$
עסקי ספורט

איך מונעים טרגדיה יוונית בספורט?

משבר כלכלי ואלימות פוגעים בספורט היווני. ביוון מבינים שהגיע הזמן להפסיק את התלות בכספי מדינה כדי לשרוד

סוכנויות הידיעות 16:2323.05.10

שילוב של המשבר הכלכלי במדינה, איום לקיצוץ במימון ענפי ספורט פחות פופולאריים ואלימות במגרשי הכדורגל חברו יחד לדחוף את הספורט ביוון אל סף תהום.

 

חבילת החילוץ של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית עליה הכריזו מנהיגי האזור לפני שבועיים הצליחה לחלץ קרן של אופטימיות, אך בכירים בתחום הספורט במדינה מעריכים שזמנים קשים עוד לפניהם, ושענפי הספורט הפחות פופולאריים ייפגעו במיוחד מקיצוצי התקציב.

 

יוון החלה במשימה הקשה של הפחתת הגירעון שלה שעומד על קרוב ל-14% מהתמ"ג ל-3% עד 2014 כדי לעמוד בתנאי הסיוע של האיחוד האירופי וקרן המטבע.

 

"ממה שנאמר על ידי הממשלה, התקציבים של כל הפדרציות יופחתו", הסביר ספיירוס קפראלוס נשיא ההתאחדות האולימפית ההלנית (HOC). "הקיצוצים הקשים ביותר יהיו בקטגוריות הספורט הנמוכות יותר. ממה שאני יודע הסכומים יופחתו באופן משמעותי".

 

קפראלוס עומד בראש מספר פרויקטים שנועדו למשוך נותני חסות מהסקטור הפרטי, כגון פתיחת אצטדיון השיש פאנאתינאיקו לתיירים. "המדינה נקלעה לקשיים בשנה שעברה, לכן חשוב אף יותר להתמקד בתכניות שמושכות השקעות מהסקטור הפרטי", הוסיף קפראלוס.

 

"הספורט היווני רגיל ליהנות ממימון של המדינה, וזה חייב להשתנות. אנשים חייבים להבין שמשיכת כספים מהסקטור הפרטי היא הדרך הקדימה", ציין. "הרי, קשה יותר לגייס מנותני חסויות באקלים הנוכחי ולכן חייבים לנהוג בתבונה".  

 

אוהדי אריס סלוניקי. "המדינה נקלעה לקשיים בשנה שעברה, לכן חשוב אף יותר להתמקד בתכניות שמושכות השקעות מהסקטור הפרטי" אוהדי אריס סלוניקי. "המדינה נקלעה לקשיים בשנה שעברה, לכן חשוב אף יותר להתמקד בתכניות שמושכות השקעות מהסקטור הפרטי" צילום: איי פי

 

בעיית אלימות קשה

 

השפעות המשבר כבר מורגשות בשני ענפי הספורט הבולטים ביוון - כדורגל וכדורסל.

 

הנוכחות במשחקי הליגה הבכירה במדינה מותנה באופן דרמטי בהשוואה לעונות קודמות, עם עלייה קלה של 1.06% בעונה הנוכחית לעומת עלייה של 17.2% ו-33.52% בשתי העונות הקודמות.

 

"המשבר בהחלט משפיע על הכדורגל ביוון", אמר יו"ר ההתאחדות פטריק קומנינוס לרויטרס. "אבל אנחנו עובדים קשה כדי להבטיח את ההכנסה של כל המועדונים מהסכמי החסות וזכויות השידור כך שהמועדונים ייהנו מתזרים מזומנים קבוע לאורך העונה".

 

במרץ הממשלה היוונית הרגיזה את מנהלי הקבוצות אחרי שהשהתה את המימון מחברת ההימורים הממשלתית OPAP – חוזה בשווי למעלה מ-50 מיליון יורו לאורך שלוש שנים – עד להפסקת אלימות האוהדים.

 

"אי אפשר להבטיח את מיגור האלימות על ידי קיצוץ ההכנסות", אמר קומנינוס בנוגע למהלך השנוי במחלוקת. "יש להטיל סנקציות כלכליות רק על מועדונים שגרמו לאלימות במקום לפגוע בכל המועדונים".

 

מהלך זה התגלה כלא פופולארי במיוחד, וכזה שיפעיל לחץ נוסף על התקציבים במידה ויימשך, כך להערכת קוסטס פילאדקיס נשיא קבוצת לאריסה. "אני לא מאמין שהחלטה זו עוזרת לפתור אפילו במעט את בעיית האלימות".

 

מיזוגים ואיחודים

 

בכדורסל, מיזוג אחד בליגה העליונה כבר התבצע העונה בשל בעיות כלכליות, כשאולימפיה לאריסה איחדה כוחות עם AEL 1964 בדצמבר האחרון. "אפשר לומר שרוב הקבוצות מתקשות לשרוד", אמר נשיא הליגה וסיליס אקונומידיס. "ההכנסות משידורי הטלוויזיה ומעסקאות החסות נפגעו, והשפיעו באופן משמעותי על רווחי הקבוצות".

 

רוב המועדונים לא מתנהלים בצורה מסורתית, כשלעיתים קרובות אדם יחיד או משפחה ממשיכים להזרים כספים על אף ההפסדים. בעוד ששתי הקבוצות הגדולות מאתונה פנאתינייקוס ואולימפיאקוס הוציאו כל אחת יותר מ-35 מיליון יורו על חוזי השחקנים בלבד בעונה שעברה, קיים פער עצום ביניהן ושאר הקבוצות בליגה.

 

"פנאתינייקוס ואולימפיאקוס מעולם לא רשמו תוצאות פיננסיות חיוביות, מהסיבה הפשוטה שהבעלים שלהן מוציאים כספים בתקווה לזכות בגביעים, ואינם תופסים את הקבוצה כעסק רווחי", מסביר אקונומידיס. זו תופעה מוזרה אך נכונה לגמר. ברור שמדובר במנטאליות שעלינו לשנות". 

 

יותם הלפרין. לא צפויים קיצוצים גדולים מדי יותם הלפרין. לא צפויים קיצוצים גדולים מדי צילום: אי פי איי

 

לא הכל קודר

 

אולם לא הכל קודר ואפל. קבוצת הכדורגל לאריסה שאמנם עברה עונה לא קלה, משקיעה בפרויקט בעלות 45 מיליון יורו הכולל אצטדיון חדש בעל 16 אלף מושבים, שני קניונים, מגרשי טניס, בתי קולנוע, בתי קפה ומסעדות.

 

"לאריסה כמובן נפגעה מהמשבר בדיוק כמו שאר קבוצות הכדורגל ביוון, בעיקר בכל הקשור לנותני חסות", אומר פילאדקיס, שהתכנון הפיננסי שלו הפך את הקבוצה למודל חיקוי בליגה. "הצלחנו להגביל את הבעיות הפיננסיות, ואני מקווה שבשנתיים הקרובות נתחיל לראות סימנים של התאוששות. באופן כללי, ישנן הרבה בעיות כלכליות בכדורגל היווני, בייחוד בקבוצות שמחזיקות בחוב ציבורי", הוא הוסיף. "הממשלות ששלטו עד עכשיו הפגינו סובלנות רבה מדי ולא אספו חובות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x