$
עסקי ספורט

ליגה לאומית: הכדורגל הארגנטיני חי מתמיכה ממשלתית

כל שער שהובקע העונה בליגה הבכירה עלה למשלם המסים יותר ממיליון פסו. ארגנטינה מסכמת עונה ראשונה של כדורגל מולאם

רונן וודלינגר 10:2606.01.10

בארגנטינה יכלו בימים האחרונים לסכם שנה מוצלחת של כדורגל: ליאונל מסי נבחר לשחקן הטוב בעולם; אסטודיאנטס לה פלאטה זכתה בקופה הליברטדורס ורק ברצלונה הגדולה מנעה ממנה תואר עולמי; והנבחרת הצליחה להעפיל (אמנם בקושי) למונדיאל והיא מתחילה עכשיו בהכנות, ובכלל זה תשחק משחק הכנה נגד נבחרת ישראל ברמת גן. גם עונת הכדורגל שהסתיימה בחודש שעברה היתה הראשונה שהתנהלה במסגרת התוכנית הכלכלית להצלת הכדורגל במדינה. ובכל הנוגע לזה קשה לראות הרבה חיוכים. ככה זה שכשהפוליטיקאים הופכים לכוכבים האמיתיים של המשחק.

 

 

שחקני באנפילד. הקטנות לוקחות אליפויות הרייטינג יורד שחקני באנפילד. הקטנות לוקחות אליפויות הרייטינג יורד צילום: אי פי אי

 

"כדורגל לכולם"

 

תזכורת: לפני ארבעה חודשים עמדו מועדוני הכדורגל במדינה על סף קריסה, עם חובות כוללים של יותר מ־180 מיליון דולר לרשויות המס, להתאחדות, לשחקנים ולמי לא. במדינה שבה כדורגל מתחרה בקתוליות על תואר הדת הרשמית החליטה הממשלה להתערב ויצרה תוכנית שזכתה לכינוי "כדורגל לכולם" (futbol para todos). התוכנית הציעה שני מהלכים: הראשון, לבטל את החוזה עם חברת הכבלים TSC, שהחזיקה עד אז בזכויות השידור של הליגה, והעברת הזכויות לערוץ הממלכתי canal 7; השני, המדינה הסכימה להעביר להתאחדות לכדורגל הארגנטינית בעשור הקרוב 155 מיליון דולר בשנה, כלומר כ־78 מיליון דולר לעונה, כדי לפצות על אובדן ההכנסות מזכויות שידור, שעמדו על 70 מיליון דולר בעונה.

 

אם להאמין להצהרות, המודל הכלכלי שעומד מאחורי התוכנית היומרנית מבוסס על ההנחה שהעברת המשחקים לשידור ציבורי תגדיל באופן ניכר את ההכנסות מפרסום, באופן שיאפשר להתאחדות להחזיר למדינה את הכסף שהשקיעה. "התוכנית למסחור הכדורגל תהיה רצינית ויעילה די הצורך כדי לגרום לכך שהמדינה לא תצטרך להשקיע בה אפילו פסו אחד", הצהיר באוגוסט ראש הממשלה אניבל פרננדז. גם הנשיאה כריסטינה פרננדז קירשנר (שום קשר משפחתי בין השניים) היתה אופטימית והבטיחה שמחצית מההכנסות שיגיעו מהתוכנית ילכו לתמיכה בספורטאים האולימפיים של המדינה. "אנחנו לא מחפשים לעשות עסקים בעולם הכדורגל אלא רק לקדם אותו", הצהירה קירשנר.

 

מסים תמורת שערים

 

אלא שתוכניות לחוד ומציאות לחוד. לפי בדיקות שהתפרסמו השבוע בעיתונות בארגנטינה, הממשלה הוציאה על עונת הכדורגל שהסתיימה לאחרונה לא פחות מ־473 מיליון פסו (כ־125 מיליון דולר). הסכום הזה מורכב מ־300 מיליון הפסו שהובטחו להתאחדות בחצי שנה, מ־65 מיליון פסו (17 מיליון דולר) תמורת העברת זכויות השידור ומעוד 108 מיליון פסו (28 מיליון דולר) שהשקיעה המדינה בפרסום בזמן המשחקים. הבעיה היא שלמרות ההשקעה העצומה הזו, ההערכות מדברות על כך שהעונה הסתיימה בגירעון של עשרות מיליוני דולרים באופן יחסי להשקעה הממשלתית ולהכנסות שנוצרו ממנה. היומון "קריטיקה דה לה ארחנטינה" בדק ומצא שבחישוב פשוט כל שער שהובקע העונה בליגה הארגנטינית עלה למשלם המסים יותר ממיליון פסו.

 

הנקודה המדאיגה ביותר היא שבניגוד לתוכנית, ההכנסות ממפרסמים פרטיים, לא רק שלא הצליחו לכסות את ההשקעה, אלא שהן נמצאות בקריסה מוחלטת. לפי העיתון "לה נסיון", בעוד המדינה קנתה העונה כ־1,500 דקות פרסום של זמן משחקים, המגזר הפרטי הסתפק ב־167 דקות בלבד - שליש ממה שנמכרו בעונה הקודמת. מה יש למדינה לפרסם בזמן משחק כדורגל? שאלה מצוינת. רמז לכך אפשר לדלות מהסיפור הבא: המחזור שבו הוציאה המדינה את הסכום הגבוה ביותר על פרסום התקיים בדיוק באותו השבוע שבו התקיימה בקונגרס הצבעה על רפורמה בתחום השידור הציבורי.

 

התוכנית למסחור הכדורגל עמדה במרכזה של אותה רפורמה, שנועדה להחליש את גופי השידור הקיימים ולפי המתנגדים תצמצם את חופש העיתונות במדינה. ואם כבר חופש עיתונות, חשוב לציין שאחת מבעלות השליטה ב־TSC, ואחת המפסידות העיקריות מהתוכנית החדשה היא קבוצת התקשורת קלארין, שנחשבת למבקרת הקשה ביותר של הנשיאה הנוכחית ושל בעלה, הנשיא הקודם נסטור קירשנר.

 

רגיעה תמורת מונדיאל

 

וזה לא סוף הקשר העגום שבין פוליטיקה לכדורגל בארגנטינה. בשבועות האחרונים הרוחות במדינה סוערות סביב הפרשה שזכתה לכינוי "הצד האפל של המונדיאל". לפי הפרסומים, הגיעו ארגוני האוהדים הגדולים, הבאראס בראבאס, להסכם עם השלטונות ולפיו יפעלו להוריד את מפלס האלימות במגרשים. מובן שלהסכמה הזו יש מחיר. השמועות מדברות על כך שבצד מאבק באלימות, אותם ארגונים יתמכו גם פוליטית במפלגה השלטת, הפרוניסטית, וכי מאות מחבריהם יקבלו כרטיסים למונדיאל בדרום אפריקה.

 

אגב, בצד כל הצרות אפשר להצביע גם על תופעה חיובית בכדורגל הארגנטיני. בעונות האחרונות נראה שהשליטה המוחלטת של שתי הקבוצות הגדולות, בוקה ג'וניורס וריבר פלייט, נסדקת. בשלוש מחמש האליפויות האחרונות זכו קבוצות קטנות יחסית: לאנוס, ולס סארספילד ובחודש שעבר - באנפילד. אלא שלתופעה הזו יש גם היבט כלכלי בעייתי, כי כשהגדולות אינן מעורבות במאבק האליפות, ההכנסות מפרסום מצטמצמות.

 

אז מה יהיה בעונה הבאה? בממשל דווקא מרוצים מהתוכנית הכלכלית. "העיקר הוא שכל המדינה יכולה לראות כדורגל", אמר השבוע ראש הממשלה, "ועכשיו אנחנו בוחנים אפשרויות להגדיל את ההכנסות. אני בטוח שנצליח".

 

פרננדז גם הודיע שמדינה תקדם מכרזים למכירת זמן פרסום לגופים פרטיים. אבל לא כולם אופטימיים כמוהו. כמה מהפרשנים מעריכים שלא תהיה למדינה ברירה, אלא למכור את זכויות השידור בחזרה לערוצי כבלים. מנגד, רבים סבורים שהמדינה לא תרפה משליטתה בשעשוע להמונים שנקרא כדורגל. נשיא של אחד הקבוצות הגדולות במדינה צוטט השבוע בעילום שם ב"לה נסיון" ואמר בצער: "כל זמן שאלה שנמצאים היום בשלטון ימשיכו לשלוט, כלום לא ישתנה. בשבילם, כדורגל הוא עניין פוליטי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x