$
מונדיאל 2010
מונדיאל קצר

לא כל הדרום אפריקאים מרוויחים מהמונדיאל

דייגים, סוחרים, יצרני מזכרות ובגדים, בעלי אכסניות בדרום אפריקה חשבו שירוויחו מהמונדיאל אבל התאכזבו

סוכנויות הידיעות 16:3220.06.10

אלפי מובטלים בדרום אפריקה מצאו עבודה זמנית כמאבטחים במהלך המונדיאל, אבל כבר בתחילת הטורניר פצחו בשביתה ואיבדו את מקום עבודתם כתוצאה ממחלוקת עגומה בנוגע לשכר הנמוך.

 

המחאה שלהם זכתה לדיווח תקשורתי בינלאומי אך היא רק אחת מתוך שורה של אכזבות כלכליות שפגעו בתושבי דרום אפריקה, רובן מחוץ לאור הזרקורים.

 

דייגים, סוחרים, יצרני המזכרות ובגדים, ואפילו בעלי אכסניות כמו ג'ון מפקואנה חלמו להרוויח מהמונדיאל. אולם, שני החדרים שאותם משכיר מפקואנה - בעלי אווירה שמחה ונקיים – נותרו לא מאוכלסים, מכה קשה לתושב סוואטו הוותיק שקיווה להרוויח מהמונדיאל בכך שהפך את ביתו לאכסניה.  

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. הכניסה של סוחרים למרכזים מסחרייים מסביב לאצטדיונים אסורה. פיפ"א שמרה את המקומות לנותני חסות רשמיים כמו קוקה קולה ובאדוויזר ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. הכניסה של סוחרים למרכזים מסחרייים מסביב לאצטדיונים אסורה. פיפ"א שמרה את המקומות לנותני חסות רשמיים כמו קוקה קולה ובאדוויזר

 

"חלק מההבטחות לא קוימו"

 

מפקואנה מספר שהשקיע 120 אלף ראנד (16 אלף דולר) בפרויקט, אך נתקל בתקשורת לקויה ובלבול כשניסה להוסיף את המקום לרשימה הרשמית של מקומות הלינה. לדבריו התוצאה, "מאכזבת במיוחד" – לא נרשמה אצלו אף הזמנה לתקופת הטורניר, אף שהאצטדיון המקומי נמצא במרחק נסיעה קצרה מביתו.

 

"חשבנו שזה יהיה מאורגן להפליא", הוא אומר. "חלק מההבטחות לא קוימו".

 

ברחוב הסמוך, המהווה מרכז תיירותי של העיר, מזוונדייל קובה מספר סיפור דומה – הוא השקיע 35 אלף ראנד (בערך 4,600 דולר) כדי לשפץ שני חדרי שינה, הוא אף חתם עם סוכנות שהבטיחה שתמצא לו אורחים, אך בסופו של דבר נותר בלי שום הזמנה. "אנחנו לא שומעים מהם", הוא אומר על הסוכנות. "הדברים לא התפתחו כפי שקיווינו".

 

מארגני המונדיאל מינו חברה בשם MATCH-AG לפקח על נושאי הלינה, והיא עזרה לשווק בתי מלון ואכסניות שעברו ביקורת שערכה מועצת התיירות של דרום אפריקה. קובה נמנה בין לא מעט בעלי אכסניות שמצאו שהדרישות היו מורכבות מדי ולא רשם את האכסניה שלו.

 

ניתן לראות בסיפורו מיקרוקוסמוס כלכלי של המונדיאל. האירוע המרכזי בעולם הכדורגל הפך להיות תערובת כלכלית משונה, עם מנצחים גדולים ורבים אחרים שמפסידים.

 

פיפ"א, מארגנת הטורניר, דיווחה על הכנסות של 3.2 מיליארד דולר במהלך ארבע השנים שהובילו לאירוע עצמו, מחסויות, זיכיונות וזכויות השידור. חברות השכרת הרכב בדרום אפריקה עמוסות והעסקים בפאבים מקומיים משגשגים. היצרנים השונים של הוו-וו-זלה – החצוצרות הרעשניות האהובות על אוהדי דרום אפריקה – מרוויחים הון.

 

ממשלת דרום אפריקה הוציאה מיליארדי דולרים על חידוש התשתיות, והיא אינה צפויה להחזיר את ההשקעה בתקופה הקרובה.

 

חברות ואיגודים בדרום אפריקה כעסו שהחוזים לייצור מזכרות למונדיאל ניתנו לחברות זרות, אפילו הקמע של הטורניר, זאקומי יוצר במשך זמן מה בסין לזעמם של פעילי העבודה בדרום אפריקה.

 

פיפ"א קשוחה מדי

 

שערוריות נוספות היו קשורות לרוכלי הרחוב בדרום אפריקה, שדוכניהם הממוקמים במדרכות מציעים מגוון סחורות, החל מחטיפי תירס ועד לחריטות מורכבות. סוחרים רבים קיוו להרוויח מהמכירה לצופי המונדיאל, אבל בפועל הכניסה שלהם אסורה ל"אזורים המבודדים" (exclusion zones) שקבעה פיפ"א מסביב לאצטדיונים, שברובם שמורים לנותני חסות רשמיים כמו קוקה קולה ובאדוויזר.

 

ארגון בשם StreetNet ערך קמפיין לפני המונדיאל וזכה להצלחה חלקית בהפחתת ההגבלות כך שיותר סוחרים יוכלו להרוויח. בחלק מהמקרים, אומרת פאט הורן מהארגון, הוכרז כי האזורים המבודדים יהיו פתוחים לחלק מהסוחרים – ואז הטילו תשלומי הפעלה שהיו גבוהים מדי לרבים מהם.

 

"הכרזות מסוג זה אינן ישרות", מסבירה הורן. "הרוכלים המסכנים לא יכולים לנצל את ההזדמנויות הללו".

 

בדרבן, שבה מתגוררת הורן, רוכלים רבים ודייגים פונו מהמזח ומאזור החופים ששוקם לטובת המונדיאל. עם ארגונים מסוג אמנסטי שעומדים לצידם של הרוכלים, פיפ"א מתקשה להישמע אמפתית. "פיפ"א לא שמה את הסקטור הזה למטרה והיא מאפשרת לערים המארחות לנהל תכנית מסחר לא רשמית משל עצמן", מסר משרד התקשורת של הארגון. "פיפ"א רק רוצה לוודא שלא יימכרו מוצרים מזויפים ושהאזורים שמסביב לאצטדיונים לא יהיו בשימוש, אך בשאר המקרים זה תלוי בערים המארחות להסדיר את צורת המסחר הזו".

  

שוטרים מחליפים מאבטחים. השובתים אומרים שהציעו להם מחצית מהשכר שהובטח להם בתחילה – 190 ראנד (25 דולר) ופחות למשמרות של 12 שעות ויותר שוטרים מחליפים מאבטחים. השובתים אומרים שהציעו להם מחצית מהשכר שהובטח להם בתחילה – 190 ראנד (25 דולר) ופחות למשמרות של 12 שעות ויותר צילום: אי פי אי

 

יעזור לכלכלת דרום אפריקה?

 

הטורניר עזר להעלות את התמ"ג בארבע השנים האחרונות, הוביל לשיפורים ניכרים בתחבורה, ומספק תצוגה טלוויזיונית עולמית שעשויה להרחיב את התיירות העתידית.

 

בנוסף, על פי הערכות של מחקר ההשקעות של UBS, המונדיאל יצר יותר מ-330 אלף מקומות עבודה. אך רבים מהם היו זמניים ובשכר נמוך, כמו המשרות קצרות היומין של המאבטחים והסדרנים באצטדיונים.

 

השובתים אומרים שהציעו להם מחצית מהשכר שהובטח להם בתחילה - 190 ראנד (25 דולר) ופחות למשמרות של 12 שעות ויותר. כמה מהשובתים ביוהנסבורג אמרו שלא היה באפשרותם לחזור הביתה לאחר משמרות הלילה, ונאלצו להישאר לישון בתחנות אוטובוס.

 

"אנחנו רוצים להכניס לזיכרון שלנו שנהנינו במונדיאל, אבל אנחנו צריכים לאכול", אומר השובת דניס מנגנאי. בדרבן, שם התעמתו השובתים עם המשטרה, נצפתה מחאה מרשימה לדברי המארגן המקומי דזמונד ד'זה, בהתחשב בלהיטות של המונדיאל ושיעור האבטלה הרשמי בדרום אפריקה שעומד על 25%.

 

"האנשים כל כך מיואשים, הם מודעים לכך שהם יוצאים נגד מצב הרוח הלאומי וכוח משטרתי קשוח", הוא מסביר. "הם מסתכנים בכך שיקוטלגו כמחריבי המונדיאל, בגלל שנמאס להם."

 

ד'זה אומר שהשובתים חולקים מצוקה משותפת עם תושבים רבים אחרים שנשכרו לעבודות שנוצרו למונדיאל – למעשה, הם הועסקו כפרילנסרים או כעובדים זמניים ואינם מחזיקים בחוזה רשמי.

 

"התפשטות המערכת של העסקת פרילנסרים הפכה את העובדים לפגיעים יותר", טוען ד'זה.

 

פטריק קרבן, הדובר של הקונגרס של דרום אפריקה לאיגודי מסחר, אומר שהמונדיאל שפך אור על חוסר השוויון ארוך השנים בין העשירים והעניים במדינה מתפתחת זו.

 

"לדרום אפריקה יש אינספור בעיות", הוא אומר. "הן התחילו הרבה לפני המונדיאל וימשיכו הרבה אחריו."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x