הימים, ימי היקס וג'ילט האחרונים
האם ליברפול, שסיכוייה להעפיל לצ'מפיונס ליג בעונה הבאה קטנים ממחזור למחזור, תימכר הקיץ או שתעבור לידי הבנקים?
ג'ון הולדינג היה בעל מבשלת בירה מוצלחת בליברפול בשלהי המאה ה־19. הוא גם היה ראש העיר של ליברפול וחבר במועדון הכדורגל המקומי, אברטון. ב־1884 סידר לקבוצה לשחק על שטח של חברו, ג'ון אורל. לשטח קראו אנפילד. היציעים הוקמו ו־8,000 איש הגיעו למשחק הראשון של אברטון באנפילד.
ב־1891 הולדינג רכש את אנפילד והעלה את השכירות מ־100 ליש"ט בשנה ל־250 ליש"ט בשנה. חברי מועדון אברטון, שקיים את משחקיו באצטדיון במשך שבע שנים, התנגדו להעלאת דמי השכירות ולמהלכים אחרים של הולדינג - בין השאר, הוא הכריח את השחקנים להשתמש בבר במלון סנדון שבבעלותו כחדר הלבשה. 279 חברי אברטון החליטו לאסוף 8,000 ליש"ט (סכום עתק בזמנו) ולרכוש את גודיסון פארק.
הולדינג, שנשאר עם אצטדיון אבל בלי קבוצה, החליט להקים את FC ליברפול עם חברו אורל. ב־1892 שיחקה ליברפול את משחקה הראשון באנפילד.
עד אמצע המאה ה־20 היתה ליברפול הקבוצה הלא מוצלחת של עיר הנמל האנגלית. היה לה מתקן אימונים עלוב, שחקנים לא רצו לשחק בה והמצב הכלכלי היה לא קל. ואז ב־1959 הגיע מנג'ר סקוטי כריזמטי מהאדרספילד. ביל שאנקלי - בעזרת חזון מקצועי, חריצות אין קץ וקשר חזק עם הקהילה - הפך את ליברפול למועדון כדורגל איתן.
הקשר לקהילה התבטא בכך שהיה מקדיש זמן לקהל. כשלא אימן, למשל, היה שאנקלי יושב מול מכונת הכתיבה שלו ועונה למכתבים מאוהדים. הוא הזמין אוהדים לביתו כדי לנהל ויכוחים ושיחות על כדורגל ואף רכש לאוהדים עניים כרטיסים וצעיפים. השאר, כמו שאומרים, היסטוריה. תלמידיו של שאנקלי - בוב פייזלי וג'ו פייגן - הפכו את ליברפול לאימפריה אירופית.
מועדונים רבים הוקמו בגלל סכסוכים כלכליים. אולם רק אלו שהשכילו להתחבר לקהילה ולהיהפך לחלק ממרקם החיים של אנשיה נהפכו למוצלחים באמת.
לעולם לא תלך לבדה
בשני העשורים האחרונים הידרדרה ליברפול מבחינה מקצועית, אבל קהילת האוהדים משמרת את כוחו של המועדון. האוהדים של הקבוצה עדיין מרטיטים את לבבות אוהדי הכדורגל בעולם עם שירת ה־"You'll never walk alone" שלהם, והרבה בזכותם אספה הקבוצה מאות מיליוני אוהדי מאזורים בעולם שרחוקים אלפי קילומטרים מאנפילד.
את הקשר הקהילתי/גלובלי הזה רצו שני אנשי עסקים אמריקאים לנצל כדי להרוויח כסף. טום היקס וג'ורג' ג'ילט רכשו את ליברפול לפני שלוש שנים. הם הבטיחו רבות אבל קיימו כלום. נוסף על כך הסתכסכו זה עם זה ועם הקהילה המקומית.
את המועדון רכשו במינוף וסנדלו אותו בחובות אדירים. כשהגיע המשבר הכלכלי, שני האמריקאים - שהרוויחו את כספם בעיקר מאותו מודל עסקי מעוות שהביא למשבר הגדול - ראו את הקונספציה שלהם קורסת: הכספים הפסיקו לזרום לקבוצה, הריביות עלו והם הצליחו לדפוק כמעט כל ניסיון רכישה או השקעה במועדון. לאחר שלא הצליחו בשנה האחרונה להשיג מימון מחדש לחובות, הם החליטו למקד את מרב הכוחות והאנרגיות שלהם בניסיונות למכור את המועדון.
הקבוצה תפסיד מיליונים
אבל זה לא קל. במיוחד לאור העובדה שליברפול, הרבה בגלל הקשיים הכספיים שנובעים מהתנהלות הבעלים, נמצאת על קצה של צוק - שממנו הנפילה תכאב במיוחד.
ליברפול תפסיד עד כ־45 מיליון ליש"ט מהכנסותיה בשנה הבאה בגלל חוסר היכולת של שחקניו של רפא בניטס להעפיל לצ'מפיונס ליג. ליברפול, שכנראה תתקשה יותר ויותר להעפיל לצ'מפיונס ליג כשמנצ'סטר סיטי, טוטנהאם ואסטון וילה בסביבה עם הרבה כסף, היתה אמורה להימכר ב־600 מיליון ליש"ט לפני שנה. השנה, כך לפי פרופ' כריס בריידי מבית הספר לעסקים BPP, היא לא תוכל להימכר ביותר מ־400 מיליון ליש"ט. "האימפקט של לא להיות בצ'מפיונס ליג הוא ענק: 30 מיליון ליש"ט פחות בשורה התחתונה של ההכנסות", אמר בריידי ל"אינדיפנדנט".
לפי בריידי, הקבוצה צריכה לקבל השקעה של 100 מיליון ליש"ט כדי לעלות חזרה לרמה של צ'מפיונס ליג. וזה לא הכל. "המועדון חייב אצטדיון חדש, שזה עוד 350 מיליון ליש"ט לפחות. ההשקעה בכלל בליברפול כדי לנהל אותה כמו שצריך היא בין 900 מיליון ליש"ט למיליארד ליש"ט".
רפא בניטס בעצמו אמר שהקבוצה צריכה שלושה או ארבעה שחקנים ברמה הגבוהה ביותר כדי להיות שוב מעורבת במירוץ לאליפות. "כל שחקן כזה עולה 15-20 מיליון ליש"ט", אמר. כלומר השקעה של 60 מיליון ליש"ט במינימום.
בניטס צפוי לעזוב, אולי ליובנטוס ואולי לריאל מדריד, וזה יחסוך לא מעט כסף (הוא חתום על חוזה לחמש שנים, והפיצויים לו ולחברי הצוות שלו יעמדו על בין 10 ל־15 מיליון ליש"ט). אבל להביא מאמן טוב גם עולה כסף. אגב, ז'וזה מוריניו אמר שישקול הגעה לליברפול – אם הבעלים יוחלפו.
כמה כסף אפשר לגייס?
אז מה יהיה? היקס וג'ילט מינו את בנק ברקליס שיעזור במציאת רוכש ואולי גם במימון מחדש של ההלוואה שלקחו מרויאל בנק אוף סקוטלנד ובנק וואקוביה. הקונה המאושר כנראה יגיע ממזרח אסיה. "הם יותר גדולים שם מאשר בכל מקום בעולם", לפי פרופ' בריידי. "אם אתה נוחת בשדה התעופה בבנגקוק, הדבר הראשון ששואלים אותך כשמגלים שאתה אנגלי זה אם אתה אוהד ליברפול".
מה שבאמת מעצבן זה שהיקס וג'ילט עוד עשויים להרוויח. לפני שלוש שנים שילמו 174 מיליון ליש"ט על מועדון וכיסו חובות של 44 מיליון ליש"ט. אם הם ימכרו את המועדון ב־500 מיליון ליש"ט, הם יעשו רווח נאה.
ועוד זווית עשויה להצטרף לדיון על מכירת המועדון: לפי סקר שנערך בבריטניה, 56% מהאוהדים באנגליה אמרו כי הם מעוניינים להשתלט על המועדון שלהם. במנצ'סטר יונייטד וליברפול, היכן שהאוהדים רותחים על הבעלים, 83% ו-72% בהתאמה מעוניינים לשלוט במועדון שלהם.
לפי הסקר, אוהד מנצ'סטר יונייטד הממוצע מוכן להוציא 600 ליש"ט מכיסו כדי לרכוש את המועדון. אם כל אוהד בבריטניה היה מוכן להשקיע את הסכום הזה, אפשר לגייס 2.34 מיליארד ליש"ט - סכום גבוה שאפשר לרכוש איתו כמה מוסדות ספורט אייקונים.
ליברפול - שאלות וכו'
מהי המעורבות של בנק ברקליס בליברפול עכשיו?
הבנק עדיין לא לקח את החוב על עצמו. היקס וג'ילט פנו לזרוע ההשקעות של ברקליס, BarCap, כדי שתעזור להם במבחר שירותים כגון ייעוץ במכירת המועדון. זאת לאחר שצמד האמריקאים כשל בניסיון להשיג השקעה של 100 מיליון ליש"ט מחברת ההשקעות הניו יורקית Rhone Group.
מה זה אומר?
היקס וג'ילט מגבירים את הקצב של חיפוש רוכש לקבוצה. BarCap מצטרפת לבנק רוטשילד ומריל לינץ', שגם כן מונו לחפש משקיע. BarCap, שלאחרונה מינתה בנקאים כבדים במיוחד מאסיה, יתמקד בחיפוש המשקיע במזרח הרחוק. במקרה הצורך, BarCap תספק גם שירותי מימון מחדש להלוואת. ההערכות הן שהבנק יעביר 300 מיליון ליש"ט כדי לכסות את ההלוואה ולחזק את הקבוצה.
מדוע למנות את מרטין ברוטון ליו"ר?
יו"ר בריטיש איירווייס יעזור למצוא רוכש בזכות היכרות מצוינת עם משקיעים פוטנציאליים, כיוון שהוא נתפס כדמות אמינה במיוחד. ההנהלה הנוכחית בראשות המנכ"ל המוערך, כריסטיאן פרסלואו, תישאר בתפקידה.
מה הדחיפות?
היקס וג'ילט לא מצליחים לממן מחדש את החובות של המועדון — 237 מיליון ליש"ט, ואף שנראה כי רויאל בנק אוף סקוטלנד ובנק וואקוביה מוכנים לתת להם הארכה נוספת (למרות מחאות האוהדים), העניין הפיננסי מלחיץ.
מה היתרון ברכישת ליברפול?
זהו שם חיובי בסך הכל, ומותג עם כוח גלובלי לא מבוטל. אלה נכסים שלא באים בזול, ולעתים נדירות מגיעים במחיר מציאה. בנוסף, לאחרונה נחתמו הסכמי חסות מרשימים במיוחד.