורים לנגן עליו. ואין להם בעיה עם זה. כל עוד הם מנצחים.
אין קשר לליגה
רבות דובר על בריאות הבונדסליגה הגרמנית - הליגה עם הכי הרבה צופים ועם הכי הרבה רווחים באירופה. הליגה הבריאה היא גם אחת מהסיבות להצלחת הנבחרת הגרמנית במונדיאל. בספרד ובהולנד המצב אינו דומה. בספרד הליגה נמצאת על סף תהום כבר כמה שנים טובות. חובות המועדונים עומדים על כ-3.5 מיליארד יורו, ואפילו ברצלונה כבר לא מצליחה לשלם את המשכורות בזמן. בהולנד המצב גם כן אינו מזהיר. רק שישה מתוך 37 מועדונים בהולנד סיימו את העונה עם תקציב מאוזן ו-14 עומדים בפני פשיטת רגל. מועדונים מוצלים על ידי מועצות מקומיות ובסך הכל רשמו המועדונים ההולנדים הפסדים של 90 מיליון יורו. האם זה משפיע על הנבחרות? לא ממש. כנראה שהקשר בין ליגה בריאה לנבחרת בריאה לא מובהק. או שכן - רוב קבוצות הליגה האנגלית הבכירה מפסידות כספים, רוב השחקנים זרים, והנבחרת, כמו הליגה, נראית מעט חולה.