$
עסקי ספורט

צרפת, טורקיה ואיטליה מתכוננות להחלטת אופ"א: מי תארח את יורו 2016

בצרפת מוכנים להשקיע 1.7 מיליארד יורו בבנייה ושיפוץ אצטדיונים; בטורקיה מוכנים להשקיע מיליארדים בתשתיות ומציעים שילוב בין התרבות האירופית למוסלמית; באיטליה מציעים שיפוץ כללי של 12 אצטדיונים וערים. מי תזכה בסוף השבוע באירוח יורו 2016?

דארן בטלר, רויטרס 16:2527.05.10

בכירי הכדורגל בצרפת מוכנים להשקיע 1.7 מיליארד יורו (2.08 מיליארד דולר) לבניית האצטדיונים שיתאימו לאירוח משחקי יורו 2016, אך נאלצים להודות כי אינם נחשבים למועמדים המובילים לזכות בכבוד שעליו תכריז אופ"א בשבוע הקרוב.

 

טורקיה ואיטליה גם הן במרוץ לקראת הכרעת אופ"א ביום שישי, והתאחדות הכדורגל של צרפת (FFF) בהחלט אינה מזלזלת בהן, אמר קצין התקשורת פייר ז'אן גולבן. "אנחנו יודעים מה הסיכויים שלנו ושיש לנו הצעה טובה, אבל אנחנו נשארים צנועים", אמר גולבן בריאיון שהעניק לרויטרס.

 

לדבריו, תשתית מתאימה, תוכנית לבנייה ושיפוץ אצטדיונים ורשת של מתנדבים פוטנציאליים ממועדוני הכדורגל הרבים במדינה הם הסיבה לביטחון של צרפת. "אנחנו חושבים שאלה הם הקלפים המנצחים שלנו", הוסיף.

 

צרפת מקווה שהצעה מוצלחת לאירוח משחקי יורו 2016 תעזור לה לפתור את בעיית האצטדיונים, כשמגרשים רבים במדינה ישנים או קטנים מדי, והתכנון הוא להשקיע 1.7 מיליארד יורו בתכנית זו בלבד. "זה יותר ממה שגרמניה השקיעה במונדיאל 2006 ו-60% מהסכום מקורו במשקיעים פרטיים, זה יתרון כי בזמנים קשים לא קל להשיג כסף ציבורי", אומר גולבן.

 

צרפת הוכיחה שהיא מסוגלת לארגן אירועים גדולים לאחר שאירחה את מונדיאל 1998 ואת גביע העולם ברוגבי ב-2007, בנוסף לאליפות העולם באתלטיקה ב-2003 ואליפות הסקי בשנה שעברה.

 

"העברנו לאופ"א ערבויות במונחים של בטיחות ותשתיות ואנחנו יכולים להבטיח להם שהאירוע יהיה רווחי אם יתקיים בצרפת", אומר גולבן. אופ"א קיבלה אישור גם לכך שממשלת צרפת תומכת לגמרי בהצעה כשמשלחת של אופ"א פגשה את הנשיא ניקולא סרקוזי וראש הממשלה פרנסואה פילון במהלך ביקורת שנערכה במרץ. "אני חושב שהם קיבלו את כל הערבויות שהם צריכים", מסביר גולבן. הוא הוסיף וציין כי קבלת ההצעה תעזור גם להעלות את התעסוקה. "אירוח הטורניר ייצור 15 אלף משרות בשלב הבנייה והשיפוצים ועוד 4,000 משרות קבועות לאחר התחרות לניהול ותחזוק האצטדיונים".

 

 

שחקני גלטאסריי חוגגים שער. הכלכלה המתפתחת במהירות של טורקיה והאוכלוסייה הצעירה תזרים אנרגיה ותספק שווקים חדשים לכדורגל האירופי שחקני גלטאסריי חוגגים שער. הכלכלה המתפתחת במהירות של טורקיה והאוכלוסייה הצעירה תזרים אנרגיה ותספק שווקים חדשים לכדורגל האירופי צילום: אי פי אי

 

טורקיה רוצה להוכיח שהיא כוח עולה

 

הכלכלה המתפתחת במהירות של טורקיה והאוכלוסייה הצעירה תזרים אנרגיה ותספק שווקים חדשים לכדורגל האירופי, אם טורקיה תיבחר לארח את אליפות יורו 2016, כך לדברי מנהל ההצעה.

 

טורקיה, שהגישה מועמדות זו הפעם השלישית, מעולם לא אירחה טורניר כדורגל גדול אך מצביעה על המוניטין שלה כמארחת, מיקומה בין מזרח ומערב והזהות המוסלמית שלה כעשויים לתרום למשימתה של אופ"א לשלב בין תרבויות. אך זו גם כלכלה שעל אף שנפגעה מהמשבר העולמי בשנה שעברה, צמחה בקצב שנתי של 6% מאז המשבר הכלכלי של 2001.

 

"הכלכלה הצומחת היא מאד חשובה, מכיוון שצריך קצת אנרגיה לאירופה ולכדורגל האירופי", אמר אורחן גורבון, מנהל ההצעה ליורו 2016. התכניות של טורקיה כוללות השקעות גבוהות במדינה, ששואפת להצטרף לאיחוד האירופי.

 

"אנחנו אוהבים כדורגל, אך מצד שני המתקנים שלנו מיושנים וזו המציאות", אומר גורבון. על פי ההצעה, טורקיה מתכוונת לבנות שישה אצטדיונים חדשים באיסטנבול, איזמיר, בורסה, קוניה, אנטליה ואסקישהיר, ותשפץ אצטדיון בקייסרי.

 

האצטדיון האולימפי של איסטנבול יעבור שיפוץ אף הוא והאצטדיון החדש של גלאטסראיי, שנמצא בשלבי בנייה יהיה אף הוא בשימוש.

 

ראש הממשלה טאיפ ארדואן, שחקן כדורגל נלהב בצעירותו העניק את מלוא תמיכתו להצעה, והתחייב להעניק מימון של מיליארד יורו (1.34 מיליארד דולר).

 

לדברי גורבון האנרגיה של צעירי המדינה תסייע להעביר את הטורניר. הוא ציין שמחצית מהאוכלוסייה מתחת לגיל 30, ו-26% מהם מתחת לגיל 14. "זה שוק צעיר מאד, וזה מה שרוצים. אנחנו רוצים שצעירים יתאהבו בכדורגל, יפנימו משחק הוגן וכבוד", אמר גורבון, המכהן כסגן מזכ"ל התאחדות הכדורגל הטורקית.

 

אופ"א אמרה כי תבחן למעלה מ-100 קריטריונים החל מאצטדיונים ואמצעי לינה ועד לעניינים משפטיים כדי לקבוע היכן יתקיים הטורניר.

 

בדו"ח בחינת ההצעות של אופ"א נכתב שבניית שבעה אצטדיונים הוא האספקט המאתגר בהצעה ויהיה צורך להעלות את נתוני הנוכחות בטווח הקצר כדי להבטיח את רווחיות פעילות האצטדיונים.

 

זו תהיה התחרות האירופית הראשונה שתכלול 24 קבוצות, שמונה יותר מאלה שיתחרו ב-2012 כשפולין ואוקראינה יארחו את הטורניר.

 

"אפשר לכנות זאת החלטה היסטורית. אם נזכה לארח את התחרות. אני חושב שכולם ייזכרו שהכדורגל האירופי הרוויח נכסים רבים, מורשת מפוארת, עתיד מופלא", אמר גורבון.

 

 

רומא. תארח את היורו? רומא. תארח את היורו? צילום: אי פי אי

 

איטליה - לא פייבוריטית

 

הצעתה של איטליה לאירוח יורו 2016 הייתה מתחת לרדאר, עד כדי כך שהרבה איטלקים אפילו לא יודעים שהמדינה מועמדת, אולם מאחורי הקלעים, בכירים בהתאחדות הכדורגל האיטלקית חרשו את אירופה בניסיון לצבור תמיכה מהתאחדויות אחרות לנוכח התחרות מצרפת וטורקיה.

 

דחיפה אחרונה לקראת הבחירות שייערכו ביום שישי בז'נבה קשורה במגן לשעבר של נבחרת איטליה ומילאן פאולו מאלדיני, אחת הדמויות המכובדות ביותר במשחק, שישמש כשגרירי ההצעה.

 

האיטלקים היו מאוכזבים מעט לאחר שהפסידו את אירוח המשחקים ב-2012, במיוחד מכיוון שאופ"א החליטה להמר על אוקראינה ופולין במקום לסמוך על מעצמת על בכדורגל.

 

חשבון הנפש שנערך לאחר מכן כלל את האצטדיונים הישנים של איטליה, שכמעט ולא השתנו מאז מונדיאל 1990, ובעיות עם אלימות בקרב האוהדים נחשבו לאשמים בתבוסה. הניסיון ליישב את הבעיות הללו הינו מהותי לעבודה על ההצעה לאירוח משחקי 2016.

 

חוק חדש שעובר בפרלמנט האיטלקי אמור להקל על בניית אצטדיונים חדשים ובמקביל המאמצים למיגור האלימות בקרב אוהדי הכדורגל זכו להצלחה מרובה. הבכירים הממונים על הגשת ההצעה מרגישים שהעבודה שנעשתה לשיפור התנהגות האוהדים פועלת לטובת איטליה על חשבון יריבותיה.

 

"צרפת וטורקיה סבלו ממקרי אלימות העונה הקשורים לכדורגל, כשבצרפת אפילו נרשם מקרה מוות וכך גם בטורקיה", אמר מנהל ההצעה האיטלקי מישל אובה. "ההצעה שלנו חזקה והיא מתמקדת בתשתיות והאירוח הטוב של האיטלקים שיהפכו את אירו 2016 למאורע בלתי נשכח".

 

התקשורת האיטלקית כמעט ולא כיסתה את הגשת ההצעה, כחלק מניסיון להנמיך ציפיות כדי להימנע מאכזבה נוספת.

 

ההצעה עוררה התרגשות רק בתחילת התהליך כשנשיא ההתאחדות ג'יאנקרלו אבטה דיבר על אפשרות לאחד הצעות עם צרפת, בשל ההחלטה להרחיב את התחרות כך שתכלול 24 קבוצות, אך הרעיון ירד מהר מאד מהפרק.

 

בארי, קליארי, ססנה, פירנצה, מילאנו, נאפולי, פלרמו, פרמה, רומא, טורינו, אודינה וורונה נבחרו כ-12 מארחות פוטנציאליות שידללו ל-9 עבור הטורניר. אצטדיונים חדשים שצפויים להיבנות בטורינו, בירת סרדיניה קליארי ובירת סיציליה פלרמו, בעוד שכל האחרים יעברו שיפוצים.

 

קבוצת אינטר מילאן שוקלת להקים אצטדיון חדש, אך אצטדיון סן סירו שהיא חולקת עם מילאן הוא שמופיע בהצעה.

 

האולימפיקו, האצטדיון של רומא, שאירח את גמר הצ'מפיונס ליג ובעל 80 אלף מושבים, יארח על פי ההצעה, את גמר יורו 2016.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x