$
עסקי ספורט

הפריימרליג לא תיכנע לחובות של 5 מיליארד דולר

"הנקודה הקריטית אינה גודלו האבסולוטי של חוב כלשהו, אלא אם הוא בר קיימא", הסביר דובר הליגה דן ג'ונסון. אופ"א מתכננת להילחם בחוב הקבוצות

טריק פנג'ה, בלומברג 17:3901.03.10

הפרמיירליג, ליגת הכדורגל העשירה בעולם, מגנה על מעמדה הפיננסי בעקבות דו"ח שחשף כי החובות של הקבוצות האנגליות גבוהים משל שאר הקבוצות הבכירות באירופה.

 

מחקר שנערך על ידי התאחדות הכדורגל האירופית שבחן 732 קבוצות, העלה כי גובה ההלוואות של 18 הקבוצות בפרמייר ליג ב-2008 הסתכם ב-3.8 מיליארד יורו (5.14 מיליארד דולר). סכום הגבוה פי 4 מהליגה הספרדית, שהלוואות בגובה 978 מיליון יורו מיקמו אותה במקום השני ברשימה.

 

הדו"ח, שפורסם תחת הכותרת "נוף מועדוני הכדורגל של אירופה" (The European Club Footballing Landscape), מתלווה ללחץ המופעל על הפרמייר ליג בנוגע למצבה הפיננסי, לאחר שאפילו הכנסה של 2.5 מיליארד יורו לא מנעה מהקבוצות להיקלע לבעיות כלכליות.

 

לפני יומיים, קבוצת התחתית פורטסמות', שנקלעה לקשיי נזילות בשל מיסים שלא שילמה, הודיעה כי תפנה להגנה מפני פשיטת רגל עד סוף השבוע, במידה ולא תמצא קונה. החובות של מנצ'סטר יונייטד וליברפול, הקבוצות המצליחות ביותר בבריטניה, עומדים על מיליארד דולר בעקבות רכישות ממונפות של משקיעים אמריקאים. ועדיין, בליגה מתעקשים כי לא מדובר בנתון משמעותי.  

אוהד פורטסמות'. הקבוצות מתקשות למרות הכנסות גבוהות אוהד פורטסמות'. הקבוצות מתקשות למרות הכנסות גבוהות צילום: רויטרס

 

בעונה הבאה הכל ישתנה

 

"הנקודה הקריטית אינה גודלו האבסולוטי של חוב כלשהו, אלא אם הוא בר קיימא", הסביר דובר הליגה דן ג'ונסון. "זו הנקודה שבה אנו ואופ"א מאוחדים, ולכן הצגנו העונה קריטריונים פיננסיים על מנת להבטיח את התקדמותם של מועדונים".

 

החל מהחודש הבא, 20 הקבוצות בליגה יצטרכו לספק מידע פיננסי עתידי, כולל התחייבויות להוצאות ותחזיות הכנסה, על מנת לקבל רישיון לשחק.

 

מונעות על ידי כוח הוצאות מוגבר, הקבוצות האנגליות שולטות בשנים האחרונות בכדורגל האירופי, כשלפחות קבוצה אחת העפילה לגמר הצ'מפיונס ליג בחמש העונות האחרונות.

 

מנצ'סטר יונייטד זכתה בשלוש אליפויות ובגביע האירופי מאז שמשפחת גלייזר רכשה את המועדון ב-2005. השנה הם גייסו 504 מיליון ליש"ט (777 מיליון דולר) בהנפקת אג"ח, בניסיון לעזור לכסות את העלות של ההשתלטות בגובה 709 מיליון ליש"ט. פירוש הדבר שהקבוצה צריכה לשלם השנה ריבית של כ-45 מיליון ליש"ט.

 

טום היקס וג'ורג' ג'ילט מליברפול חייבים לרויאל בנק אוף סקוטלנד ולווצ'וביה 237 מיליון ליש"ט בשל רכישת הקבוצה ב-2007. מהדו"ח של אופ"א עולה שהרכישות הממונפות פעלו "באופן עקרוני כנטל ולא כתמיכה בהשקעה או בהוצאות".

 

אוהדי מנצ'סטר וליברפול, הקבוצות שביחד מחזיקות ב-18 תארים, ממשיכים למחות נגד הבעלים. ועדיין, חלק מהאנליסטים מסכימים עם נקודת המוצא של הליגה לגבי החובות. "לא משנה כמה המועדונים שקועים עמוק בחובות, מה שחשוב הוא היכולת שלהם לשלם את החובות", אומר סטפן סזימאנסקי , פרופסור לכלכלה מלונדון, ומחברם של ספרים על כדורגל.

 

לא יהיו חוקים נגד בעלי קבוצות עשירים

 

הדו"ח של אופ"א הוא המבשר של פיקוח כלכלי חדש שמתכננת ההתאחדות לקראת עונת 2012-13, ובמסגרתו ההוצאות של המועדונים יוגבלו לפי ההכנסות שלהם.

 

732 המועדונים שנבחנו על ידי אופ"א מייצרים הכנסות בגובה 11.5 מיליארד יורו, כשההוצאות שלהם נאמדות ב-12.1 מיליארד יורו, 7.1 מיליארד יורו מתוכם למשכורות.

 

עשר קבוצות עדיין חייבות 530 מיליון יורו עבור שחקנים שהחתימו בעונות קודמות. העלות הנקייה של העברות באנגליה ובספרד עמדה ב-2008 על 385 מיליון יורו.

 

"המועדונים הרבים ברחבי אירופה שממשיכים לפעול על בסיס בר קיימא - ומהדו"ח עולה שיש הרבה כאלה - מתקשים יותר ויותר להתקיים ולהתחרות עם מועדונים שלקחו על עצמם עלויות ותשלומי העברה מעבר לאמצעים שלהם ומדווחים על הפסדים שנה אחרי שנה", ציין נשיא אופ"א מישל פלאטיני בדו"ח.

 

הבכירים בעולם הכדורגל מודאגים מההשפעה של הבעלים העשירים על המשחק. רומן אברמוביץ בצ'לסי והבעלים של מנצ'סטר סיטי, שייח מאנסור, הזרימו ביחד כ-2 מיליארד דולר לקבוצות ובכך הפכו את מצב ההון שלהן.

 

הכללים החדשים של אופ"א אמורים גם לנסות ולרסן סוג זה של מימון.

 

בשנה החולפת, רומן אברמוביץ והשייח מאנסור הפכו כמיליארד דולר בחובות להון של המועדון, עוד לפני השינוי המתוכנן בחוקים של אופ"א להגבלת נטל החובות של המועדונים.

 

"אנחנו ברורים מאד בקשר לעקרון של חוק האיזון שעליו הסכימו כולם: מועדונים לא יכולים להוציא יותר משהם מרוויחים, וההכנסה הזו אינה יכולה להיות מתנה ממישהו", אמר מזכ"ל אופ"א ג'יאני אינפנטינו לעיתון הבריטי גרדיאן. "זה למען הבריאות ארוכת הטווח של המועדונים בפרט, ולמשחק האירופי בכלל".

 

דובר הפריימרליג הדגיש כי אין בכוונתה לחוקק חוקים נגד בעלים עשירים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x