תקציבי קבוצות ליגת טוטו השנה: 417 מיליון שקל
כך עולה מהנתונים הסופיים של הרשות לבקרת תקציבים לעונת 2009/10. ההכנסות מהוות ירידה של כ-58 מיליון שקל ביחס לשנה שעברה
רגע אחרי סיום מועד העברות שנפתח מידי שנה בחודש ינואר, משלימה הרשות לבקרת תקציבים את התמונה המלאה של תקציבי הקבוצות בליגת העל בכדורגל.
חלון ההעברות הוא ההזדמנות של כל קבוצה לתקן ולעשות שינויים ביחס לסגל השחקנים שהתחיל את העונה, ואולי יותר מכל, זאת עוד הזדמנות
מהנתונים הסופיים לעונת 2009/10, עולה כי סך כל ההכנסות של הקבוצות הצפויות העונה בליגת העל יעמוד על 417.13 מיליון שקל, שזאת ירידה של כ-58 מיליון שקל ביחס לעונת המשחקים 2008/9, אשתקד.
למעשה מדובר בנתון שאולי שמוכיח יותר מכל כי ליגת 16 הקבוצות החדשה שנכנסה בצורת רפורמה של ההתאחדות לכדורגל, כשלה כישלון כלכלי אדיר, כיוון שבעונה שעברה כאשר בליגה שיחקו 12 קבוצות, הכנסותיהן היו גבוהות יותר, בצורה משמעותית.
סך ההתחייבויות של כל קבוצות ליגת העל לאחר החיזוקים שנעשו בינואר פלוס השידרוגים בחוזים למיניהם עומד על כ-41 מיליון שקל, ירידה של 3.25 מיליון שקל ביחס לעונת 2008/9 וירידה של למעלה מ-14 מיליון שקל ביחס לעונת 2007/8.
הירידה בהתחייבויות, לפי מיטב הפרשנויות, מגיעה בעיקר לאור יציאתו של איש העסקים ארקדי גאידמק מבית"ר ירושלים, שעם הגעתו גרם לעלייה משמעותית של שכר השחקנים הישראלים בשוק, ובתחילת העונה, עם עזיבתו, חל שוב פיחות משמעותי בשכר השחקנים. כמו כן, המשבר הכלכלי-עולמי שהגיע גם לישראל גרם לקיצוצים מאסיביים בכל קבוצות ליגת העל ולהשקעת בעלים נמוכה יותר.
עוד נתון מעניין שמגיע בהמשך לירידה בהתחייבויות שעולה מהסיכום הסופי של המספרים היא ירידה משמעותית של סעיף הלוואות הבעלים לקבוצות שלהם מסך כל ההתחייבויות. למעשה, ישנם בעלים שלפחות חלק מסכום השקעתם בקבוצה נרשם כ"הלוואה לקבוצה", זאת כמעין בטוחה שלפחות הסכום שירשם תחת סעיף זה יוכל לחזור אל כיסם בחזרה ביום מן הימים.
העונה סכום זה מסתכם ב-3.5 מיליון שקל לכל 16 הקבוצות, כשרק בעונה הקודמת "האמינו" 12 הבעלים שנכחו בליגה הרבה יותר במועדונים שלהם, הכניסו את היד עמוק יותר לכיס, והשקיעו קרוב ל-11 מיליון שקל.
החוב למוסדות המס השונים של קבוצות ליגת העל עומד על 14.48 מיליון שקל, ירידה של 15% ביחס לעונה הקודמת, בה עמדו החובות למס הכנסה על למעלה מ-50% מכלל ההתחייבויות של המועדונים.
הנתונים הללו מדברים למעשה בעד עצמם. הירידה בהכנסות ובהתחייבויות במקביל להגדלת הליגה ב-4 קבוצות ביחס לשנים קודמות, לא הוכיחה עצמה כלכלית.
לזכותה של ההתאחדות לכדורגל חייבים לומר כי נעשים כל הזמן מאמצי שיווק ופרסום מאסיביים, שלא בהכרח קשורים ישירות לקבוצות ולעיתים אף מנסים לחפות עליהם, אך ספק אם זה יספיק.
גם המיתון הכלכלי שעושה את דרכו החוצה אט-אט ייתכן ויביא כבר בעונה הקרובה לשינויים חיוביים במספרים האלו, השאלה היא באיזה צד של המתרס אתם בוחרים להיות, הצד של האופטימיים, או דווקא בזה של הפאסימיים.