האם קנדה תכבוש את הפודיום בוונקובר?
דניאל ג'ונסון, פרופסור לכלכלה שחוזה את המנצחים במשחקים בדיוק של 94%, טוען כי קנדה תוביל במירוץ למדליות באולימפיאדת החורף
הוצאות השיא של קנדה, אשר נועדו להשיג לה מדליות זהב ואת מרב המדליות באולימפיאדת החורף שתיערך בוונקובר צפויות להשתלם, כך לפי כלכלן שחוזה את המנצחים במשחקים בדיוק של 94%. "המספרים אומרים שזו תהיה השנה של קנדה", הצהיר דניאל ג'ונסון, פרופסור לכלכלה בקולרדו קולג'.
קנדה הוציאה 116 מיליון דולר קנדי (109 מיליון דולר) להכנת הגולשים, המחליקים ושאר המשלחת האולימפית שלה למשחקים. ג'ונסון, תושב לשעבר של וונקובר המארחת, חוזה שקנדה תכבוש את הפודיום, ותזכה ב-27 מדליות, אחת יותר מנורבגיה וארצות הברית. מודל ניתוח המידע האולימפי שבו הוא משתמש, מתחקה אחר מידע שנאסף החל מ-1952, תוך כדי התעלמות מהספורטאים עצמם והתמקדות בהכנסה לנפש של כל מדינה, אוכלוסייה, אקלים ויתרון הביתיות.
קנדה לא הצליחה להשיג מדליית זהב בפעמיים הקודמות שבהן אירחה את המשחקים האולימפיים: ב-1976 באולימפיאדת מונטריאול, ואולימפיאדת החורף בקלגרי ב-1988.
"כבוש את הפודיום"
קנדה הקימה את תוכנית "כבוש את הפודיום" (Own the Podium) ב-2004 על מנת להבטיח שהספורטאים שלה ינחלו יותר הצלחה בוונקובר. התוכנית הרוויחה דיבידנדים באולימפיאדת החורף ב-2006 שנערכה בטורינו, אז זכתה קנדה במקום השליש עם 24 מדליות, שיא לאומי.
"יש לנו מטרה אחת, להיות מספר 1", הכריז רוג'ר ג'קסון, מנכ"ל התוכנית, שזוכה למימון מצד הממשלה והוועדה המארגנת של משחקי אולימפיאדת החורף. "זה עולה על הכל".
בניית תוכנית לפתח ספורטאים מהמעלה העליונה לרוב לוקחת בין 5 ל-7 שנים, מסביר ג'קסון, שזכה במדליית זהב עבור קנדה כחותר באולימפיאדה שנערכה בטוקיו ב-1964.
"רוב ענפי הספורט שלנו התחילו ברמה מאד נמוכה", סיפר ג'קסון (68) בריאיון טלפוני מקלגרי. "רק מספר מועט של ענפים כגון קרלינג והוקי, היו בשלב מתקדם כשהתחלנו".
על מנת למצוא מימון, קנדה השתמשה בקריטריונים כגון הצלחות עבר, פוטנציאל למדליות ל-2010 ותרבות הספורט של המדינה. הוקי, קרלינג, החלקה על הקרח והחלקה מהירה עמדו בראש סולם העדיפויות.
התאחדות ההוקי של קנדה העבירה את נבחרת ההוקי של הנשים לקלגרי כבר באחד באוגוסט לאימונים. עד תחילת האולימפיאדה, הנבחרת - שזכתה - כבר שיחקה 55 משחקים בשישה חודשים. נבחרות ההוקי של הגברים והנשים הן הפייבוריטיות לניצחון, כשבראש נבחרת הגברים עומד סידני קורסבי, מקבוצת ה-NFL פיטסבורג פינגווינס.
השוערת קים סנט פייר, זכתה במדליות זהב בהוקי בשתי האולימפיאדות הקודמות. לדבריה, הסידור מאפשר לספורטאיות להתרכז בדבר אחד בלבד: ניצחון. "כל המאמנים מטפלים בנו, וזה תלוי בנו לספק את הסחורה", אמרה סנט פייר (31).
קנדה הזרימה גם 8 מיליון דולר קנדי לתכנית בשם "סודי ביותר - 2010", שמטרתה לשפר את שיטות האימון ולייצר ציוד חדש לקראת האולימפיאדה שתתקיים בין ה-28-12 בפברואר.
בעזרת שימוש בפרופסורים ובדוקטורנטים באוניברסיטאות ברחבי המדינה, תוכנית "כבוש את הפודיום" מימנה 55 פרויקטים, כולל ניסויים במנהרות אוויר לגולשים ולמחליקים ומחקר בנוגע לשיטות הטיאוט בקרלינג.
"הגיבוי המדעי היה עצום", אמר ג'ון מוריס (31), כבאי מקלגרי החבר בנבחרת הקרלינג. "הם הציגו לנו את המטאטאים הכי טובים, הדרכים היעילות ביותר לטאטא. מבחינה טכנית, כל הדברים הקטנים האלה יכולים להיות מועילים".
המועמדים של קנדה לזכייה במדליות כוללים את הגולשת ג'ניפר הייל, שזכתה בזהב בטורינו, גלשן השלג ג'סי ג'י אנדרסון, אלוף עולם לשעבר שזו האולימפיאדה הרביעית שלו ומליסה הולינגסוורת', שזכתה במדליית הארד בתחרות הסקלטון לפני ארבע שנים.
2 מדליות ביום
לדברי ג'קסון, קנדה יכולה לזכות בממוצע בשתי מדליות ביום, ובסך הכל ב-30 מדליות. להערכתו למדינה יש סיכוי לזכות במדליות ב-10 מתוך 13 ענפי הספורט, בדומה לארצות הברית. מחצית מהשלל יזכה בהחלקה מהירה על הקרח.
ג'ונסון מקולרדו קולג', שמתכנן לבלות שבוע בוונקובר במהלך המשחקים. אומר שאין לזלזל בחשיבות האירוח. הוא הצליח לחזות במדויק את עשר המקומות הראשונים בדירוג המדליות לפי מדינות בחמש האולימפיאדות האחרונות. "בדרך כלל המדינה המארחת מעניקה תוספת מימון, תמיכה ואימונים לנבחרת הביתית", מסביר ג'ונסון שהוא בעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת ייל. "זו ההזדמנות שלה לזרוח מול העולם כולו".
"כל המדינה תעמוד מאחורינו", אומר שוער נבחרת ההוקי של קנדה מרטין ברודר (37), שמשחק בקבוצת ניו ג'רזי דווילס. "אנחנו נזכה לתמיכה ששאר הנבחרות רק יחלמו עליה".
מכירים את הקרח
צ'רלס המלין, אלוף עולם בהחלקה מהירה על הקרח, מודה שהתמיכה הביתית מהווה יתרון. הקבוצה שלו התחרתה בשש תחרויות ומחנות אימונים בפסיפיק קוליסיאום של ונקובר בשנתיים האחרונות. מחליקים זרים השתתפו באירוע אחד בלבד במתחם. "אנחנו מכירים את הקרח, אנחנו מכירים את היסודות, ואת חדר ההלבשה", הסביר המלין. "לא יהיו הפתעות, ויהיה עלינו הרבה פחות לחץ".
וויליאם ווטסון, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת מקגיל טוען, כי השקעה בענפי ספורט אינה בהכרח השימוש המוצלח ביותר של כספי משלמי המיסים בתקופה זו של הידלדלות המשאבים הממשלתיים. הגירעון התקציבי של קנדה צפוי לעמוד בשנה הכספית הנוכחית על 55.9 מיליארד דולר קנדי, בשל ירידה בהכנסות ממסים ועליית האבטלה.
"הקנדים משקיעים את כספי המיסים כדי להרשים את עצמם", אומר ווטסון, שמתכנן לבלות "יותר מדי שעות" בצפייה באולימפיאדה. "אנחנו קונים לעצמנו מעט גאווה". אולם ג'קסון מאמין שמדובר בהוצאה מוצלחת. "יש לנו מערכת ספורט טובה וחזקה יותר", הוא מסביר. "הקנדים יהיו גאים במה שקנדה הקטנה יכולה לעשות בזירה העולמית".