$
עסקי ספורט

לפרמיירליג יש בעיה. 13 בעיות בעצם

לליגת הכדורגל העשירה בעולם יש בעיה: 13 מתוך 20 הקבוצות בפרמיירליג מפסידות כסף

טאריק פנג'ה, בלומברג 18:1301.04.10

לליגת הכדורגל העשירה בעולם יש בעיה: 13 מתוך 20 הקבוצות בפרמיירליג מפסידות כסף.

.

כעת המשקיעים - כולל דיוויד גולד בן ה-73, מבעלי ווסטהאם שצבר את הונו המוערך ב-300 מיליון ליש"ט (453 מיליון דולר) ממכירת אביזרי מין, מגזינים ארוטיים ובגדים תחתונים - טוענים שהפרמייר ליג צריכה להטיל פיקוח נוקשה יותר על הוצאות הקבוצות.

 

בשנה שעברה רשמה הליגה הכנסות שיא של 2 מיליארד ליש"ט (3 מיליארד דולר) מזכויות שידור, מכירת כרטיסים ומכירת מוצרים נלווים. רוב ההכנסות מועברות ישירות לשחקנים, שבחלק מהמועדונים, כגון מנצ'סטר סיטי, מקבלים 95% מההכנסות. החוב הכולל של 20 הקבוצות בפרמייר ליג עקף את 2 מיליארד ליש"ט.

דיוויד גולד. רשת חנויות הסקס שבבעלותו, בעלת מחזור מכירות של 120 מיליארד ליש"ט דיוויד גולד. רשת חנויות הסקס שבבעלותו, בעלת מחזור מכירות של 120 מיליארד ליש"ט צילום: איי פי

 

"זה סיוט מוחלט", אומר גולד על המבנה הפיננסי של הליגה. "זה הולך ומידרדר לעבר תהומות הנשייה". גולד ודיויד סאליבן רכשו את ווסטהאם ב-19 בינואר.

 

קבוצות הפרמייר ליג חולקות ביניהן 2.5 מיליארד ליש"ט מזכויות שידור לאורך שלוש שנים. פורטסמות', לה יש חובות של 80 מיליון ליש"ט, הפכה בחודש שעבר לקבוצה הראשונה בפרמיירליג שנאלצה להיכנס להליך פירוק.

 

 השחקנים פשוט ייקנו עוד למבורגיני ועוד פרארי

 

"כמעט ואין קבוצה אחת שמרוויחה כסף", אומר גולד ומטיח את אגרופו בשולחן משרדו ברשת חנויות הסקס שבבעלותו, לה מחזור מכירות של 120 מיליארד ליש"ט. "כיצד זה ייתכן?"

 

הליגה הצליחה להשיג הסכם נוסף בגובה 3 מיליארד ליש"ט לשידורי המשחקים בטלוויזיה, שיימשך שלוש שנים החל מהעונה הבאה. מבלי להטיל פיקוח על ההוצאות. ההכנסות יועברו לשחקנים שיקנו עוד "למבורגיני ופרארי", מתלונן גולד. חברת רואי החשבון דלויט ציינה שהעלייה במשכורות של השחקנים משקפת צמיחה בהכנסות משידורים.

 

ג'ון טרי ופרנק למפארד מצ'לסי מרוויחים כ-150 אלף ליש"ט בשבוע. בפברואר, הקבוצה הלונדונית בבעלותו של המיליארדר הרוסי רומן אברמוביץ', דיווחה על הפסד שנתי בגובה של כ-44 מיליון ליש"ט, והיא קבעה לעצמה יעד - להגיע לאיזון ב-2010.

 

גולד, שלובש חפתים ואבזם חגורה הנושאים את ראשי התיבות של שמו, אוהד את ווסטהאם מאז היה ילד בזמן מלחמת העולם השנייה. הוא מאמין שהמועדון ישגשג אם תתקבל הסכמה לגבי פיקוח על ההוצאות לפי אחוז ההכנסות, מקסום רמות החוב ותשלום אחד על העברת שחקנים.

 

הוא מתייחס למערכת היחסים שלו עם סאליבן, איתו רכש גם את קבוצת בירמינגהאם סיטי, כדוגמה לשיתוף פעולה. הצמד דחף אחד את השני קרוב מדי להרס כלכלי בשנות ה-70' וה-80', לאחר שהציפו את השוק במגזינים ארוטיים לפני שיצרו ברית לשיתוף בעלויות ההוצאה לאור.

 

"עברנו מכמעט כלום ללהרוויח כסף, מכיוון שהיינו מתחרים אכזריים שרצו להרוויח הרבה מאד כסף", מספר גולד, ש"הסאנדיי טיימס" העריך את הונו המשפחתי ב-300 מיליון ליש"ט.

 

חאלדון אל מובארק, היו"ר של מנצ'סטר סיטי , שבבעלות המשקיע העשיר ביותר בעולם הכדורגל השייח' מאנסור בין זייד אל ניהאן, מסכים שחייבים לערוך שינויים. סיטי הוציאה 200 מיליון ליש"ט על ההרכב שלה.

 

"לא ניתן לשמור על המודל האירופי מבלי להחזיק בפרמטרים חדשים שיאפשרו תחרות, הפצת הכנסות ולאפשר לכישרונות להמשיך ולפרוח", הוא אמר בכנס תקשורת שנערך באבו דאבי בתחילת החודש. בתחילת ינואר, הקבוצה שלו דיווחה על הפסד של 92.6 מיליון ליש"ט.

 

חוסה מריה קרוס, הג'נרל המנג'ר של קבוצת סביליה הספרדית אמר בכנס עסקי ספורט שנערך במנצ'סטר בתחילת החודש, ש"שש או שבע" קבוצות בליגה הספרדית נמצאות בפשיטת רגל או בדרכן לשם.

 

ארמגדון כלכלי

 

הפרימייר ליג זקוקה לאישור של לפחות 14 קבוצות כדי לאמץ חוקים חדשים. ולא קל למצוא מכנה משותף.

 

"ישנן 20 קבוצות, ואף אחת מהן לא מוכנה להודות שהיא במצוקה כלכלית", אומר גולד, שטוען שהבעלים הקודמים של ווסטהאם השאיר את הקבוצה עם חוב של 100 מיליון ליש"ט. "כולנו נטען שאנחנו לא זקוקים להגנה, אך זהו כמובן שקר, ואי אפשר לסמוך על האחרים.

 

 סטפן סזימאנסקי, פרופסור לכלכלת ספורט בלונדון, גורס כי ההצעה של גולד לא תטיב עם האוהדים: "מדוע לכל הרוחות נטיל סנקציות על משהו לא חוקי כמו קרטל כדי שמספר אנשי עסקים כמו דיויד גולד יוכלו להרוויח?" שואל סזימאנסקי, אחד המחברים של הספר כלכלת כדורגל Soccernomics. "ככל שהם מוציאים יותר כסף, כך הכדורגל משתפר".

 

חוקים נוקשים יותר על מצבן הכלכלי של הקבוצות, כבר לא יעזרו לקבוצת התחתית פורטסמות'. ב-2008 הקבוצה זכתה בגביע, לאחר 58 שנות בצורת. גולד אומר שההצלחה נפגמה מכיוון שהיא מומנה על ידי כסף שהקבוצה לא היתה יכולה להרשות לעצמה. "כן, הם רימו", הוא אומר.

 

מישל פלאטיני, נשיא אופ"א מעוניין להטיל פיקוח כלכלי, והקבוצות יצטרכו להגביל את ההוצאות שלהן לפי ההכנסות כבר בתחילת עונת 2012/13.

 

גולד וסאליבן רכשו 50% מווסטהאם, שסיפקה 3 שחקנים לסגל נבחרת אנגליה שזכתה בגביע העולמי ב-1966. כיום הפטישים נאבקים נגד הירידה, לאחר שהפסידו 7 משחקים רצופים ומדורגים במקום ה-17.

 

גולד מודה שהוא חושש לרדת ליגה, מהלך שיעלה למועדון כ-20 מיליון ליש"ט. בחמש השנים, שלוש קבוצות לשעבר בפרמייר ליג, לידס, סאות'המפטון וקריסטל פאלאס, ביקשו הגנה מפני פשיטת רגל לאחר שירדו ליגה.

 

"אין דרך אחרת להסתכל על זה: לרדת ליגה פירושה ארמגדון למועדון כמו שלנו", מסכם גולד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x