$
מונדיאל 2010
לוגו מונדיאל

תופרי הכדורגל לא מרגישים את רווחיות המונדיאל

תנאי תופרי הכדורים האסיאתים השתפרו בשנים האחרונות, אבל רובם עדיין חיים מפרוטות שחברות הספורט הגדולות - נייקי ואדידס - זורקות לעברם

בלומברג 17:2009.06.10

מצבם הכלכלי של העובדים האסיאתים, התופרים כמעט את כל כדורי הרגל בעולם, כמעט ולא השתפר, כך לפי דו"ח שפורסם ימים ספורים לפני תחילת המונדיאל, המבטיח לחברות ציוד הספורט זינוק במכירות.

 

13 שנים לאחר שחברות כמו אדידס ונייקי הצטרפו לארגוני עבודה ופיתוח כדי לשים קץ לשימוש בכ-7,000 ילדים בייצור כדורי רגל, עדיין ישנה העסקת ילדים בשלוש מדינות ייצור כדורי הרגל העיקריות – פקיסטן, הודו וסין, לפי דו"ח של פורום זכויות העבודה הבינלאומי מוושינגטון.

 

במדינות אלה ובתאילנד, יצרנית כדורי הרגל הרביעית בגודלה בעולם, עובדים מבוגרים מקבלים על התפירה שכר נמוך מכדי לפרנס את משפחותיהם. חלק מהילדים עדיין תופרים כדורים בבית, ואחרים נאלצים להגר בשביל עבודה חדשה, נכתב בדו"ח.

 

"הקמפיין הבינלאומי משנות התשעים הרחיק את העסקת הילדים מתעשיית כדורי הרגל שלנו, אך ילדים אלה עברו לסדנאות רכב, תנורי לבנים וכדומה", אמר ארשד מחדום סאביר, נשיא Ours Paksitan, עמותה לפיתוח בסיאלקוט שבמדינה.

 

סיאלקוט היא מרכז התעשייה וייצרה כ-75% מכדורי הרגל שבעבודת יד בשנות התשעים, ועדיין מייצרת את רוב הכדורים האיכותיים. אדידס משווקת העתקים בעבודת יד מתוצרת סיאלקוט של הג'אבולאני, כדור שמיוצר במכונה באסיה לשימוש במשחקי המונדיאל. 

 

חוקרי פורום העבודה ערכו סקר בקרב 218 עובדים ממפעלים בסיאקוט המייצאים כדורים ומוצרים אחרים לקמעונאיות, כולל נייקי ואדידס, שתי הגדולות בעולם בתחום.

 

ספקים אחרים של שתי החברות מציעים תנאים טובים יותר לעובדים, אך יותר ממחצית מתופרי כדורי הרגל בסיאלקוט דיווחו ב-2009 על שכר הנמוך משכר המינימום החודשי בפקיסטן, העומד על 6,000 רופי (70 דולר).

 

 

פרסומת לאדידס בשנחאי. עובדים על הכדורים בסין בהודו ובפקיסטן פרסומת לאדידס בשנחאי. עובדים על הכדורים בסין בהודו ובפקיסטן צילום: בלומברג

 

כדור ב-50 דולר - עובד ב-59 סנט

 

על תפירת כדורגל הנמכר ב-50 דולר בארה"ב, עובד בסיאלקוט מקבל 50 רופי (59 סנט) "כך שברור שחברות בינלאומיות יכולות להרוויח יותר בפקיסטן", אמר סאביר. אדידס נותנת חסות למונדיאל ול-12 מתוך 32 הנבחרות הלאומיות המתחרות, בניסיון לשבור את שיא המכירות הקשורות לכדורגל מ-2008, שעמד על 1.3 מיליארד יורו (1.92 מיליארד דולר), הודות לטורניר אליפות אירופה שהתקיים באותה השנה.

 

נייקי נותנת חסות ל-10 נבחרות בטורניר, שייפתח ב-11 ביוני בדרום אפריקה, והיא קוראת תיגר על הבכורה של אדידס בתחום הכדורגל.

 

"אדידס מאמינה שהשכר במפעלים תמיד צריך לעמוד בצרכים הבסיסיים ולספק אפשרות סבירה לחיסכון ולהוצאות" לעובדים, אמרה דוברת החברה קטיה שרייבר. "ספקי אדידס משלמים לעובדים הקבועים 7,500 רופי בממוצע מדי חודש, וגם תנאים סוציאליים", היא הוסיפה.

 

נייקי "עובדת על שינוי האופן שבו המפעלים בפקיסטן משלמים על כדורי רגל כדי להעביר את התעשייה מתשלום בקבלנות לעבודה מבוססת שכר", אמר דובר החברה דרק קנט. החברה "מקווה למנף את המודל החדש ואת הניסיון שלה כדי לבסס את נהלי השכר הטובים ביותר בתעשייה".

 

ילדים מול מכונות

 

 

כלכלת פקיסטן צמחה בממוצע ב-7.2% מדי שנה בשנים 2007-2004, הזמינות של משרות פורמליות במדינה ירדה, אמר האריס גזדאר, כלכלן בקולקטיב למחקר מדעי החברה בקאראצ'י, פקיסטן. ב-2008 כמעט 83% מהעובדים ו-93% מהעובדות עבדו בתעשייה הבלתי-פורמלית, חלקם כתופרי כדורי רגל, מעבר להישג ידם של חוקי שכר המינימום ורוב חוקי הגנת העובד, אמר גזדאר.

 

70% מתופרי הכדורים הפקיסטנים הם עובדים זמניים, ולרוב מועסקים תוך כדי הפרת החוק המחייב חוזי עבודה ומתן מעמד של עובד קבוע לאחר תשעה חודשי תעסוקה.

 

ב-5 ביוני פקיסטן העלתה את שכר המינימום ל-7,000 רופי (82 דולר) לחודש, אם כי "ייתכן שהוא צריך להיות כפול" כדי לאפשר לרוב העובדים לעמוד בתנאים הבסיסיים הדרושים למשפחה בת שבע נפשות, אמר גזדאר. הבנק העולמי מעריך כי רבע מ-180 מיליון תושבי פקיסטן מתקיימים על פחות מדולר אחד ליום.

 

אוואן ספורט אינדסטריז מסיאלקוט, המייצרת כדורים לאדידס ולסילבר סטאר גרופ, המייצרת בשביל נייקי, מספקת תנאי עבודה טובים משמעותית מרוב חברות הכדורים המקומיות, כיוון שהם מעסיקים יותר עובדים קבועים "בסביבות עבודה פורמליות במפעלים", נכתב בדו"ח.

 

רוב כדורי הרגל הסיניים מיוצרים באמצעות מכונה, אם כי רוב החברות במחוז ג'יאנגסו מעסיקות נשים וילדים בתפירת יד של כדורים,

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x