10 דברים שישדרגו את ליגת טוטו
אולי שווה שמנהלי הקבוצות וראשי ההתאחדות לכדורגל יקראו את זה. אולי
הכל מצוין. כל מה שאומרים לכם בהתאחדות לכדורגל על ליגת טוטו נכון ב־100%. ליגת ה־16 מוכיחה את עצמה. הרבה גולים, תוצאות מפתיעות, שחקנים ישראלים שמקבלים דקות משחק. מספר הצופים במגרשים זינק מ־25 אלף במחזור ל-13 אלף במחזור. היא מוכיחה את עצמה כשישית בטיבה באירופה - או.קיי אולי זו הגזמה אבל היא מהטובות והפוריות באירופה. יש בה שערים ומשחקים חשובים מסתיימים בתוצאות של 4-3.
לא סתם נבחר אבי לוזון לוועד המנהל של אופ"א. הרי ההתאחדות לכדורגל בישראל היא אחת היחידות באירופה עם תקן איזו 90210 (או משהו כזה). כן, כן, אין לזה קשר לפוליטיקה פנימית ולתמיכה חסרת הפשרות שלו בנשיא מישל פלאטיני. גם אין לזה קשר לניסיונות הנדונים לכישלון של ההתאחדות לנסות ולארח את אליפות אירופה עד גיל 21 ב־2011 או לארח הצ'מפיונס ליג באצטדיון הלאומי מעורר הגאווה - אצטדיון רמת גן.
תמשיכו לצפות בליגת טוטו, חברים יקרים. הליגה האנגלית היא סתם. כך גם הליגה הספרדית. הרייטינג של המשחק המרכזי צמח למספרים חד־ספרתיים. בכלל, התקשורת חולה, ההתאחדות בסדר גמור. היא מצליחה להעלים את כל הפגמים האינהרנטיים בתרבות הספורט הישראלית, שיתוף הפעולה עם המשטרה פורה, ראשי ההתאחדות גם במלחמה עזה ובלתי מתפשרת בפוליטיקה הפנימית, הרקובה שבהתאחדות לכדורגל.
יש ספר נהלים מתוחכם שכתבו בהתאחדות לכדורגל עם בשיתוף ספורטפייב והעונה הקבוצות פועלות לפיו - בהצלחה אדירה. השיטה החדשה - הפלייאוף והורדת הנקודות בחצי וכו' - טובה ומייצרת עניין. וכשייפתחו האצטדיונים החדשים בנתניה, באר שבע, פתח תקווה, עכו וכו', תחזק הליגה את המגמה שלה להפוך לרלבנטית בחיי החברה בישראל.
מינהלת ליגה, זה רק חזון תעתועים - ההתאחדות לכדורגל צריכה להמשיך לנהל את הליגה הבכירה עוד הרבה שנים בגלל העבודה המצויינת שהיא עושה. אבל ראשי ההתאחדות רוצים רק בטובת הכדורגל ולכן אחד מהבכירים ביותר שאל לאחרונה: "מה עוד אנחנו יכולים לעשות?".
אחרי מחשבה מאומצת, הנה כמה דברים שההתאחדות יכולה להחליט עליהם ובכך לשפר את הליגה השישית בטיבה באירופה אפילו עוד יותר.
ייתכן שהם יחזקו את הקשר החזק גם ככה בין הכדורגל הישראלי לקהילה, יעזרו לשדרג את תדמית המשחק ובסופו של דבר, גם יכניסו יותר כסף למשחק.
1. הכר את הלקוח
הסקר המקיף האחרון שערכה ההתאחדות לכדורגל בקרב אוהדי כדורגל בישראל היה לפני כחמש שנים. גוף שצריך לדעת מה אנשים רוצים לא יכול להרשות לעצמו לא לעשות סקר מקיף כל שנה. ד"ר יאיר גלילי מיחידת המחקר של ההתאחדות לכדורגל (שאינה ממומנת על ידי ההתאחדות לכדורגל) מעוניין לערוך סקר מקיף ורציני שיעניק להתאחדות לכדורגל אינפורמציה חשובה לגבי אוכלוסיית ישראל ויחסה לכדורגל - מי שאמורים להיות הצרכנים של הכדורגל הישראלי. הוא לא מקבל מימון לכך. אינפורמציה כגון כמה קבוצות רצוי שישחקו בליגה הבכירה, מה מחיר הכרטיסים האידיאלי, אילו ספונסרים מזוהים טוב יותר עם הכדורגל, מה רוצים לראות בטלוויזיה ועוד ועוד ועוד - חשובה. הסקרים האלה יעזרו להתאחדות לכדורגל לשווק את עצמה.
2. שעה אחידה. שירים ושערים טלוויזיוני
שלוש שעות פתיחה שונות יש למשחקים בשבת. יש עוד משחק ביום ראשון ומשחק מרכזי ביום שני. לאוהדים אין מושג מתי הקבוצה שלהם משחקת. במקביל המשחקים שמשודרים נראים אפלים, נטולי אנרגיה, חסרי דינמיות ועצובים.
נכון. צריך לפתור את כל הבעיות המשפטיות עם צ'רלטון – סיפור מסובך שאף אחד לא ייצא ממנו מנצח – אבל אחרי שכל זה ייגמר, ההתאחדות צריכה לפעול לכך שכמעט כל המשחקים (אולי מלבד שניים) ישוחקו באותה שעה וישודרו בתוכנית טלוויזיה דינמית, מעניינת ויצירתית שתמשוך צופים חזרה לכדורגל הישראלי.
תוכנית "שירים ושערים" טלוויזיונית תעשה בדיוק את זה, ואם שישה או שבעה משחקים ישודרו באותו זמן, היא תאפשר הצצה רק ברגעים מכריעים או מעניינים במשחק. אם תעלה לאוויר תוכנית שתוגש על ידי צוות מגישים חביב ונעים, שבין השערים והאירועים המיוחדים ידבר על הכדורגל, יציג קטעי וידיאו מצחיקים מהמשחקים ויקדם את המשחקים המרכזיים - היא תשדרג את המותג ליגת טוטו ותחזיר אותו למיינסטרים הישראלי.
3. אנשי מקצוע
לישראל יהיו בקרוב ארבעה בוגרים של קורס המנהלים הבכירים של פיפ"א – פיפ"א מאסטרס. קורס ניהול מתקדם שמלמד איך לנהל ולשווק כדורגל בצורה אקדמית. באירופה התאחדויות מגייסות את בוגרי הקורס עוד לפני שהם מסיימים אותו. ההתאחדות לכדורגל בישראל מתעלמת מהם, בעיקר. יש בהתאחדות אנשי מקצוע מעולים - שגם עושים עבודה לא רעה בכלל בניהול ובגיוס כספים - אבל אין מישהו שמתמחה בעסקי ספורט, בעסקי כדורגל. מישהו שיעזור להתאחדות עם רעיונות חדשים.
4. יציעי משפחות
האבא הישראלי הממוצע לא רוצה לקחת את הבן שלו למשחק ליגה בישראל. על האנרגיות האלימות, המתקנים הרעועים, הכדורגל הגרוע - כבר שמענו וקראנו הכל. אבל שנייה, אם הכדורגל היה יכול לספק חוויה נקייה יחסית, באווירה נעימה יחסית? היציעים הריקים צריכים להתמלא איכשהו. אולי השקעה מינימלית ביציע אחד - בניית שירותים, הורדת גדרות, שיפוץ שערים, בניית מכסה זמני אפילו (עניין של כמה מאות אלפי שקלים או משכורת של יניב קטן) - ופתיחת היציע למשפחות בלבד (במחירים נוחים לאב ולשני ילדיו) - ימלאו את המגרשים ביותר אנשים, שכיום לא נמצאים שם בכלל (הם ב"אווטאר", אם אתם שואלים).
5. שני סיבובים זה בהחלט מספיק
עוד ניתן להתווכח על גודל הליגה, אבל בכל מקרה צריך לפשט את כל עניין ליגת 16 הקבוצות. כרגע מישהו שאינו בקיא בעולם הכדורגל הישראלי לא יכול להבין מה רוצים ממנו - שני סיבובים, חלוקה של הקבוצות לסיבוב נוסף, הורדת נקודות בחצי, מקום שני מארח את המקום השלישי אבל לא את הראשון, וזה מתארך ונמשך ונלעס ובאיזשהו שלב הופך למסטיק בלי טעם. ואוף, גם מי שבקיא בליגה הישראלית, לא סגור איך היא אמורה להיראות. צריך לפשט את הסיפור: שני סיבובים, 30 מחזורים, 3 נקודות לניצחון, 1 לתיקו - הקבוצה שמסיימת עם הכי הרבה נקודות לוקחת אליפות. השנייה את הסגנות ומקום באירופה. גם השלישית. שתי האחרונות יורדות לליגה השנייה. פשוט וקל. וכן, גם בטוטו־ווינר צריכים להיות בעד (אף על פי שזה מקטין את מספר המשחקים שהם לוקחים עליהם הימורים - ואולי אפשר לפצות על כך עם משחקי גביע הטוטו). בסופו של דבר, הפשטות מאוד חשובה לכדורגל.
6. תעבדו עם האוהדים. הם יודעים מה הם רוצים
"היציע" הוא ארגון הרשמי של כל אוהדי הכדורגל בישראל. הוא עובד בצמוד ל־Supporters Direct, שזו התנועה הרשמית של אוהדים באירופה, שאף עובדת עם אופ"א. בישראל, אגב, ההתאחדות לכדורגל לא רוצה לשמוע על "היציע" יותר מדי. "הם הזויים", אמר גורם בהתאחדות עליהם. אבל הם לא. וזו רשימת הדרישות שלהם – הזויה או לא.
1. מינוי איש קשר קבוע בשכר מטעם כל מועדון לקשר עם האוהדים.
2. הדפסת שמות השחקנים על גב חולצות המשחק.
3. סיוע לארגון האוהדים המקומי - ציוד לעידוד הקבוצה, מקום לאחסון הציוד והסעות למשחקי חוץ.
4. הקמת אתר אינטרנט עם מידע בסיסי על כל מועדון. (דרכי הגעה למגרש, פרסום מחירי הכרטיסים, דרכי יצירת קשר).
5. מחירי כרטיסים - קביעת מחירים שווים לכל נפש. פרסום מחירי הכרטיסים עד שלושה ימים לפני שריקת הפתיחה. דאגה להימצאות של כמות מספקת של כרטיסי נוער, חיילים ונשים. הכללת סטודנטים במחירים המופחתים.
6. חיזוק הקשר לקהילה - עריכת מפגשים קבועים עם שחקני הקבוצה וצוות המועדון כולו, מהשחקן הבכיר ועד למעסה. לדוגמה עריכת הפנינג למשפחות וילדים בחגים עם שחקני המועדון, והקמת מוזיאון למורשת הקבוצה.
7. שירותים - כן, אם מינהלת הליגה בכדורסל שקלה לסגור את המגרש בחולון בשל כך, בכדורגל שירותים מזוהמים בלי נייר טואלט וסבון הם הסטנדרט.
8. הקמת חנות רשמית (או דוכן רשמי) של מזכרות, צעיפים ושאר המרצ'נדייז של כל מועדון.
9. הנפקת כרטיס חבר מועדון שיקנה לאוהד עדיפות בקניית מנוי, ובבתי עסק הקשורים למועדון.
10. קביעת מועדי מרבית המשחקים בשעות ומועדים אחידים הנוחים למרבית האוהדים.
אכן בקשות הזויות. הרי כל מועדון כדורגל עושה את זה כבר.
7. התקשורת היא לא האויב
מתוך בלוג ההתאחדות: "22 גולים בחמישה משחקים היו לנו השבת. תעשו את הממוצע לבד, ותראו שלמרות ההשמצות הבלתי פוסקות, המרושעות לעתים, הנגועות באינטרסים זרים, הכדורגל שלנו לא כזה נורא כמו שמנסים למכור לכם". הם (העיתונאים) רשעים. הם (הפרשנים) נגועים באינטרסים זרים. הם (הקוראים) קונים את זה שהכדורגל שלנו נורא. הם והם והם. התקשורת, בעולם הספורט, מספקת שיווק בחינם. בזכותה מדברים על הכדורגל (המוצר שההתאחדות לכדורגל מוכרת); בזכותה ליגת טוטו מקבלת חשיפה שההתאחדות לא יכולה לקנות. לא. התקשורת היא לא האויב. היא שותף. התייחסו אליה ככזו.
8. דיאלוג דיגיטלי
אתר ההתאחדות טוב. יש גם טוויטר שמספק לינקים לגבי מה שיש באתר. קשר עם האוהדים? זה פחות. הטוויטר של ההתאחדות לא עוקב אחרי אף אחד (אפילו לא אחר 34 העוקבים שלו). אין פייסבוק, אז אין דיאלוג עם אוהדים. במיוחד עם הצעירים.
9. לחזק יותר את הקשר עם האגודה לסוכרת נעורים
באגודה מדברים בשבחו של שיתוף הפעולה הפורה עם הכדורגל הישראלי. שיתוף פעולה שהניב תרומות של כמה מאות אלפי שקלים. זה אחד הדברים הטובים ביותר שההתאחדות לכדורגל עשתה לאחרונה ויש להמשיכו ולחזקו. מדי יעקבזון, מנכ"לית האגודה לסוכרת נעורים בישראל מאוד מרוצה: "האגודה לסוכרת נעורים רואה חשיבות רבה בעידוד ותמיכה בקיום אורח חיים בריא הכולל הקפדה על הכושר וספורט כחלק אינטגראלי והכרחי בחיי היומיום של חולי סוכרת הנעורים. זו השנה השנייה בה ההתאחדות לכדורגל מאמצת את האגודה, ומסייעת באמצעות שיתוף הפעולה המרגש, להעביר את המסר החשוב של שמירה על הכושר הגופני. בנוסף, ההתאחדות נרתמה לסייע בגיוס כספים לקידום מציאת המרפא למחלה".
אגב, ביום ההתרמה הקרוב שיתקיים בתאריך 1.2.2010, תתקיים פעילות משותפת ייחודית במגרשי הכדורגל בכל הארץ כאשר ילדים חולי סוכרת יעלו עם שחקני
הקבוצות למגרש לבושים בחולצות עליהם כתוב המספר 12 - המייצגת את 12 הדקירות היומיות שסוכרתי נאלץ לדקור את עצמו כל יום על מנת לשמור על איזון הסוכר בגופו. שיתוף פעולה זה ידרבן לא רק את הילדים לשמור על הכושר למען בריאותם אלא יעלה את המודעות למחלה בקרב כל אוהבי הספורט בארץ".
10. יש משבר
בעולם ניהול המשברים החוק הראשון הוא להפנים שיש משבר. הנתונים בשטח מראים שהכדורגל הישראלי נמצא בנקודת שפל מבחינה ציבורית. בהתאחדות צריך להפנים זאת.