$
עסקי ספורט

פיפ"א רוצה לנקות את הג'ונגל

הארגון יכניס לשימוש מערכת להרשמת שחקנים על מנת למנוע הלבנת כספים בשוק המגלגל למעלה מ-2.5 מיליארד דולר בשנה

בלומברג 16:4925.02.10

פיפ"א יכניס לשימוש מערכת להרשמת שחקנים כדי למנוע ממלביני הכספים לנצל את -2.5 מיליארד הדולר המוצאים מדי שנה בשוק העברות הכדורגלנים.

 

לאחר ה-1 באוקטובר פיפ"א תאשר העברות שחקנים בינלאומיות רק אם הבקשה תתבצע דרך המערכת האינטרנטית שלה. על המועדונים יהיה לספק פירוט מושלם של העסקה, מי מעורב בה ולאן הכסף יועבר לפני שהצעד יאושר.

 

"צדדי ג' וקבוצות אחרות שמנסים להזיז כספים כדי להלבינם זוהו על ידי צוות של פיפ"א כבעיה קריטית בתעשייה של מיליארדי דולרים", אמר מארק גודאר, מנכ"ל טרנספר מצ'ינג סיסטם.

 

בין 15 אלף ל-20 אלף העברות בינלאומיות מתקיימות מדי שנה, לדברי פיפ"א. 

 

קרלוס טבס. בפיפ"א משנים את השוק קרלוס טבס. בפיפ"א משנים את השוק צילום: רויטרס

 

טריידים עם שחקנים פיקטיביים

 

קבוצות קונות ומחליפות שחקנים במשך חלונות העברות מדי שנה, וההוצאה של הקבוצות בחמש הליגות המובילות באירופה (אנגליה, ספרד, איטליה, צרפת וגרמניה) הגיעו ל-1.69 מיליארד ליש"ט (2.6 מיליארד דולר) בעונה של 2010-2009, לפי משרד ראיית החשבון דלויט ואתר transfermarkt.de.

 

רמת ההוצאה הזו גרמה לבעיות במדינות אחרות. ב-2007 הרשויות בברזיל טענו שהולבנו כ-32.5 מיליון דולר באמצעות קבוצת הכדורגל קורינתיאנס מסאו פאולו.

 

כמעט 150 התאחדויות כדורגל נפגשו עם פיפ"א כדי ללמוד כיצד להשתמש במערכת, שבה ייחשפו כל הפרטים, החל מהתשלומים, העמלות לסוכנים ועד תעודות הלידה של השחקנים, לאחר שהתגלו כמה מקרים של טריידים בשחקנים פיקטיביים.

 

"לא נראה יותר שחקנים מזויפים", אמר גודאר. "השחקנים האלה יהיו אמיתיים, הם יופיעו ברישומי הקבוצות והם ישחקו". הוא סירב לתת דוגמאות למקרים ספציפיים. "המצב היה כמו ג'ונגל וזה הולך להשתנות".

 

משמעות התוכנית היא גם שחלק מהספקולנטים יפסידו. המערכת החדשה אוסרת על קיום עסקים השולטים בשחקנים בכך שהם מרוויחים מהטרנספר שלהם.

 

החתמתו של קרלוס טבס על ידי מנצ'סטר סיטי תמורת 40 מיליון דולר ביולי 2009 כללה גם תשלום לסוכנות בראשות קיה ג'ורבצ'יאן, איש עסקים איראני שחי בבריטניה, כיוון שהחברה טענה כי היא בעלת "הזכויות הכלכליות" שלו.

 

"ברור ברגולציות שלנו שאף צד שלישי אינו יכול להיות מעורב בטרנספר של שחקנים", אמר גודאר. "העסק הזה יעלם כיוון שבלתי אפשרי להכניס טרנספר בין מועדון כדורגל וחברה".

 

סוף הקרנות?

 

אף שהפרמיירליג האנגלית לא תרשום שחקנים עם חוזים מול חברות בעקבות עסקת טבס, ההסדר הזה נהוג במדינות ברחבי דרום אמריקה, כולל ברזיל, היצואנית הגדולה בעולם של כישרונות כדורגל.

 

קרן הירו גלובל פוטבול, בגיבוי אמירטס NBD, הבנק הגדול באיחוד האמירויות לפי נכסים, הודיעה ב-2008 כי בתוכניתה לרכוש כישרונות מארה"ב, דרום אמריקה ואסיה. משמעות שינוי החוקים היא שהחברה שינתה את המודל העסקי שלה, אמר השותף דמיאן רוברטס.

 

הירו ויתרה על התוכניות לנתח בעלות על שחקנים, ובמקום זאת תספק הלוואות לקבוצות המעוניינות לרכוש כישרונות, אמר רוברטס בראיון.

 

המערכת החדשה של פיפ"א תאסור גם עסקאות במזומן, מה שעורר את כעסם של חלק מהאנשים הבכירים בתעשייה.  

 

"כדורגל הוא התחום האחרון בעולם המסחרי שבו ניתן להעביר סכומי כסף גדולים ללא פיקוח או רגולציה", אמר גודאר. הוא הסביר שגורם רשמי באחת הקבוצות הצביע על תיבת פלדה כשנשאל כיצד המועדון שלו משלם על טרנספרים. "אמרתי לו לומר ליו"ר שלו שהוא לא יוכל לעשות זאת יותר".

 

על הקבוצות להמציא שלושה מסמכים עיקריים כדי להשלים מעבר של שחקן: הסכם התשלום בין הקונים והמוכרים, חוזה ההעסקה של השחקן והוכחה של זהותו.

 

אקדמיות לנוער, כולל אחת הקשורה לשחקן הכדורגל הברזילאי האגדי פלה, ייאלצו להשתנות גם כן. פיפ"א, החוששת מסחר בקטינים, אסרה על העברה של בני 18 ומטה בין מדינות.

 

המערכת המקוונת תעניק אישורי מעבר שחקן רק אם המועדון הקונה יוכל להוכיח שהשחקן עומד בדרישות הגיל והמוכר הוא מועדון המשחק באופן קבוע ואינו רק אקדמיית כישרונות.

 

הסנקציות על אי שיתוף פעולה יכללו קנסות וחרם בשוק העברות, ופיפ"א תיצור קשר עם סוכנויות אכיפת החוק אם תחשוד בעבירות, לפי חוקי הארגון.

 

"כשהמערכת תתחיל לעבוד באוקטובר לא נאפשר לאנשים להשתמש בכרטיס הבורות, ולכן בילינו שנתיים בהכשרתם", אמר גודאר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x