נבחרת שלושת הכישלונות
הנבחרת שמתגאה בשלושה אריות על הסמל שלה חוזרת עם הזנב בין הרגליים לאנגליה, ומעמידה את התאחדות הכדורגל המקומית בפני מספר דילמות
"דיברתי עם אנשי ההתאחדות והם אמרו לי שהם צריכים שבועיים להחליט. אני יכול להיות מנג'ר, אבל הם אלה שיחליטו".
כך מסכם פאביו קאפלו, מנג'ר נבחרת אנגליה, את הקמפיין המאכזב של נבחרתו ואת השיחה שערך היום עם ראשי התאחדות הכדורגל האנגלית.
אחרי הכישלון של "דור הזהב" של הכדורגל האנגלי, מנסים עכשיו האוהדים לגרד פירורים של תקווה לגבי עתיד הנבחרת שלהם. אלא שקשה היה למצוא תקווה שכזו בדבריו של מנהל ההתאחדות האנגלית לפיתוח הכדורגל, סר טרבור ברוקינג. "יש עכשיו חלל ברמה של הקבוצה והגביע העולמי של 2014 יהיה קשה עבורנו", ציין ברוקינג.
הוא הוסיף שהוא לא רואה מועמדים ברורים להכניס לנבחרת ולמלא את החלל שנוצר, "אלא אם נצליח לקדם במהירות שחקן או שניים צעירים, מה שנראה כמו משימה קשה".
דבריו של ברוקינג הם הודאה בכך שהמצב העגום של הכדורגל האנגלי לא מסתכם בהחלטה אומללה או בהופעה מאכזבת.
אחרי הכל, בעוד שאנגליה שלחה לטורניר את הסגל המבוגר ביותר שלה אי פעם, גרמניה שלחה לדרום אפריקה את הסגל הצעיר ביותר מעודה. את התוצאות ניתן היה לראות אתמול על המגרש והן הסתכמו בניצחון מוחץ לגרמנים.
אין ספק שיהיו עכשיו קריאות להדחתו של המאמן פאביו קאפלו, שקשור לנבחרת עד 2012 בחוזה מנופח של 6 מיליון ליש"ט בשנה. עם זאת, רבים מרגישים שיש צורך בשינויים יותר מהותיים מאשר החלפת המאמן. באנגליה יש כיום רק 2,769 מאמנים מקומיים עם הסמכה מלאה מטעם אופ"א. מנגד, בספרד יש כמעט 24 אלף כאלה, באיטליה קרוב ל-30 אלף, בגרמניה כמעט 35 אלף ואפילו בצרפת יותר מ-17 אלף מאמנים מוכרים ומוסמכים.
ייתכן והרמה הנמוכה של הנבחרת האנגלית לא צריכה להפתיע, לנוכח היחס המריר של האוהדים כלפיי השחקנים. יותר מאשר האכזבה מהתוצאה העלובה מול גרמניה, רבים מהאוהדים זעמו על כך שאף אחד מהשחקנים לא פנה אחרי המשחק לעבר היציעים כדי להודות לרבבות שהשקיעו אלפי פאונדים כדי להגיע לדרום אפריקה.
עבור אותם אוהדים היתה זו עוד הוכחה לפער שנוצר בין אלה שלובשים את חולצת הנבחרת לבין אלה שמשלמים הרבה כדי לקנות לעצמם אחת כזו. אפילו וויין רוני, שנחשב לשחקן שמקורב לאוהדים, תקף אותם במהלך הסיבוב הראשון וסירב אחרי המשחק נגד גרמניה לדבר עם התקשורת.
אובדן השליטה מול צמיחה בהכנסות
אובדן השליטה של ההתאחדות על מה שקורה בכדורגל האנגלי התחיל למעשה ב-1992, כשהיא איבדה את השליטה על הליגה לטובת המועדונים הגדולים. מאז, הפרמיירליג מתנהלת לפי האינטרסים של 20 קבוצות. מספר הצופים וההכנסות מזכויות שידור אמנם זינקו מאז ומשכו משקיעים מכל העולם. אלה בתורם הכניסו הרבה כסף לכדורגל האנגלי, אבל לא עשו דבר עבור הנבחרת הלאומית.
ההתאחדות שוכנעה להיכנס למהלך הזה בתואנה שמספר הקבוצות בליגה יירד וכך גם העומס מהשחקנים. זה מעולם לא קרה. בדיוק ההיפך. רוני עצמו הודה בשבוע שעבר שהוא היה שמח לקבל פגרת חורף, כמו שקיימת בבונדסליגה הגרמנית, אבל קשה להאמין שזה יקרה.
קשה להאשים בכך את מנהלי הפרמייר ליג. אחרי הכל, הם מגנים ככל יכולתם על המותג שהם בנו. עם זאת, אפשר לראות כיצד בגרמניה יש להתאחדות יחסים הרבה יותר שקולים עם מנהלי הליגה, מה שמאפשר להם לאזן בין צרכי הקבוצות לצרכי הנבחרת. כל זה הוביל את הגרמנים למודל בעלות שונה לגמרי מזה שנהוג באנגליה ולשיעור גבוה בהרבה של שחקנים גרמניים שמשחקים בליגה המקומית.
וומבלי במקום השקעה נכונה בנוער
גם באנגליה – בה רק 37% משחקני הליגה הבכירה הם אנגלים - הבינו את הבעיה וקבעו בשנים האחרונות חוקים שמחייבים את הקבוצות לשלב שחקנים צעירים מקומיים בסגל. עם זאת, החוקים האלה רחוקים בהיקפם מאלה שנהוגים בגרמניה כבר מזה זמן.
מלבד השקעה בשחקנים, ההתאחדות האנגלית צריכה גם לעשות בדק בית רציני. ה-FA – שהחליפה לאחרונה תוך שלושה חודשים גם יו"ר וגם מנכ"ל – עומדת בפני משבר תקציבי וקיומי של ממש, חלקו נובע מאובדן ההכנסות שלה מזכויות שידור.
מינוי קאפלו כמאמן וההשקעה במחנה אימונים יקר לפני אליפות העולם נועדו לספק לשחקנים את התנאים הטובים ביותר להצלחה. היתה זו החלטה מקצועית, כמו גם עסקית – אחרי הכל, הצלחה של הנבחרת היא קריטית להישרדותה של ההתאחדות. חוזי הפרסום שסגרה ההתאחדות עבור הנבחרת בשנים האחרונות הכניסו לה כסף רב, אבל עכשיו, לאחר הכישלון במגרש, מרביתם כבר לא רלבנטיים.
וישנה גם סוגיית וומבלי: ההשקעה בהיקף של 757 מיליון ליש"ט באצטדיון הלאומי ממשיכה להיות נטל כבד על כתפי ההתאחדות והיא מוסיפה להחזיר מדי שנה הלוואות בסך עשרות מיליוני ליש"ט לכיסוי הפרויקט. באוגוסט, צפויה נבחרת אנגליה לארח באצטדיון את נבחרת הונגריה למשחק ידידות. המשחק, שאמור היה להוות קבלת פנים חגיגית לנבחרת אחרי דרום אפריקה, נראה עכשיו פחות חגיגי וביציעי וומבלי צפויות להיראות קרחות. ההערכה היא שתהיה פגיעה במכירת המנויים למשחקי הנבחרת ושחוזה השידורים של משחקי הקבוצה – שאמורים להתחדש ב-2012 – יהיה מצומצם יחסית לעבר.
שר הספורט האנגלי החדש, יו רוברטסון, נתן ל-FA ארכה עד הסתיו כדי להסדיר את ענייניה, אחרת ייבחן מחדש המבנה והמודל הארגוני של ההתאחדות.
המזכ"ל החדש של ההתאחדות, אלכס הורן, קיווה לטוס לדרום אפריקה למשחקי רבע הגמר. עכשיו הוא ייאלץ להישאר בבית בניסיון להציל את הכדורגל באי.
הפסד חמוץ מתוק לסוכנויות ההימורים באנגליה
המהמרים באנגליה הימרו במיליוני פאונדים על האפשרות שהנבחרת שלהם תחזור מדרום אפריקה כאלופת העולם, רק כדי שיוכלו לזרוק את ההימורים לפח בעקבות התבוסה 4:1 לגרמניה. ובעוד משמעות התוצאה היא שסוכני ההימורים לא יאלצו להחזיר מיליונים למהמרים במקרה של זכייה בגביע, גם הם מתאבלים על התוצאה מול גרמניה – הדחה שבאה מוקדם מדי מבחינתם.
דובר אחת הסוכנויות מסר היום כי "ברמה הפשוטה ביותר, אלה חדשות טובות עבור סוכני ההימורים באנגליה, שכן אם הנבחרת הייתה זוכה בגביע זה היה היום השחור ביותר בתולדות הסוכנויות. עם זאת, ברור שזו לא התוצאה המועדפת עלינו, כיוון שהנבחרת הודחה מוקדם מדי. היינו מעדיפים שהנבחרת תפסיד רק בגמר, ועד אז האנשים היו ממשיכים להמר. זה הפסדים של מיליונים רבים מבחינתנו."