$
עסקי ספורט

הקשר הישראלי לצרות הכלכליות של פורטסמות'

כולם יודעים שפורטסמות' קורסת מבחינה כלכלית, אבל איך בדיוק עורך דין ישראלי שהורשע במרמה נהפך לאחד מהאנשים החזקים בקבוצת הכדורגל שאברם גרנט מאמן, אף אחד לא ממש יודע

אוריאל דסקל 09:0917.12.09

אברם גרנט, מנג'ר פורטסמות', אמר במהלך השבוע שעבר שהוא לא היה מודע למצב הכלכלי הקשה של המועדון מדרום אנגליה. "לא ידעתי על המצב הכלכלי כשהגעתי", אמר ל"מירור", "אבל אני חייב לחכות ולראות כמה כסף יהיה לי כדי לדעת אילו שחקנים אוכל לצרף".

 

לצרף? כנראה אף אחד. אולי, רק אולי, לשאול שחקנים. גם זה לא בטוח שאפשר. הפרמיירליג הטילה חרם על פורטסמות' בשוק העברות השחקנים. הקבוצה לא יכולה לרכוש שחקנים בשוק ההעברות הקרוב כי היא עדיין חייבת כסף לקבוצות על רכישת שחקנים בשנים האחרונות. פורטסמות' חייבת כ־8 מיליון ליש"ט, וייתכן שהפרמיירליג לא תעביר לקבוצה את הכספים מהסכם הטלוויזיה בינואר (7 מיליון ליש"ט) ותשלם אותם ישירות למועדונים שפומפי חייבת להם.

 

המועדון חייב כל כך הרבה כסף שכנראה גם מכירת כל הכוכבים בשווי של 80 מיליון ליש"ט בקיץ לא תספיק. ייתכן שאברם יצטרך להיפטר מהשחקנים היקרים ביותר של המועדון, שבמקרה הם גם הכי טובים.

 

וזה רק חלק קטן מהבעיה. פורטסמות' היא כנראה הדוגמה הטובה ביותר ל"איך לא צריך לנהל מועדון".

 

 

ארונה דינדאן מפורטסמות'. הקבוצה לא תוכל לשמור על השחקנים הטובים שלה ללא הזרמת כספים נוספת ארונה דינדאן מפורטסמות'. הקבוצה לא תוכל לשמור על השחקנים הטובים שלה ללא הזרמת כספים נוספת צילום: רויטרס

 

החובות, אוי החובות

 

"אף אחד לא ממש יודע מה הולך בתוך המועדון", אומר כתב שמסקר את הקבוצה. "זה נראה שרק עכשיו מבינים האנשים שרכשו את המועדון באילו חובות הוא נמצא".  

בשנים האחרונות, תחת משטרו של סשה גאידמק, המועדון חי הרבה מעבר ליכולות הטבעיות שלו. גאידמק התחייב לתשלומים שלא היה לו ממש סיכוי להחזיר. המועדון חייב כספים לסוכנים, למס הכנסה, לקבוצות אחרות, לאיש העסקים בלרם צ'יינרי, שהלווה 15 מיליון ליש"ט למועדון כדי שיוכל לשלם 1.8 מיליון ליש"ט בחודש לשחקנים.

 

"הם צוברים חובות כדי לשלם חובות", אומר הכתב המסקר. "הם צריכים להיפטר מהמשכורות הגדולות שהתחייבו להן, ואין ממש מי שייקח את השחקנים האלה. נוסף על כך, הם לא צפויים לקבל את התשלום מהפרמיירליג על מכירת זכויות השידור – כי זה יילך למועדונים שפומפי חייבת להם כסף – ולא בטוח כלל אם יצליחו להימנע מפשיטת רגל".

 

פורטסמות' מכחישה שהמצב גרוע. אבל אין ספק שהבעליםעלי אל־פרג' היה צריך לקחת את הלוואה כדי לשלם לשחקנים. הוא, בניגוד למה שפורסם, לא מיליארדר מסעודיה. הוא רכש את המועדון מסולימאן אל־פאחים, שגם כן לא בדיוק רוטשילד, שרכש את המועדון מידי סשה גאידמק, שכמו אביו, כנראה גם איבד הרבה מאוד כסף.

 

"גאידמק אפשר להנהלה לעשות מה שהם רצו", האשים אל־פאחים, שנשאר בעלים של 10% מהמועדון. "הוא השקיע את כל הכסף בשחקנים ובמשכורות שחקנים ולא היתה מדיניות נכונה. אז עכשיו יש הרבה בלגן שצריך לנקות".

 

כתבים מאשרים זאת, אבל גם המנכ"ל פיטר סטורי לא חף מאשמה. סטורי, אגב, מאבד את כוחו במועדון. האיש שנחשב עד לאחרונה לחזק ביותר בקבוצה ושהביא לפורטסמות' את אל־פרג', נמצא כעת בחופשה בהונג קונג ובאוסטרליה. לא ברור מה הוא עושה שם – וייתכן שהוא גם מחפש משקיעים, שיעזרו לכסות חובות, שעל פי דיווחים אחדים עומדים על 33 מיליון ליש"ט ועל פי דיווחים אחרים מגיעים לסכום אסטרונומי של 60 מיליון ליש"ט.

 

 

 

דניאל אזוגי, זוכרים?

 

מארק ג'ייקובס, מנהל בכיר במועדון ואחד המתווכים בעסקה של אל־פרג', הוא כיום האיש החזק במועדון. אבל במרכז הקלחת עומד ישראלי – לא אברם גרנט. אחד אחר, דניאל אזוגי. אולי שמעתם עליו. הוא עורך הדין שהורשע בפרשות מרמה והונאה של לקוחותיו. בשנה האחרונה גם ניסה לקחת כספים, כביכול מטעם ארקדי גאידמק, מקופתה של בית"ר ירושלים. כך לפי איציק קורנפיין, יו"ר בית"ר ירושלים.

 

אזוגי, לפי כתבים מקומיים וסולימאן אל-פאחים אזוגי הנו בעל כוח רב בפורטסמות'. "הוא אחד האחראים לניקוי האורוות וצמצום החובות", אומר כתב שמסקר את המועדון מטעם אחד השבועונים הבריטיים. את הכוח צבר בזכות הקרבה של רוני מאנה, חברו, לבעלים, עלי אל־פרג'. אגב, חלק מהחובות הם לקרן Devondale Investments, השייכת למשפחת גאידמק. המועדון הכחיש וימשיך להכחיש, בכל מקרה, שארקדי גאידמק היה קשור באיזושהי צורה למועדון. אף אחד לא ממש מאמין לזה.

 

גם נס חנוכה לא יעזור

 

במועדון משוכנעים שאל־פרג' יצליח להשיג הלוואה ולממן את החובות עד סוף החודש. אבל האתגרים הכלכליים רבים. המועדון חייב מיליונים רבים - לא ברור כמה בדיוק - לסשה גאידמק (ידוע ש־8 מיליון ליש"ט צריכים לחזור לידיו בינואר הקרוב והשאר עד 2012), וקשה לראות איך יצליח להכניס יותר מהכנסת השיא שלו - כ־70 מיליון ליש"ט.

 

גם נס של חנוכה לא יעזור לאברם גרנט, ואם יצליח להשאיר את שלד הקבוצה הזה בפרמיירליג, הוא עוד עשוי לקבל את תואר מנג'ר השנה באנגליה. המועדון עוד עשוי לעמוד לפני פירוק והורדה של 10 נקודות מהמאזן - מה שיוריד כמעט באופן ודאי את הקבוצה לליגת המשנה, שמכניסה הרבה פחות. בקיצור, התפרקות מוחלטת.

 

וזה עוד יחזור

 

העצוב הוא שמקרה פורטסמות' יחזור על עצמו. זה כמעט ודאי. וזה יקרה בגלל המבנה העסקי של הכדורגל.

 

97% ממועדוני הכדורגל בבריטניה שהיו קיימים ב-1923 עדיין קיימים. לעומת זאת, החברות הגדולות ביותר בעולם בתחילת שנות ה־20 כבר מזמן לא איתנו. מדוע? מועדונים יכולים לקרוס כלכלית אבל תמיד יהיו להם אוהדים, אנשים שמוכנים לשים כסף ולהציל אותם איכשהו. אז כן, הקבוצה תשחק בליגה נמוכה, עם תקציב נמוך ושחקנים רעים, אבל אנשים עדיין ישלמו כדי לראות אותה - וזה לא משנה באיזו ליגה היא או כמה גרועה היא.

 

תארו לעצמכם אם מפעל אינטל, בגלל קשיים כלכליים, היה יכול לפטר את כל העובדים הטובים שלו ולהחליפם בעובדים רעים; או שאל על תפטר את כל הטייסים שלה ותמנה אנשים שלא יודעים להטיס בואינג כדי לחסוך; או שמסעדה תחליט לבשל עם חומרים הרבה יותר זולים וגרועים - הלקוחות, הממשלה, התקשורת, לא יקבלו זאת. אבל בכדורגל מותר להאכיל את הלקוחות (אוהדים) בכל מיני דברים. מועדונים כדורגל מתנהלים רע כי הם יכולים להתנהל רע.

 

יש דבר כזה נאמנות למותג, אבל היא מתנדפת אם המותג מאכזב פעם אחר פעם. אז עסקים נורמליים חייבים להתחדש, לחדש, להשתפר. מועדוני כדורגל, לעומת זאת, יכולים להיות טיפשים, עמוסים בחובות וסביר להניח שישרדו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x