$
עסקי ספורט

הפרטיזן של פרטיזן

עם תקציב הנמוך בכ־11 מיליון יורו מזה של מכבי תל אביב ינסה דושקו וויושוביץ', מאמן פרטיזן בלגרד, להוכיח שאפשר להגיע לפיינל פור בתקציב זעום

ירון ארבל 10:2323.03.10

סביר להניח שהילד הכי פחות מקובל בכיתה הוא דושקו ''דולה'' וויושוביץ'. המאמן המונטונגרי של פרטיזן בלגרד, המשוכה האחרונה של מכבי אלקטרה ת''א לפני הפיינל־פור של היורוליג בתשע העונות האחרונות, הוא הסיוט של כל מאמן באשר הוא. כל מאמן שכושל ומתרץ את האכזבה בהנהלה שלא מוכנה לשלוח את היד לכיס יקבל בפרצוף ''תראה איך דולה מצליח עם רבע מהתקציב שלך''.

פיני גרשון. תקציב של 18 מיליון יורו פיני גרשון. תקציב של 18 מיליון יורו צילום: ראובן שוורץ

 

פעם היה מביך

 

ההצלחה בצד המקצועי של פרטיזן גדולה דווקא בגלל הפן הכלכלי. לפני ההצלחה של השנים האחרונות פרטיזן של וויושוביץ' סיימה פעמיים ברציפות את היורוליג עם מאזן של 2 ניצחונות ב־14 משחקים, מה שאומר שיש גבול גם ליכולות של קוסם, אבל השנים האחרונות הפכו את פרטיזן לקבוצה שכולם אוהבים לאהוב.

 

התקציב של פרטיזן עומד על כ־3 מיליון יורו (לעומת כ־14 מיליון יורו במכבי), וכמחצית ממנו הוא שכר השחקנים. את הכסף מגייסים מכמה מקורות: לפרטיזן קהל פנאטי שממלא את 7,000 המקומות באולם פיוניר בכל משחק יורוליג, מה שאמור להבטיח הכנסה יפה לקבוצה, אולם הכלכלה המקומית מונעת מהפוטנציאל להתממש. ההכנסה החודשית הממוצעת בסרביה עומדת על כ־400 יורו לאדם, וכפועל יוצא גם מחירי הכרטיסים.

 

המינוי השנתי היקר ביותר יעלה לכם כ־150 יורו בלבד, וכרטיס יחיד למשחק יורוליג בעונה הרגילה יעלה בין 10 ל־20 יורו. ההכנסות ממכירות כרטיסים מגיעות לכמיליון יורו, אבל ההעפלה לרבע גמר מביאה איתה בונוס יפה: פרטיזן תארח את המשחקים באולם בלגרד, אחד הגדולים באירופה, שיכול להכיל 22 אלף מקומות, כל הכרטיסים יימכרו ויכניסו עוד כ־250 אלף יורו - הם יוכפלו במקרה של משחק רביעי.

 

עיריית בלגרד נרתמת למאבק בכך שהיא מאפשרת לקבוצה להתאמן ולשחק באולם פיוניר במחיר ידידותי, כמו גם במשחקים באולם בלגרד הענק, ומוסיפה על כך כרבע מיליון יורו לעונה בכמה תשלומים. לאחר עונות טובות מגיע גם צ'ק חביב מהממשלה אשר תומכת בקבוצות ובספורטאים שהגיעו להישגים והאדירו את שם המדינה, שעדיין נלחמת בתדמית לא חיובית מאוד.

 

לכך תוסיפו ספונסרים. חצי מיליון יורו מגיעים מחברת הנפט הארצית NIS, ושני ספונסרים מובילים אחרים הם חברת התקשורת הלאומית ובנק מקומי. שאר הספונסרים מעניקים הטבות (כרטיסי טיסה מוזלים, מכוניות לשחקנים ועוד) או סכומים לא משמעותיים במיוחד שעוזרים לעגל את החשבון לכמיליון יורו נוספים.

 

הצד האפל

 

לקבוצה גם צד אפל - חובות בממדים גדולים משנים קודמות. בתחילת העונה נחסם אחד מחשבונות הבנק של הקבוצה בגלל חובות של מיליוני יורו, בעקבות הלוואה שלקח מהבנק באמצע העשור הקודם נשיא הקבוצה לשעבר. חשבון זה עדיין חסום על ידי הבנק, ופרטיזן ממשיכה להתנהל דרך חשבונות אחרים, וכמו כן קיים חוב של 2 מיליון יורו נוספים לגופים אחרים. כך נעלם לו חלק מהתקציב השנתי על החזרת חובות, ושחקני הקבוצה הסרבים נאלצים לקבל את המשכורות באיחור של חודשיים, כפי שמאפשר החוק המקומי, בלי לפגוע בזכויות המעביד, והקבוצה נאלצת לחפש מקורות מימון אחרים.

 

 וויושוביץ'. תקציב של 3 מיליון יורו וויושוביץ'. תקציב של 3 מיליון יורו צילום: איי פי

 

חממת שחקנים

 

בגלגול הראשון שלו בפרטיזן גידל וויושוביץ' כוכבי עתיד כסאשה דג'ורדג'ביץ', ולאדה דיבאץ' ופזרדראג דנילוביץ'. שני האחרונים כיהנו כנשיאי המועדון (דנילוביץ' עדיין בתפקיד) ואף תרמו כספים במהלך השנים. למעשה, פרטיזן נהפכה מחדש לחממה של הכדורסל האירופי, וכיום היא כבר עסק לכל דבר ועניין.

 

בחמש השנים האחרונות מכרה פרטיזן כשישה שחקנים בסכום שמוערך ב־3 מיליון יורו. פרטיזן תמיד תמכור את הכוכבים שלה שנה לפני שמסתיים החוזה ארוך הטווח שעליו חתמו או כשתגיע ההצעה שאי אפשר לסרב לה. אף אוהד לא יזעק שההנהלה מוכרת את עצמה. זו כרוניקה של אנדרדוג עני.

 

וויושוביץ' בונה את הסגל שלו בשנים האחרונות על בסיס שלושה סוגי שחקנים - זר אחד או צמד; שחקנים צעירים שעתידם ופריצתם לפניהם; סרבים אשר נכשלו בחו"ל ומחפשים להוכיח את עצמם מחדש. כל אחד מהנ''ל יודע שהוא לא הולך לדפוק קופה בפרטיזן, אבל עונה אחת טובה שם תסדר אותו במקום אחר. הזרים של פרטיזן מרוויחים כ־200 אלף יורו, ורוב המקומיים הרבה פחות.

 

נטיגו קאמינגס וסטפן לאזמה, למשל, הם דוגמאות לשחקנים שנחתו בתל אביב אחרי קמפיין מוצלח בבלגרד.

 

אלכס מאריץ', כוכב הקבוצה הנוכחית, הגיע לפרטיזן בקיץ האחרון אחרי שהיה סנטר מחליף בליגה הספרדית, שיחק מעט ובקושי היו לו 4 נקודות למשחק. תחת המאמן המונטונגרי הוא הפך לסנטר הכי יעיל ביורוליג, והמיליונים, לשחקן ולקבוצה, ממש מעבר לפינה.

 

יש יותר כבוד

 

מה שהופך את וויושוביץ' למאמן הכי מוערך כרגע באירופה היא העובדה שאף שבכל שנה הוא מאבד את הכוכבים הכי גדולים שלו (מהעונה שעברה עזבו ארבעה שחקני חמישייה), הוא ממשיך לרשום הצלחות עם שחקנים חדשים שעולים מעט מאוד. העונה כבר ניצח את אפס פילזן, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס אתונה וברצלונה - הקבוצות הכי עשירות באירופה, שסכום תקציביהן הוא מעל 100 מיליון יורו, ובכל קבוצה לפחות שחקן אחד שמרוויח בנטו יותר מכל התקציב של פרטיזן.

 

עם זאת, ראוי להיות הוגנים ולספר גם על הצד השני עם השורה התחתונה: פרטיזן, על כל הצלחותיה הגדולות, היא עדיין קבוצה שלא מצליחה להתרומם מעל רבע הגמר. בשנה שעברה חטפה 0–3 בסדרה עם צסק''א מוסקבה, ולפני שנתיים לא ממש סיכנה את טאו ויטוריה.

 

כבר יותר מעשור שאף קבוצה לא הוכיחה שאפשר להגיע למעמד הכי חשוב של הכדורסל האירופי בלי להעמיד תקציב גדול משמעותית מזה של פרטיזן. זאת ועוד, את רוב משחקי החוץ החשובים מול קבוצות גדולות סיימה פרטיזן בהפסדים חד־צדדיים, ובבית ניצחה בקושי רב. כדי ללכת רחוק צריך להשקיע, ובחוכמה - מצרך די נדיר כיום. מול קבוצות שעשו זאת פרטיזן לא תצליח לנצח בסדרה. איפה עומדת מכבי? נגלה בקרוב.

 

שכר בעונה האחרונה בעונה האחרונה בפרטיזן לעומת העונה העוקבת

 

נוביצה ווליצ'קוביץ'

עונה אחרונה בפרטיזן: 100 אלף יורו

עונה לאחר מכן: 1.5 מיליון יורו

הבדל באחוזים: 1,500%

 

ניקולה פקוביץ'

עונה אחרונה בפרטיזן: 100 אלף יורו

עונה לאחר מכן: 1.3 מיליון יורו

הבדל באחוזים: 1,300%

 

ננאד קרסטיץ'

עונה אחרונה בפרטיזן: 150 אלף יורו

עונה לאחר מכן: 1.3 מיליון יורו

הבדל באחוזים: 937.5%%  

 

קוסטה פרוביץ'

עונה אחרונה בפרטיזן: 150 אלף יורו

עונה לאחר מכן: 1.3 מיליון יורו

הבדל באחוזים: 866.67%  

 

סטפן לאזמה

עונה אחרונה בפרטיזן: 150 אלף יורו

עונה לאחר מכן: 400 אלף יורו

הבדל באחוזים: 266.7%

בטל שלח
    לכל התגובות
    x