מי יציל את מגרשי המונדיאל בדרום אפריקה? הרוגבי
הכדורגל הוא אמנם ענף הספורט הפופולרי ביותר במדינה, אבל מעמד הביניים הלבן מעדיף רוגבי וקריקט
מיליארדי הדולרים ששפכה ממשלת דרום אפריקה כדי לבנות ולשפץ עשרה אצטדיונים לקראת המונדיאל, עשויים לשמש בסופו של דבר לענף ספורט אחר לגמרי - הרוגבי.
בעוד בזמן הגביע העולמי המגרשים מלאים צופים, עתידם אחרי הטורניר עשוי להיקבע על פי החלוקה המעמדית במדינה - בין רוב שחור ועני למיעוט לבן ומבוסס.
הכדורגל הוא אמנם ענף הספורט הפופולרי ביותר במדינה, אבל מעמד הביניים הלבן מעדיף רוגבי וקריקט. דוגמא לפער בין הענפים ניתן לראות בנתון הבא: בעוד כרטיס למשחק ידידות שקיימה השנה נבחרת הכדורגל - הבפאנה בפאנה - נמכר ב-40 ראנד (5 דולר), כרטיס למשחק של נבחרת הרוגבי מול צרפת בחודש שעבר נמכר בסכומים גבוהים פי שלושה עד עשרה.
"הבעיה עם הכדורגל בדרום אפריקה היא שזה ענף שלא משלמים בו הרבה ושלא מושך ספונסרים", מסביר ז'אן פרנסואה מרסייה, כלכלן בסיטיגרופ ביוהנסבורג. "ברוגבי לעומת זאת יש כסף ושימוש במגרשים האלה עבור משחקי רוגבי עשוי לסייע לכיסוי העלויות".
המגמה הזו עשויה להתחיל כבר באוגוסט, כשנבחרת הרוגבי של דרום אפריקה - הספרינגבוקס - תארח את האול-בלאקס של ניו-זילנד - ככל הנראה באצטדיון הסוקר סיטי בסואטו. באצטדיון בן 94 אלף המקומות, שנבנה בהשקעה של קרוב לחצי מיליארד דולר, התקיים משחק הפתיחה של המונדיאל וגם משחק הגמר ב-11 ביולי עתיד להיערך בו.
תודה כדורגל: התאחדות הרוגבי תגדיל את רווחיה
העברת טורניר הרוגבי הקרוב ממגרש אליס פארק, שבו 62 אלף מושבים, לסוקר סיטי, עשויה לסייע להתאחדות הרוגבי המקומית להגדיל את רווחיה.
בנוסף, הקיבולת של אצטדיוני הכדורגל עתידה לגדול לאחר המונדיאל, כיוון שאזורים שלמים ביציעים משמשים עכשיו עבור מוזמנים ותקשורת ואילו אחרי האליפות ניתן יהיה למלא אותם במושבים רגילים.
מנגד, משחקי הליגה המקומית בכדורגל, לא צפויים למלא איצטדיון כמו הסוקר סיטי. "יהיה קשה למלא את המגרשים באופן קבוע", מעריך קייטיל סיאם, יו"ר הליגה הבכירה בדרום אפריקה. "אם נצליח מדי פעם, במשחקים החשובים, בין הקבוצות הגדולות, להגיע לחצי מהתפוסה, נהיה מרוצים".
העלות הכוללת של בניית ושיפוץ עשרת המגרשים לקראת הטורניר מוערכת ביותר מ-2 מיליארד דולר.
אלא שכאן לא מסתיימת ההשקעה, כיוון שעלות אחזקתם צפויה לעלות בין 45 ל-65 מיליון דולר בשנה, כך מעריך ד"ר אודש פילאי, שכתב ספר על הבנייה בדרום אפריקה לקראת המונדיאל. כדי לממן את העלות הזו, הוא סבור שצריך יהיה למלא כל איצטדיון בין 12 ל-15 פעמים בשנה ושהכרטיסים לאירועים יעלו 30-25 דולר.