$
עסקי ספורט

האתגרים של לוזון

בקדנציה הראשונה שלו בנה לוזון מפקדה מרשימה. האם בקדנציה השנייה יתמודד עם הנושאים החשובים באמת?

אוריאל דסקל 09:4219.01.10

אבי לוזון הוא אחד מיושבי הראש הפעילים ביותר שהיו להתאחדות לכדורגל בישראל. ואת זה אפשר להגיד בוודאות עם סיום הקדנציה הראשונה שלו ותחילתה של הקדנציה השנייה. רשימת ההישגים שלו ארוכה ואפשר להגיד שההתאחדות שינתה את פניה לטובה בזמנו כיו"ר.

 

ההתאחדות נגישה יותר - לשחקנים, למועדונים, לעיתונות. הכל ממוחשב יותר, מתקדם. ההתאחדות צעירה יותר, אקדמית, מקצועית. תקן ISO 9001 הוא נושא לבדיחה, אבל באמת, בתקופות קודמות לא היה סיכוי להתאחדות לקבל תקן ניהול תקני כלשהו.

 

המקצועיות החדשה הזו והגישה העסקית של ההתאחדות לכדורגל הניבu פירות בטווח המיידי. שיתוף הפעולה עם ספורטפייב - עוד מימי איצ'ה מנחם, אגב - הביא לגיוס ספונסרים לקמפיין הנבחרת בשווי 11 מיליון שקל. זכויות השידור של הנבחרת בחו"ל יכניסו לשני הקמפיינים הבאים 33 מיליון שקל, כנראה מסוכנות UFA (פי ארבעה יותר מהקמפיינים הקודמים); שלטי הפרסום גם נמכרו במחירים גבוהים.

 

ובכן, בקדנציה הראשונה שלו בנה לוזון מפקדה מרשימה.

 

בשטח, מחוץ למפקדה החרוצה, המצב לא קל בכלל. הקהל לא מגיע למשחקי הליגה; קבוצות מאבדות הכנסות; הליגה כמעט לא רלבנטית לחיי היומיום של הישראלי הממוצע; והנבחרות במגמת ירידה. אלו עובדות בשטח.

 

לוזון מתקשה לקבל את העובדות הללו. וגם במפקדה של לוזון מתקשים לקבל שמציינים את העובדות הללו - רוח המפקד, אם תרצו. בפאנל "כלכליסט" שנערך בתחילת העונה סירב לוזון לקבל את העובדה שהכדורגל הישראלי בתקופת שפל חסר תקדים מבחינת תדמית וכל המשתמע מכך - רייטינג, מספר צופים במגרשים, הכנסות טבעיות של קבוצות וכו'.

 

ובכן, לפני הכדורגל הישראלי עומדים כמה אתגרים לא קלים בשנים הקרובות - מהם ואיך אפשר להתמודד איתם.

 

 

אורי שילה, מנכ"ל ההתאחדות. המפקדה עובדת טוב אורי שילה, מנכ"ל ההתאחדות. המפקדה עובדת טוב צילום: טל שחר

 

משבר מקומי. לא עולמי

 

בהתאחדות לכדורגל אומרים שהסיבה לכך היא המשבר הגדול שפקד את העולם בכלל ואת התקשורת הישראלית בפרט. ואולם, הכדורגל ברוב העולם צמח למרות המיתון. בישראל ההכנסות של הקבוצות רק מצטמצמות.

 

ליגת 16 הקבוצות

 

ליגת לוזון (16 הקבוצות) השנויה במחלוקת אינה נראית כמו הצלחה גדולה מדי (לפי מדדים אובייקטיביים: קהל במגרשים ושיעור רייטינג). אולי ההתאחדות הצליחה להביא את הליגה הבכירה לכל פינה בארץ - אבל זה לא עוזר למספר הצופים במגרשים. כן, האלימות במגרשים ירדה בשיעור ניכר - ואפשר לזקוף זאת לזכות ההתאחדות - אבל גם מספר הצופים במגרש ירד במידה ניכרת. ייתכן שלוזון יצטרך להתפשר. אולי לא ליגה של 16 קבוצות. אולי לא שלושה סיבובים. אולי לא קיצוץ נקודות. בשוויץ וויתרו על השיטה הזו, ייתכן שגם פה יצטרכו לעשות זאת.

 

הכדורגל כמוצר

 

הכדורגל כמוצר נתון בשפל חסר תקדים. ערוץ הספורט מנסה כעת לקדם את הכדורגל הישראלי באגרסיביות ועם הרבה כסף, אבל גם האריזה היפה והניסיונות הדמגוגיים למכור את הכדורגל הישראלי אינם מסתירים את הדכדוך שאופף את המשחקים. אגב, רק מיעוט שבמיעוט זוכה לראות את התוכנית שמשודרת בערוץ לייב + של ערוץ הספורט.

 

מבחינת ההתאחדות, כך לפחות זה נראה מבחוץ, המדד היחיד לאיכות מכרז זכויות השידור הוא הסכום שהשיגה ההתאחדות לכדורגל (סכום שבשנים של לוזון פחת).

 

"להתאחדות אכפת רק מהכסף", סיכם זאת כתב ההגנה של המועצה לכבלים ולוויין לבג"ץ, שאותו הגישה ההתאחדות על הרגולציה החדשה. ההתאחדות נמצאת בסכסוך עם צ'רלטון. היא לא קיבלה את כל הכספים שעליהם סיכמה עם ערוצים 10 וערוץ 5. לוזון וההתאחדות יצטרכו למצוא שותף חדש שאפשר יהיה לסמוך עליו.

 

מינהלת ליגה

 

ייתכן שהפתרון לבעיות הנ"ל מצוי בסעיף זה. ייתכן שההתאחדות לכדורגל צריכה לפעול להקים גוף שינהל עבורה את הליגה. מינהלת ליגה - זה צמד המילים שאסור להזכיר בפני לוזון. הטיפול בנבחרות, הכדורגל ברמה העממית, הגביע, הקשר עם פיפ"א ועוד עשרות המשימות שיש להתאחדות לכדורגל מקשות על אנשיה לתת את הטיפול הצמוד והשיווקי שליגת הכדורגל הבכירה חייבת. בישראל יש רק 290 מועדונים - 24,943 איש למועדון. נתון מגוחך באופן יחסי למספר המועדונים שיש למדינות שמתחרות נגדנו על מקום ביורו או במונדיאל. ההתאחדות לכדורגל צריכה להשקיע את המשאבים ואת המאמצים בטיפול בבעיה זו - הבסיסית יותר. צריך לעשות לליגה אאוטסורסינג. לוזון צריך להיות זה שיעשה היסטוריה ושבתקופתו תוותר ההתאחדות על ניהול הנכס החשוב ביותר שלה לטובת הליגה, לטובת הכדורגל בישראל.

 

נבחרות

 

אבי לוזון רוצה מאמן זר ברמה גבוהה. אין רבים כאלה שמסתובבים בשוק, והטובים באמת יקרים. ללוזון אמור להיות די כסף כדי להביא מאמן זר שישנה את פני הנבחרת - כפי שמאמנים זרים איכותיים עשו בנבחרות בינוניות אחרות. מאמן טוב באמת עשוי לשנות את פני הנבחרת ולשפר את תדמית הכדורגל בישראל. בהתאחדות פועלים כעת למנות מנהל טכני כללי זר ברמה הגבוהה ביותר, שישדרג את רמת הכדורגל בישראל - של הנבחרות ושל הכדורגל הישראלי בכלל. ייתכן שמדובר במינוי חשוב יותר אפילו יותר מזה של מאמן הנבחרת הבוגרת.

 

מתקנים

 

אין ספק שהכדורגל הישראלי סובל ממתקנים ברמה הירודה ביותר. ההתאחדות מעדיפה להאשים את המדינה בעניין זה (אם כי קבוצות רבות חיות בעיקר מהקצבות של המועצות המקומיות והטוטו). ואולם, ייתכן שחקיקה יצירתית יותר היתה משפרת מעט את המתקנים - מתקני האימון והאצטדיונים (אגב, שניהם עשויים להיות רווחיים אם בונים אותם ומטפלים בהם כמו שצריך). כפי שקבוצה חייבת להשקיע 10% מהתקציב במחלקת הנוער, ייתכן שלוזון יצטרך להעביר חוק שלפיו קבוצה תהיה חייבת להשקיע 20% בפיתוח תשתיות ובשיפור מתקנים.

 

שיתוף אוהדים

 

ההתאחדות מתגאה, ובצדק, על פעילויות שיזמה עם אוהדים, אבל היא תצטרך להגביר את המאמצים לשתף את האוהדים בניהול המשחק. אופ"א אף המליצה "לכפות בחקיקה של המדינה או של ההתאחדות על המועדונים ו/או הגופים שמנהלים את המועדונים את החובה לשמור מקום לנציגים של האוהדים במבנה קבלת ההחלטות של המועדונים". יש מה ללמוד משיתוף הפעולה שנחתם לאחרונה עם התאחדות הכדורגל הגרמנית. בגרמניה לפחות 50% ועוד מניה של כל מועדון צריכים להיות בשליטת האוהדים. אגב, לוזון הביע בעבר תמיכה מוחלטת בהתנהלות של אינדיבידואלים עשירים שנכנסו לכדורגל הישראלי מתוך אינטרס לא ברור ("צריך לנשק את הידיים של אנשים כמו גאידמק").

 

כסף שחור

 

הסוד הכי לא שמור בכדורגל הישראלי הוא שישנן קבוצות שבהן מעורבים גורמים מהעולם התחתון ומהשוק האפור. ייתכן שבקרוב גם תתפוצץ פרשה. דחיפה לחקיקה ולתקנים חדשים בנוגע לנאותות בעלי קבוצות עשויה להיות צעד מונע גדול.

 

תדמית

 

אין ספק שתדמיתו של אבי לוזון שנויה במחלוקת - קבוצות בפייסבוק ששמן "גם אני שונא את אבי לוזון" די נפוצות (ואין מועדון מעריצים). גם התפרצויותיו נגד התקשורת אינן עוזרות. בקדנציה הזו יצטרך לוזון לשפר את תדמיתו. במובנים רבים הוא הפנים של הכדורגל הישראלי והתדמית שנוצרה לו משליכה גם על הענף.

 

 

אבי לוזון (משמאל) ואבנר קופל. יש אופוזיציה אבי לוזון (משמאל) ואבנר קופל. יש אופוזיציה צילום: טל שחר

 

ואתמול:

 

הבחירות לראשות ההתאחדות לכדורגל התקיימו אתמול  כסדרן. אבי לוזון צפוי להישאר כיו"ר, אבל התוצאות הסופיות יתפרסמו רק ביום רביעי בשל ערעור שהגיש אבנר קופל, נציג בית"ר שמשון תל אביב. האסיפה הכללית לבחירות להנהלה ולמזכירות, שנערכה בשפיים, התחילה עם הודעה מטעם קופל. מי שמשמש גם כיו"ר מנהלת ליגת הכדורסל עירער בפעם השלישית בתוך שבוע ודרש כי אחוז החסימה הדרוש על מנת שרשימתו תיכנס, יעמוד על עשרה אחוזים מקולות המצביעים בפועל (ולא מכלל בעלי זכות ההצבעה).

 

רשימת בית"ר שמשון זכתה בארבעה מנדטים, עובדה שבטח לא משמחת את לוזון (רשימתו - הפועל ומכבי - זכתה ב-25 הנותרים). תוספת הכוח צפויה לעזור לקופל לקדם את רעיון כינונה של מנהלת ליגה גם בכדורגל.

 

"אני מוביל מהלך משמעותי מסויים שחשוב מבחינה דמוקרטית. לא מעניין אותי להיות היו"ר, אבל חשוב שאנשים לא יחששו לנסות ולהיבחר ועובדה שכמות האנשים שהגיעה, היא הגדולה ביותר אי פעם", אמר קופל והתייחס לאפשרות של הקמת מנהלת ליגה גם בכדורגל: "זה דבר בלתי נמנע, בו יוכלו להביע דעתם גם אנשים כמו יענקל'ה שחר וג'קי בן זקן, שפרשו מהנהלת ההתאחדות". ביממה הקרובה צפוי קופל להיפגש עם לוזון על מנת להביא להסרת העתירה ופירסום התוצאות כבר מחר.

  

אגב, עוד לפני פרסום התוצאות, הוחלט כי ועדת הביקורת של ההתאחדות תורכב מאנשי קואליציית מרכז מכבי, מאחר ולא הוגשה רשימה מטעם האופוזיציה.

  

עוד לפני האסיפה הגיעו לשפיים עשרות בודדות של אוהדי בית"ר ירושלים, על מנת להפגין ולהביע את התנגדותם ללוזון, אך לאחר שיחה עם יו"ר הקבוצה, איציק קורנפיין, הם חזרו לביתם ללא פרובוקציות מיותרות. נגד חלקם תלוי ועומד עדיין צו הרחקה, עוד מפרשת הצעיף של מישל פלאטיני.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x